Dolina Soče: Smaragdno kraljevstvo u podnožju Alpa4 min

Dolina Soče jedno je od prirodnih blaga Europe, a zbog lokacije u neposrednoj blizini Hrvatske savršena je destinacija za kraći ili, pak, dulji posjet. Posjetitelji se obično požele vratiti i ostati dulje nakon što otkriju ljepote smaragdne rijeke i okolnih atrakcija, koje uključuju brojne aktivnosti na otvorenom i tradicionalno gostoprimstvo upotpunjeno notom lokalne gastronomije

Kad putujete sjeverno od mora, prema planinama, kad-tad ćete doći do Julijskih Alpi u Sloveniji i ondje upoznati njezinu kćer, prekrasnu smaragdnozelenu rijeku Soču.

Paragliding na Dolini Soče

Oblikovala je jednu od najljepših europskih dolina, dolinu rijeke Soče, koja je postala središte turizma na otvorenom u Sloveniji. Odnedavna je to i jedno od kulinarskih centara Europe, zahvaljujući chefici Ani Roš i njezinu restoranu s Michelinovom zvjezdicom, Hiša Franko, a posljedično su nastale i neke druge gastronomske destinacije.

U dolinu Soče možete doći s juga, iz Nove Gorice, ili sa sjevera, preko prijevoja Vršič iz Kranjske Gore, svjetski poznatog skijališta. Taj vam prijevoj nudi priliku za vožnju po fantastičnim alpskim cestama, gdje pogled oduzima dah. Ondje često možete vidjeti motocikle ili kabriolete kako spuštenih krovova uživaju u vožnji vijugavim cestama.

Točno prije spuštanja u dolinu Trenta, morate stati sa suprotne strane kako biste posjetili mjesto na kojem sve počinje – izvor. Nakon 15-ak minuta pješačenja i laganog uspona na kraju doći ćete do izvora rijeke Soče, a prizor će biti veličanstven.

Prvi je grad do kojeg ćete doći ako idete nizvodno je Bovec, adrenalinsko središte doline Soče. Rafting, vožnja kajakom ili paragliding – ovo je mjesto za vas ako želite ubrzati puls. Bovec ima i mali aerodrom na koji slijeću manje letjelice ili helikopteri, ako želite doći zračnim putem.

Rijeka Soča uvijek vam je uz bok. Dok vijuga niz dolinu, ponekad juri preko stijena (od Srpenice do Kobarida, gdje se odvija kajakaštvo i rafting), da bi se u sljedećem trenutku smirila i u Mostu na Soči pretvorila u nešto nalik na jezero, gdje temperature tijekom vrućih ljetnih dana dostižu i 20°C ili više, a SUP-ovi zamjenjuju kajake.

Možete slijediti tok do vrlo lijepe i lagane pješačke staze uz Soču, koja će vas odvesti do nekih lokacija koje ne smijete propustiti, kao što su mistični slap Kozjak skriven u spilji ili veličanstveni slap Boka, najimpozantniji i vodom najbogatiji vodopad u Sloveniji, visok 144 metra.

Slap Kozjak jedan je od najljepših vodopada u Sloveniji

Kako biste dobili bolju sliku, općenito bi se moglo reći da je Bovec adrenalinsko središte, Kobarid povijesno, a Tolmin središte događanja u dolini, ali sva se mjesta nalaze na sat vremena vožnje jedno od drugog, pa su vam odaberete li jedno, vrlo lako dostupna i druga.

Uživanje u lokalnoj hrani ne znači da morate zaobići restoran s Michelinovom zvjezdicom Hiša Franko, gdje će vas specijaliteti chefice Ane Roš odvesti u gurmanske visine veće i od okolnih planinskih vrhova.

Restoran Hiša Franko

No, ostanimo malo u tradicionalnom duhu – kad posjećujete Soču, morate kušati friku – omlet s krumpirima i tolminskim sirom, ili čompe – kuhani neoguljeni krumpir s mladim ovčjim sirom koji će vam dati dovoljno snage za cijeli dan i noć.

Želite li se zasladiti, kušajte kobariški štrukelj. Tu poznatu slasticu mogli bismo opisati kao slatku okruglicu s punjenjem od oraha i grožđica. Vidite, svaka domaćica ima nešto drukčiji recept za njih i na vrhu ostavi otisak prsta ili znak… Za svaki slučaj, kako njezin suprug ne bi slučajno pohvalio onaj susjedin…

Na jelovnicima ćete naći brojna riblja jela jer su rijeka Soča i njezini pritoci poznati po sočanskoj pastrvi. U dolini Soče dopušten je jedino ribolov na mušice, a dozvolu možete kupiti u određenim hotelima, kampovima ili turističkim informativnim centrima.

Planinarenje u dolini Soče
Osim ljepota rijeke, ljubitelji prirode pronaći će inspiraciju i u području koje okružuje dolinu Soče

Naravno, smaragdnozelena voda srž je putovanja dolinom Soče, a nema boljeg mjesta da je doživite od posjete klancima koje je voda klesala stoljećima. Veliki klanac Soče i njegovi duboki smaragdni bazeni ili Tolminska korita s kružnom stazom najbolji su primjeri snage prirode.

Iako je dolina Soče sada oaza mira i tišine, nekad su kroz nju grmjeli topovi. Osim povijesne vrijednosti, nekoliko očuvanih utvrda i rovova sjajna su izlika za odlazak na pješačke ili biciklističke ture u kojima ćete uživati u divnom pogledu.

Utvrde Kluže i Herman najpopularnije su i do njih je najjednostavnije doći, ali ako odete nešto dalje, recimo do vrha Rombon ili Krn, pred vašim će se očima otkriti čitav novi svijet. Pronaći ćete i pješačku stazu nazvanu Put mira u kojoj se kroz ugodno iskustvo pješačenja povezuju sva važna povijesna mjesta u dolini.

Skrovita dolina rijeke Soče oduševit će vas u prvom redu kristalno čistom, smaragdnozelenom vodom i neumoljivim planinama u pozadini, ali i kombinacijom visokoluksuznih iskustava i opuštenog svijeta ljubitelja boravka u prirodi. Teško je ne zaljubiti se nakon što prvi put doživite njezin opušteni način života, tihe planine i osvježavajuće, smaragdnozelene vode.

Tekst Peter Lenčarić

Fotografije www.slovenia.info/ Jošt Gantar, Domen GrÖgl, Alex Strohl, Ciril Jazbec – TENT Film, Alen Kosmač – Sidarta & Boris Pretnar

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above