Adria Libar: Ciljana edukacija prema zahtjevima tržišta4 min

Adria Libar, najveće pomorsko učilište na Jadranu, godinama osluškuje potrebe jahting tržišta i nudi obuku usavršavanja procesa i operacija pri pružanju profesionalne usluge na plovilima.

Svojim kontinuiranim angažmanom i predanošću, ovo učilište ističe se kao ključni akter u obuci i edukaciji u području pomorstva. Fokusirajući se na potrebe jahting industrije, Adria Libar nudi specijaliziranu obuku usavršavanja procesa i operacija na plovilima, prateći zahtjeve tržišta.

edukacijska institucija adria libar

Njihova posvećenost kvaliteti i stručnosti odražava se kroz Adria Libar Charter Crew Training program, osmišljen da odgovori na specifične zahtjeve radnog okruženja, potičući razvoj vještina, odgovornosti i timskog rada unutar posade. Kroz svoj program obuke, Adria Libar je prepoznata kao inovativna edukacijska institucija koja stvara dinamične profesionalce spremne za izazove koje donosi svijet jahtinga.

‘Edukacija u pomorstvu i nautici ne poznaje granice. Morate postaviti standard i kvalitetu i imati vrhunske ljude u svom timu koji su spremni odraditi posao ravnopravan zahtjevima bilo koje administracije’, smatraju u Adria Libru.

Pomorsko učilište Adria Libar

Kako postati besprijekoran pružatelj usluga, bilo da ste vlasnik plovila, čarter tvrtka ili član posade? To je pitanje koje izranja jer pružanje vrhunske usluge zahtijeva neprestani razvoj, bez obzira na stečeno iskustvo. U zahtjevnom okruženju industrije luksuza ključ je u otvorenom pristupu novim informacijama, metodama i vještinama. To je ono što izdvaja izuzetne pružatelje usluga – spremnost na neprekidno učenje i usvajanje novih spoznaja kako bi se stalno unapređivala razina usluge.

Pritom je naglasak stavljen na sigurnost, elitnu klijentelu, vrhunsku uslugu, visokokvalitetnu opremu te uporabu najnovije tehnologije. U svijetu jahtinga svestranost je najvažnija. Pravo mjerilo uspjeha je sposobnost stalnog napretka i nadmašivanja očekivanja vlasnika jahti, suradnika, ali i što je najvažnije, gosta koji odabire uslugu na luksuznoj jahti.

This is photo of a master training, adria libar Pomorsko učilište Adria Libar program za zaposlenike u čarteru

Sve nabrojane karakteristike zahtijevaju educirano osoblje, pa upravo zbog toga Adria Libar Charter Crew Training puno pažnje posvećuje radu na brodovima, razradi posla u pred/post sezoni, tehnikama, organizaciji posla i planiranju rokova, te upoznavanju sa sustavima i opremom na brodu, do osnovnih manevarskih sposobnosti brodova. S obzirom na to da kroz obuku ciljaju i na one koji tek ‘ulaze’ u radno okruženje čartera posebnu pažnju skrenuli su na poslovnu komunikaciju i bonton.

Teorijski dio obuke uključuje i komunikacijske vještine, koje su ključne za pružanje vrhunske usluge gostima. Polaznici uče kako učinkovito komunicirati verbalno i neverbalno, te kako uspostaviti odnos povjerenja s gostima, kolegama i poslodavcem.

Adria Libar

Adria Libar predstavlja ključnu kariku u pripremi budućih profesionalaca u području jahtinga i pomorstva, pružajući im temelje i praktično iskustvo potrebno za uspjeh u dinamičnom svijetu pomorskog sektora.

Uz to, Adria Libar uspostavlja suradnju s vodećim tvrtkama unutar industrije kako bi osigurali da njihovi programi prate najnovije trendove i zahtjeve tržišta. Povećanje kvalitete poslovanja direktno je povezano s ulaganjem u okupljanje vrhunskog tima čiji će zaposlenici ostati vjerni i nakon odrađene sezone.

This is photo of Adria Libar yacht training

Kvalitetan rad Adria Libra nagrađen je i velikim povjerenjem belgijskog ministarstva koje je trening centar u Hrvatskoj priznalo kao samo jedan od tri u svijetu za izvođenje Commercial Master Traininga.

‘Veliki rad stoji u pozadini ovog priznanja. Naše poslovanje nikada nije bilo ograničeno isključivo na nacionalne okvire. Kada smo prije nekoliko godine auditirani od belgijskog ministarstva za provođenje obuke u komercijalnom jahtingu, pokazali smo temelj nautike u Hrvatskoj koji se zasniva na profesionalnom stavu prema poslu. Danas smo sretni jer na naš Jadran dolaze kapetani iz cijelog svijeta i prepoznaju taj isti stav u edukaciji koju provodimo. Kvalitetna edukacija u nautici naš je način promoviranja zemlje i ljudi koji ravnopravno stoje uz bok velikima’, naglašavaju iz Adria Libra.

Sistem edukacije u skladu je s International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers – STCW VII/1. Predavanja su organizirana po modulima i zahtijevaju visoku razinu osposobljenosti, koja se dokazuje ovlaštenjima i plovidbenim iskustvom.

Adria Libar igra važnu ulogu u razvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Njihova obuka pomaže osigurati da hrvatska jahting industrija bude konkurentna na svjetskom tržištu. To je pokazao i Croatia Charter Expo u sklopu Biograd Boat Showa 2023. na kojem je učilište Adria Libar bilo organizator panela ‘Izazovi i budućnost za hrvatske skipere’. Panel se održao u suradnji s najboljim hrvatskim skiperskim akademijama i predstavnicima čarter industrije. Porast nautičkog turizma zahtijeva kvalificiranu radnu snagu, a upravo je uloga skipera, kapetana, hostesa, ali i tehničara i osoblja u čarterima i marinama ključna.

Adria Libar panel zagrebacki sajam nautike

Velik interes publike i medija na Zagrebačkom sajmu nautike 2024. izazvao je panel pod nazivom ‘Žene u nautičkoj industriji – She & Sea’ u organizaciji Pomorskog učilišta Adria Libar koji je vodila Katarina Barić. Panelistice su kroz svoja vlastita iskustva ponudile publici uvid u neobične i zanimljive trenutke iz života i prezentirale velike mogućnosti razvoja i obrazovanja u karijeri. Panel je otvorio poticajnu raspravu o ključnim pitanjima vezanim uz žene u nautičkoj industriji, promičući suradnju i podršku unutar zajednice.

Prateći potrebe i trendove tržišta, organizirani programi koje provodi Adria Libar nude kvalitetnu edukaciju posade koja promovira održivu i odgovornu praksu u nautici. Njihova obuka jamči hrvatskoj jahting industriji konkurentnost na svjetskom tržištu.

Tekst Marijana Zelić

Fotografije Boris Kačan, Mario Jelavić & Adria Libar

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above