Venice Boat Show: Proljeće posvećeno kulturi i plovidbi3 min
00:01:00
00:01:00

Od 31. svibnja do 4. lipnja elita međunarodne brodogradnje se vraća u Veneciju, za četvrto izdanje Venice Boat Showa, koji će se održati u starom Arsenalu Serenissime

Osim luksuznih jahti, maxi jahti i jedrilica bit će izloženi i proizvodi tradicionalne venecijanske brodogradnje i svih grana nautičke industrije, kao i komponente i materijali, s naglaskom na održivost i nove vrste pogona. Sama Venecija izvan zidina Arsenala nudi posjetiteljima svu svoju opsežnu umjetničku i arhitektonsku baštinu, kao i bogat kalendar privremenih izložbi i gradskih događanja za nezaboravan boravak.

Palazzo Ducale, osim posjeta službenim prostorijama i svojim tajnim zakucima ugošćuje veliku izložbu posvećenu slikama i crtežima Vittorea Carpaccia, otvorenu do 18. lipnja, koja baca novo svjetlo na rad i razvoj tog venecijanskog slikara. Od svibnja će grad na kanalima pozdraviti svijet arhitekture kao domaćin 18. međunarodne izložbe Biennale, pod nazivom Laboratorij budućnosti.

Događaj koji će se sve do 26. studenoga useliti u klasične izložbene prostore Biennala, Arsenale i Giardine, ali se i proširiti po cijelom gradu s nacionalnim paviljonima i ad hoc izložbama u svim gradskim četvrtima i na kopnu. Važne izložbe također u organizaciji zaklade Pinault bit će postavljene na dvije lokacije, u Palazzo Grassi i Punta della Dogana. Kronorama.

Fotografsko blago 20. stoljeća svjetska je premijera posvećena fotografskim remek-djelima koja je nedavno nabavila kolekcija Pinault i koja dolaze iz arhiva časopisa grupe Condé Nast (Vogue, Vanity Fair itd.). Izložba u Palazzo Grassi do 7. siječnja 2024. okupit će više od četiri stotine radova koji pričaju priču o dvadesetom stoljeću kroz događaje, društvene pojave i ličnosti koje su ga obilježile. S druge strane, do 26. studenog otvorena je tematska izložba Ikone, u Punta della Dogana, koja predstavlja dio zbirke Pinault koja pozivaju na razmišljanje o temi ikone i statusu slike.

Na kanalima i moru Venecije bit će organiziran Palio drevnih pomorskih republika koji se održava svake godine u jednom od četiri primorska grada; Amalfiju, Genovi, Pisi i Veneciji. U petak, 3. lipnja, povijesne povorke će se okupiti pred Piazza San Marco, dok će u subotu, 4. lipnja, na red doći natjecanje posada u veslanju.

Svi koji u Veneciju dođu nekoliko dana prije nautičkog sajma moći će prisustvovati Festa della Sensa, fešti koja će se održati 21. svibnja, kojom se obnavlja vjekovni brak Venecije s morem. Par dana kasnije, 28. svibnja, slijedi 47. izdanje Vogalonge, veslačke regate koja se održava u laguni na ruti dugoj tridesetak kilometara.

Četvrto izdanje Venice Boat Showa

sajam nautike u veneciji venice boat show izložba brodogradnje

Među izloženim novitetima ističe se superjahta Ducale 120 brodogradilišta Ocean King iz Chioggie, dugačka više od 36 metara i sa tri prostrane palube. Puna istisnina, zaobljeni pramac, čelični trup i aluminijsko nadgrađe stvaraju ravnotežu između vanjskih područja i unutarnjih životnih prostora.

SeaBubble je održiv, inovativan i hidrodinamičan hidrogliser na vodikov pogon koji spaja naprednu umjetnu inteligenciju s mehanikom za iskustvo putovanja uz nizak utjecaj na okoliš, u skladu s motom ‘Nula buke, nula valova, nula emisija’. Uz izložbu plovila u vodi i na kopnu, te predstavljanje ponude nautičkih tvrtki u zatvorenome, sajam donosi i konferencije, sportska natjecanja, testove na vodi i rekreativne aktivnosti.

arsenale venice boat show venice boat show arsenale venecija

Velika brodogradilišta potvrdila su svoju prisutnost brojnim svjetskim premijerama, a bilježi se i porast broja izloženih jedrilica. Posebna pažnja bit će posvećena novim hibridnim i električnim motorima, kao i najnaprednijim istraživanjima u području poštovanja okoliša, što je odraženo i u kandidaturi Venecije za svjetsku prijestolnicu održivosti.

Među sadržajima koje ne smijete propustiti je treće izdanje E-Regate, događaja posvećenog električnim brodovima koji uključuje brzinske testove i natjecanja u manevriranju s međunarodnim jedriličarskim prvacima.

Više infomacija pronađite na službenim stranicama sajma.

Fotografije & video Venice Boat Show

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above