Absolute Navetta 75 na testu: Ponos brodogradilišta4 min
00:01:10
00:01:10

Ova uravnotežena jahta, koju krase maksimalna posvećenost detaljima i pažljivo dizajnirane cjeline, navetta je nove generacije, s najnovijim rješenjima koja donosi brodogradilište Absolute

Nova Absolute Navetta 75 najveća je jahta u ponudi poznatog talijanskog brodogradilišta, koje je svjetsku slavu postiglo baš linijom Navetta, čiji smo početak vidjeli prije deset godina s modelom od 58 stopa. Stoga nova i najveća Navetta, koja je ponos flote Absolute, ima poseban značaj, pa su se u brodogradilištu svojski potrudili da ona zasja na tržištu posvećujući pažnju i najmanjim detaljima.

absolute navetta 75 jahta

Napravljena je kao evolucija izuzetno uspješne Navette 73, a dodane su joj mnoge značajke koje krase najnovija Absolute plovila. Radi se o jahti koja ima besprijekoran dizajnerski stil i mnoštvo životnog prostora, kako na palubi, tako i u raskošnom interijeru.

absolute navetta 75 salon
Velike staklene stijene propuštaju sunčevu svjetlost u glavni salon i spajaju ga s okolišem

salon

Ono što nas je dodatno oduševilo jest činjenica da ona i odlično plovi. Iako se ne radi o jahti koju krase visoke performanse, kada smo u Cannesu isplovljavali na test, puhalo je više od 20 čvorova zapadnog vjetra ‘pod neveru’, a mi smo s lakoćom prokrstarili zaljevom i zavirili u dušu nove jahte. Otkrili smo da ona baštini novi koncept kokpita sa staklenom razmom koja omogućava nesmetan pogled na more.

Osim toga, na krmi se nalazi slobodan modularni namještaj proizvođača Terra Forma (isti namještaj je i na gornjoj palubi) koji se može oblikovati i pomicati po želji, a ako želite na brodu imati tulum, čak se i krmeni stol može skinuti. Kokpit je obogaćen i ormarićem koji se nalazi s desne strane. Na krmenu platformu vode stube s obje strane kokpita, a ona je zbog svoje uronjivosti glavni nosač morskih igračaka.

S platforme se podizanjem stuba ulazi u prostor za posadu. I njega možete oblikovati po želji, a taj prostor posebno je koristan ako jahtom upravljate sami. Iz kokpita se ulazi u glavni salon u kojem ćete prvo zateći dnevni boravak opremljen sjedištem L-oblika i udobnom foteljom i pravu blagovaonicu koja ima nesmetan pogled na more u njegovu prednjem lijevom dijelu.

Kao što nas je do sada Absolute i ‘razmazio’ cijeli prostor salona ima direktnu poveznicu s okolišem zahvaljujući velikim staklenim stijenama i prozračnoj vanjskoj ogradi.

vlasnička kabina absolute navetta 75 kupaonica

U prednjem dijelu glavne palube naći ćete kuhinju opremljenu Miele aparatima koja ima zaseban izlaz na palubu s lijevog boka, preko puta kojeg je još jedan izlaz s desnog boka. Kuhinja može biti otvorena ili zatvorena prema salonu. Kormilarnica je blago povišena i opremljena ekranima Garmin, koji kontroliraju sve brodske i navigacijske potrebe broda.

U pramcu se, po starom dobrom običaju, nalazi vlasnička kabina u kojoj ćete imati potpunu privatnost. U ostatku potpalublja su još tri kabine, ali u njih se ulazi zasebnim stubama s desne strane salona. Krmena VIP kabina se prostire u punoj širini jahte i može biti i vlasnička po svim svojim karakteristikama.

absolute navetta 75
Na krmenom dijelu gornje palube nalaze se ležaljke i staklena ograda poput terase

flybridge absolute navette 75

Tu su još jedna ‘twin’ kabina čiji je toaletni prostor istodobno i dnevni, te udobna kabina s dvostrukim ležajem iz koje se pristupa velikom skladišnom prostoru u pramcu koji je posebno važan kod duljih plovidbi.

Vanjski prostori nisu ništa manje impresivni, na gornjoj palubi nalazi se i vanjska blagovaonica u prednjem dijelu s uzdužno postavljenim stolom, i sjedište L-oblika formirano od zasebnih elemenata kao i u kokpitu. Na krmi je slobodan prostor s dvije ležaljke i staklenom stijenom, slično kao i u kokpitu, čime je jahta dobila još jednu terasu. Prostor za blagovanje na gornjoj palubi se natkriva pomičnom tendom, a pramac je opremljen i sjedištem i sunčalištem.

Ploveći po nevremenu uvidjeli smo da Absolute Navetta 75 ima jako zanimljive režime plovidbe. Najveća brzina koju smo zabilježili je 25,7 čvorova, nova Navetta lako plovi brzinom od 21 čvora uz umjerenu potrošnju od 300 litara na sat, dok je kod brzine od 13 čvorova potrošnja 130 litara, što bismo računali kao pristojan štedljiv način plovidbe.

Treba naglasiti da je bio maksimalan broj osoba na jahti, čijoj je stabilnosti na nemirnom moru značajno pridonio i Seakeeper 18 stabilizator. Absolute novu jahtu od milja zove ‘sphere’, što zrcali njezinu uravnoteženost, svestranost i izvrsnost u mnogim aspektima, u čemu se u potpunosti slažemo.

Absolute Navetta 75 tehnički podaci

Duljina: 22,82 m
Širina: 5,61 m
Spremnik za gorivo: 4000 l
Spremnik za vodu: 1100 l
Motori: Volvo Penta 2×D13-IPS1350 (2×735 kW)
Graditelj: Absolute
Zastupnik: Adriatic Wave

Fotografije & video Absolute

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above