Pašman: Zeleno srce zadarskog arhipelaga4 min

Smješten u blizini velikih marina u zadarskom okruženju i ljepota Kornata, otok Pašman lijepa je nautička destinacija koju krase pitoreskne uvale i lijepa priroda

Prolaz Ždrelac, koji na 14 metara razdvaja otok Ugljan i Pašman, privlači nautičare svojim značajem, ali i izazovima. Naime, most koji spaja ova dva otoka ujedno i svjedoči o nekim manjim nesrećama plovila čiji su jarboli viši od 16,5 metara. Preko dana Ždrelac je prometnica prepuna čarteraša, ribara i trajekata. No, kada noć padne, ovdje zavlada mir i tišina.

Plovidba oko Pašmana

Prolaz Ždrelac

Ždrelac postaje utočište nautičarima nudeći im zaštitu od vjetrova i valova. Dvadesetak bova postavljenih s obje strane prolaza svakako predstavljaju najbezbrižniju opciju za spavanje. Prilikom sidrenja treba imati na umu da se dubine u Ždrelcu kreću do pet metara, a morske struje znaju dosegnuti brzinu do četiri čvora, pa kroz prolaz morate proći s čvrstim uvjerenjem da vas suprotna struja neće skrenuti s kursa.

Otok Pašman prolaz Ždrelac
Ugljan i Pašman neraskidivo su spojeni mostom preko prolaza Ždrelac

U prolazu, obale Pašmana većim dijelom su naseljene, dok Ugljan krije mir i slikovitu crkvu Gospe Snježne. Posebnu čaroliju Ždrelcu daje blagdan 5. kolovoza. Tada se odvija procesija brodica koje doplove iz Kukljice, oduševljavajući nautičare i čineći posjet Ždrelcu nezaboravnim iskustvom.

Na jugoistoku Ugljana, ribarska tradicija cvjeta u Kalima, dok spomenuta Kukljica očarava slikovitošću. Njezina lučica nudi utočište manjim plovilima, dovršavajući sliku mirnog dalmatinskog rajskog kuta.

Jugoistočne obale od uvale Čelinja do uvale Kobiljak

Uvala Kobiljak otok Pašman
Jugoistočna strana otoka Pašmana: u prom planu je uvala Kobiljak, a potom slijede Vržišće, Zuborovica, Čelinja. FOTO TZO PAŠMAN

Nakon što prolaz Ždrelac ostavite po krmi, lijepo je zaploviti prema jugoistoku i upoznati obale Pašmana. Nakon pet milja plovidbe, uz nenaseljene i negostoljubive obale ovog otoka, nautičarima se kao na dlanu nude tri uvale idealne za dnevni predah i kupanje. Tek su blago zavučene u kopno pa su samim time dobar odabir za sidrenje samo za mirnijeg vremena.

Uvala Čelinja pružit će solidnu zaštitu od tramuntane i maestrala, susjedna uvala Vržišće od tramuntane, a najjužniji i najdublje zavučeni Kobiljak od svih vjetrova osim maestrala. Sve ove uvale s dubinama manjim od 10 metara tek su blago naseljene pa samim time garantiraju mir.

Najpopularnije uvale na otoku

Jugozapadne obale Pašmana, s četiri duboko uvučene uvale, najpopularnije su odredište nautičara koji plove ovim akvatorijem.

Uvala svetog Ante na otoku Pašmanu
Uvala svetog Ante. FOTO TZO PAŠMAN

Prva u nizu, uvala svetog Ante, prvenstveno je prepoznata po istoimenoj crkvici, a kako se kuće nalaze samo u tom istočnom dijelu uvale, miran kutak uvijek u njoj možete pronaći. Otvorena je na jugozapadne vjetrove, po sredini uvale su postavljene bove, a uz njezine obale dobro je i sidriti, posebice ako iznesete krmene konope na obalu.

Uvala Soline najsigurnija je uvala Pašmana

Uvala Soline. FOTO TZO PAŠMAN
Uvala Soline upečatljivo se urezala u otok te predstavlja najbolje zaklonište na Pašmanu

Susjedna uvala Soline upečatljivo se ‘urezala’ u otok te predstavlja najbolje zaklonište na Pašmanu. Zaštićena je od svih vjetrova, a ovisno o smjeru treba odabrati sjeverozapadni ili jugoistočni dio uvale. U oba kraka postavljeno je na desetke plutača, a po sredini uvale se najčešće sidre veći brodovi. Jugozapadni krak znatno je prostraniji i naseljeniji, ali u oba dijela pronaći ćete dobru konobu.

Restorani u uvali Lanđin

Sljedeće dvije uvale, koje dijeli poluotok ukrašen maslinicima, su Žinčena i Lanđin. Zaštićene su od svih vjetrova osim juga.

Uvala Žinčena najmanje je posjećena uvala ovog dijela otoka i tek blago naseljena u svom sjevernom dijelu. Dubine manje od 10 metara čine je idealnom za sidrenje, posebice zbog muljevitog i pjeskovitog dna koje dobro drži.

Susjedna uvala Lanđin znatno je naseljenija, a oba njezina kraka završavaju lijepim žalom. Tu se nalaze dva dobra restorana: obiteljska konoba ‘Sidro’ i nešto veća ‘Gajeta’. Po sredini uvale su postavljene bove, a u njoj možete sigurno i sidriti.

Uvala Lanđin otok Pašman
Uvale Lanđin i Žinčena. FOTO TZO PAŠMAN

Uvala Zaklopica

Prije povratka u neku od kopnenih luka lijepo je posjetiti malu uvalu Zaklopica na jugoistoku otoka. Ova uvala predstavlja odličan zaklon od svih vjetrova osim od bure, u njoj su postavljene bove, a među nautičarima je popularna i zbog restorana ‘Owsik’s bay’.

Sjeverne obale unutrašnje strane Pašmana ne nude dobar zaklon za plovila pa ga preporučujemo ostaviti za neki drugi, kopneni posjet ovom magičnom otoku.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije Boris Kačan, TZO Pašman

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above