Adria Libar: Ciljana edukacija prema zahtjevima tržišta5 min

Adria Libar, najveće pomorsko učilište na Jadranu, godinama osluškuje potrebe jahting tržišta i nudi obuku usavršavanja procesa i operacija pri pružanju profesionalne usluge na plovilima

Kao ugledna edukacijska institucija u Hrvatskoj, Adria Libar stavlja naglasak na važnost kvalitetnog i stručnog osoblja, na razini gostiju luksuznih čartera i marina. Zbog povećanog interesa za ovogodišnjom panel-raspravom na sajmu u Biogradu, te sudjelovanja na panelu u Opatiji na temu velikog projekta nove marine Porto Baroš i stvaranja luksuznog nautičkog centra na Jadranu, zaključak je da postoji velika potreba za kvalifi ciranom radnom snagom u nautičkom turizmu.

edukacijska institucija adria libar

Kroz Adria Libar Charter Crew Training obrazovanje je prilagođeno radnom okruženju i prati zahtjeve tržišta za ulogama, odgovornostima i dužnostima pojedinaca i timova. Ciljanom edukacijom postiže se puni učinak obuke i potiče timski rad među članovima posade.

Edukacija zaposlenika u čarteru

Pomorsko učilište Adria Libar iniciralo je i pokrenulo obuku zaposlenika u čarteru, a prvi takav program za skipere/mornare održan je u ožujku u NC Pina & Mare u Šibeniku. ‘Bili smo svjesni kako ulazimo u last minute termin pred sezonu i zahuktavanje poslova, no potaknuo nas je interes svih onih koji su uključeni u lanac čarter-usluga. Zaključili smo kako je obuka za radno mjesto skipera/mornara minimalno potrebna u učionici, a maksimalno na terenu i razradili smo segmente obuke kroz tjedan dana aktivnog rada. Naš zadatak je bio motivirati polaznike u realnom čarter-okruženju uz kolege predavače koji su iz iste branše’, kazala nam je Katarina Barić iz Adria Libra.

adria libar program za skipere

Objasnila nam je kako je puno pažnje posvećeno radu na brodovima, razradi posla u pred/post sezoni, tehnikama, organizaciji posla i planiranju rokova, te upoznavanju sa sustavima i opremom na brodu, do osnovnih manevarskih sposobnosti brodova. S obzirom na to da kroz obuku ciljaju i na one koji tek ‘ulaze’ u radno okruženje čartera posebnu pažnju skrenuli su na poslovnu komunikaciju i bonton.

Nakon godina edukacije pomoraca u različitim sferama, šibenski Adria Libar dobio je veliko priznanje od belgijskog ministarstva, u vidu edukacije kapetana u jahtingu

Važan dio teorijske obuke su i takozvani tips & tricks u komunikaciji, znakovi verbalne i neverbalne komunikacije, te rapport u komunikaciji s gostima, kolegama, ali i s poslodavcem. Povećanje kvalitete poslovanja direktno je povezano s ulaganjem u okupljanje vrhunskog tima čiji će zaposlenici ostati vjerni i nakon odrađene sezone.

Adria Libar program za skipere/mornare

Ako zaposleniku osvijestite da je vrijedan dio lanca i da njegov stav u poslu klijentu znači sretan početak i kraj plovidbe, tada će i on znati djelovati timski i profesionalno. ‘Zadovoljni smo interakcijom polaznika, a još više povratnom informacijom čartera s kojima planiramo obuku nakon sezone’, poručili su iz Adria Libra.

Izvrsnost nije vještina – to je stav profesionalaca

Kao partnera za edukaciju odabrala ih je i čarter tvrtka Adriatic Sailing, nagrađivana kao najbolja čarter kompanija na Jadranu, koja je razvoj iz bareboat (bez posade) u crewed (s posadom) segment najma plovila pratila uz edukaciju menadžmenta i posade. ‘U pristupu poslu otvorenost prema edukaciji je imperativ, pogotovo kada je provodimo s punim povjerenjem u stručnjake ovog učilišta, a preporučili bismo je i ostalima na tržištu’, kazala je Tamara Jadrić iz Adriatic Sailinga.

Pomorsko učilište Adria Libar program za zaposlenike u čarteru

Welcome pristup, safety pristup, organizacija i administracija posla, klijentela ekstravagantnog načina života, proizvodi od najfinijih materijala besprijekorne izrade, oprema velike vrijednosti, najsuvremenija tehnologija… Kako biti savršen u ulozi pružatelja usluge bilo da ste brodovlasnik, čarter ili član posade? Pitanje je to koje se nameće jer je riječ o procesu koji nikada nije konačan, bez obzira na stečeno iskustvo, a sve gore navedeno nije dovoljno bez odličnog osoblja. Otvoren pristup novim informacijama, tehnikama i vještinama je ono što izdvaja vrhunsku uslugu.

Pročitajte: Nena Kriška: Zlatni savjeti za karijeru u jahtingu
Pročitajte: Poslovi na super jahtama: Yachtie je za mnoge posao iz snova

Ove uspješne tvrtke prepoznale su problematiku i s velikim entuzijazmom u predsezoni odradile model edukacije posade tijekom plovidbe uvježbavajući vrhunsku uslugu, gdje se svaka situacija analizira do detalja, a kvaliteta usluge dolazi do izražaja. U komunikaciji s menadžmentom i edukatorima, usluga je standardizirana na crewed plovilima i podignuta na razinu zbog koje se gost želi vratiti i ostaviti preporuku.

Adria Libar edukacije za kapetane na jahtama

Samo tri učilišta priznata su u svijetu od belgijskog ministarstva za Commercial Master Training, dva belgijska i hrvatski Adria Libar Training Centre. ‘Veliki rad stoji u pozadini ovog priznanja’, kažu iz Adria Libra.‘Godinama komuniciramo s kapetanima i tražimo rješenja za profesionalce koji žele napredovati u jahting karijeri. Iako se jahting edukacija isprepleće s edukacijom u klasičnom pomorstvu, situacija na terenu je potpuno drukčija.’

‘Kvalitetna edukacija u nautici naš je način promoviranja zemlje i ljudi koji ravnopravno stoje uz bok velikima’

U pomorstvu postoje univerzalna i jasna pravila propisana konvencijama i standardima pod kontrolom International Maritime Organisation – IMO. U jahtingu, međutim, postoje različita pravila i uvjeti koje propisuju različite administracije, osiguranja i brodovlasnici. Da bi konkurirali za najbolje poslove, kapetani na jahtama moraju pratiti pravila igre i važno je u takvim situacijama znati kome se obratiti.

‘Naše poslovanje nikada nije bilo ograničeno isključivo na nacionalne okvire. Edukacija u pomorstvu i nautici ne poznaje granice. Morate postaviti standard i kvalitetu i imati vrhunske ljude u svom timu koji su spremni odraditi posao ravnopravan zahtjevima bilo koje administracije. Kada smo prije tri godine auditirani od belgijskog ministarstva za provođenje obuke u komercijalnom jahtingu, pokazali smo temelj nautike u Hrvatskoj koji se zasniva na profesionalnom stavu prema poslu. Danas smo sretni jer u Hrvatsku dolaze kapetani iz cijelog svijeta i prepoznaju taj isti stav u edukaciji koju provodimo.’ Sistem edukacije u skladu je s International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers – STCW VII/1. Predavanja su organizirana po modulima i zahtijevaju visoku razinu osposobljenosti, koja se dokazuje ovlaštenjima i plovidbenim iskustvom.

Kapetani na jahtama u poslu se susreću s agencijskim poslovanjem, osiguranjima, ugovorima, inspekcijama i potrebno je kontinuirano ažuriranje u skladu s promjenjivim zakonodavstvom. Zato edukaciju provode aktivni profesionalci. U jahting svijetu godinama je vladao monopol. Uvođenjem Brexita na jahting sceni svoju priliku dobile su države članice EU-a, a Hrvatska zasigurno zauzima svoje mjesto na listi konkurenata.

Fotografije Boris Kačan, Mario Jelavić & Adria Libar

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above