Fred Bobek: Od Honda Marine programa do Aquila katamarana3 min

Dugogodišnji zastupnik Honda Marine programa preuzeo je brigu o brendu Aquila jer smatra da su motorni katamarani ‘sljedeća velika stvar’

Fred Bobek prepoznatljivo je ime naše nautike. Već dugi niz godina ova je tvrtka zaštitni znak za Honda Marine program u Hrvatskoj, a odnedavno i za Aquila katamarane, te Highfield gumenjake.

MOŽETE LI DATI OSVRT NA DOSADAŠNJI RAD, OD KADA RADITE S HONDA MARINE?
Fred Bobek je tvrtka koju svi hrvatski nautičari poistovjećuju s izvanbrodskim motorima Honda. Već dugi niz godina ova je tvrtka generalni zastupnik za proizvode iz ponude Honda Marine za Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju, i na ovim je tržištima nebrojeno puta dosad dokazala svoju dominaciju u ponudi izvanbrodskih motora.

Fred Bobek, Biograd Boat Show

U skladu s porastom posjeta inozemnih i domaćih turista, na Jadranu je i potražnja za nautičkim aktivnostima sve veća. Kod naglašavanja ovog tipa potražnje ne mislimo samo na usluge čartera, već na cjelokupni nautički program, koji se sastoji od brodica, gumenih čamaca, te izvanbrodskih motora koji su pokretačke snage većine plovila.

To dobro vidimo kod nas. Šibensko-kninska županija smještena je na središnjem dijelu Jadrana, uz razvedenu obalu i mnoštvo otoka. U sastavu naše županije nalaze se i dva nacionalna parka: NP Krka i NP Kornati, koji je za nautičare posebno zanimljiv sa svojim mnogobrojnim otocima. Kako je naša oprema visoke kvalitete, a motori ne zagađuju okoliš, tako i nacionalni parkovi kupuju naša plovila i motore.

ŠTO SVE NUDITE OD NAUTIČKIH PROIZVODA?
Iz nautičkog asortimana nudimo izvanbrodske motore Honda, gumene čamce (Marlin, Highfield, Honwave) i glisere (BMA, Atlantic Marine), te opremu i rezervne dijelove. Pružamo usluge dostave, montaže i servisa. Prodajno-servisna mreža raspodijeljena je po Hrvatskoj i cijeloj regiji, dok skoro na svakom našem otoku možete biti usluženi od stručnog ovlaštenog osoblja Honde po pitanju kupnje, servisa ili dostave dijelova.

KADA STE PREUZELI ZASTUPSTVO ZA AQUILA KATAMARANE?
Ugovor je potpisan početkom 2023. godine, a pokrivamo šire regionalno područje. Osim Hrvatske, Crne Gore, Srbije, BiH i Albanije, odlučili smo pokriti i Austriju, te Makedoniju. U ovom poslu vidimo perspektivu jer smatramo da su motorni katamarani ‘sljedeća velika stvar’.

U CANNESU JE PREDSTAVLJEN MODEL AQUILA OD 42 STOPE?
Da, u taj je model uloženo znanje prikupljeno zadnjih desetak godina. Treba spomenuti da je Aquila 44 proizvedena u više od sto primjeraka, a nova Aquila 42 ima malo drukčiji layout. Krmeni dio je dosta bolje iskorišten sada, ima novu motorizaciju i za taj se model razvija foil-tehnologija, koja se već sada koristi na manjem modelu A36.

motorni katamaran aquila 42 u plovidbi

KOJE MODELE BISTE ISTAKNULI KAO DOBRE ZA HRVATSKO TRŽIŠTE?
Aquila 54 definitivno, stiže u svibnju sljedeće godine u Hrvatsku u verziji s četiri kabine i ide u čarter. Mislim da smo prerasli klasu od 40 stopa i da bismo sada trebali staviti fokus na brodove veće od 50 stopa.

ZASTUPATE I GUMENJAKE HIGHFIELD?
Od ove godine zastupamo gumenjake Highfield. Naime, tvrtka Fred Bobek kupila je 50 posto udjela slovenske tvrtke Burinboats, s kojom surađujemo već dugi niz godina, pa je ovo bio samo logičan i prirodan korak dalje k usavršavanju i korištenju sinergija, poput Highfield skladišta u Vodicama i Stankovcima, s 21.000 četvornih metara prostora na otvorenom i 3000 četvornih metara zatvorenog prostora.

ŠTO STE OVE GODINE IZLAGALI NA BIOGRAD BOAT SHOWU?
U Biogradu smo izložili Aquilu 32, Highfield gumenjake te novu Hondinu perjanicu, motor od 350 KS, koji je premijerno predstavljen krajem rujna na sajmu u Genovi. Dugo smo čekali ovaj motor i među prvima smo ga izložili na jednom domaćem sajmu. Radi se o velikom V8 motoru, zapremnine pet litara, s digitalnim komandama najnovije generacije. Motor ima i ugrađenu sondu za redukciju potrošnje goriva, a koja je, po nekim testovima, samo 1 l/nm, što će naše nautičare sigurno razveseliti.

Tekst Darko Šupuk

Fotografije Mlađan Marušić & Aquila

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above