Velika obljetnica MennYachta: 30 godina luksuznog jahtinga5 min
00:01:38
00:01:38

Prisutna u više od 13 zemalja, uključujući ključne marine diljem Jadranskog mora i srednje Europe, grupa MennYacht postala je sinonim za privlačnost plovidbe Jadranom

U carstvu luksuzne nautike, gdje je svaki detalj bitan i gdje u izvrsnosti nema kompromisa, MennYacht Group stoji ponosno poput svjetionika neusporedive usluge i sofisticiranosti. Dok obilježavaju 30. obljetnicu, pozabavit ćemo se njihovom poviješću, ponudom i jedinstvenim iskustvima koja su učvrstila njihovu poziciju lidera u nautičkoj industriji u regiji.

Danas grupa ima nagrađivanu ekipu od 53 profesionalca koji nude specijalizirane nautičke usluge diljem Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

MennYacht je službeni i ekskluzivni zastupnik Feretti grupacije

Pogled u povijest

Priča o MennYachtu usko je vezana uz Matjaža Murka, osnivača i predsjednika grupe. Matjaž je od prvih dana bio oduševljen jahtama, uvijek svjestan da one predstavljaju ultimativni oblik luksuza. On i njegova supruga Darja bili su protagonisti na svim većim sajmovima jahti od samih početaka tih evenata. MennYacht je osnovan 1994. godine, a počeo je kao ljubavna veza s Pershing Yachtsom i u međuvremenu je narastao u sveobuhvatan paket usluga koji obuhvaća prodaju, servis, iznajmljivanje i menadžment jahti.

Na početku se tvrtka iskazala zastupanjem brodogradilišta Pershing, a poslije Grupe Ferretti

Godina 1998. bila je ključna za MennYacht: Pershing Yachts se pridružio slavnoj grupi Ferretti, proširivši opseg ponude MennYachta i dajući im ekskluzivna prava zastupstva za prestižne marke kao što su Ferretti Yachts, Itama i legendarne Riva Yachts. Tijekom posljednja tri desetljeća grupa je proširila svoju prisutnost diljem Europe, uspostavivši mrežu ureda i servisnih točaka.

Jedan od ključeva njihova uspjeha bio je voditi tvrtku s maksimalnom profesionalnošću, ali uvijek održavajući obiteljski osjećaj, s ljudskim pristupom poslovnim suradnicima, klijentima, pa čak i konkurencijom. Takav je pristup urodio plodom, ali i pomogao MennYachtu da se plasira na mnoga nova tržišta.

Od samih početaka pa sve do danas slovenski poduzetnik Matjaž Murko vodi tvrtku. Na slici u uvijek sjajnom partnerstvu sa suprugom Darjom

Predsjednik MennYachta kaže: ‘Kad smo 1994. postali zastupnik za Pershing, vjerovali smo da brend predstavlja nešto posebno, jer je kombinirao visoke performanse s vrhunskom udobnošću i izvrsnošću dizajna. Pershingovi modeli tad još nisu bili ni prisutni ni poznati na Jadranu, usprkos činjenici da je njihovo brodogradilište bilo u Mondolfu blizu Ancone, na talijanskoj jadranskoj obali. U to se vrijeme većina Pershinga prodavala u Italiji, na Tirenskom moru, na Azurnoj obali i u Grčkoj. Motorna jahta od 40/50 stopa još 1994. godine smatrana je velikom jahtom. Kada smo 1996. predstavili Pershing 70, Pershing 60, Pershing 40 i Pershing 38 zajedno na prvom Internautica Boat showu u Portorožu, u Sloveniji, to je bio apsolutni vrhunac. Ljudi nisu znali ništa o Arneson površinskom pogonu, o tome smo dosta podučili svoje klijente. I danas su Pershing 70 & 60 s 2 x CAT 1250 KS i s maksimalnom brzinom od 50 čvorova jahte koje oduzimaju dah. U to su vrijeme bile poput svemirskih brodova. Vrlo brzo smo prodali naš prvi Pershing 70, a za usporedbu opsega te transakcije ću vam kazati da je to kao da danas prodajete jahtu od 40 metara. Prvo smo jahtu isporučili u Portorož, potom u Umag, gdje je i danas, od prvog dana u vlasništvu jednog poznatog austrijskog industrijalca.’

Plovidba Jadranom

Prisutna u više od 13 regija, uključujući ključne marine diljem Jadranskog mora i srednje Europe, grupa MennYacht postala je sinonim za privlačnost plovidbe Jadranom. Iako Francuska, Španjolska, Grčka i Italija predstavljaju veći dio mediteranske nautičke scene, i Jadransko more ima vlastitu privlačnost.

Blagoslovljen mirnim vodama i slikovitim otocima, Jadran nudi igralište za luksuzne jahte kojim se plovi bez napora. MennYacht ne prodaje samo jahte, nego i obećanje nezaboravnih destinacija i luksuznog jadranskog životnog stila, doista nadahnutog regijom.

Kao primjer, njihov event ‘Summer breeze’ na Kornatima, ili prisutnost u Porto Montenegru, ili zvjezdani status koji uživa ‘Gala Yacht Ball’ u Kempinskom u njihovu sjedištu u Portorožu pokazuju kako se živi u simbiozi jahti i luksuza. MennYacht zna kako primiti i zabaviti svoje klijente, a zanimljivo je da dijele istu viziju s grupom Ferretti, organizirajući luksuzna događanja na najljepšim mjestima Mediterana.

Dio grupe Ferretti

U središtu ponude MennYachta nalaze se slavni brendovi grupe Ferretti – Ferretti Yachts, Riva, Pershing i Itama, kojima je službeni zastupnik, te Custom Line, Wally i CRN kao predstavnik, svi s bogatom tradicijom i prepoznatljivim karakterom. Od bezvremenske elegancije jahti Riva do adrenalinskog uzbuđenja Pershinga, svaki brend odiše posebnom osobnošću i umijećem izrade koji utjelovljuju luksuz.

jahta wallywhy100

Kao službeni distributer, MennYacht ne predstavlja samo jahte, već i životni stil koji je sinonim za profinjenost. Izvan transakcijskog aspekta prodaje jahti stoji i jednako važna predanost neusporedivoj usluzi i podršci klijentima nakon prodaje. Onima koji žele ploviti, ali ne i (odmah) kupiti jahtu, MennYachtove usluge iznajmljivanja također nude putovnicu za luksuz bez premca.

Pažnja prema okolišu

Kao čuvari mora, MennYacht Group također prepoznaje važnost održivih praksi u očuvanju iskonske ljepote morskog ekosustava. Uz nepokolebljivu predanost odgovornoj plovidbi, grupa se zalaže za ekološke inicijative i prakse, da i buduće generacije mogu nastaviti uživati u veličanstvenom morskom okolišu. Grupa MennYacht blisko surađuje s organizacijama poput Your Sea Oasis i sličnim ekološkim pokretima, stvarajući partnerstva s ciljem promicanja očuvanja mora i zaštite naših oceana za generacije koje dolaze.

MennYacht grupa na Monaco Yacht Showu

Pitali smo predsjednika koja je njegova tajna uspjeha: ‘Jedna od mojih najboljih osobina je strpljenje. Usprkos financijskoj krizi, zadržali smo sve naše zaposlenike, sve naše urede, sve naše servisne lokacije. Nismo smanjivali broj ničega, a krizu smo iskoristili za konsolidaciju. Prije nekoliko godina udružili smo snage s Pivatus Yachtingom i postali distributer za Ferretti Yachts i u Hrvatskoj. Danas naša ekipa broji 53 profesionalca strastveno predana poslu. Smatramo se važnim igračem i po veličini teritorija na kojem djelujemo i po razgranatosti naše mreže diljem Europe. Ponosan sam na nagrade koje smo dobili za svoj rad: 2009. smo bili najbolji svjetski distributer za grupu Ferretti, 2017. nam je dodijeljena nagrada za najbolje rezultate u prodaji modela Ferretti Yachts u cijelom svijetu. Dobili smo mnoge druge nagrade i priznanja, uključujući najbolju postprodajnu uslugu, najbolji event, najbolju prodaju.’

Matjaž Murko sa potpredsjednikom grupacije Jankom Matušićem

U trenutku kad grupa MennYacht slavi svoju 30. obljetnicu, to ne čini samo kao prodavač luksuznih jahti, nego i kao čuvar etike ukorijenjene u izvrsnosti, integritetu i nezaustavljivoj predanosti zadovoljstvu klijenata. S pogledom uperenim prema horizontu, grupa MennYacht nastavlja ploviti novim rutama, uvijek vođena istom strašću i predanošću koje su odredile smjer njezina dosadašnjeg izvanrednog putovanja.

Tekst Darko Šupuk

Fotografije MennYacht & Ferretti

Video MennYacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above