Ferretti Yachts 580 na testu: Bezvremenska otmjenost5 min
00:01:04
00:01:04

Usavršen dizajn sportske siluete, nenametljiva elegancija unutrašnjosti, snažniji motori u odnosu na prethodnika uz veću autonomiju, savršeno izbalansirani prostori, udobnost plovidbe i nepogrešiv šarm čistokrvne jahte s gornjim mostom – aduti su najnovijeg modela Ferretti Yachts 580

Novi Ferretti Yachts 580 imali smo priliku isprobati na moru ispred Cannesa, devet mjeseci nakon njegove sajamske premijere u Düsseldorfu. Zanimljivo je da smo vozili primjerak trupa broj jedan koji je bio izložen i u Njemačkoj, što je dokaz da za brodogradilište poput Ferrettija prototip ne postoji, posebno u flybridge plovilima duljine do dvadeset metara, kojih su izgradili u tko zna koliko komada.

Novi model nasljednik je onog s oznakom 550 predstavljenog prije četiri godine, a usprkos razlici od samo jednog metra, za njega su u Ferrettiju razvili sasvim novo korito i kalupe koje su projektirali inženjeri kuće (Ferretti Group Engineering Department). Kao i kod prethodnika, dizajn vanjštine potpisuje Filippo Salvetti, a studio Ideaitalia unutrašnjost. Oni su stvorili jahtu koja kombinira sportski izgled s udobnošću i modernim luksuzom unutrašnjosti.

Ferretti Yachts 580 opremljen je s dva tipa Volvo Penta D13 motora, osnovni model ima motore od 900, a testirana jahta par od po 1000 konjskih snaga. Osim većih motora, ona nosi i veći stabilizator (Seakeeper 9 umjesto 6), ima jače generatore i veći kapacitet goriva zahvaljujući velikom dnevnom tanku smještenom u strojarnici, debljina osovina je povećana na 75 milimetara zbog jačih motora, a širina jahte povećana za čak 18 cm.

Zanimljivo je da je od početka godine do sajma u Cannesu prodano dvadeset primjeraka nove jahte, što svjedoči o njezinu uspjehu. Važan dio privlačnosti ovog modela je visoki standard i kvaliteta izrade koji su svojstveni za Ferretti Yachts bez obzira koji model odaberete.

Kako taj ‘paket’ izgleda u praksi, uvjerili smo se na moru, a imali smo priliku biti u društvu kapetana koji je jahtu doveo na sajam iz Italije. Plovili smo brzinom krstarenja od 24 čvora na 2000 okretaja, pri kojoj je potrošnja oba motora oko 290 litara na sat, odnosno 11,5 litara po milji.

Brod počinje glisirati na 1750 okretaja i 17,5 čvorova, ali je i tada potrošnja 11 litara po milji, što je otprilike brojka s kojom trebate računati u normalnoj plovidbi, a vrlo štedljivi režim plovidbe s 9,5 čvorova brzine pokazao je potrošnju od 45 litara, odnosno pet litara po prevaljenoj milji.

Maksimalna brzina koju smo dosegli je 32,2 čvora uz potrošnju od 390 litara, što je u odnosu na projektiranu brzinu od 33 čvora odličan rezultat s obzirom na broj ljudi na brodu i pune tankove. Ono što nam se zaista svidjelo je udobnost plovidbe; novi Ferretti mekano siječe valove, lako se okreće i uz pomoć stabilizatora minimalno reagira na bočni val. Čini nam se da je to najvažnija karakteristika nove jahte, koju će znati cijeniti oni koji zaista uživaju u plovidbi.

Kormilarska sjedala je samo za Ferretti dizajnirala i proizvela kuća Poltrona Frau

Izvrsnost u navigaciji Ferretti Yachts 580 majstorski kombinira sa superkvalitetnom izradom, kako kažu u brodogradilištu – na najvišoj razini do sada, koristeći svaki slobodan kutak prostora. Već na krmi ćete primijetiti da se naslon može pretvoriti u lijepo sunčalište, kojim se uz spuštanje stola potpuno transformira taj inače tradicionalan prostor za blagovanje.

Kokpit ima dodatno veliko spremište ispod stuba za flybridge, opcijske krmene komande, a na uronjivoj krmenoj platformi možete smjestiti Williams 325. Na pramcu se nalazi lijepo sjedište i dvostrano orijentirano sunčalište, a najveći vanjski prostor je gornja paluba površine 18 četvornih metara. Ona se natkriva pomičnim biminijem, ali opcijski možete naručiti i fiksni tvrdi pokrov.

Kormilarsko mjesto nalazi se s prednje lijeve strane, uz odličnu preglednost, a do njega je smješteno sjedište i veliko sunčalište prema pramcu. Na krmenom dijelu je veliki prostor za blagovanje L-oblika uz koji je smještena mala kuhinja. Kada uđete u unutrašnjost odmah ćete vidjeti kuhinju s lijeve strane koja poslužuje i kokpit, zahvaljujući spuštanju stakla i malom preklopnom šanku.

Kuhinja ima i pravi ‘kućni’ hladnjak, te integriranu perilicu za posuđe ispod pećnice, i dovoljno mjesta za pripremu ozbiljnog ručka. Ispred nje je veliko sjedište U-oblika preko puta kojeg je opcijska sofa s podiznom televizijom. Kormilarsko sjedište ima dvije stolice, a zanimljivo je kako ih je za Ferretti primjetno lijepo dizajnirala talijanska kuća Poltrona Frau. Vrijedi spomenuti i avangardnu upravljačku ploču koja je izrađena na 3D printeru, te koju poslužuju ekrani Simrad.

Ferretti 580 krmeno staklo
Krmeno staklo spušta se prema dolje
Ferretti 580 kuhinja
Kuhinja se malom preklopnim šankom otvara prema kokpitu

Unutrašnjost možete naručiti u dvije izvedbe, klasičnoj i modernoj, pri čemu je razlika u izboru boja materijala, a obje pripadaju stilu koji Ferretti naziva ‘Just like home’. Silaskom u potpalublje naići ćete na tri raskošno uređene kabine, vlasničku u krmi, VIP u pramcu i kabinu s dva razdvojena ležaja u sredini, a potpalublje može biti opremljeno s dvije ili tri kupaonice.

Ferretti 580 vlasnička kabina
Uređenje potpalublja istovjetno je onom u salonu, a prevladavaju umirujuće boje i materijali

Kada ima samo dvije kupaonice, VIP i twin dijele istu s dva različita ulaza, a vlasnička kabina ima dodatan radni kutak, pa tu opciju možemo jednostavno nazvati vlasničkom. U krmi se dodatno nalazi skiperska kabina s vlastitom kupaonicom, sa skrivenim ulaskom kroz krmenu sofu u kokpitu. Cijela unutrašnjost Ferrettija 580 odiše profinjenim dizajnom, koji svoje korijene vuče od luksuznih nekretnina, istodobno ujedinjujući i praktičnost i ekskluzivnost.

U tome su talijanski brodograditelji u potpunosti uspjeli stvorivši još jednu vrijednu jahtu, koja je tek što se pojavila već ostavila primjetan trag na tržištu.

Ferretti Yachts 580 tehnički podaci

Duljina: 18,24 m
Širina: 5,00 m
Gaz: 1,50 m
Istisnina: 36,5 t
Spremnik za gorivo: 3250 l
Spremnik za vodu: 700 l
Motori: 2 x VOLVO PENTA D13 – 900 mhp, 2 x VOLVO PENTA D13 – 1000 mhp
Najveća brzina: 33 čvora
Brzina krstarenja: 24 čvora
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Fotografije & video Ferretti Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above