Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije6 min

Premda je površinom malen otok Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima

Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih plaža s onima karipskima je bespredmetna, jer ovaj otočić, smješten između otoka Oliba i Premude, poseban je i dojmljiv kao malo koji otok na Jadranu. Ovo je pravi mediteranski otok i kao takav neusporediv, čak i s Karibima. Premda je riječ o malom otoku sa svega 15 četvornih kilometara, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, te nesvakidašnjim znamenitostima.

Otok Silba najpoznatija je kao otok kapetana i brodovlasnika

Ovo je fotografija muleta na otoku Silba
Na otok Silbu možete stići kao nautičar ili brodskim linijama iz Malog Lošinja i Zadra

Osim istoimenog mjesta smještenog na središnjem, najužem dijelu otoka, koji se spušta kako do istočne, tako i do zapadne obale otoka, ostali i velik dio otoka na južnom i sjevernom dijelu potpuno je djevičanski obrastao crnikom, te je idealan za ljubitelje šetnje i otkrivanja skrovitih plaža. Premda je Silba najpoznatija kao otok kapetana i brodovlasnika, možda je zbog tih skrivenih kutaka u jednakoj mjeri i omiljena među kreativcima.

Još tamo od 1970-ih, kada su ga otkrili slobodni i često nagi, umjetnici i neki poznati glazbenici, koji su vruće dane provodili pod hladom borova u neformalnom kampu, ali u miru i rijetko lijepim plažama, otok je (p)ostao omiljen među umjetnicima.

Ovo je fotografija Šotorišće, mjesto na otoku Silba
Uvala Šotorišće gleda na susjedni otok Olib i jedno je od najpopularnijih mjesta na Silbi za nautičare, ali nesigurna je po buri

Ta art ‘vibra’ nekako je preživjela do 21. stoljeća, a danas je najaktivnija kroz platformu ‘Sea Silba environment art’, umjetničku koliko i aktivističku pod vodstvom Natashe Kadin, umjetnice koja je posvećena poboljšanju kvalitete života na otoku, i to uz koncerte, predstave, izložbe i ekološke akcije koje oplemene život u ljetnim mjesecima.

Otok bez automobila

Na otoku srećom ne postoji nijedan hotel, a možete zaboraviti i na automobile jer ih na Silbi nema, pa su traktori glavno prijevozno sredstvo, čak i neka vrsta atrakcije, s obzirom na to da smo u 21. stoljeću gdje je sve elektrificirano.

No, u prošlosti je otok Silba bila i poznata i priznata, naročito zbog svog položaja, kao idealna stanica na putu za tada veoma važan i 30 nm udaljen grad Zadar. Otok se spominje već u 9. st., kada je pripadao Zadru, da bi ga sredinom 19. st. otkupili stanovnici i postali gospodari vlastita otoka. Župna crkva dokaz je tog prosperiteta temeljenog na brodarstvu, a tijekom 18. i 19 st. izgrađeno je još šest crkava, od kojih jedna skriva i djelo velikog venecijanskog slikara Tiziana.

Gdje se nalazi otok Silba?

Ovo je fotografija kameće kuće na otoku Silbi

Ovo je fotografija crkvice na otoku Silba
Meditativnu atmosferu Silbe najbolje je doživjeti izvan sezone kada možete upiti sve okuse i mirise ovog posebnog otoka

Zbog položaja neki Silbu nazivaju i vratima Dalmacije, pa je otok često bio i meta gusara, stoga su stanovnici dali sagraditi obrambene kule – kaštele (sačuvani su ostaci samo jedne) i male stražarnice po obližnjim uvalama, poput onih u Papranici i uvali Sv. Ante. Upravo ta uvala na jugozapadu Silbe jedno je od popularnijih privezišta s 20 bovi, a usred sezone vlada poprilična gužva.

U zapadnom kraku ove prostrane uvale, koji je odlično zaštićen od tramuntane i maestrala, nalazi se i istoimena kapelica, a u istočnom lijepa pješčana plaža. Prilikom uplovljavanja na velikoj distanci treba zaobići plitku SZ puntu, ali i pripaziti na greben ispred JZ punte pa se najsigurnije vezati za neku od bova. Ljubitelji sidrenja (dubine pet do 15 m) trebaju imati na umu da dno ovdje ne drži dobro.

Ovo je fotografija otok Silba jedrenje
Otok Silba nautičarima pruža mir i lijepe uvale

Malo južnije je uvala Južni Porat s osam bova, koja je dobro zaštićena od vjetrova iz smjera sjevera i istoka. Na otoku se moguće usidriti i u mirnoj uvali Papranica (nesigurna za jugo) koja se smjestila milju sjevernije od mjesta, te iz koje vodi put do najvišeg vrha otoka – Varh (83 m). S istočne strane uvale nalazi se mala lučica, sidri se na pijesku, a ovdje imate na raspolaganju i deset bovi.

Pješčane plaže na Silbi

Ako ne pronađete mjesto, niti pola milje sjevernije je uvala Lojišče, koja je zaštićena od svih vjetrova osim juga. Sidriti se može na pjeskovitom dnu (1-6 m), a lijepa pješčana plaža svakako je dobar povod za posjet. Od ove uvale obrasle gustom crnogoričnom šumom potrebno je dvadesetak minuta šetnje do mjesta Silba.

Ovo je fotografija uvale Počukmarak na otoku Silba, pješčana plaža otok Silba
Uvalu Počukmarak na otoku Silbi krasi tirkizna boja mora

Toreta krije neobičnu ljubavnu priču

Prolazeći širokim cestama, otvorit će vam se svako toliko pogled prema starim kapetanskim kućama i uređenim okućnicama, toliko specifičnim za Silbu, a toliko netipičnim za ostatak Jadrana. Jedna takva zidom opasana parcela pretvorena je u muzej na otvorenom hrvatske akademske kiparice Marije Ujević Galetović – i prva je znamenitost na otoku.

Ili je to ipak toreta, šesterokutna građevina koja se usred mjesta izdiže 15 metara u vis poput male lanterne, a iza koje se krije pomalo neobična ljubavna priča silbenjanskog kapetana Petra Marinića. Do vrha se stiže kružnim stubama s vanjske strane tornja, a na vrhu je nedvojbeno jedan od najljepših vidikovaca s pogledom na otok i njegovu okolinu, pa pretražujući obzor možete razabrati Premudu, Ilovik, Lošinj pa i mali Susak.

Popularna plaža Šotorišće

Ovo je fotografija šesterokutne građevine toreta
Toreta ili toranj ljubavi jedan je od najprepoznatljivijih simbola otoka Silbe

Pogled možete dobaciti do popularnog kupališta Šotorišće, gdje je zabranjeno sidrenje na dubinama manjim od pet metara (nesigurno po buri), te do male uvale Pernastica na krajnjem SZ dijelu otoka, koja neopisivo podsjeća na turističke fotografije nekih svjetskih destinacija, kako zbog sitnog pijeska, tako i zbog kristalne zelenoplave boje mora.

Podvodni muzej u uvali Pocukmarak

U uvali Pocukmarak, na samo tri metra dubine, mali je podvodni muzej u koji možete ući samo s maskom i razgledati antičke sarkofage. U Luci se može privezati, barem dok nema trajekta, jer su dubine između tri i pet metara, no kako je riječ o operativnoj obali, bolje se sidriti ispred luke (3-7 m). Međutim, ako se očekuje jako jugo ili, pak, nevera sa zapada, na vrijeme se treba zaputiti na drugu stranu u luku Mul, zaklonjenu od svih vjetrova osim bure i tramuntane.

Ovo je fotografija skulptura, kiparice Marije Ujević Galetović
Muzej na otvorenom kiparice Marije Ujević Galetović

Na obali je tridesetak muringa opremljenih priključcima za vodu i struju, a koji su od ove godine u nadležnosti Županijske lučke uprave, kao i pristanište u Luci (Žalić), a tu je i ured Lučke kapetanije, te malo istezalište lokalnog ŠRD-a Galeb, koje će vam dobro doći ako trebate otkloniti kakav kvar na brodu, pa se možete javiti tajniku Bogdanu Lazarinu. Vezati se može s unutrašnje strane lukobrana, ali zbog malih dubina preporučljivo je pristajanje provom.

Restorani na otoku Silbi

Prvi objekt na rivi je konoba Silba čija je unutrašnjost uređena brojnim nautičarskim zastavicama, koja svaka priča neku morsku štoriju. U blizini je još i restoran Katrida, a oba nude klasičnu otočnu spizu, jer na ovakvom otoku fine dining ionako ne pristaje.

ovo je fotografija otok Silba plaža
Karipska boja mora jedan je od razloga dolaska na otok Silbu

Za kraj smo ostavili najbolje i možda najopuštenije mjesto na Silbi – konobu Alavija, omiljeno mjesto kod domaćih, ali i turista, jer bilo da čekate trajekt ili neku dragu osobu, na putu ste za plažu ili ste došli privučeni mirisima dalmatinske pašticade, peke ili pečene ribe, ovo mjesto s pravom uživa velik ugled i nudi savršen pogled na pučinu s poznatim zalascima sunca.

Možda baš taj pogled ili rajske pješčane plaže, nedostatak automobila, artistička vibra ili možda sve u paketu, udica su na koju se gotovo svi uhvate i rijetki su oni koji se Silbi ne vraćaju, jer kako je davno zapisao veliki Herman Melville – ‘Voda i meditacija pripadaju vječnosti’, a dio te vječnosti, uvjereni smo, razasut je i po plažama ovog posebnog otoka.

Otok Silba: Korisne informacije

Sidrišta u uvali Papranica (10 bova), Sv. Ante (20 bova) te u Južnom Portu (8 bova) pod istim su koncesionarom: Filip Granić (+385 91 639 68 56) / anchorage.paprenica@gmail.com. ŠRD Galeb / Bogdan Lazarin (+385 98 46 50 79), Služba spašavanja na moru 9155, Lučka kapetanija Zadar ispostava Silba +385 (0)23 370 047, Ambulanta Silba +385 (0)23 370 135. Benzinske crpke nalaze se u Malom Lošinju i Nerezinama (otok Lošinj), zatim u Novalji (otok Pag) te u Zadru.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Boris Kačan, Mihaela Miškić & Shutterstock

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above