Absolute 48 Coupé na testu: Fantastična ‘pocket’ jahta4 min
00:01:28
00:01:28

Na modelu 48 Coupé neupitan je Absolute DNK transformiran, zahvaljujući sportskim linijama, moderno oblikovanoj krmi, nekoliko tehničkih inovacija te visokoj razini završne obrade, u inovativan proizvod namijenjen svima onima koji žele sjajan balans udobnosti i performansi

Kada uspješna obiteljska tvrtka Absolute Yachts, danas poznata po modelima Navetta i Fly, krene u produkciju potpuno nove linije, za očekivati je da ništa neće prepustiti slučaju. Stoga ne čudi da su kreirali inovativan proizvod kojim će se izboriti za novu klijentelu. Absolute Coupé 48 upravo je takva jahta, pa ne čudi što je odmah nakon predstavljanja proglašena za ‘European Powerboat of 2022’.

Absolute 48 Coupé

Neupitan Absolute DNK transformiran je, zahvaljujući sportskim linijama i modernom izgledu krme, s nekoliko tehničkih inovacija u rukavu, u apsolutno fantastičnu ‘pocket’ jahtu. Zato neka vas nastavak Coupé ne zavara, jer pametno korištenje unutrašnjih gabarita pruža raznovrsnost korištenja, kako u kratkim izletima, tako i na dužim plovidbama. Jedna od glavnih značajki 48 Coupéa su integrirani solarni paneli u krovu, i to čak 2,5 kWp.

Integrirani solarni paneli i nova krma glavne su odlike nove Absolute linije

Solari doduše ‘samo’ pune baterije, ali zato tijekom sidrenja pružaju mir i tišinu (i upaljene hladnjake) i ne zagađuju okoliš s ispušnim plinovima, vibracijama i bukom kao generatori. Time je ova jahta dotaknula segment ekoloških orijentiranih jahti, te se u budućnosti može očekivati još ‘zelenih’ rješenja, poput ugradnje hibridnih pogona proizvođača Volvo Penta. Izgled trupa sa staklenim izrezima isti je kao na 47-ici, kao i Volvo IPS650 motori, no za svaku liniju rade se novi kalupi, pa tako i za ovu.

S novim kalupom stigao je i potpuno novi izgled krme nazvan ‘Absolute Horizon’, s kojom se Coupé pretvara u potpunu drukčiju jahtu i doista razlikuje od ostatka game. Izostanak flya s ovakvom krmenom zonom uopće se ne osjeti, a u kokpitu ste, kada se velike staklene stijenke spuste, instant povezani s morskim okolišem. Samo jedan layout s tri kabine i dvije kupaonice identičan je modelu 47 Fly, no ovdje je uzdignut na novu razinu.

Kuhinja je stoga malo kraća, no salon je i dalje velikodušan gabaritima, s dvije sjedeće garniture i pomičnim stolom. Kao i u salonu, kabine su pune danjeg svjetla zahvaljujući masivnim prozorima, a interijerom dominiraju svijetli hrast u kombinaciji s tamnim i sjajnim umecima, te mnoštvom zaobljenih uglova i umetnutih tkanina i prošivenom kožom. Elegantno i skladno. Velika širina trupa čak i prema pramcu, ali i klizna vrata omogućila su uistinu kraljevske gabarite vlasničke kabine s ukoso postavljenim krevetom s malenim stolićem, visećim ormarima i toaletom.

Absolute Yachts 48 Coupe vlasnicka kabina

Stajaća visina svugdje je standard pa i u kupaonicama, a VIP kabina u potpunosti je iskoristila punu širinu trupa, pa ima i walk-in ormar, dok toaletni prostor dijeli s dvokrevetnom kabinom. Zone eksterijera na pramcu s velikim sunčalištima i na ‘novoj’ krmi nadoknađuju nedostatak flya, naročito kada se pospremi namještaj i cijela krma postaje mjesto za zabavu s osjećajem da nema prepreka između vas i morskog okoliša. Unatoč visokom pramcu do kojeg vode dvije stube, preglednost za skipera je odlična.

Elegantan i skladan interijer oličenje je Absolute filozofije

Prava i funkcionalna vrata, ne baš česta na brodovima ove duljine, fantastična su za povremeno osvježenje zrakom, kao i za manevriranje. Za osobe više od 180 cm, klupica za noge ispod upravljača je previsoka, no zato je skipersko sjedalo kraljevsko. Upravljivost s novim sustavom Volvo Assist je do te mjere lagana da je pomalo i neuzbudljiva, a radar Raymarine dodatno osigurava plovidbu, naročito manevriranje.

Ručke i joystick su na pravom mjestu, a DPS (Dynamic Positioning System) na samo jedan pritisak pomoću motora i potisnika drže 48 Coupé na mjestu kao ukopanog. Assistant docking dopušta da se brod kreće kamo i kako god hoćete, no čim se zaustavi, DPS preuzima. Dva zaslona Raymarine i 9-inčni Volvo, pružaju obilje informacija i lakoću upravljanja svim brodskim sustavima.

S više od pola tanka krenuli smo s 1200 okretaja i sedam čvorova, a izglisirali smo u manje od deset sekundi s 2600 okretaja i 13 glatkih čvorova, dok smo s deset čvorova zabilježili fenomenalnih 5 l/nM potrošnje. S manje od 75 dB buke, užitak je kormilariti Coupéom s dvadesetak čvorova (3200 rpm), ne samo zbog tišine, nego zato što je stabilan pri svim manevrima i s ispod 7 l/nM, iako je dosta smanjen kut kormila, pa su krugovi u okretima dosta veliki. To se može lako korigirati, no uopće nema potrebe.

Čisto iz znatiželje s mjesta smo krenuli s punim gasom i za dvadesetak sekundi postigli više od 25 čvorova, nešto manje od maksimalnih deklariranih 28 čvorova. Ovaj Coupé stoga je apsolutno fantastičan izbor za sve one koji žele izbalansirani proizvod između udobnosti i performansi (potrošnje), naročito s aktualnim cijenama goriva, i koji će cijeniti komfor s desetak čvorova i uživati nekih 700 milja u ‘absolutnom horizontu’.

Absolute 48 Coupé tehnički podaci

Duljina preko svega: 14,90 m
Širina: 4,52 m
Istisnina: 23 t
Gaz: 1,2 m
Spremnik za gorivok: 1600 l
Spremnik za vodu: 530 l
Motori: 2 x D6-IPS 600 (2 x 435 KS HP)
Najveća brzina: 28 čv.
Brzina krstarenja: 20-25 čv.
Graditelj: Absolute
Zastupnik: Adriatic Wave

Tekst Filip Bubalo
Fotografije & video Absolute

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above