Absolute 56 Fly na testu: Karizmatičan model5 min
00:01:42
00:01:42

Kao drugi u nizu nove generacije modela s gornjim mostom, koje karakterizira velika vlasnička kabina u pramcu i ‘stakleni’ kokpit s pomičnim namještajem, novi Absolute model s pravom nosi nadimak ‘karizma’

Absolute 56 Fly tvrtke Adriatic Wave, koja je predstavnik talijanskog brodogradilišta Absolute Yachts, testirali smo u Rovinju. Ovaj model je uz svoje ime dobio i nadimak ‘karizma’ te utjelovljuje dokazanu mješavinu udobnosti i vrhunskog dizajna, kao i inovacije, funkcionalnosti i udobnosti. Mogli bismo napisati da su to sve dobre karakteristike koje smo već vidjeli na prethodnim modelima, ali ova je jahta otišla korak naprijed.

absolute 56 fly vanjske linije

Vrhunski dizajn nove Absolute 56 Fly

Modernu interpretaciju jahti s gornjim mostom započeo je model 60 Fly, gdje je fokus na intuitivnom kretanju, kvalitetnim životnim uvjetima, korištenju samostojećeg namještaja i vrhunskoj izradi namještaja i ugrađene opreme. Međutim, u slučaju Absolutea 56 Fly radi se o nadogradnji uspješnog modela s poboljšanim brojnim detaljima i nekim novim rješenjima.

Primjerice, otvoreni kokpit sa samostojećim namještajem ostavit će vlasniku mnoge mogućnosti uređenja na otvorenom. Posebno je promišljen raspored interijera, gdje vlasnika čeka natprosječno velika i svijetla pramčana kabina. Brodogradilište Absolute inače je poznato po tome što je uvelo smještaj vlasničke kabine u pramac, uz ogromne staklene površine koje propuštaju dosta svjetla i pružaju prekrasan pogled. A udobnost boravka povezana je s laganim i prirodnim kretanjem po plovilu.

absolute 56 fly kuhinja absolute 56 fly salon

Tvrdi krov gornjeg mosta ima ugrađene solarne ploče, koje su postale vrijedan izvor električne energije na plovilu, pa tako, primjerice, dok se nalazite u svojoj omiljenoj uvali, možete raditi u miru bez buke agregata. Ujedno se zahvaljujući nižoj potrošnji energije povećava autonomija plovila, uz smanjenje buke i vibracija.

Absolute udobnost i funkcionalnost

Na pramcu je rezerviran prostor za udobnost, u kombinaciji sjedalica sa stolom i ležajem. Istodobno, tamo gdje su veliki prozori, lamperija je spuštena kako bi se omogućio bolji pregled okoline. Krmeno zrcalo uljepšano je staklenim prozorom kojim je odvojena kabina za posadu, a ovaj prostor može biti i skladišni prostor kada posada nije potrebna. U kokpitu je šest samostojećih fotelja koje je lako sastaviti u bilo koji oblik.

absolute 56 kokpit

Modularna oprema omogućuje različite rasporede i vlastiti odabir elemenata, što vlasniku daje još veću mogućnost izbora namještaja i opreme. Tako možemo iz kokpita vidjeti što se događa na platformi za kupanje ili unutar salona, i izravno komunicirati, a iza kliznih vrata se nalazi kuhinjski kutak. Krmena kupališna platforma može smjestiti pomoćnu brodicu ili jet ski, a s obzirom na nosivost od 400 kilograma postat će prava privatna plaža. S krmene platforme postoji pristup strojarnici preko kabine za posadu.

Kokpit ima modularno sjedište i staklenu stijenu, a gornji most i pramac nude obilje prostora na otvorenom

Na bočnom prolazu s desne strane su vrata kroz koja se dolazi do unutarnjeg upravljačkog mjesta. Iako je novim Absoluteom 56 Fly najbolje upravljati s gornjeg mosta, zahvaljujući izvrsnoj ergonomiji kormilarskog mjesta i velikim prozorima, upravljanje iznutra je jednako učinkovito i sigurno. Pomoćno upravljačko mjesto je na krmi, u kokpitu, a namijenjeno je za potrebe manevriranja u luci te je dostupno uz nadoplatu.

absolute 56 kabina kabina

Prostrane Absolute kabine

Snažna osobnost Absolutea 56 Fly naglašena je u njegovim izražajnim linijama i unutrašnjosti s udobnim, sofisticiranim i vrlo praktičnim prostorima. Središnji prostor na palubi je za stubu viši u odnosu na kuhinjski prostor. Time je dobivena visina za dvije kabine u središnjem dijelu plovila, od kojih je jedna VIP kabina, a druga s odvojenim ležajevima.

Vlasnička kabina u pramcu ima potpunu privatnost i spektakularan pogled

Ovaj izuzetno pametan raspored prostora ispod palube omogućio je da se VIP kabina proteže cijelom širinom plovila i da ima vlastiti toalet u stilu superjahte. Između pramčane kabine, postavljene malo više, i krmene VIP kabine nalazi se još jedan prostor za goste ili možda djecu. Ta kabina opremljena je odvojenim ležajevima, a ima i toaletni prostor koji je također namijenjen dnevnoj upotrebi.

absolute 56 kabine

Vlasnik bi lako mogao zamijeniti predviđenu pramčanu kabinu za udobnost i veličinu s VIP kabinom na krmi, no ova na pramcu bi mogla biti za nijansu poželjnija, jer nudi zapanjujući pogled kroz ogromne prozore trupa. Toaletni prostor u prednjoj kabini potpuno je pomaknut u pramčani dio i opremljen dugačkom policom na kojoj se nalazi umivaonik, a s druge strane prostor sa zasebnim tušem.

Vlasničku kabinu krasi veliki ormar i mnoštvo dizajnerskih detalja koji prostor čine iznimno elegantnim i sofisticiranim. Kontrasti boja i izbor materijala vrhunac su dizajnerskih elemenata i nezamjenjivog talijanskog stila.

absolute 65 flybridge

Absolute 56 Fly pokreće snažni par Volvo Penta IPS 800, motora novije generacije D-8 (441 kW), provjeren i odličan izbor. Brodogradilište Absolute od samog početka ugrađuje IPS propulziju u svoja plovila, a čak imaju svoje plovilo u Volvo testnom centru u Švedskoj, tako da su njihovi trupovi prilagođeni ovom moćnom i učinkovitom pogonskom sustavu.

Absolute 56 Fly u plovidbi

Na testu nije bilo pravih iznenađenja jer je sve išlo po planu, od manevriranja u luci s joystickom do plovidbe. Ravnu morsku površinu ispred Rovinja presijecali smo kao od šale i bez vibracija. Varijabilni trup počinje glisirati već pri 14 čvorova, kada plovidba postaje zabavna. Brzina krstarenja je oko 20 čvorova, a krstarenje je potpuno mirno i ugodno. Povećanjem broja okretaja na 2700 raste potrošnja goriva, koja je pri brzini od 23 čvora nešto ispod 200 litara na sat, što je u drugim, mjerodavnijim terminima 8,6 litara po nautičkoj milji.

Kad se ručica gasa pritisne do kraja, kazaljka se ubrzo penje na 3000 okretaja, uz brzinu nešto ispod 28 čvorova, a potrošnja skače na 8,7 litara po nautičkoj milji. Pri svladavanju valova nema udaraca u trup, čak ni škripe namještaja, pa ocjenjujemo da je brodogradilište napravilo odličan posao i prema visokim standardima. Za izvrsnu i opuštenu atmosferu pobrinuli su se i naši domaćini te zastupnik za Absolute plovila – tvrtka Adriatic Wave iz Rovinja, koji su nam omogućili ugodan provod nakon testiranja i pružili nam sve potrebne informacije.

Absolute 56 Fly tehnički podaci

Dužina: 17,64 m
Širina: 4,79 m
Spremnik za vodu: 650 l
Spremnik za gorivo: 2600 l
Motori: 2 x Volvo Penta D8-IPS800
Graditelj: Absolute
Zastupnik: Adriatic Wave

Tekst Julijan Višnjevec

Fotografije & video Absolute Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above