Carlo Riva: Istinski velikan4 min

Modeli stvoreni dok je kuću Ferretti vodio Carlo Riva redom su bili nadahnuti idejama koje su potaknule na kultno obožavanje i koje su i danas jednako na cijeni zbog dizajna i kvalitete gradnje

‘Mnoge sam sretne dane i godine proveo na svojoj barci. S nostalgijom se sjećam zora i zalazaka sunca i prekrasnog života barkajola’, jedna je od brojnih romantičnih izjava o moru, plovidbi i brodovima legendarnog Carla Rive koji je preminuo u travnju 2017. u 96. godini.

Carlo riva

Dvije godine nakon njegove smrti Ferreti grupa snimila je film u kojem se evocira uspomena na genijalnost jednog od najutjecajnijih ljudi u svijetu nautike. ‘Master Bridge’ (La Plancia) imao je premijeru tijekom četrnaestog izdanja Cortinametraggia, a legendarna i dirljiva priča ispričana je u pravom Riva stilu, sa strašću i originalnošću.

Zvijezda filma zapravo je Plancia, poznati futuristički ured Carla Rive koji gleda na jezero Iseo. Proširivši se preko jezera poput veličanstvene jahte, ured je dizajnirao sam Riva uz arhitekta Giorgia Barilanija i smatra se autentičnim arhitektonskim remek-djelom. Carlo Riva tako je volio Planciju da ju je, nakon što je prodao brodogradilište, iznajmio i nastavio koristiti kao svoj ured idućih deset godina.

riva model broda

Film je posveta talijanskom majstorstvu, zanatstvu, dizajnu i kreativnosti šezdesetih godina. Fiat 500, Vespa, Lamborghini, Ferrari i iznad svih drveni, elegantni i bezvremenski brodovi Riva. Prava ‘dolce vita’ na valovima. Ta neraskidiva veza s Fellinijevim remek-djelom ojačala je veze između Rive i svijeta filma, osvojivši zvijezde poput Anite Ekberg, koja je posjedovala Tritonea, ili Elizabeth Taylor i Richarda Burtona, koji su koristili Junior kao tender za njihovu jahte, dok se Brigitte Bardot fotografirala u divljem i slobodnom izdanju na svojoj Floridi. Riva je bila i ostala simbol suštinske elegancije i ikona stila.

Poduzetništvo, majstorstvo, najmodernije tehnologije i inovativni dizajn i dalje prepoznatljiva obilježja marke, koju je Ferretti Group majstorski opisao u filmu. Carlo Riva svoju je dušu poklonio brodovima i moru.

Carlo Riva
Zbog svoje beskrajne stvaralačke energije, Carlo Riva je bio neosporan kralj brodogradnje 20. stoljeća, čija su jedinstvena djela već postala dio nautičke povijesti

Majstor stila Carlo Riva

Jedan od najcjenjenijih tvoraca brodova u povijesti, gospodin Carlo Riva je svojim kreacijama i inovacijama ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj nautičkoj industriji, lifestyleu i dizajnu, a svoje brodogradilište pretvorio u simbol talijanske industrije.

Taj izvanredni čovjek postao je legenda cijele jedne ere, ‘la dolce vita’, u kojoj je talijanski dizajn zakoračio na svjetsku pozornicu i ostao njezina glavna zvijezda sve do danas. Rođen 1922., kad su motorni brodovi bili najzanimljivija novost, gospodin Riva je od malih nogu bio strastveno zaljubljen u brodove i brodogradnju. U obiteljski posao uključio se vrlo mlad, a već 1954. otvorio novo – tada futurističko – brodogradilište, u kojem su zamisli dizajnera zaživjele u estetski i funkcionalno jedinstvenim modelima.

Carlo Riva

 

Od početka je gospodin Riva inzistirao na eleganciji, na usavršavanju svakog detalja i to ga je ubrzo pretvorilo u velikana zlatnog doba: modeli Ariston, Tritone, Sebino, Florida i Aquarama postali su simboli svog vremena. Tijekom 1950-ih i 1960-ih, kad je Italija doživjela ekonomski preporod, gospodin Riva je spojio dvije strasti nove Italije – automobilizam i nautiku – u najprepoznatljivije, drvene modele kuće, u kojima je ‘zarobio’ duh trenutka.

Prvi od tih modela bio je Ariston, koji je posebno volio: ‘Bio je stvoren s ljubavlju i snažan poput rasnog konja. Nezaboravan! Bio je božanstvo!’ Modeli stvoreni dok je kuću vodio Carlo Riva redom su bili nadahnuti idejama koje su potaknule na kultno obožavanje i koje su i danas jednako na cijeni zbog dizajna i kvalitete gradnje. S modelima Aquarama, koji su u gradnju krenuli 1962., Riva je postala legenda nautike, prvo i najprepoznatljivije brodogradilište na svijetu.

Carlo Riva
Svijet je izgubio genijalnog tvorca brodova, majstora stila i diva talijanske industrije

Carlo Riva još je jednom pokazao koliki je vizionar kad je 1969. stvorio prvi model od stakloplastike, dokazujući tako i svoj golemi kapacitet za inovacije, ali i čuvajući tradicionalne vrijednosti. Njegov nezaustavljiv duh prožeo je sve modele, ali i uspješno predvidio niz trendova, potreba i prilika.

Gospodin Riva povukao se iz brodogradilišta 1972. i svoje snage usmjerio na turističku ponudu Rapalla, ali je uvijek savjetom i duhom ostao prisutan u proizvodnji. Carlo Riva preminuo je mirno u svojem rodnom gradu Sarnicu, onako kako je i živio – ‘Uz dašak nostalgije i prisjećanje na svoju dugu i lijepu životnu plovidbu.’ Nautički svijet, grupa Ferretti i brodogradilište Riva oplakuju velikana nautike, nedosežnog tvorca najljepših brodova, majstora stila i elegancije i diva talijanske industrijske i poduzetničke povijesti. Gospodin Carlo Riva preminuo je u 95. godini početkom travnja.

Zbogom, gospodine Riva, i sretno vam bilo posljednje putovanje prema horizontu.

Fotografije Riva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above