Riva: Dolce Vita zamotana u brod bezvremenskog dizajna4 min
00:01:38
00:01:38

Talijansko brodogradilište Riva slavi 180 godina postojanja, stoti rođendan nautičkoga genija Carla Rive i 60 godina ikonskog modela Aquarama

‘Svijet jahtinga može se podijeliti u dvije ere: prije i poslije Carla Rive. To je jedini nautički brend koji svi poznaju, čak i ako nisu zainteresirani za brodove. Riva je naprosto više od broda.’ Te upečatljive rečenice izrekao je CEO Ferretti Grupe Alberto Galassi.

Riva Aquarama
Riva Aquarama proizvodila se od 1962. do 1996. godine

A sve je počelo na obali jezera Iseo, između Milana i Venecije, u podnožju brežuljaka zasađenih čempresima i okrunjenih srednjovjekovnim selima. Tamo gdje cesta za Sarnico lagano skreće s obale jezera stoji zgradica poznata kao Tesone. Označava prvotno mjesto malog brodogradilišta koje su osnovala braća Riva 1842. godine, i mjesto početka rada industrijskog i umjetničkog genija Carla Rive u obiteljskoj kompaniji, kojemu je bilo suđeno da ispiše povijest jedne industrije koju danas zovemo jahting.

Carlo Riva Aquarama Lamborghini
Carlo Riva i jedinstvena Aquarama pokretana Lamborghinijevim V12 motorima

Sanjar i idealist, ali i vrijedan radnik i ekstremni perfekcionist, Carlo Riva tjerao je sebe izvan granica i preko limita jer je znao da samo tako može stvoriti nešto posebno. Inspiriran američkim magazinima o jahtingu, kromiranim Cadillacima i brzim, elegantnim brodovima iz novela Francisa Scotta Fitzgeralda, uspio je poput vrhunskog slikara uhvatiti duh trenutka koji je postao vječnost.

Tijekom 1950-ih i 1960-ih, kad je svijet doživljavao ekonomski preporod, između Cannesa i Portofina stvarao se svijet starog novčarskog plemstva pomiješanog s poslijeratnim nouveau richeom, u kojem je postojala neobuzdana želja za životom i čežnja za dolce vitom i bel mondom, frazama koje su obilježile ne samo nautiku, nego čitavo društvo tih godina.

Riva drveni brodovi
Rivina drvena remek-djela u Portofinu

Carlo Riva je spojio dvije strasti nove Italije – automobile i nautiku – u elegantnu poeziju od drva. Pritom je znao da njegovi proizvodi moraju biti precizni poput švicarskih satova, kvalitetni poput ručno izrađenih engleskih odijela i, iznad svega, božanstveno lijepi. Bio je to prvi luksuzni brend u svijetu nautike kojem funkcionalnost nije bila jedina svrha, već su za to vrijeme avangardni dizajn i stil točno pogađali ukus europskog i svjetskog jet-seta.

Neraskidiva veza s Fellinijevim filmskim remek-djelom ojačala je veze između Rive i svijeta filma, osvojivši zvijezde poput Anite Ekberg, koja je posjedovala Tritonea, ili Elizabeth Taylor i Richarda Burtona, koji su koristili Junior kao tender za njihovu jahte, dok se Brigitte Bardot fotografirala u divljem i slobodnom izdanju na svojoj Floridi.

Riva Brigitte Bardot
Brigitte Bardot i Riva Aquarama

Ako ćemo povlačiti paralelu, jedino je slavni automobil Jamesa Bonda Aston Martin DB5 zaradio takav ikonski status. Filmska industrija otkrila je magičnu privlačnost Rive u klasicima poput ‘Neki to vole vruće’ i ‘Mambo’, a Sophia Loren i Clark Gable koristili su je u filmu ‘Sve je počelo u Napulju’ uz nenadmašne kadrove Caprija.

Idućim je modelom Riva ušla u vječnost… ‘Sun, Sea and Joie de Vivre’ (sunce, more i radost života, nap.a.) slogan je s kojim je Carlo Riva 1962. godine lansirao Aquaramu, najljepšu motornu jahtu na svijetu i istinsku ikonu nautičke elegancije. Te je godine rođen i Ferrari 250 GTO, jedan od najljepših automobila ikada napravljenih. Dokaz kako genijalni umovi poput Carla Rive i Enza Ferrarija slično razmišljaju.

Piero Ferrari, Pierfrancesco Favino, Alberto Galassi, David Beckham i Domenico Dolce na proslavi 180. godišnjice Rive u Veneciji

Aquarama je opisivana na najrazličitije načine: kraljica Francuske rivijere ili Stradivari među brodovima, uvijek u kombinaciji s predmetima koji u kolektivnoj mašti podsjećaju na koncepte velike kvalitete i ljepote. Usporedbe su bile suvišne. Aquarama je jednostavno i prepoznatljivo Riva. Hedonizam zamotan u brod bezvremenskog dizajna od poliranog mahagonija.

Superjahta Riva 50 Metri

Carlo Riva još je jednom pokazao koliki je vizionar kad je 1969. stvorio prvi model od stakloplastike, dokazujući tako i svoj golemi kapacitet za inovacije, ali i čuvajući tradicionalne vrijednosti. Njegov nezaustavljiv duh prožeo je sve modele, ali i uspješno predvidio niz trendova, potreba i prilika.

Danas, pod Ferretti grupom, Riva je jedan od rijetkih svjetskih brendova koji se može pohvaliti nizom jahti različitih tipova i duljina od osam do 90 metara. Od Isea do superjahta, svi modeli dijele vrijednosti poput ekskluzivnosti, opsesivne pažnje posvećene detaljima i bezvremenskog dizajna.

Za proslavu svih ovih godišnjica Riva je sama sebi darovala najljepši dar – limitirani model napravljen u samo 18 komada (već su svi prodani!). Riva Anniversario je povijest pretvorena u budućnost i ljepotu. Dama od mahagonija za visoko društvo. Ili kako bi to lijepo sažeo tvorac Carlo Riva: ‘Ljepši i drukčiji brod koji svi odmah prepoznaju da je – Riva.’

Complimenti, Maestro, bez vas jahting ne bi bio isti…

Fotografije & video Riva Yacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above