Najzanimljiviji modeli Cannes Yachting Festivala 2023.5 min
00:17:40
00:17:40

Još jednom smo bili svjedoci prestižnog Cannes Yachting Festivala, događanja koje privlači zaljubljenike u more i jahting, uz neizostavan šarm francuske Azurne obale

Tijekom šest dana, smješteni na dvjema lokacijama, u lukama Vieux Port i Port Canto, uronili smo u svijet nautičke izvrsnosti i inovacija koji je obuhvatio sve: od motornih brodova, jedrilica, jednotrupaca, višetrupaca do elegantnih jahti i superjahti. Ovogodišnje izdanje sajma predstavilo je iznimnu flotu od gotovo 700 brodova, čiji je raspon duljina i stilova impresivan. Bez obzira na osobni ukus i stil, najveći europski sajam jahti na otvorenom mogao je ponuditi nešto za svakog posjetitelja. U stalno razvijajućem nautičkom svijetu, održivost je zauzela središnje mjesto. Električni brodovi i katamarani sa solarnim panelima demonstrirali su predanost smanjenju utjecaja na okoliš. Za vas smo pripremili pregled nekoliko svjetskih premijera koje smo ove godine vidjeli u Cannesu.

Sanlorenzo SX100

Jedinstveni brend koji svaki put ostavi bez daha dizajnom i idejama, Sanlorenzo s modelom SX100 predstavlja crossover jahtu na kojoj se prostor i funkcija sjedinjuju s bliskim kontaktu s morem. Rezultat neprestanog dijaloga graditelja s klijentima, novi SX100 se bez napora uklapa u revolucionarnu seriju SX, koristeći njezine stilske značajke i unoseći u njih inovacije za daljnju optimizaciju sadržaja.

Zamišljen kao svestrana platforma sa širokim, poprečno položenim prostorijama, model SX100 nudi veliku slobodu i stalan dodir s morskim okolišem, što povećava užitak u plovidbi. U skladu s pozicioniranjem Sanlorenzo Grupe, BGM75, prvi model iz serije, zapravo ne ulazi u višetrupni segment, već stvara novi, paralelni segment, daleko od dosadašnjih višetrupaca na tržištu.

Princess Y80

Nova Princess Y80 unosi potpuno novu dimenziju u zabavu na otvorenom, s naglaskom na prostranost, eleganciju i fleksibilnost. Vanjski stil potpuno novog modela Y80 slijedi smjer i jezik dizajna serije Y, s kontinuiranim prozorima i elegantnim krutim krovom koji neprimjetno povezuju flybridge s glavnom palubom.

Prostrana glavna paluba nudi neprekinutu prohodnost od kokpita do upravljačkog mjesta, ali i panoramski pogled kroz goleme prozore duž cijelog salona. U potpalublju, četiri kabine s vlastitim kupaonicama primaju osam osoba, a ondje su i prostorije za posadu s dvije dodatne kabine i blagovaonicom za posadu. Opremljena parom motora MAN V12 od po 1900 KS, Y80 nudi moćne performanse i postiže najveću brzinu višu od 30 čvorova.

Riva 82 Diva

Vanjski prostori su bez sumnje najzanimljiviji dio ovog modela, dizajnirani da omoguće blizak kontakt s morem i uživanje u u iskustvu krstarenja, a krase ih dimenzije neviđene u ovoj kategoriji. Fly paluba modela ima površinu od 40 četvornih metara i jedan je od najvećih za ovu veličinu jahte.

Interijeri nude nova rješenja koja spajaju najbolje u pogledu dizajna i komfora: u salonu se na dnevni prostor na razini kokpita nastavlja blagovaonica s panoramskim pogledom. U potpalublju se nalaze četiri kabine – tri gostinjske, s vlastitim kupaonicama, i vlasnička kabina pune širine na krmi, a ukupan broj gostiju koje nova Riva prima je osam.

Pershing GTX116

Novi Pershing GTX116 ima mnogo otvorenog prostora, područja dizajnirana da ponude izravni dodir s vodom i izvanredan komfor. Model ima novi raspored s pet kabina, što se ne da naslutiti iz njegovog vrlo sportskog profila, koji se primjećuje već od pramca s prepoznatljivim stilskim elementom koji podsjeća na skupe i luksuzne modele SUV automobila – ali novi Pershing GTX116 je zapravo klasificiran kao SUY, Sport Utility Yacht.

Ova doista jedinstvena jahta ima trup dulji od 35 metara i širi od 7,70 metara, nudi nevjerojatnih 150 četvornih metara vanjskih površina neprimjetno povezanih s vodom i podiže udobnost života na pučini na višu razinu.

Azimut Fly 72

Najnoviji dodatak seriji nosi vanjske linije Alberta Mancinija i interijere arhitekta i dizajnera Fabia Fantolina. Interijeri Fly 72 dizajnirani su sa zajedničkom stilskom linijom koja se provlači posvuda, od ekskluzivnosti nautičkog svijeta do profinjenosti suvremenog dizajna.

Esterijeri su djelo Alberta Mancinija, koji nastavlja interpretirati sportski DNK koji karakterizira povijest dizajna Azimuta. S novim Fly 72, Mancinijev stilski jezik uvodi upadljivu, ali ne i nametljivu čistoću linija, koja dodatno naglašava proporcije i oblike modela serije, koje podsjećaju na umjetničke skulpture.

Fountaine Pajot 80

Novi Fountaine Pajot od 80 stopa nudi velike prostore za druženje i opuštanje u prednjem i stražnjem kokpitu, a svaki imaju dvostruki izravan pristup salonu. Raspored interijera orijentiran je oko salona, s dobro opremljenim elementom za pripremu pića i hrane, navigatorovim kutkom i zanimljivog stola s kožnim detaljima i pomno izrađenim ukrasnim šavovima.

Kabine, garderobe i kupaonice promišljeno su dizajnirane, stilom slične mnogim modernim jahtama: kupaonice podsjećaju na spa, a vlasnička kabina čak ima hidromasažnu kadu, za dodatni užitak. U skladu s dizajnerskom filozofijom Fountaine Pajot, linije krova i veliki prozori omogućuju panoramski pogled na more, a ostakljene površine se protežu i ispod ruba palube.

Absolute 52 Fly

Absolute 52 Fly je najnoviji model serije Flybridge i uistinu je revolucionarna jahta. Ima ogradu otvorenog dizajna, ostakljenu ogradu na krmenom dijelu terase kokpita, trokrilna klizna salonska vratima i goleme prozore, pa jamči neometan pogled na morski okoliš.

Njegova upravljačka mjesta su dizajnirana za optimalnu preglednost, a svi interijeri i eksterijeri dizajnirani su za optimalan komfor, uz minimalnu moguću upotrebu stepenica.

Greenline 58 Fly

Svježe i inovativne vanjske linije novog Greenline 58 Fly nastavljaju čistoću i jednostavnost prethodnika, te zadržavaju naglasak na elementima koji čine Greenline tako ugodnim brodom za život na vodi. Glavna paluba izvedena je na jednoj razini, s kuhinjom prema krmi, zbog čega su salon i kokpit povezani u jedna veliki dnevni boravak i prostor za druženje, dok otvori u pramčanim pregradama omogućuju spektakularan pogled na vodu s donje palube.

Od prostora na palubi do uređenja unutrašnjosti, 58 Fly nudi fleksibilnost i spreman je udovoljiti željama raznih profila naručitelja.

Icon

Dugačak 13,15 m, Icon postiže najveću brzinu od 30 čvorova, a već je i samo time pionir ovog novog tipa plovila s baterijskim električnim pogonom. Njegov trup ističe se laganom strukturom nadahnutom tehnikom origami, a tehnologija foil krila omogućuje izuzetno mirno iskustvo kretanja.

Dizajneri su iskoristili priliku da zamijene uobičajene bočne dijelove plovila velikim staklenim površinama, pa putnici mogu uživati u pogledu dok klize nad vodom. Dva električna motora od 100 kW pretvaraju 2Li0 kWh energije koje stvara šest baterija u zanimljivu autonomiju koja prelazi 50 nautičkih milja.

Lancia Aprea 52

Lancia Aprea je plovilo visokih performansi, sa širokim i dubokim trupom u obliku slova V koji jamči maksimalnu plovnost, stabilnost i smanjenu potrošnju goriva.

Model može biti opremljen dizelskim motorima, sustavom Volvo Penta IPS koji mu omogućuju postizanje najveće brzine od 34 čvora, ili s čak četiri vanbrodska motora Mercury Verado XS600 s kojima doseže impresivnih 50 čvorova.

Fotografije Azimut, Absolute, Riva, Pershing, Icon, Lanica & Princess
Video Fountaine Pajot, Sanlorenzo & Greenline

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above