Angelo Gobbi: Priča o uspjehu brodogradilišta Absolute5 min

Predsjednik brodogradilišta Absolute u poslovanje kuće unosi 55 godina iskustva i strastven, otvoren odnos prema klijentima, što je jedan od temelja kontinuiranog uspjeha i rasta brodogradilišta u talijanskoj nautičkoj industriji

Gospodin Angelo Gobbi je dobri duh brodograditelja Absolute, te nosi mnogo prestižniju ulogu predsjednika kuće. Njegovo iskustvo i stručnost u nautičkoj industriji nezamjenjivi su i ugrađeni su u DNK brenda, jer u 55 godina (od 1967.) koliko plovi njegovim vodama, nagledao se i uspona i padova. Absolute Yachts je danas jedna od ponajboljih talijanskih nautičkih kuća, a gospodin Angelo kazao nam je kako je to postigao.

ŠTO SMATRATE KLJUČEM USPJEHA ABSOLUTEA?
Povijest kuće Absolute je priča o uspjehu koji se neprestano razvija i nikad ne zastajkuje, priča je to o predanom i iskusnom timu koji nikad ne prestaje misliti na sutra, o kreativnosti i praktičnosti, o iskustvu i predanosti zadovoljstvu klijenata.

Vjerujem da su ključni čimbenici uspjeha Absolutea unutar kuće jer naša ‘ekipa’ blisko surađuje, i međusobno i s klijentima. Nema nas previše, ali smo efikasni zahvaljujući strateškim ulogama vođa pojedinih timova koji potiču razvoj svakog zaposlenika, otvorenost komunikacije i obraćanje pažnje na svaku ideju.

Naš timski duh i stalni dijalog zajedno oblikuju nit koja se provlači kroz povijest naše kuće, kroz naše proizvode i proizvodne procese: sposobnost inovacije. Svaki put kada postignemo neki cilj, zadamo si novi, još ambiciozniji.

KAKO VIDITE RAST KUĆE?
Absolute je autonomna cjelina, utjelovljenje talijanske izvrsnosti i kontinuiranog razvoja. Naš je rast čak i u kriznim trenucima 2008. bio doista dosljedan, pa čak i eksponencijalan: mogao bih reći da je to rezultat puno truda koji smo svi uložili u naš cilj. Taj je cilj oduvijek bio stvaranje kvalitetnog proizvoda i zadovoljstvo kupaca.

Naš broj radnika također kontinuirano raste, a trenutno za nas radi tristotinjak ljudi. Istodobno smo u procesu proširenja samog brodogradilišta, koji bi trebao biti dovršen do kraja godine. Danas je Absolute međunarodni igrač, u čemu smo uspjeli zahvaljujući strateškim poslovnim izborima koji su bili strogo usmjereni na želju da proširimo prodaju na nove teritorije i regije.

To nam je omogućilo da rastemo i zbog toga smo danas prisutni na tržištima od Novog Zelanda do Kalifornije, kao i na svim većim nautičkim tržištima, s tim da još uvijek možemo poboljšati prisutnost na drugima.

KOJA JE VAŠA NAJVAŽNIJA ULOGA U ABSOLUTEU?
Oduvijek sam bio zaljubljenik u plovidbu, još od djetinjstva. Osnovao sam prvo brodogradilište 1967. godine, gradilo je serijske modele od stakloplastike. Počeo sam doslovno od nule, u trenutku kad je konkurencija bila poprilična. Godine 2002. sam se odlučio povući iz industrije, ali moram napomenuti da sam osim ovoga osnovao još jedno brodogradilište, 1970. u Piacenzi.

Međutim, 2006. su mi Marcello Bè i Sergio Maggi, moji bivši suradnici koji su 2002. osnovali brodogradilište Absolute, ponudili da se pridružim njihovom timu. Snašao sam se i svi su me lijepo prihvatili. Sad sam beskrajno ponosan što sam na čelu kuće kao što je Absolute, s kojom sam od samog početka mogao ponovno proživjeti entuzijazam koji je pokretao rane dane nautičke industrije.

Ta mi uloga omogućuje da budem u svakodnevnom kontaktu s proizvodnim odjelima, da budem uključen u nove projekte i dam svoje mišljenje o novim modelima, istodobno razmišljajući o željama i potrebama klijenata. Usto, u svakodnevnom kontaktu s različitim odjelima održavam stalnu raspravu o usavršavanju strategije i kreiranju globalne vizije budućih projekata.

Modeli Absolutea se grade vrlo pedantno, od ideje u internom centru za dizajn, istraživanja i razvoja, s naglaskom na komunikaciju među odjelima, inovativne tehnologije proizvodnje, tržišne trendove i zadovoljstvo klijenata

USPJEH DIJELITE SA SVOJIM KĆERI PATRIZIJOM. MOŽETE LI NAM REĆI VIŠE O VAŠEM ODNOSU?
Patrizia je počela raditi sa mnom u ranoj mladosti, u obiteljskom brodogradilištu, budući da se vrlo brzo zaljubila u nautičku industriju i zainteresirala za svaku fazu proizvodnog procesa, od studija do dizajna, od izgradnje do prodaje broda, od početne ideje do porinuća.

Patrizia je 2005. odabrala Absolute zbog entuzijazma vodstva, vješte radne snage i visoke razine kvalitete i stila. Njezino poznavanje tržišta, kao i know-how u različitim područjima – proizvodnji, vodstvu, prodaji – doprinijelo je uspjehu kuće na internacionalnom tržištu, kao i uvođenju IT strukture i optimizaciji ljudskih resursa.

Danas Patrizia i ja svakodnevno razgovaramo o projektima kuće, kao dvoje profesionalaca koji iza sebe imaju godine iskustva u industriji, svatko sa svoje točke gledišta, što obogaćuje raspravu. Naš osobni odnos je dodana vrijednost, jer smo usklađeni u strategijama, u usmjerenju i jer imamo apsolutno povjerenje jedno u drugo.

KOJE KONKRETNE ELEMENTE SMATRATE KLJUČNIMA ZA USPJEH ABSOLUTEA?
Mislim da se Absolute izdvaja od svojih konkurenata jer izvodi dizajn svakog modela unutar tvrtke, od prve odluke o stvaranju novog modela, zahvaljujući našem internom centru za istraživanje i razvoj. Naša odluka da ne surađujemo s vanjskim dizajnerima jedan je od najzahtjevnijih koraka u procesu, ali nekako i najvažnija, svakim danom sve uspješnija, budući da nam omogućuje brzo donošenje odluka i brzo djelovanje.

Naši interni dizajneri i inženjeri tvore tijesno povezan, skladan, poletan tim u kojem svatko daje svoj doprinos, veliki ili mali. Osim toga, naše brodogradilište cijeni komunikaciju među odjelima, kontinuiranu razmjenu ideja, mišljenja i informacija. Dok radimo na dizajnu novog modela, svaki odjel svojim iskustvom i znanjem doprinosi poboljšanju ili ubrzavanju tog procesa, pritom poštujući koncept dizajna koji mora biti izvediv i usmjeren na trenutna očekivanja tržišta, visoku vrijednost za svoju cijenu te, naravno, kvalitetu na najvišoj razini.

Za kraj, naš poslovni pristup je od prvoga dana futuristički, inovativan i poduzetan; te su tri osobine temelj naše filozofije. Vizija Absolutea od prvoga je dana bila usmjerena na inovacije proizvoda i proizvodnih tehnologija, na komunikaciju, kako unutarnju, između odjela tako i vanjsku; na uvažavanje tržišnih trendova i zadovoljavanje želja klijenata. To je ojačalo našu snalažljivost i našu inovativnu viziju, to nam je omogućilo da odgovorimo na zahtjeve tržišta modelima koji ispunjavaju očekivanja naših kupaca, ali i pokreću nove trendove.

Znamo da smo na pravom putu i da nas prati sreća – tome svjedoči pozitivno poslovanje, sjajan prijem svakog našeg novog modela i inovacija, rast kuće, neovisan duh i nepresušna volja za stvaranjem inovacija!

Tekst Darko Šupuk

Fotografije Absolute

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above