Absolute 52 Fly na testu: Jedna od najpoželjnijih jahti u klasi4 min
00:03:02
00:03:02

Model pod nazivom 52 Fly nastavlja uspješnu seriju nove generacije plovila s gornjim mostom, koju je započeo Absolute 60 Fly, a prošle godine nastavio model od 56 stopa

Prvi put smo novi Absolute vidjeli u Veneciji u lipnju, a zasjao je i kao najvažnija prinova brenda u 2023. i u Cannesu i Genovi. Nova jahta je najzreliji pripadnik ove male i posebne obitelji koja je u mnogočemu promijenila jahte između 15 i 20 metara duljine, u prvom redu smjelom otvorenom izvedbom krmenog kokpita i vlasničkom kabinom koja je smještena u pramcu.

Ova kompaktna jahta nudi i puno više od toga, a priča o njezinim vrlinama počinje na krmi. Uronjiva krmena platforma istodobno je nosač tendera, a kada se spusti, postaje mala privatna plaža. Iz nje se ulazi u skipersku kabinu na krmi koja može postati veliko spremište ako jahtom upravljate sami, a prema kokpitu vas vode stube s obje strane krme. Krmeno zrcalo je izvedeno u crnoj boji, što tom malenom beach clubu daje posebnu eleganciju.

Treba napomenuti kako je i ovaj model ‘nabrijan’ završetcima bokova koji podsjećaju na grill masku automobila. Kada ste u kokpitu, nećete samo preko krme kroz staklo gledati u more, već i kroz bokove koji su otvoreni izrezima pretvorenim u rukohvat. Ako imate mrvicu mašte, na trenutak vam se može učiniti da kokpit lebdi nad morem.

Ako vam mašta ipak tako ne radi, lako ćete primijetiti još jedan zaštitni znak nove generacije jahti Absolute, a to je modularni namještaj u kokpitu koji se sastoji od šest udobnih naslonjača, koje po volji možete rasporediti po svojim potrebama i koji su kombinirani s rasklopivim tikovim stolićem, koji također možete micati po želji.

Još dva ista takva naslonjača nalaze se na krmenom završetku gornje palube, do koje se dolazi stubama s lijeve strane kokpita. Gornja paluba opremljena je mini kuhinjom s hladnjakom i velikim sjedištem U-oblika u čijem središtu se nalazi stol za blagovanje.

U prednjem dijelu je kormilarsko mjesto s lijeve strane, te veliko sunčalište s desne strane. Kompatibilan vanjski prostor nalazi se na pramcu, koji ima veliko sjedište ispod vjetrobranskog stakla, preklopni stolić i veliko sunčalište čiji naslon se može pretvoriti u sjedište orijentirano prema stolu, a taj prostor posebno je ugodan za boravak kada se prekrije zaštitom za sunce koja se montira na četiri karbonska nosača.

Ulaskom u interijer, primijetit ćemo da je raspored na glavnoj palubi klasičan, s kuhinjom smještenom u lijevom krmenom dijelu, koja je vizualno odijeljena od ostatka salona staklenom pregradom. U centralnom dijelu salona nalazi se veliko sjedište U-oblika s lijeve strane te sjedište za dvoje s desne strane, a u prednjem dijelu je potpuno opremljena kormilarnica s dva sjedala, Garminovim ekranima za kontrolu brodskih i navigacijskih sustava i jako praktičnim izlaskom na palubu.

Ovaj prostor kupa se u dnevnom svjetlu zahvaljujući velikim staklenim prozorima koji ga okružuju, a uočit ćete i okrugle oblike rasvjete na stropu koji mu daju dodatnu dozu ekskluzivnosti.

Silaskom u potpalublje zapazit ćete slične oblike na stropu, ali i okrugla ogledala koja daju blagost dizajnerskom izričaju. S druge strane, posebno ga naglašava smještaj vlasničke kabine u pramcu, s toaletnim prostorom pomaknutim naprijed, s prostorima za tuš i WC na suprotnim stranama. Osim smještaja, ova kabina ima nevjerojatno velik pogled kroz bočne prozore.

Istodobno je i VIP kabina toliko prostrana da će je sigurno netko izabrati za vlasničku. Treća kabina s razdvojenim krevetima dijeli s njom kupaonicu, a kada se kreveti spoje, jahta ima tri kabine s bračnim krevetom. Iz nje se ulazi i u malo dodatno spremište ispod vlasničke kabine.

Obilje prostora u potpalublju moguće je zahvaljujući kliznim vratima koja štede prostor, ali i ‘guranju’ strojarnice prema krmi, što je omogućio Volvo IPS pogon koji je od samih početaka prisutan na jahtama Absolute, a ova je opremljenima s dva IPS 800 motora od po 600 konjskih snaga.

Uz umjereni režim plovidbe na 2700 okretaja ona postiže brzinu krstarenja od 23 čvora i troši oko 215 litara na sat. Usput jako dobro sluša kormila, uz automatske flapsove koji kontroliraju trim. Maksimalna brzina od 32 čvora je dosegljiva, ali ona nije namijenjena za stalnu plovidbu. Brod može imati i docking assistant, ali i bez njega, uz pomoć jakih krmenih i pramčanih potisnika (Sidepower 215), besprijekorno sluša komande.

Testirani model nije opremljen stabilizatorom, iako može nositi Seakeeper žiroskopski stabilizator. U pokrovu gornje palube možete ugraditi i solarne panele koji proizvode dodatnu struju uz koju na sidru nećete morati paliti generator. Novi Absolute model evolucija je i sinteza najboljih rješenja iz svih dosadašnjih jahti, što ga čini jednom od najpoželjnijih novih jahti u svojoj klasi.

Absolute 52 Fly tehnički podaci

Duljina: 16,76 m
Širina: 4,67 m
Gaz: 1,40 m
Spremnik za gorivo: 1800 l
Spremnik za vodu: 650 l
Motori: Volvo Penta 2 × D8-IPS800
Najveća brzina: 30 čvorova
Brzina krstarenja: 24 čvorova
Graditelj: Absolute
Zastupnik: Adriatic Wave

Fotografije & video Absolute Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above