Absolute Navetta 64 na testu: Zvijezda je rođena6 min
00:02:47
00:02:47

Absolute Navetta 64 ima neviđeni krmeni prostor kakav smo dosad viđali na velikim jahtama, ali novo plovilo talijanskog brodogradilišta uravnoteženo je po svim pitanjima – skladno uređenom unutrašnjošću, odličnim performansama i fantastičnim vanjskim prostorima

Talijanski Absolute je svoj novi model Navetta 64 najavio na sajmu u Düsseldorfu u siječnju ove godine, te pripremio za svjetsku premijeru na ovogodišnjem sajmu u Cannesu. Nažalost, zbog globalne pandemije sajam se nije održao, ali, na sreću, Absolute se potrudio Navettu 64 pokazati na privatnoj premijeri u talijanskom mjestu Varazze, gdje smo ga imali prilike testirati početkom rujna.

Evolucija Navetta linije

Ovo je fotografija Absolute Navetta 64 u plovidbi
Navetta 64 je potencijalno novi hit Absolutea kada su u pitanju crossover jahte

Zanimljivo je kako, prema riječima vlasnika tvrtke Adriatic Wave, zastupnika ovog brenda za naše područje, buduće modele jahti Absolute nećemo trebati testirati izvan naših granica, već će svi novi modeli ovog brodogradilišta od sljedećeg proljeća biti dostupni u Rovinju.

Najveća novost koju Absolute Navetta 64 donosi jest krmeni ‘beach club’ koji se po želji pretvara u dodatnu kabinu, što zaista i jest njegova impresivna novost, ali, po našemu mišljenju, ova jahta nudi puno više od samog ‘beach cluba’. Nova Navetta 64 predstavlja evoluciju serije koja je tog talijanskog proizvođača učvrstila kao vodećeg svjetskog graditelja specifičnih multifunkcionalnih jahti tipa Navetta (u dimenzijama ispod 20 metara).

Naime, Absolute je prije pet godina prvi put tržištu predstavio ‘mini Navettu’ i od tada slijedi njihov strelovit uspon do svjetskog trona. Osim što su pogodili ‘u sridu’ želje tržišta, Absolute je u dizajnu novih plovila slušao želje svojih kupaca (i zastupnika), kombinirajući ih s vlastitim idejama i vrhunskom kvalitetom izrade.

Zbog toga nam je evolucijski iskorak koji nova Absolute Navetta 64 donosi bio još i zanimljiviji. Ono što smo odmah primijetili na plovilu jesu stilizirane ograde koje su vizualno svedene na minimum, a izvedene su od inox okvira kojima se stvara osjećaj prozračnosti i omogućava nesmetan pogled s broda prema morskoj površini.

Interijer nove Absolute jahte

Posebno je to vidljivo u salonu gdje se, kroz najveće prozore koje možete zamisliti, pogled ne širi samo vodoravno, nego i prema dolje zahvaljujući ‘prozračnim’ bočnim ogradama. U prednjem dijelu salona smješteno je udobno sjedište L-oblika, uz njih tu su dizajnerska fotelja i stolić koji tom prostoru daju ne samo izvanrednu funkcionalnost (jer imate pravi dnevni boravak), već i pravu ekskluzivnost.

Ovo je fotografija Absolute Navetta 64 salon
Salon Absolute Navette 64 smješten na glavnoj palubi luksuzno je namješten i ima pogled na sve strane svijeta

U krmenom dijelu glavne palube nalazi se velika kuhinja, koja je od ostatka salona odijeljena ‘legendarnim’ pomičnim staklom, a koja je u biti orijentirana na kokpit od kojeg je odijeljena također pomičnom staklenom stijenom. Inače, kuhinja U-oblika ima i indukcijsku ploču i mikrovalnu, i hladnjak i duboko smrzavanje, i pravi je životni centar tog dijela broda.

Nasuprot nje nalazi se blagovaonički stol koji može smjestiti šest osoba. Uz krmeno zrcalo nalazi se klasično sjedište i tikov stol (koji se mogu sa sve tri strane zaštititi od sunca), pa se glavna paluba zapravo dijeli na dvije cjeline, otmjenu salonsku i životnu krmenu.

Kormilarnica je smještena na ‘polukatu’, odnosno izdignuta je od glavne palube te ima besprijekornu vidljivost, opremljena je dvama sjedalima i ekranima Garmin od 22 inča za koje u brodogradilištu kažu da odlično ‘surađuju’ s motorima Volvo Penta. Iz kormilarnice možete s desne strane izići na palubu, a s lijeve se nalazi prolaz u vlasničku kabinu koja je, po uzoru na modele od 68 i 73 stope, smještena u pramcu. Izbor materijala i vrsta drva za uređenje kabine slijedi onaj iz salona, te je ovaj prostor po kvaliteti i finoći izrade vjerojatno nešto najbolje što smo od jahti Absolute do sada vidjeli.

Ovo je fotografija vlasničke kabine na Absolute jahti

Ovo je fotografija kabine na Navetti 64
Što bliži kontakt s morem bio je glavna premisa kod dizajniranja svih prostora na novoj Absolute Navetti 64

Mali brončani detalji, više vrsta drva i plemenite tkanine najbolje predstavljaju stilski iskorak koji je ovom jahtom napravio Absolute. U prednjem dijelu vlasničke kabine nalazi se kupaonica, bogato opremljena mramorom (koji je opcija), koja se prostire u punoj širini jahte. Brodogradilište ističe da su ionako veliki prozori u vlasničkoj kabini povećani u odnosu na prethodne modele, što ne možete ne primijetiti jer se i iz ovog dijela plovila pruža fantastičan pogled na okoliš.

U drugom dijelu potpalublja Navette 64 nalaze se dvije kabine, VIP koja je po uređenju vrlo slična vlasničkoj, ima čak i ‘walk in’ garderobni ormar i kupaonicu koja je od kabine odvojena kliznim vratima, te gostinsku kabinu s dva kreveta. Kao i na ostalim plovilima iz ove serije, potpalublje obiluje spremištima, od kojih je najimpresivnije ono smješteno u pramcu, po uzoru na prave trawlere. Na ovoj jahti pažnja nije posvećena samo unutrašnjosti, već je barem jednak fokus usmjeren na njezine otvorene prostore.

‘Beach club’ čini razliku

U prvom redu to je kod jahti Absolute poslovično veliki ‘fly’, gornja paluba u ovom je slučaju natkrivena električno pokretanim pokrovom, ima veliko sjedište uz centralno postavljeno kormilarsko mjesto, mali šank koji poslužuje tu palubu (u ovom slučaju dodatno estetski oblikovan) i samostojeći namještaj u krmenom dijelu.

Ovo je fotografija Navetta 64 beach club
Kremni ‘beach club’ glavna je novina Absolute Navette 64

Na pramcu se nalazi veliko sjedište i sunčalište koji se, po potrebi, natkrivaju zaštitom od sunca na karbonskim štapovima, a, naravno, kralj vanjskih površina na Absolute Navetti 64 je na početku spomenuti ‘beach club’. Ovaj višenamjenski prostor jednostavno je minijatura takvih rješenja na jahtama većim od 40 metara i od srca čestitamo talijanskim graditeljima na inovativnosti. Krmeni prostor zatvara se vodonepropusnim vratima, a zanimljive su priče o njihovu testiranju po rigoroznim pravilima talijanskog registra.

Međutim, mi ćemo vam ispričati priču o nadasve romantičnoj mogućnosti upotrebe tog prostora, da krmenu klupu smještenu u toj kabinici pretvorite u bračni krevet i u njemu uživate u fantastičnom pogledu na more! Opis Navette 64 ni tu nije gotov, jer se s desne strane nalazi skiperska kabina u kojoj možete smjestiti dva člana posade. Na kraju nam je ostalo samo isploviti s novom Absolute jahtom i uživati u njezinim performansama.

Jahta s puno prostora

Ovo je fotografija krmene palube
Prinova u obitelji Absolute Navetta smještena je između modela 58 i 68, te je u odnosu na prethodnike dodatno obogaćena profinjenim dizajnom uz vrhunsku kvalitetu izrade

Naime, Absolute je od svojih početaka razvio suradnju s Volvo Pentom, opremajući svoje jahte isključivo s IPS pogonom. To se pokazalo kao pravi pogodak, što se posebno vidi u plovidbi i upravljivosti. Uživali smo u ‘zavojima’ i osjetljivosti na dodir kormila po mirnom Ligurskom moru, a kada smo isključili stabilizator (Seakeeper 16), Navetta 64 se ponašala mirno.

Možda je najvažniji podatak vezan uz plovidbu onaj o potrošnji goriva koji je ‘linearan’ što znači da bez obzira koju putnu brzinu odaberete, potrošnja po milji (pri brzinama od 15 do 25 čvorova) neće ozbiljno varirati (od 12 do 13 litara).

Primjerice, na dvadeset čvorova brzine potrošnja je do 260 litara na sat, a na 15 čvorova 180 litara na sat. Maksimalna brzina koju smo izmjerili bila je 27 čvorova. Tako raznovrstan režim plovidbe potvrdio nam je kako je Absolute Navetta 64 uravnotežena na svim poljima, čineći je izuzetno atraktivnim izborom za klijente koji traže puno prostora uz razumne performanse i visoku kvalitetu izrade.

Absolute Navetta 64 tehnički podaci

Duljina preko svega: 19,63 m
Širina: 5,52 m
Gaz: 1,78 m
Istisnina: 49.430 kg
Motori: 2 x D13 – IPS1200 (2 x 662 kW)
2 x D13 – IPS1350 (2 x 735 kW)
Najveća brzina: 27 čv.
Brzina krstarenja: 20 čv.
Spremnik za gorivo: 3600 l
Spremnik za vodu: 910 l
Graditelj: Absolute Yachts
Zastupnik: Adriatic Wave

Fotografije & video Absolute Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above