Otok Olib: Jadranski kralj pješčanih plaža



5 min

Otok Olib i ostali otoci sjeverozapadnog zadarskog arhipelaga sjajna su mjesta koja krase predivne pješčane plaže, lijepa otočna mjesta i neodoljiv šarm tog dijela Jadrana

Za otok Olib kažu da ima najljepše pješčane plaže na Jadranu. Na našem su moru plaže puno rjeđe od lijepih uvala, a veliku većinu čine one šljunčane, s morem zaglađenim oblucima koji su simbol ljepote hrvatske obale. Pješčane su plaže puno rjeđe, pa smo se sa zadovoljstvom otišli uvjeriti u ljepotu pješčanih plaža i uvala koje otok Olib ima.

Gdje se nalazi Olib?

otok Olib zadarski arhipelag

Plaža Slatinica otok Olib
Olib i njegove pješčane plaže su pravi izbor za ljubitelje prirode koji se žele odmoriti od bučne svakodnevice i nauživati kristalno čistog mora i sunca

Olib je otok u zadarskom arhipelagu koji se nalazi se 25 nautičkih milja zapadno od Zadra i okružen je lijepim malim otocima koji skrivaju brojne uvale i pružaju siguran zaklon po svim vjetrovima. Mi smo proveli pola dana na Olibu istražujući koja je uvala najljepša, a ljepota pješčanog dna i tirkiznih boja nas je potpuno opčinila. Na jako malom području nalaze se biseri koje je šteta ne posjetiti, bilo u dnevnom izletu ili kao ‘pit-stop’ na plovidbi.

Uvala Slatinica

Otok Olib pješčana plaža
U uvali Slatinica čekaju vas tirkizno more i pijesak

Za sat vremena vožnje stigli smo u, po mnogima najljepšu uvalu na otoku Olibu, imena uvala Slatinica, kojoj je pristup moguć i šetnjom kroz šumu od mjesta Oliba. Slatinica je izrazito plitka uvala i pravi netaknuti prirodni raj. Obala je kombinacija pijeska i kamena, a morsko dno je potpuno pješčano. U Slatinici se satima možete odmarati u plićini, a dovoljno je velika da posjetitelji jedan drugom ne narušavaju mir. Ispijte hladno piće i osvježite se sezonskim voćem s pogledom na otok Pag i veličanstveni Velebit.

U neposrednoj blizini nalazi se još jedna pješčana uvala, a s južne strane otoka Oliba još nekoliko manjih uvala, također s pješčanim dnom, koje su dovoljno male da ih možete ‘privatizirati’ ako se tamo prvi usidrite. Mi smo proveli pola dana istražujući koja je uvala najljepša, a ljepota pješčanog dna i tirkiznih boja nas je potpuno opčinila.

Porat Olib
Porat Olib uz koji je jedino naselje na otoku Fotoarhiva TZG Zadar

Na jako malom području nalaze se biseri koje je šteta ne posjetiti, bilo u dnevnom izletu ili kao ‘pit-stop’ na vašem krstarenju. Inače, mjesto Olib nalazi se na jugoistočnoj strani otoka, te je mirno i spokojno zimi.

Olib je pravi izbor za ljubitelje prirode

Život lokalnih stanovnika u potpunosti je posvećen prirodi: bave se poljoprivredom, stočarstvom i maslinarstvom, a pomalo i ribarstvom. No, ribolov i pomorstvo je dominantnija djelatnost na susjednom otoku Silbi. Naime, otok Olib pravi je izbor za ljubitelje prirode koji se žele odmoriti od bučne svakodnevice i nauživati kristalno čistog mora i sunca.

Otok Olib plaža
Pličine uvale Slatinica idealne su za morske radosti

Preko puta otoka Oliba smjestio se otočić Škarda koji je i priča o ljepoti Hrvatske i umiranju jednog otoka. U mjestu je svega 16 kuća, za koje se priča kako su napuštene sa svim uspomenama u ormarima. I zbilja, u kućama su pronađene fotografije, odjeća, zimnica, prava mala povijest obitelji koje su ih naglo napustile. Zimi na Škardi nema nikog, a ljeti ovdje borave zaljubljenici u osamu. Tako osamljena, malena Škarda je savršena za robinzonski turizam.

Otok Ist: Leptir zadarskog arhipelaga

otok škarda uvaa gripanca
Posebno je lijep pogled s mora na stari dvorac u uvali Gripanca na otoku Škardi

Od mjesta s nekoliko kuća na sjeverozapadnoj strani otoka do uvale Gripanca i kaštela (dvorca) u privatnom vlasništvu s druge strane vodi širok održavani put. O robinzonskom životu svjedoči Zlatko Jakuš, autor novčanice privremene nacionalne valute – hrvatskog dinara, koji je 15 godina proveo kao jedini stanovnik otoka Škarda, na kojem je živio u renoviranom kaštelu bez vodovoda, a struju je dobivao iz sunčeve energije.

Danas se u uvali skrivenoj od bure može usidriti ili privezati na bovama i posjetiti dvorac u kojem će vas dočekati i njegovi održavatelji. U blizini Škarde nalazi se otok Ist, a istoj skupini sjeverozapadnih otoka zadarskog arhipelaga pripadaju Premuda, Silba i Olib. Mi smo posjetili Ist kojeg nazivaju leptirom zadarskog arhipelaga, zbog oblika koji podsjeća na tog lijepog kukca. Ist je dugi niz godina odredište nautičara, ronilaca i ribolovaca.

zadarski arhipelag otok ist

Otok Ist
Panoramski pogled na otok Ist Foto: Velid Jakupović Gricko

Prilikom posjeta Istu gostoljubivi domaćini pobrinut će se da prepoznate prirodne ljepote i bogatu povijest otoka. Lokalnih stanovnika je oko 200, ali broj posjetitelja naraste ljeti kad se na Istu osjeća dinamika i pozitivna vibra. Posljednje subote u srpnju svake godine održava se košarkaški turnir popraćen feštom, kada je Ist ‘centar svita’. Crkva na otoku posvećena je sv. Nikoli, zaštitniku ribara i pomoraca. Prilikom posjeta dopustite da vas ponese adrenalin i malo se zadišite pješačenjem do vrha Ista.

Jedinstveni pogled s vrha Straža

otok Ist crkvica Gospe od Zdravlja
Crkvica Gospe od Zdravlja na otoku Istu Foto: Mladen Radolović Mrlja

Najviši vrh otoka je Straža na kojem se nalazi crkvica Gospe od Zdravlja i mjesto je s kojeg možete uočiti specifični izgled otoka u obliku dvije spojene potkove prošarane prekrasnim pješčanim uvalama. S ovog mjesta pruža se jedinstveni pogled na zadarski arhipelag u svakom smjeru: prema jugu pogled na Dugi otok seže čak do Kornata, dok se prema sjeveru vide Olib i Silba, Škarda, Premuda i otočići i hridi. Na istoku se prostire Velebit, dok je zapad rezerviran za otvoreno more.

Baš na otvorenom moru smo završili naš dan u zadarskom arhipelagu posjetivši hrid Funestrala. Kada poželite potpuno privatne momente i osvježenje otvorenog mora s pogledom na horizont, otisnite se od Ista jugozapadno prema toj hridi. Ona svojim izgledom podsjeća na frizuru engleskog pudlice, a istovremeno je bogato stanište riba i rakova, stoga često domaće stanovništvo možete čuti da kažu ‘vidimo se na pudlici’.

hrid Funestrala
Izlet smo završili posjetivši hrid Funestrala

Teško je u jednoj rečenici opisati duboko plavetnilo kristalno čistog mora, plažicu od oblutka i taj neprocjenjiv mir koji možete pronaći na ovoj hridi. Nama je to bila ‘točka na i’ savršenog dana punog lijepih i pamtljivih trenutaka, a zahvaljujući lakom i udobnom prebacivanju s otoka na otok brzim gumenjacima, doživjeli smo stvarno puno toga. Ako vas put ili čarter brod odvede u blizinu Zadra – posjet otoku Olibu i susjednim otocima nemojte preskočiti u svom itineraru.

Naslovna fotografija Fotoarhiva TZG Zadar
Ostale fotografije Arhiva Yachts & Shutterstock

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above