Biograd Boat Show: Nova razina uspjeha8 min
00:02:04
00:02:04

Ove je godine Biograd Boat Show oborio sve rekorde, s više izlagača, brodova, premijera i posjetitelja nego ikada dosad.

Od 26. do 30. listopada u Biogradu se okupilo više od 350 izlagača i 300 plovila, s više od 78 premijera novih plovila. Organizator sajma Ilirija d.d. ove se godine iskazao i izuzetnom organizacijom, na svjetskoj razini. Impresivan napredak zabilježen je u luksuznom segmentu, s velikim izborom plovila do 22 metra duljine. Klijentela za takva plovila nastavlja rasti, budući da je Biograd privlačan međunarodnim nautičarima koji plove hrvatskim vodama.

biograd boat show 2022 biograd boat show 2022

Ovogodišnji sajam Biograd Boat Show je predstavio nautički životni stil u lijepom izložbenom okruženju šarmantnog ljetnog grada koji je oživio i ovako, izvan sezone. Zalazak sunca označio je kraj izložbenog dijela sajma i početak večernjeg zabavnog programa s brojnim glazbenim događajima uživo, umjetničkim izložbama i vatrometom.

Biograd Boat Show uvijek je i prilika za sklapanje poslova, a Biograd B2B, poslovni networking event, koji se održava paralelno sa sajmom, povezuje poslovne sudionike i uključuje opsežan kongresni program – Croatia Charter Expo, B2B događaj na kojem se predstavlja više od 3000 jahti dostupnih za čarter. Ovaj najveći srednjoeuropski nautički sajam sljedeće godine će obilježiti 25. obljetnicu, ali već sada možemo reći da je ostavio traga na svjetskoj sceni.

Monachus 70 Fly

monachus 70 fly

Nakon svjetske premijere na nautičkom sajmu u Veneciji ranije ove godine, najveća serijska jahta proizvedena u Hrvatskoj Monachus 70 Fly bit će predstavljena na nautičkom sajmu Biograd Boat Show. Monacus 70 Fly elegantna je 21,5 metara duga flybridge jahta u stilu talijanskog lobstera. Upečatljivog i ozbiljnog dizajna trupa koji osigurava odlične plovne karakteristike jahta ima najviši standard CE kategorije ‘A’.

Monachus 70 Fly se može pohvaliti s prostranom krmenom platformom, velikim prostorom na krmenom dijelu glavne palube iza nadgrađa te prostranim ležaljkama i stolom za objedovanjem na pramcu i uza sve to sportskim flybridgeom. Ova jahta dostupna je u verziji s tri ili četiri kabine, a kupac može birati između pogonske opcije s dva motora Volvo IPS1200 ili dva IPS1350 za maksimalnu brzinu od 33 čvora.

Absolute Coupé 48

Sportskih linija za izgled posvećen udobnosti i vrlo svestran, Absolute 48 Coupé ističe se svojim odvažnim stilom, visokom razinom upotrebljivosti i snažnom predanošću održivosti. Kokpit je širok i iznimno udoban, bez vizualnih barijera ili fiksnih prepreka, pa se njegov prostor može prilagoditi višestrukim konfiguracijama.

Otvor bočnih rubova nudi izravan pogled na more, a nove ostakljene balustrade prema krmi daju neusporediv prizor, čak i iz salona i kormilarnice. Vanjski namještaj može se lako postaviti u različite konfiguracije, prilagođavajući se različitim potrebama na brodu: savršeno za maksimalno opuštanje ili druženje sa prijateljima. Sve ovo čini Absolute 48 Coupé zainiljivom premijerom za posjetiti na sajmu.

DB 43

db 43

Prvi model iz nove linije ‘Daily Boats’ poznatog francuskog proizvođača Jeanneau privukao je dosta pozornosti na svim ostalim sajmovima na kojima je predstavljen pa će hrvatska premijera na Biograd Boat Showu sigurno privući puno pozornosti i zainteresiranih kupaca svojim upečatljivim sportskim dizajnom i neobičnim potpuno ravnim pramcem.

DB 43 je dnevni krstaš s posebnim fokusom na stvaranje ugodnih prostora za boravak na otvorenom sa svojom pomičnom krmenom platformom te otvorivim bočnim stranicama. Osim ugodne palube u unutrašnjosti se nalaze dvije kabine od kojih svaka može imati svoju kupaonicu. Model je dostupan s ugrađenim motorima 2 x Volvo D6-380 ili s izvanbrodskim motorima 3 x 300 ili 350 KS.

Fountaine Pajot MY4.S

fountaine pajot my4.S na Biograd Boat Show

Motorni katamarani i ove godine postaju sve popularniji zahvaljujući odličnoj prostranosti koju pružaju. MY4.S je sport top verzija motornog katamarana francuskog proizvođača Fountaine Pajot koja će biti predstavljena na sajmu nautike u Biogradu na Moru.

Ovaj jedanaest metara dug i pet metara širok katamaran dostupan je u Maestro verziji s tri duple kabine i dvije kupaonice te Quatuor verziji s četiri duple kabine i dvije kupaonice, a u nadgrađu na glavnoj palubi se nalazi salon i kuhinja uz prostrani prostor na krmi i sunčalište na pramcu. Dostupan je s dva motora Yanmar od po 150 KS ili dva motora od po 250 KS.

Bavaria SR36HT

Bavaria SR36HT je nastavak Bavarine SR serije u verzijama Open Top i Hard Top koji je svoju premijeru imao na Palma Boat Showu na Malorci. Ovaj najnoviji dizajn i ovoga puta potpisuje talijanski dizajner Marco Casali, koji je zajedno s razvojnim timom Bavarie dizajnirao sportske elegantne linije motorne brodice koja sa standardnom platformom za kupanje mjeri 12,28 m duljine i 3,85 m širine.

Posebno iznenađujući je široki oblik trupa koji pruža prostranu unutrašnjost, velike prozorske površine i puno prostora na pramcu i na krmi.

FIM Regina 340

Visoke performanse, jedinstven dizajn, bezvremenska elegancija, FIM Regina 340 je mala jahta koja odražava najbolje karakteristike Made in Italy. Dinamične i moderne linije ove jedinstvene jahte privukle su mnogo pozornosti na svim sajmovima na kojima se do sada pojavila te će vjerovatno privuči mnogo pozornosit i na svojoj hrvatskoj premijeri na Biograd Boat Showu.

Saxdor 320 GTC

Ova zatvorena verzija Saxdora 320 refleksija je prepoznatljive skandinavske filozofije, sjajnog dizajna i intrigantnog koncepta. Ima isti elegantan i efikasan dizajn trupa kao i GTO koji pruža najbolje performanse. S dva Mercury V6 CMS izvanbrodska motora sa po 225 KS može ubrzati do maksimalnih 45 čvorova, ali je i iznimno jednostavan za upravljanje.

Saxdor 320 GTC na Biograd Boat Show

U standardnu opremu uključene su bočne platforme, podesivo kormilo, kuhinjski modul te ležaj za dvoje, a od dodatne opreme tu je pramčani propeler, sunčalište, klima, dva hladnjaka te pametno rješenje za dodatan ležaj u salonu i krmena klupa.

Saxdor 270 GTO

Odmah nakon svjetske premijere na Southampton Boat Show u rujnu, potpuno novi model Saxdor 270 GTO imate će svoju europsku premijeru u Biogradu i predstavlja sljedeći korak u evoluciji Saxdor Yachtsa. Rezultat gradnje vakumskom infuzijom je lagan, ali snažan i iznimno stabilan brod s većom efikasnošću u potrošnji goriva. Ovaj Saxdor 270 GTO opremljen je sa Mercury V8 Sea pro CMS motorom od 300 KS i bijelo sivi trupom, dok se na palubi nalazi vanjski bar, dizajnirana sjedišta sa stolom od tikovine u kokpitu, a sve natkriveno T-topom za izrazito sportski izgled.

Ryck 280

Na Biograd Boat Showu moći će se pogledati Ryck 280 koji je ocjenjen za najbolji motorni brod 2021. godine. Ovaj jedinstveni dnevni kruzer razvijen je u suradnji s poznatim britanskim dizajnerom Billom Dixonom koji je na ovom brodu uspješno povezao sportski dizajn i otvoreni raspored koji uključjuje udobnu kabinu s toaletom.

Ryck 280 na Biograd Boat Show

Pečat sportskom i modernom dizajnu daje veliki T-top. Opremljen izvanbrodskim motorom od 250 do 350 KS u kombinaciji sa stepenastim trupom pruža uzbudljivo iskustvo plovidbe.

Pičuljan Squama 21 Open

squama 21 open na Biograd Boat Show

Hrvatski proizvođač brodova Pičuljan s otoka Raba predstavit će najnoviji model Squama 21 Open koji će na Biograd Boat Showu imati svoju hrvatsku premijeru. Squama 21 Open donosi odstupanje od tradicionalnog dizajna Pičuljan plovila i naglašava moderne, oštre linije što mu u konačnici daje agresivniji izgled kako i priliči brzim gliserima kao što je ovaj. Ovaj day-cruiser dužine šest metara i širine 2,40 metara s mogućnosti ugradnje izvanbrodskog motora od 100 do 200 KS postiže maksimalnu brzinu do 45 čvorova.

Bali 4.4

Najnoviji Bali model, predstavljen u travnju ove godine, Bali 4.4, imati će hrvatsku premijeru na Biograd Boat Showu. I ovaj model sadrži sve prepoznatljive zaštitne znakove Bali koncepta kao što su nagibna vrata u salonu, bočni klizni prozori, prednja vrata salona koja vode na fiksni kokpit na pramcu i raskošni flybridge.

bali 4.4 na Biograd Boat Show

S ukupnom dužinom od 13,75 metara i širinom od 7,4 metra, Bali 4.4 dostupan je i u inačici s tri kabine u kojoj je u lijevom trupu smještena vlasnička kabina opremljena s velikom kupaonicom i tuš kabinom. Inačica s četiri kabine može primiti do osam gostiju, a svaka kabina ima svoju vlastitu kupaonicu. Moguća je ugradnja i dvije skiperske kabine u pramcu i stola koji se konvertira u krevet u salonu.

Exces 11

excess 11

Excess 11 jedini je katamaran serijske proizvodnje na tržištu veličine do 11 metara dužine, a ujedno je jedan od najmanjih katamarana koji može ponuditi toliko udobnosti i prostora. Excess 11 je model sposoban za duge plovidbe i stvoren je za život na brodu. Prema riječima dizajnera cilj je bio stvoriti pravi katamaran za krstarenje koji je dostupan u izvedbi s tri kabine i dvije kupaonice ili s četiri kabine i dvije kupaonice. S obzirom na sve veću popularnost katamarana na našem tržištu, očekujemo da će ovaj brod privući puno pozornosti.

Solaris 50

Solaris Yachts 50

Od jedrilica svoju premijeru u Hrvatskoj će imati elegantni sportski krstaš Solaris 50. Nakon uspjeha modela 48 i 50 talijanski proizvođač jedrilica Solaris pokrenuo je projekt razvoja novih vodenih linija te je razvijen dizajn novog Solaris 50 s ukupnom dužinom od 15,50 metara i širinom od 4,78 metra. Rezultat inovativnih vodenih linija je produženje krmenih dijelova koje omogućuje korištenje dvostrukih listova kormila i ugradnje garaže za gumenjak s uzdužnim pristupom, što je jedinstveno rješenje na jedrilicama ove veličine. Prostrani kokpit daje dovoljno mjesta da se na njega smjesti i drugi stol za objedovanje. Unutrašnjost je dostupna u izvedbi s tri kabine i dvije ili tri kupaonice.

Elan Impression 43

Osim sportskog Elana E6 koji će na Biograd Boat Showu doživjeti hrvatsku premijeru, Elan Yachts je odlučio izabrati upravo ovaj sajam za svjetsku premijeru potpuno novog modela Elan Impression 43 koji će nastaviti tradiciju poznate linije Impression. S modernim širokim trupom jahta nudi puno više prostora od prethodnih modela. Plan trupa i jedara dizajnirao je pomorski arhitektonski studio Humphreys Yacht Design.

Estetika jahti oblikovana je u suradnji s dizajnerskim studijem Pininfarina. Kokpit je napravljen za uživanje na sidru kao i za užitak plovidbe. Dovoljno mjesta za do deset osoba pobrinut će se da svi imaju udobnost na brodu, a dvostruko kormilo s kompozitnim upravljačima nudi slobodu kretanja na brodu. Vlasnici mogu birati između inačica s tri ili četiri kabine. Verzija s tri kabine uključuje vlastitu kupaonicu s otočnim krevetom i prostranim gornjim dijelom s odvojenim tušem, a verzija s četiri kabine dodaje kabinu s krevetima na kat, savršenu za obitelji ili grupe prijatelja.

Oceanis 34.1

Oceanis 34.1

Ova jedrilica je dobar primjer da male jedrilice i dalje nisu zapostavljena kategorija nego postaju sve luksuznije i kvalitetnije. Tako je Oceanis 34.1 elegantniji i lakši, s većom površinom jedara i s više prostora u pramcu za vlasničku kabinu od svog prethodnika. Marc Lombard i Nauta Design udružili su svoje napore kako bi proizveli jedinstveni koncept dizajna, vjeran duhu Oceanis linije sedme generacije. Raspored palube je redizajniran kako bi se osigurala maksimalna udobnost i sigurnost pri kretanju po brodu. Sva užad za jedra i za sustav za namotavanje nalaze se ispred kokpita, dok se sa svake strane nalazi vitlo za kormilara za prednja jedara. Rezultat je nenatrpan kokpit idealan za opuštanje, s lakim pristupom krmenoj platformi za kupanje.

Biograd Boat Show također je prepoznatljiv po svojim Business to Business aktivnostima, a Biograd B2B ugošćuje gotovo cijelu nautičku branšu u opsežnom kongresnom programu, kao i Croatia Charter Expo, vodeći međunarodni B2B događaj koji se nalazi u srcu najveće svjetskog yacht-charter tržišta.

Fotografije Pičuljan, Monachus, Fountaine Pajot, Jeanneau, Excess, Bali, Ryck, Absolute, Solaris, Saxdor, Beneteau & Biograd Boat Show

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above