Otkrijte slikovite uvale otoka Ugljana4 min

Plovidba otokom Ugljanom sjajan je izbor za nautičare koji žele uživati u slikovitim uvalama, lijepoj prirodi i meditativnoj energiji otočnih mjesta

Neraskidivo spojeni mostom Ždrelac, Ugljan i Pašman ne samo da dijele harmoničnu energiju lišenu masovnog turizma, već i tvore prirodni lukobran zadarskog primorja. Ovi zeleni otoci, visoki do 300 metara, pružaju se paralelno s kopnom te su samo nekoliko milja udaljeni od velikih marina u Zadru, Sukošanu i Biogradu. Upravo zbog te blizine nautičari ih rado odabiru za prvu ili zadnju noć krstarenja po zadarskom arhipelagu i veličanstvenom Nacionalnom parku Kornati.

Istočne obale ovih otoka, okrenute prema kopnu, osjećaju snagu bure, maestrala i tramuntane koji u Zadarskom i Pašmanskom kanalu mogu razviti veliku snagu, ali bez visokih valova. Te obale krase mnogobrojna otočna mjesta, dok su suprotne strane otoka, okrenute prema magičnom kornatskom otočju i drugim otočnim biserima zadarskog akvatorija, s brojnim dobrim uvalama i zakloništima. Spomenute uvale su pravi raj za ljubitelje sidrenja, a završavaju poznatim rivanjskim tjesnacem na zapadu.

Marine na Ugljanu

Otok Ugljan Sutomišćica
Selo Sutomišćica nalazi se u prekrasnoj uvali istog imena

Marina Olive Island nagrađivana je mala marina

Na istočnima obalama otoka Ugljana smjestile su se dvije marine: Marina Olive Island i Marina Preko, dok susjedni Pašman biraju nautičari željni sidrenja. U najvećoj uvali na istočnoj strani Ugljana, Sutomišćici, nalazi se Marina Olive Island. Ova obiteljska marina tri je godine zaredom osvajala nagradu za najbolju malu marinu u Hrvatskoj. Zaštićena je od svih vjetrova, a jedino za jake bure treba biti na oprezu.

Gosti se mogu opustiti uz bazen, na plaži ili terasi s predivnim pogledom. Za najmlađe je osigurano dječje igralište, a restoran Olive Garden nudi bogatu gastronomsku ponudu.

Marina Preko nalazi se u administrativnom srcu Ugljana

Luka Preko, sa svoja tri dijela, nudi sve što je nautičarima potrebno. U sjevernoj luci, okrenutoj prema otočiću Galovcu, vezane su lokalne brodice, dok južna luka predstavlja trajektno pristanište, a tu se smjestila i crpka za gorivo. Srednja luka, gdje se nalazi i Marina Preko, zaštićena je od svih vjetrova, osim od jake bure. U Preku, administrativnom srcu Ugljana, pronaći ćete sve što vam je potrebno: od nautičkih usluga i policije do kapetanije, prve pomoći, liječnika, veterinara, pošte, benzinske crpke, restorana, barova, prodavaonica i tržnica.

Otok Ugljan Preko
Otočić Galevac ili Školjić udaljen je svega 80 metara od Preka, a na njemu je franjevački samostan iz 15. stoljeća

Uvale na Ugljanu

Na sjeverozapadnoj strani Ugljana nekoliko je uvala u kojima se možete lijepo usidriti. Antičko mjesto Muline smjestilo se u široko otvorenoj uvali koja je odlično zaštićena od južnih vjetrova. Najljepše je sidriti u južnom dijelu uvale koji je nenaseljen i okružen borovom šumom, a tu na dubinama od pet do 10 metara usidrene su i plutače. U srcu mjesta na mulu može se vezati nekoliko brodova (dubina 2,5 m), a tu se nalazi i lokalna konoba ‘Kažot’ koju rado posjećuju nautičari.

Zalazak sunca će vas u Mulinama zasigurno očarati, ali imajte na umu da za jačeg maestrala ili tramuntane ova uvala ne pruža siguran zaklon. U tom slučaju, spokojnu noć provedite u obližnjoj, nenaseljenoj uvali Pavlešina ili, pak, zaplovite još dvije milje jugozapadno, do uvale Prtljug.

Uvala Prtljug

Otok Ugljan uvala Prtljug
Uvala Prtljug

Uvala Prtljug pružit će vam meditativno utočište, posebice ako se usidrite u nenaseljenom sjeverozapadnom kraku. Tu se sidri na dubinama manjim od sedam metara, sidro odlično drži, a ovaj dio uvale nudi odličan zaklon od zapadnih i sjevernih vjetrova. Sjeveroistočni krak krasi nekolicina ribarskih magazina pretvorenih u vikendice i kameni mulići na kojima su vezane ribarske barke.

Zaplovite ispod brda Sv. Mihovil, koje simbolizira istoimena tvrđava izgrađena u 13. stoljeću, ali i visoki odašiljač kao dobar orijentir za vrijeme plovidbe, pa istražite jugozapadne obale otoka Ugljana.

Pješčana uvala Sabušica

Lamjana Vela nije zanimljiva nautičarima jer se u njoj nalazi brodogradilište i ribarska luka, dok je u susjednoj Lamjani Maloj lijepo provesti noć. Na samom ulazu, uz sjeverozapadnu obalu je ribogojilište, a prema dnu uvale nižu se novoizgrađene vikendice. Dubine se s 20 metara smanjuju na idealnih osam metara i manje, a tu su postavljene i bove. Međutim, ako ste željni osame, odaberite sidrenje uz nenaseljene sjeveroistočne obale Lamjane Male.

Ako se pak očekuje jugo ili bura, dobar zaklon potražite u milju i pol udaljenoj uvali Sabušica. A ljubitelji picigina, u njezinim plitkim krakovima s pješčanim dnom, moći će uživati u toj dalmatinskoj igri s lopticom.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije Boris Kačan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above