Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca7 min

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne prati osjećaj da se krećete ispred turističkih izloga, već osjećate puls grada na pjacetama, u malim trgovinama i zanatskim radnjama, galerijama i barovima

Kada se ispred jednog grada složi prirodna scenografija s toliko lijepih otoka, ne čudi što je svjetski bard kinematografije Alfred Hitchcock, ne baš poznat po velikodušnim izjavama, upravo u Zadru doživio najljepši zalazak sunca i to javno proklamirao. Nije tada bilo društvenih mreža, niti ga je tko lajkao na digitalnim platformama, već je veliki sineast jednostavno imao oko za lijepe i jedinstvene prizore.

Grad Zadar centar je srednjeg Jadrana

Šarm i ljepota ovoga grada kroz stoljeća su poput magneta privlačili mnoge ‘osvajače’, od Rimljana i križara do ‘digitalnih nomada’, a posljednjih desetljeća postao je turistički centar srednjeg Jadrana. Od prekrasnih kamenom popločanih ulica, najpoznatija i najveća je Kalelarga (lat. calle larga) – žila kucavica starog grada smještenog na poluotoku, s koje se kapilarno razdvajaju uličice koje vode do brojnih trgova i palača i svakodnevno ubrizgavaju život u tkivo grada.

Narodni trg, Varoš i Arsenal

Bogatstvo jedinstvenih prostora, poput Narodnog trga, Varoša, brojnih crkava ili Arsenala, mamci su za posjetitelje željne koliko zabave, toliko i lokalne kulture.

Grad Zadar je, usprkos svemu, zadržao epitet urbanog povijesnog središta ovog dijela obale, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica ne prati osjećaj da se krećete ispred turističkih izloga, već osjećate puls grada na pjacetama, u malim trgovinama i zanatskim radnjama, galerijama i barovima gdje se još uvijek okuplja lokalno stanovništvo, puno ponosa i dišpeta, ne prepuštajući svoj grad tek tako turističkom tsunamiju.

Kopnena vrata

Tragovi turbulentne antike i srednjeg vijeka, pa mletačke vlasti i razvojnog uzleta Zadra kao upravnog središta habsburške provincije, do poslijeratnog Zadra koji se na ruševinama uzdignuo do modernog i privlačnog mjesta za život, ali i svjetske turističke destinacije, vidljivi su na svakom koraku i to mu daje neopisiv šarm.

This is photo of a Foša

Ući u samo gradsko tkivo možete kroz nekoliko gradskih vrata, a najimpozantnija su Kopnena vrata, na predjelu Foša. Danas se tu skriva malena gradska lučica, a uski prolaz u dnu renesansnih zidina vodi vas do zgrade Zadarskog sveučilišta, najstarije sveučilišne institucije na hrvatskom tlu, pa dalje na Rivu, gdje uz more možete zaokružiti cijeli poluotok.

Prolaskom kroz monumentalna vrata otvara se Trg pet bunara, jedan od najpopularnijih gradskih otvorenih prostora, koji ljeti, poput prave mediteranske scenografije, ugošćuje ljetna događanja i mami mnoge domaće i strane posjetitelje zbog opuštajuće atmosfere. Slojevi povijesti ovjekovječene u kamenu mogu se nizati unedogled, no preuređena Kneževa palača, koja danas služi kao multimedijalni centar, posebno se ističe, kao i Providurova palača, koja će uskoro zasjati kao dio velikog centra kulture.

This is photo of a Forum and sv. Donat
Forum je omiljena ‘šentada’ svih Zadrana

Uz mnoštvo poznatih ličnosti iz Zadra, ovaj grad dao je čak i jednog papu, dok je možda najpoznatiji stanovnik ujedno i zaštitnik grada – sv. Donat. Jedinstvena kružna crkva posvećena tom svecu simbol je jednog od omiljenih trgova grada – Foruma. Otvoren prema moru i za lijepih dana okupan suncem, ovaj gradski trg nastao na ostacima rimskog foruma uvijek je prepun ljudi, opet dovoljno širok da primi sve.

Grad Zadar oduvijek je bio centar velikih umjetnika

No, prebogata baština tek je fasada bogatog kulturnog života, a grad Zadar je oduvijek bio centar velikih umjetnika, glumaca, pisaca, a naročito pjevača, pa ne čudi što se na Forumu i po drugim mjestima u gradu često odvijaju umjetničke večeri, koncerti, poput međunarodno prepoznatih ‘Glazbenih večeri u Sv. Donatu’, ‘KalelargaArt’ ili festivala suvremenog kazališta ‘Zadar snova’, kada gradom zavladaju glumačke trupe, muzičari i vesela atmosfera.

urbani centar grada zadra trg
Zadar je, usprkos burnim vremenima, zadržao epitet urbanog povijesnog središta

most u gradu zadru

Nakon ovakvih događanja, izvođači i publika rasprše se po restoranima i barovima, kojih naročito u Varošu ne nedostaje. A nešto više o lokalnoj gastronomskoj sceni najbolje je doznati za vrijeme trajanja festivala dobre kapljice ‘Zadar Wine fest’, koji se održava krajem travnja, ili ‘Craft Beer’ festa, kada imate priliku kušati proizvode više od dvadesetak lokalnih malih pivovara.

Muzej antičkog stakla i Maraschino – kralj likera

A da se prošlost i sadašnjost mogu spojiti u neobičnom i originalnom spoju, preciznije suveniru, uvjerit ćete se ako posjetite relativno mladi Muzej antičkog stakla, gdje ne samo da ćete imati priliku diviti se antičkoj umjetnosti, nego i uživo vidjeti proces izrade staklenih predmeta, a ako ste kojim slučajem uzeli čašu kao suvenir, vašu inicijaciju na lokalni način najbolje je započeti degustacijom domaćeg ‘kralja likera’ – Maraschina, koji se već pet stoljeća tradicionalno proizvodi u Zadru od maraske, autohtone dalmatinske vrste višnje.

This is photo of a greeting to the Sun, Zadar

No, nije sve u iću i piću, jer grad Zadar je, zbog svoje lokacije, idealna destinacija za sve zagrižene ljubitelje aktivnog odmora, a ‘Zadar Outdoor Festival’ idealna je prilika da se trčanjem, plivanjem i kajakarenjem upoznaju obližnji otoci.

Svaki će se posjetitelj nakon nekog vremena zaželjeti mira i potražiti mirnije kale i kantune, a Kalelargom koja se s Foruma proteže smjerom zapad-istok doći će do još jednog omiljenog gradskog sastajališta – Narodnog trga.

Jedinstvene Morske orgulje i Pozdrav Suncu

Užitak je osobit za vrijeme sparnih ljetnih dana, kada ovaj centar gradske uprave s Gradskom ložom, vijećnicom i stražom, kulom i satom, postane dio mediteranskog teatra u kojem se miješaju domaći i strani, šetači i oni koji opušteno sjede i samo uživaju u prizoru.

morske orgulje i pozdrav suncu u zadru
Morske orgulje i Pozdrav Suncu svjetske su atrakcije

pozdrav suncu u zadru, suton

Dokaz kako arhitektura može imati povoljan efekt na čovjeka, ali i postati svjetska znamenitost a da ne pripada klasičnoj arhitekturi, pokazao je zadarski arhitekt Nikola Bašić s dvije jedinstvene instalacije – ‘Morske orgulje’ i ‘Pozdrav Suncu’, koja jedna s iluminacijama, a druga sa zvukom, u pozadini sa zalaskom sunca, pružaju posjetiteljima jedinstven audio-vizualni memento.

Tako je ova lokacija vrlo brzo postala najpopularnija lokacija za fotografiranje i skupljanje lajkova na društvenim mrežama.

Grad Zadar idealna je destinacija za ljubitelje aktivnog odmora

Ovo je fotografija mosta Maslenica
Maslenica

U Zadru, kao i drugdje u manjoj ili većoj mjeri, zrcali se monokultura nacionalne ekonomije bazirane gotovo isključivo na turizmu, no zahvaljujući zaleđu, odnosno ljepoti i potencijalu Ravnih kotara, Bukovice i Zrmanje, te nevjerojatno bogatom akvatoriju ispred ‘kućnog praga’, Zadar ima sve atribute da se transformira na jedan moderan način s raznolikom ponudom sadržaja koja će gradsku jezgru rasteretiti, a s granama turizma, kao što su ruralni, biciklistički ili zdravstveni turizam, pružiti šansu otocima i zaleđu da se dodatno razviju.

Pet nacionalnih parkova: Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Krka i Sjeverni Velebit, te tri parka prirode: Telašćica, Vransko jezero i Velebit (manji njegov dio), odredišta su koja svaki na svoj način nude neusporedivu ljepotu i odmor.

Ovo je fotografija rijeke Zrmanje
Ravni kotari, Bukovica i obale Zrmanje mamac su za sve pustolove

Uz marinu Tankerkomerc grad Zadar i novouređenu marinu Borik, Zadar je idealno mjesto za početak jahting avantura. Neke od jednodnevnih tura poput obilaska Oliba ili dijela zadarskih otoka koje je moguće obići brzim krstarenjem već smo dočarali na stranicama Yachtsa, a jedino što treba dodati je posjet malenom otočiću Galešnjaku u zadarskom akvatoriju, čiji je oblik srca pronio glas o našim jadranskim ljepotama diljem planeta.

Gdje ploviti u zadarskom akvatoriju?

Nismo zaboravili grebene i podmorje Silbe, jedinstvenog otoka za koji se nadamo da ćemo vam ga uskoro otkriti u nekoj od budućih reportaža. Kako je zbog pandemije broj plovila na moru znatno manji, po svemu sudeći ova će nautička sezona biti idealna za posjet inače pretrpanim lokacijama poput plaže Sakarun na Dugom otoku, 25 milja udaljenim klifovima Parka prirode Telašćica, pješčanoj plaži Lojena na Levrnaki ili uvalama nestvarnih Kornata, stoga ne propustite ovu životnu priliku i uživajte u Zadru i njegovu akvatoriju usprkos svemu.

Ovo je fotografija slano jezero mir
Park prirode Telašćica
Zadarski arhipelag
Korisne informacije o Zadru

Ako želite putem svog mobilnog uređaja imati pouzdani izvor informacija, savjetujemo instaliranje aplikacije Secret Zadar Turističke zajednice Zadar, koja će vam otkriti najveće znamenitosti, skrivenu povijest Zadra, ali i aktualna događanja u gradu.

Za jednodnevne izlete zadarskim arhipelagom preporučujemo unajmljivanje broda u jednoj od agencija, a u Marini Tankerkomerc (+385 23 332 700), Marini Borik (+385 23 333 036), u Bibinju marina D-Marin (+385 23 200 300) ili u vrhunskoj Marini Kornati (+385 23 383 800) u obližnjem Biogradu, potražite vašeg najboljeg partnera za iznajmljivanje plovila.

Za sve druge informacije tu je Lučka uprava Zadar (+385 23 201 201) i Županijska lučka uprava Zadar (+385 23 250 565). Svakako preporučujemo instaliranje aplikacije nIS, koja nudi prognozu i pruža sve potrebne informacije za sigurnu navigaciju Jadranom.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Boris Kačan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above