Najzanimljiviji modeli s Cannes Yachting Festivala12 min
00:12:08
00:12:08

Ovogodišnji Cannes Yachting Festival bio je od velikog značaja, s obzirom da je uspješno prebrodio sve nedaće tijekom pandemijskih godina te obilježio svoje jubilarno 45. izdanje

Kao i prethodnih godina u trendu je fokus proizvođača na sve većim modelima svojih etabliranih linija, dok se u aspektu manjih modela fokus okreće sve luksuznijoj ponudi i modelima sve više orijentiranih prema otvorenim kokpitima. Katamarani, bilo na jedra ili na motor, postaju sve popularniji te su sada jako bitan segment nautičke industrije. Ovdje vam predstavljamo izbor možda najzanimljivijih novih modela koji su ove godine imali premijeru na Cannes Yachting Festivalu od 6. do 11. rujna 2022. godine.

Custom Line 140

Custom Line 140 ima ukupnu duljinu od 42,61 metra i maksimalnu širinu od 8,54 metra. Najveći Custom Line dosad odlikuje se naglašeno sportskom estetikom, kao i najvišim standardima udobnosti za vlasnika i goste, izvrsnim performansama i vrhunskom tehnologijom. Novi najveći model Custom Line kombinira dizajn, udobnost i prostranost kakva do sad nije viđena na jednoj tropalubnoj jahti, s ogromnim unutarnjim prostorom i bruto tonažom od gotovo 400BT, a da ni ne spominjemo brzi istisninski trup koji joj u suradnji s pogonom jamči najveću brzinu od 21,5 čvora.

custom line 140

Mnogo elemenata na ovom remek-djelu pomorskog dizajna nadahnuto je arhitekturom, a njima su se pridružila i pomna istraživanja oblika i volumena, za maksimalnu efikasnost. Elegantna, moćna Custom Line 140 ima trupne prozore velikodušnih dimenzija i staklene površine od poda do stropa na glavnoj palubi. Ti elementi, kao i obojenim aluminijskim rukohvat s uspravnim stupovima u obliku slova Y, su elegantni i funkcionalni dizajnerski potpis Francesca Paszkowskog. Interijeri su dizajnirani i izvedeni prema najvišim standardima kvalitete, u skladu s međunarodnim certifikatima – i u skladu s pažnjom prema detaljima i detaljnom pristupu gradnji kojom se odlikuje Custom Line.

Gulf Craft Majesty 120

Dugačka 37 metara, Majesty 120 je izrađena od naprednih laganih materijala, kao što su vinil-ester i karbonska vlakna. Dizajnerski studio Gulf Crafta zaslužan je za njezinu pomorsku arhitekturu i dizajn eksterijera, dok se talijanski studio Cristiana Gatta pobrinuo za dizajn interijera. Ova superjahta ispunjava želje vezane za život na moru svih zahtjevnih vlasnika, a podijeljena je na privatni vlasnički apartman, VIP kabinu na donjoj palubi i veliki salon na glavnoj palubi.

Osim toga ima i prostranu palubu za sunčanje, 30 posto veću od ostalih jahti u svojoj klasi. S gazom od nešto više od šest stopa (dva metra), Majesty 120 je idealna za plovidbu plitkim vodama, a pokreću je dva snažna motora od 2500 KS koji će oduševiti entuzijaste svojim vrhunskim performansama, stabilnošću i upravljivošću.

Azimut Grande 36M

Ova nova superjahta savršeno utjelovljuje DNK Azimutove serije Grande, s inovativnim dizajnerskim potezima koji stvaraju prostore bez prepreka, u kojima se ljudska dimenzija stapa s morem i nebom u jedinstvenom osjećaju slobode. Nova zanimljiva osobina Grande 36M je koncept polu-walkaround gornje palube, koja se proteže na istoj razini od krme gotovo do vrha pramca.

Ovo mijenja tradicionalni raspored i stvara područje koje prije nije postojalo na brodovima ove veličine. Osim toga, prozori u salonu se potpuno otvaraju, čime je uklonjena čak i ta posljednja prepreka, a gornja paluba pretvorena u golemi prostor iz kojeg pogled puca na obzor. Jedinstvena osobina modela Azimut Grande 36M su individualna rješenja rasporeda, koji vlasnik može konfigurirati prema vlastitom osjećaju slobode i plovidbe. Dizajn interijera potpisuje Achille Salvagni, dok je vanjski stil oblikovala prepoznatljiva ruka Alberta Mancinija.

Benetti Oasis 34M

Nova superjahta od stakloplastike Oasis 34M donosi glamurozno rješenje koje Benetti naziva Oasis Deck, a dizajnirana je za uživanje na otvorenome. Dugačka 34 metra, ima otmjen okomiti pramac i elegantan profil koji se blago spušta prema vodi, a prekida ga samo upravljačko mjesto s okomitim vjetrobranskim staklom. Prozori od poda do stropa čine dio cjelokupnog dizajna, izmjenjujući se sa zaobljenim elementima na trupu u vrlo skladnoj kompoziciji.

Benetti Oasis 34M infinity bazen i sunčalište

Unutrašnjost je gotovo neprimjetno povezana s terasama na krmi: dvoja zakrivljena klizna vrata otvaraju se prema dnevnom dijelu glavne palube, stvarajući jedan veliki otvoreni prostor. Vlasnički apartman s prozorima pune visine nije nametljivog dizajna, ali je jako otmjen i zauzima cijeli prednji dio glavne palube. Može dobiti i dodatak, privatnu terasu na desnoj strani. Donja paluba za smještaj gostiju nudi dvije VIP kabine i dvije dvokrevetne gostinjske kabine, ali kao i sve Benetti jahte, Oasis 34M može biti uređena prema željama vlasnika.

Sanlorenzo SP110

S novim modelom SP110, prvim otvorenim coupéom u povijesti Sanlorenza, tvrtka ulazi u svijet sportskih jahti i to s revolucionarnim modelom koji odstupa od konvencije kombinirajući ekološku svijest i jedinstvenu udobnost s neusporedivim performansama. Temeljni element za realizaciju SP110 je dizajn trupa, koji potpisuje Marco Arnaboldi, a koji je optimiziran za korištenje s hidromlaznim pogonom. Model je opremljen sustavom za obnovu energije koji koristi monokristalne solarne ploče.

 

Snažan emocionalni karakter ovog plovila naglašen je njegovim neobičnim oblicima, proporcijama, aerodinamičnim linijama i bojom trupa, koja također odstupa od tradicionalnijih boja brodogradilišta i približava se specifičnim bojama sportskih brodova. SP110 je jahta s dvije palube koju krasi dosad neviđen izgled, a nudi više velikih površina koje se mogu koristiti na različite načine, za nenadmašnu udobnost u unutrašnjosti i eksterijeru. Unutarnji prostori, koje je dizajnirao Piero Lissoni, izvedeni su na dvije etaže koje nisu međusobno odvojene – što brodogradilište opisuje kao vertikalni loft – što i potiče i pojednostavljuje druženje, ali i daje neočekivani raspored.

Riva 102 Corsaro Super

Predivna jahta s fly bridgeom, nova Riva 102 Corsaro Super ima impresivne dimenzije: 102 stope veličanstvenosti i novi stilski akcenti koji udahnjuju život remek-djelu dizajna bez presedana.Nova Riva je spremna ostaviti veličanstven trag u povijesti segmenta flybridgea. S tri palube i pet kabina za deset gostiju, Corsaro Super obećava da će dominirati morem, ne samo s gotovo 100 četvornih metara otvorenog prostora pogodnog za život, već i iz unutrašnjosti, zahvaljujući preko 140 četvornih metara životnog prostora okruženih staklenim površinama koje smanjuju prepreke vizualnom kontaktu s prirodnim svijetom oko jahte.

Jedan od najzanimljivijih elemenata nove superjahte je potpuni redizajn krmenog dijela na glavnoj palubi. Cijeli ovaj prostor bit će konfiguriran kao prošireni beach club površine 35 četvornih metara, posvećen druženju i izuzetno udoban. Najčešće korišteno drvo u interijerima je canaletto orah, čiji su topli tonovi istaknuti inovativnim spajanjem sa stropom od brušenog titana ili sa staklenim površinama i hladnim bojama.

Sunseeker 100 Yacht

S modelom 100 Yacht počinje nova era u dizajnu i funkcionalnosti modela flybridge za ovo britansko brodogradilište. 100 Yacht nudi veliku svestranost i krasi ga uistinu internacionalna privlačnost, a obiluje novim elementima. Golema fly paluba s potpunim walkaround prostorom za lagano kretanje od pramca do krme jedan je nekoliko zanimljivih prostora koji definiraju 100 Yacht.

Ogroman prostor na flybridgeu je pametno raspoređen za savršenu funkcionalnost, druženje i opuštanje. Na pramčanom dijelu ima dva odvojena elementa sa sjedalima i mogućnost ugradnje kino ekrana, središnji dio fly palube ima sjedala u obliku slova L, potpuno opremljen element sa sudoperom, a dio na krmi je opremljen samostojećim namještajem ili hidromasažnim bazenčićem. Uz motore MTU 12V 2000 M96X ili MTU 16V 2000 M96L, Yacht 100 postiže brzinu do 29 čvorova i ima autonomiju od 1300 nautičkih milja pri brzini krstarenja od 12 čvorova.

Ferretti Yachts 860

Skladni novi Ferretti Yachts 860 je flybridge modernog dizajna i rješenja koji u svakom svom dijelu pokazuje što zapravo znači Made in Italy. Ferretti Yachts 860 je građen za jednog talijanskog vlasnika koji voli suvremeni dizajn i svestrane interijere i eksterijere, ali i vrhunski komfor u plovidbi. Verzija Classic Mood za koju se vlasnik odlučio donosi tople i tamne boje i odvažne kontraste koji naglašavaju impresivnu veličinu, kao i maksimalan kontinuitet između eksterijera i interijera.

Stilska evolucija i usredotočenost na projektantske detalje ponavljaju viziju dizajna brenda u elementima uređenja poput zaobljenih linija nadahnutih stilom Art Deco ili velikog spiralnog stubišta koje povezuje glavnu palubu s donjom palubom i nalazi se u centru unutarnjeg prostora. Cilj dizajnera bio je stvoriti novi sklad koji uspostavlja idealnu sofisticiranu atmosferu na brodu, prema motu brenda ‘Just like Home’, koji je sada sinonim za udobnost, talijanski stil, bezvremenski dizajn i umijeće izrade.

Sirena 78

Sirena 78 zamišljena je kao svestrana jahta koja je jednako uvjerljiva i kao dom u kojem možete ugostiti prijatelje, kao što je to slučaj na dužim putovanjima. Njezina fly paluba je dostupna u otvorenom, poluzatvorenom ili potpuno zatvorenom formatu, a svaka od tih verzija ima velike prozore koji propuštaju prirodno svjetlo i također omogućuju pogledu da luta okolicom.

Sirena 78 nema upravljačko mjesto na glavnoj palubi, što otvara prostor u tom području za izvedbu prostora druge namjene, a također ima revolucionarni koncept uređenja, bez fiksnog namještaja, tako da će se komadi namještaja moći rasporediti gotovo svugdje gdje vlasnik želi. Tako se izgled broda stalno mijenja i još je više prilagodljiv. Na donjoj palubi, glavna kabina široka je koliko i sam trup i izvedena je u sredini broda s privatnom kupaonicom i garderobom, a u pramcu je VIP kabina, koja također ima vlastitu kupaonicu i velike prozore koji gostima pružaju pogled na vodu i trup u plovidbi.

Absolute Navetta 75

Novi najveći model, Navetta 75, predstavljen je u godini 20. godišnjice brodogradilišta, i utjelovljuje sve karakteristike koje obilježavaju modele Absolute. Navetta 75 nudi osjećaj velikodušnog prostora, stvarajući dojam plovila još veće veličine detaljima poput obilne upotrebe kliznih vrata, iznimno velikih prozora te unutarnjih i vanjskih prostora dizajniranih primarno kao funkcionalnih elemenata.

Na krmi, paluba Navette 75 nudi prepoznatljivu Absoluteovu terasu u kokpitu, koja uljepšava dojam bezgraničnog iskustva krstarenja otvarajući pogled na more. Umjesto ugradbenog namještaja, Absolute nudi modularne jedinice koje mogu biti izvedene i raspoređene prema želje naručitelja. Osjećaj prostranosti nastavlja se u interijeru, pogotovo u pramčanoj vlasničkoj glavnoj kabini s velikim prozorima u trupu koji jamče obilje prirodne svjetlosti i otvaraju pogled.

Cranchi Sessantasette 67FT

Nova jahta koja će obogatiti seriju fly modela kuće Cranchi ima elegantan profil, širok pramac i naglašeno visoke bokove, što joj zajedno daje izgled tradicionalnog broda. Projekt 67 je rezultat suradnje između odjela za razvoj istraživanja Cranchi Yachts i Christiana Grandea, kome je povjeren estetski dio projekta. Salon je dio otvorenog prostora koji također uključuje kuhinju i upravljačko mjesto, ali je cijela zona elegantno podijeljena spektakularnom pozadinom koja odvaja dnevni boravak i blagovaonicu od isključivo funkcionalnih prostora.

Kokpit je na krmi obrubljen velikim prostorom za sjedenje, ali posebno se ističe spektakularno stubište koje vodi do fly palube. Ta je paluba u potpunosti zaštićena visokotehnološkim, laganim i izdržljivim T-krovom. Prostore ispod palube krase komfor i osjećaj slobode, a taj je dio jahte podijeljen na vlasničku kabinu širine samog trupa, VIP kabinu i gostinsku kabinu, s vlastitim kupaonicama i bračnim krevetima.

wallypower58

Novi wallypower58 bi se na prvi pogled mogao činiti odmakom od tipičnog izgleda modela ovog slavnog brenda, ali na drugi pogled njegova estetika predstavlja fantastičnu interpretaciju ikoničnog stila. Kao i njegov prethodnik wallypower118, wallypower58 se odlikuje čistim linijama kojima dominiraju dvostruke brazde u trupu i otvori za zrak. Unutrašnjost jahte je preplavljena prirodnim svjetlom koje dopire odozgo, pa nema potrebe za tradicionalnim oknima na lijevom ili desnom boku.

Nadgrađe odaje tipičnu Wally DNK, sa zakrivljenim staklom bez ikakvih pregrada, širokim bočnim prolazima i velikim prostorima za goste koji su otvoreni prema okolini, ali zaštićeni od sunca, vjetra i vode. Dizajn donje palube nudi fleksibilnost i smješta do četiri gosta. Raspored uključuje i dvostruki salon širok koliko i sam trup, kao i ‘flexi-guest’ izvedbu s dodatnom gostinskom kabinom. Pogonski sustav Volvo IPS dolazi s joystickom za manevriranje, dinamičkim pozicioniranjem i softverom za potpomognuto pristajanje, a ovisno o snazi motora, novi wallypower58 postiže najveću brzinu iznad 30 čvorova.

Pardo GT52

Pardo GT52 se smješta između serija Walkaround i Endurance, a bit će privlačan tipu vlasnika koji traže još prostraniji i udobniji prostor od trenutnih walkaround modela, ali ne nauštrb performansa. Novi model od 52 stope u kojem se središnji element dizajna temelji na kontinuitetu između unutarnjeg i vanjskog prostora, kao što je već viđeno na modelu Endurance 60, ima krmena vrata koja se mogu potpuno otvoriti i krov koji nudi poluotvoreni način rada.

Potpuna reorganizacija prostora također jamči višu iskoristivost kokpita, s blagovaonicom i proširenim područjima za sunčanje, kao i velikodušniju i fleksibilniju iskoristivost potpalublja, ponajprije zbog mogućnosti odabira unutrašnjeg rasporeda s kuhinjom na glavnoj ili na donjoj palubi, koji transformira percepciju prostora i uljepšava vrijeme provedeno na brodu, pogotovo tijekom dugih krstarenja.

Princess V50 Open

Djelo studija Princess Design u suradnji s pomorskim arhitektima Olesinski i talijanskom dizajnerskom kućom Pininfarina, V50 je stvoren spajanjem potpuno novih kalupa trupa, palube i nadgrađa, s namjerom da postane jedan od ključnih modela u svojoj seriji. U središtu novog dubokog V trupa kriju se kompaktni, ali vrlo efikasni motori Volvo IPS650, koji jamče postizanje maksimalne brzine više od 30 čvorova.

Princessov dizajnerski tim osmislio je raspored kokpita i platformu za kupanje, koji maksimiziraju vanjski životni prostor, s izduženom tendom koja pruža udoban zasjenjeni prostor za bijeg od vrućine i sunca, za mirno uživanje u uravnoteženim performansama ovog modela. Na glavnoj palubi su blagovaonica u obliku slova U, prekoputa vanjske kuhinje. Dalje prema pramcu, skiper i navigator su savršeno postavljeni za upravljanje, a dvostruko sjedalo podignuto za jasan pogled kroz jednostruko vjetrobransko staklo. Veliki klizni dio krova s integriranim staklenim elementom nudi potpunu fleksibilnost i istinsko iskustvo plovidbe na otvorenome.

FIM 470 Regina

Nova FIM470 Regina je open krstaš koji nudi modularna i svestrana rješenja za maksimalno povećanje vanjskog prostora. Krmeni dio broda ima sklopive balkone i sunčalište koje je moguće razdvojiti na dva dijela, rješenja koja jamče prostrani središnji prostor, dobru pristupačnost i komfor. Krmena platforma za kupanje opremljena je sustavom za podizanje koji će olakšati spuštanje i podizanje tendera ili jet-skija.

Pramac modela 470 Regina sadrži pravi dragulj svestranosti, koji unapređuje vanjske prostore: sunčalište se može podijeliti na dva dijela i pomaknuti na strane, te se tako udvostručiti u veličini. Dizajneri su imenovali tu jedinstvenu konfiguraciju Bow Life. Kao i njezinu prethodnicu 340 Regina, i ovaj model je dizajnirao Paolo Ferragni, vlasnik Ferragni Progetti, a model je custom – kupci mogu birati između mnogo različitih materijala, dodataka, boja i pogona. Model 470 Regina je dostupan s dva Volvo Penta IPS 650 ili IPS 800, koji omogućavaju postizanje najveće brzine od 39 čvorova.

Grand Soleil 72

Cilj ovog projekta bio je brod s izrazito talijanskom estetikom, elegantnim i modernim dizajnom i s visokom udobnošću, kako ispod palube, tako i na eksterijeru. Sve kompozitne pregrade u interijeru vagane su jedna po jedna, a debljina je prilagođena za optimalnu čvrstoću, težinu i izgled. Velika pažnja posvećena detaljima i gotovo neviđena preciznost izrade izdvajaju projekt Grand Soleil 72 od sličnih modela.

This is photo of a new yacht Grand Soleil 72

Linije trupa Grand Soleil 72, koje je dizajnirao Matteo Polli, karakterizira naglašeni pramac u obliku slova V. Značajna dinamička duljina, zahvaljujući utorima i niskoj mokroj površini, omogućuje smanjenje trenja potopljenih dijelova tijekom plovidbe. To jamči veću dinamičku brzinu i stabilnost kad je brod nagnut, što dovodi ne samo do boljih performansi pri slabom vjetru tipičnom za područje Mediterana, nego i lakoću upravljanja i sigurnost. Raspored interijera potpisuje Nauta Design, a on je savršeno je povezan s geometrijom palube.

Sunreef 80 Eco

Novi Sunreef 80 Eco je najnaprednija ekološka luksuzna jahta na svijetu. Njezine najzanimljivije osobine su revolucionarni i patentirani kompozitni integrirani energetski sustav sa solarnim panelima ugrađenim u trupove, nadgrađe, bimini i jarbol. Ovaj nagrađivani električni model duljine 80 stopa također može generirati zelenu energiju dok je pod jedrima, zahvaljujući modernom sustavu hidrogeneracije.

Električni Sunreef 80 Eco kombinira avangardnu zelenu tehnologiju i dizajn skrojen po mjeri i nudi krstarenje bez potrebe za gorivom, u potpunoj tišini i vrhunskoj udobnosti. Sunreef 80 Eco također ima i custom bateriju i napredni sustav hidrogeneracije.

Lagoon 51

Novi Lagoon 51 donosi optimiziranu prohodnost na palubi i veliku fleksibilnost. Fly paluba je optimizirana i zauzima 80 posto krova, s dva velika sunčališta ispred upravljačkog mjesta i s ogromnim prostorom za sjedenje u obliku slova C. Središnji stol se može spustiti i pretvoriti u vrlo veliki prostor za sunčanje. Fly paluba modela Lagoon 51 je inovativna zbog modularnosti prostora, pametne ergonomije i udobnosti, ali i zanimljiva zbog svojih impresivnih dimenzija.

Zahvaljujući smještanju jarbola na pramac ispred salona, prirodna svjetlost koja dopire kroz okomite prozore sa svih strana i nova završna obrada drva (ALPI hrast) dodatno povećavaju osjećaj prostranosti. Lagoon 51 nudi ugradnju velikih solarnih panela na krovu, a ta tehnologija pruža više od 3400 W snage za brodske sustave.

Prestige M48

M48 ima prostrane, dobro osvijetljene i profinjene životne prostore koji pružaju vrhunsku udobnost. Dno trupa i središnji dio izvedeni su tako da nude najbolju ravnotežu između životnog prostora i plovnih sposobnosti, a ovaj katamaran od 50 stopa ima veću širinu od jednotrupne motorne jahte iste duljine, što omogućuje izvedbu vlasničke kabine pune širine, kao i potpuno jedinstvenih gostinjskih kabina.

Krmeni kokpit je savršeno dizajniran za udobno druženje, pogodan za okupljanja i lijepe trenutke uz more. Kokpit omogućuje izravan pristup unutrašnjosti i salonu od 22 četvorna metra, dok kuhinja ima velikodušnu radnu ploču u obliku slova U nadopunjenu bifeom i ormarićima za namirnice optimiziranim za morske uvjete. Performanse Prestige M48 optimizirane su za brzinu krstarenja između osam i 18 čvorova, s pogonom od 2 x 320 KS. Najveća brzina modela iznosi 20 čvorova.

DB/43

Sa svojim ekskluzivnim stilom, uglađenom završnom obradom i neusporedivim kapacitetom za zabavu, novi DB/43 daleko nadilazi očekivane osobine i funkcije day cruisera. Djelo talijanskog dizajnera Camilla Garronija, DB/43 nudi aerodinamičan dizajn, jedinstven karakter i suvremeni stil. U svim aspektima ovaj novi model demonstrira snagu, eleganciju i sklad.

DB/43 ima prohodnu palubu otvorenu prema moru, a s krmenom platformom za kupanje, dvije otvorene bočne terase omogućuju stvaranje pravog beach cluba s pristupom moru za kupače. Sa svojim pametnim, otvorenim rasporedom, novi DB/43 je kao stvoren za uživanje u zajedničkim trenucima uz potpunu udobnost. Model je dostupan s ugrađenim motorima 2 x Volvo D6-380 i s izvanbrodskim motorima 3 x 300 ili 350 KS.

Axopar 45 XC

Kreativnost Axopara pri stvaranju novih koncepata i uvođenja inovacija nastavlja se i na modelu Axopar 45 XC Cross Cabin, koji donosi uzbudljive elemente dosad neviđene u ovom segmentu. Sa svojim novim višenamjenskim i modularnim konceptom, Axopar 45 postavlja nove standarde za brzu i udobnu plovidbu, kao prvi model s izvanbrodskim motorom s potpuno zatvorenom kabinom.

Opremljen trostrukim motorima Mercury V8 300 Verado, Axopar 45 može ekonomično krstariti bilo kojom brzinom između 20 i 35 čvorova, a postiže najveću brzinu veću od 45 čvorova. Potpuno novi element je naslonjač oblika slova U krmenom dijelu, koji nudi višestruke mogućnosti za odmaranje, funkcionalna rješenja za spremanje i dodatnu udobnost. Integrirani element sa sudoperom na desnoj strani kompatibilan je sa svim trenutnim i budućim rasporedima krmene palube i donosi multifunkcionalnost i mogućnost maksimalnog iskorištenja prostora.

Fotografije Cannes Yachting Festival, Axopar, Gulf Craft, Grand Soleil, DB, Prestige, Lagoon, FIM, princess, Pardo, Cranchi, Sirena, Ferretti, Sunseeker, Riva, Benetti, Azimut & Custom Line Videa Sunreef, Absolute, Wally & Sanlorenzo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above