Zadarski arhipelag: Vodič Yachtsa za carstvo stotinu otoka8 min

U neposrednoj blizini Zadra nalazi se, za mnoge nedirnut akvatorij, koji obuhvaća brojne otoke, plaže, uvale i prekrasne zaljeve. Zadarski arhipelag je prilika za posjet privatnom raju uz potpuni mir i privatnost, dobru hranu i ljubazne domaćine kao malo gdje na Jadranu.

Cijeli zadarski arhipelag karakterizira izrazito razvedena obala, što čini jedinstven fenomen od preko stotinu otoka i otočića na relativno malom prostoru. Teško je izdvojiti najljepše jer svaki ima nešto posebno, no najviše se ističu: Ugljan, Pašman, Dugi otok, Rava, Iž, Zverinac i Sestrunj, a prema pučini zapadno Olib, Silba, Ist, Molat i Premuda. Tu, na krajnjem zapadnom dijelu Dugog otoka nalazi se i najpopularnije sidrište ovog dijela Jadrana – zaljev Pantera.

Zadarski arhipelag u samom središtu Jadrana

Naša plovidba započet će međutim – na kopnu. Naime, nakon što sletite u grad Zadar, dolazite u samo središte Jadrana. Aerodrom zračne luke Zemunik svega je desetak minuta udaljen od mora, odnosno Dogus Marine Dalmacije u Sukošanu. Na putu prema gradu, ili marini, nakon samo dva zavoja, spuštate se niz brdo s kojeg puca pogled na cijeli zadarski arhipelag – od Vrgade do Oliba.

This is photo of a Zadar town
Niti jedan grad na svijetu nema morske orgulje, tako lijepi zalaz sunca, niti toliko povijesnih različitosti na tako malom prostoru kao Zadar

Poluotok presijeca Kalelarga – žila kucavica Zadra, a osim što se ponosi Morskim orguljama i instalacijom Pozdrav Suncu, tu su i značajni povijesni spomenici poput Crkve sv. Donata, Katedrale sv. Stošije, Foruma, Narodnog trga, Trga pet bunara, lučice Foša… Kada vam dosadi užurbani gradski ritam i odvežete krmenu cimu – isplovite prema zapadu u neistražena prostranstva zadarskog arhipelaga.

Za dnevno kupanje dovoljno je otići ‘preko’ do mjesta Preko koje je udaljeno svega 3 nautičke milje od grada Zadra, što je i odlična dopuna razgledavanju grada. Ovdje možete uživati ispijajući koktele na novoj rivi, ili se možete ispred Preka usidriti uz otočić Ošljak. Krmom za stablo, a provom na sidru i brod je ovdje na sigurnom, dok vi otkrivate samostan i osvajate vrh ovog malog otoka.

Zadarski arhipelag - fotograf Aleksandar Gospić/HTZ
Zadarski arhipelag – fotograf Aleksandar Gospić/HTZ

Za one koji žele mir okrenut će kormilo samo dvadesetak stupnjeva udesno i završiti u poznatoj uvali Frnaža, na 4,5 nautičke milje od Zadra. Do Frnaže se ne može automobilom, a u svoje dvije duboke uvale pruža zaklon od popodnevnog maestrala, uz prekrasan pogled na kopno – od Petrčana sve do Bibinja. Uvale Vela i Mala Frnaža, kao i pješčane uvale oko mjesta Ugljan, omiljena su kupališta Zadrana ljeti.

Iza Ugljana je Rivanj, doduše otvoren na buru, ali s netaknutim uvalama. Sa sjeverne strane je uvala Dobrinka. ‘Zavucite se’ u dubinu uvale, vežite četverovez i uživajte u privatnoj plaži za koju su mnogi spremni odvojiti cijelo bogatstvo. Odavde vam se pruža niz opcija za plovidbu prema desetak drugih otoka.

Svaki taj otok je poseban, a međusobno su udaljeni svega 500 metara. Taj je dio zadarskog arhipelaga slabije posjećen i još je uvijek neistražen za mnoge nautičare. Mi im predlažemo dnevno kupanje u pješčanoj uvali Muline, na samom kraju Ugljana, na oko 9 NM od grada, koja će vas oduševiti s neviđenim zalaskom sunca između otoka Rivnja i Sestrunja. Kupati se možete i oko otočića Idule, koji je posebno interesantan onima koji su željni ronilačke avanture.

Posjetite lokaciju gdje je sniman ‘Ej, Vapore’

Također, a na potpuno suprotnom kraju otoka Ugljana, s južne strane nalaze se pješčane uvale Sabuša i Lamjana gdje ćete s društvom uživati u piciginu, uz pogled na već toliko spominjane Kornate, Lavdaru i Dugi otok. Kad ponovo isplovite, neka to bude prema Dugom otoku, od sjeverozapada prema jugu. Na samom sjeverozapadnom kraju nalazi se svjetionik Veli Rat s kojeg se, za vremena bure, mogu vidjeti i vrhovi Alpa i Apenina. Iz istog smjera dolaze i najčešći gosti ovog područja – Talijani.

Između Rta Suha i ulaza u uvalu Veli Rat s vanjske strane, možete se usidriti za dnevno kupanje s pogledom prema otocima Lagnići. U sigurnoj uvali Vodenjak ostat ćete iznenađeni bistrinom mora i čudesnim pogledom na morsko dno, čak i na dubinama do 15 metara. Tu je 1983. godine nasukan i potopljen talijanski brod, a danas je jedno od top odredišta za ronjenje. Stoga ne čudi da je upravo ovo mjesto Gibonni odabrao za snimanje spota za pjesmu ‘Ej Vapore’.

Potopljeni brod kod Velog rata

Malo dalje, južnije s vanjske strane otoka, je uvala Sakarun s osam stotina metara dugom pješčanom plažom, uvrštena među najljepše svjetske plaže. Ali mi ćemo se radije držati skrivenih kutaka naše obale, pa plovimo prema jugu uz Dugi otok, gdje prolazimo hridi i male uvale u kojima se možemo sidriti i uživati na privatnim plažama. Stižemo do otočića Mežanj ispred kojeg je prekrasna plaža Veli Žal, s bijelim žalom, kristalno čistim morem i nedirnutom prirodom.

Tu ima jako puno ribe i za sve one koji vole roniti, ovo je odlična destinacija. ‘Spuštajući’ se prema jugu, dolazimo do spilje i istoimene uvale Brbišćica s vanjske strane Dugog otoka, za koju neki tvrde da je ljepša čak i od mnogo poznatije Modre spilje na Biševu. Taj sud prepuštamo vama. Na otoku svakako valja posjetiti i spilju Strašna peć. Cijela je ova obala, uključujući i Kornate, bila sklonište Mletačke Republike pa ovdje postoje stari tuneli, vile i ljetnikovci.

Ovo je fotografija slano jezero mir
Park prirode Telašćica

Na vrhu Dugog otoka je Mletačka tvrđava s koje se vidi Italija. Nastavak plovidbe s jugozapadne strane Dugog otoka protječe tik uz stijene čije visine prelaze stotinu metara (Grpašćak 161 m) te se strmo ruše u more, sve do ulaza u park prirode Telašćica. Za one koji su odlučili prenoćiti u ovom dijelu mogu sidriti s unutarnje strane između mjesta Zaglav i Žman na otočiću Krknata, ili dakako u uvali parka prirode Telašćica gdje će se skloniti od noćnog burina i uživati u kristalno čistom moru.

Pročitajte: Brač: Otok kulturnog avanturizma

Pročitajte: Biševo: Jadranski otok nad otocima

Pročitajte: Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Međutim, mi idemo natrag uz sjevernu stranu Dugog Otoka kako bismo posjetili tunele pored Dragove i Božave gdje se nekoć skrivala ratna mornarica. Tuneli su funkcionalni i dubine oko trideset metara. Ponekad se, iz puke zabave i znatiželje, u njih znaju uvući i velike jahte. S ove strane je mnogo malih plaža skrivenih u stijenama, a najhrabriji će se odvažiti i skočiti s klifova, visokih dvadeset metara. Stat ćemo na otočiću Rava, u mjestu Mala Rava, a za ručak uživati u konobi na kraju uvale Lokvina i prepustiti se friškoj morskoj spizi.

Sa sjeverne strane Rave smjestio se otok Iž, kamo na južnom rtu možete sidriti u sigurnoj uvali Vodenjak gdje ćete ostati iznenađeni bistrinom mora i čudesnim pogledom na morsko dno, čak i na dubinama do 15 metara. S južne strane otoka Iža ima više malih uvala pogodnih dnevna kupanja i odmor. Sa sjeverne strane otoka smjestila su se dva mjesta Veli i Mali Iž.

Dugi Otok - fotograf Aleksandar Gospić/HTZ
Dugi Otok – fotograf Aleksandar Gospić/HTZ

Na putu prema sjeverozapadu projurit ćemo između otoka Sestrunja i Zverinca koji na svojoj južnoj strani skriva prekrasne uvale. Slijedi otok Molat s nekoliko izuzetno lijepih pješčane plaže, a uvala Brgulje upravo je savršeno sidrište.

Otkrijte prekrasne plaže na Olibu

Na sjevernoj strani otoka također ima prekrasnih uvala, a posebno nam je draga uvala Lipić. Zapravo je svaki kutak ovog otoka drugačiji zbog njegovog položaja. Jedan je dio okrenut prema otvorenom moru, pa je pijesak ‘odnesen’ petnaestak metara od kraja na kojem je šljunak i stijene, dok s druge strane otoka uživate u dugim pješčanim plažama. Kad od Molata krenemo prema pučini čeka nas otok Olib sa svojim prekrasnim pješčanim plažama. Olib je jedan od najljepših otoka u ovom dijelu Jadrana, nizak s mnogo dugih pješčanih laguna.

Ovo je fotografija uvala slatinica otok Olib
Uvala Slatinica na otoku Olibu

U svakoj ovoj dugoj uvali smještenim na suprotnim stranama otoka, zaštićeni ste i od bure i od juga, od maestrala i tramontane. Tu je i mnogo malih hridi i otočića sa svjetionicima gdje se može baciti sidro na deset-dvanaest metara i cijelo vrijeme provesti u prekrasnom tirkiznom okruženju. Šteta je ne posjetiti i obližnju Silbu koja nudi dobar vez.

S južne strane nalazi se sidrište Sv. Ante, pogodno kad je bura, a samo mjesto Silba udaljeno je svega desetak minuta pješice od sidrišta. Otok Silba je poseban po tome što ima mali izvor vode, a posjetitelje će osvojiti prirodnim ljepotama, odličnom hranom i autohtonim sortama vina. Dugi otok posebno, a zatim Molat, Ist, Olib i Silba imaju i druge sadržaje koji nisu vezani isključivo uz nautiku, recimo, dobro organizirane biciklističke rute.

Ovo je fotografija otoka Silbe
Otok Silba

Cijelo ovo područje ima i dugu ribarsku tradiciju, pa će vas razveseliti odlična ponuda uvijek svježih i probranih jadranskih delicija. Otoci Premuda i Škarda poznati su po staništima škarpine, a vrhunska se riba može kupiti rano ujutro na rivi. Nije rijetkost uživo vidjeti kako se čisti i sprema divlja tuna, koju se može, pripremljenu na različite načine, odmah kušati po vrlo povoljnim cijenama.

Pročitajte: Otok Olib: Jadranski kralj pješčanih plaža

Pročitajte: Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Pročitajte: Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Otok Ist, uz također prekrasne plaže i uvale, te sigurno sidrište i privezište u mjestu Ist, je pak poznat po jastozima koji se pripremaju u restoranu Kety, a od ostalih gastronomskih odredišta izdvojili bismo restoran Lanterna u Velom Ratu i konobu Zverinac obitelji Škifić, na otoku Zverincu. Ljeti se na otocima održavaju fešte, od kojih su najpoznatije svakako Saljske užance i utrke tovara, ali svako mjesto ima barem jednom mjesečno svoju feštu, gotovo svaki dan duž zadarskog arhipelaga možete tražiti provod.

Plaža Beritnica - fotograf Boris Kačan/HTZ
Plaža Beritnica – fotograf Boris Kačan/HTZ

No, kada vam dosadi mir i privatnost otoka, vrijeme je da se uputite prema otoku Pagu i zabavite na popularnoj plaži Zrće, omiljenom odredištu ljubitelja elektronske glazbe. Pri tome vodite računa o vremenskim uvjetima i velebitskoj buri koja je poznata po svojoj snazi. Južna strana Paga također skriva lijepe i osamljene uvale.

Područje otoka Vira, ispod paškog mosta, pa sve do Novigradskog mora i ušća rijeke Zrmanje također je dio ovog prekrasnog kraja. Domaći vole reći da, jednom kad prođeš ispod Paškog mosta dolaziš u ‘druge Kornate’ – sunce, goli kamen i kristalno bistro more.

U zagrljaju Velebita

Čim zaplovite natrag, južnije prema Zadru, ulazite u posebno mikroklimatsko područje koje sa sjevera štiti planina Velebit, a s južne strane mnoštvo otoka i hridi te je apsolutno zaštićeno za plovidbu. Neće vas zatvoriti ni bura ni maestral, gotovo da ne možete biti u neveri. Sve je vrlo blizu, pa se s promjenom vjetra lako, za svega nekoliko minuta, možete skloniti u drugoj, bolje zaštićenoj vali. Ono što karakterizira cijeli zadarski arhipelag je i nevjerojatna jednostavnost i toplina otočana.

Otok Pag - fotograf Saša Ćetković/HTZ
Otok Pag – fotograf Saša Ćetković/HTZ

Da biste istinski uživali u ovom kraju preporučujem Vam da lagano krstarite, jer samo tako moći ćete upoznati otoke i uvale, uživati u detaljima i ‘napuniti svoje baterije do kraja’. Gotovo je nemoguće obići ovdje sve navedeno u sedam dana odmora, zato se prepustite laganom ritmu i ostavite nešto za iduće nautičke sezone.

Duga povijest i razigrana znatiželja, prve ljubavi i ludi provodi, festival friške spize i gotovo nevjerojatni okusi, nerazdvojno vežu nautičare uz ovaj kraj. Sve to i mnogo više, teško je dočarati riječima. Davno su Rimljani ovdje skrivali svoje tajne, poznato je da ovdje žive najspretniji ribari, a možda je sve ovo zato, jer i ja beskrajno volim svoj kraj i svaki put kada isplovim, iznova se zaljubim. Vidimo se na moru.

Naslovna fotografija Boris Kačan/HTZ

Ostale fotografije Fotoarhiva TZG Zadar

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above