Absolute Navetta 73 na testu: Prvoklasna jahta4 min

Nova Absolute Navetta 73 utjelovljuje razvoj te uspješne linije brenda i nudi jedinstvenu unutrašnjost, kako po svojim dimenzijama, tako i po očaravajućem stilu uređenja

Talijanski Absolute u Cannesu je predstavio svoju novu Navettu od 73 stope. Najveće je to plovilo koje Absolute proizvodi, a koje pripada plovilima iz linije Navetta, tim modernim ‘explorerima’ koje je upravo Absolute svojim modelima proslavio i koji su u nekoliko godina postali zaštitni dio brenda.

Dokaz tome je popriličan broj plovila istog stila koje danas možete pronaći na tržištu, ali malo je brendova koji su postigli takav tržišni uspjeh kao Absolute. Tako da smo s posebnom pažnjom proučili što su smislili za svoj novi model, a lista noviteta koju je Absolute predstavio na ovoj jahti nije mala. Po nama, ona se u prvom redu odnosi na dimenzije modela čiji unutrašnji volumeni i ogromni gornji most nisu do sada viđeni na jahtama ove duljine.

Zahvaljujući svom hibridnom koritu (možete ga koristiti kao poludeplasmansko ili glisirajuće) koje je prošireno izvan vodne linije, dimenzije interijera su nešto što ćete prvo primijetiti. U potpalublju se nalaze četiri kabine, od toga je vlasnička u pramcu sa zasebnim ulazom, dvije gostinske i VIP kabina u krmenom dijelu potpalublja, koja može biti i vlasnička kabina ako više volite taj dio jahte. Odmah u potpalublju vidi se uvijek prepoznatljiv stil uređenja interijera koji od svojih početaka gaji ovaj brend.

Navetta73 Absolute
Fantastičan pogled iz salona detalj je kojim je Absolute nadmašio – samog sebe

Plemeniti materijali slažu se u bojama i detaljima, a brodograditelju su za ovaj model inspiracija bile oble, ovalne linije koje se provlače kroz cijeli interijer. Kombinacija oraha, tamno lakiranog drva za okvire, finih tkanina i svijetlog drvenog poda natjerat će vas da pomno proučite uređenje tog prostora, u kojem veliki bočni prozori (još jedan zaštitni znak brenda) izgledaju kao uramljene slike. U vlasničkoj kabini smo uočili jedan izuzetno pametan detalj koji govori o pažnji i posvećenosti gradnji ovog plovila.

S obzirom da ta kabina mora sadržavati pomoćni izlaz na glavnu palubu, on je u toaletnom prostoru izrađen kao grijač za ručnike. Ta je kabina malo izdignuta od razine donje palube zbog smanjenja razine buke u njoj, a u svom pramčanom dijelu ima toaletni prostor s jako lijepo uklopljenim mramornim detaljima. Ostale su kabine uređene jednako dekorativno, sa zasebnim silaskom u krmeni dio glavne palube. Na njoj je raspored relativno jednostavan, što podcrtava prozračnost kao glavnu estetsku notu tog prostora, te naglašava jasne i velike bočne prozore po kojima je Absolute poznat.

U cijelom salonu imate neometan pogled, ali kakav! Zasječene razme omogućuju da vidik iz salona bude još veći, pa ugodno sjedište u krmenom dijelu, opremljeno dnevnim stolićem, ima jednako dobar vidik kao i blagovaonica smještena u prednjem dijelu salona. U salonu je namještaj s potpisom Paole Lenti, što upotpunjuje dizajnersko umijeće impresivnog izgleda cijele unutrašnjosti.

Navetta73 Absolute
Stil uređenja unutrašnjosti stvara očaravajući osjećaj; osim različitih vrsta drva, mramor je najuočljiviji detalj

Kuhinjska niša sasvim je zatvorena i nalazi se uz blagovaonicu, a za američko tržište ta se pregrada može ukloniti. Kuhinja ima i zaseban izlaz na glavnu palubu. Treba kazati kako je razma ukrašena karbonskim rukohvatom što podsjeća na to da se ne radi samo o lijepoj, nego i o tehnološki naprednoj jahti. Osim novinara, na testu jahte su na moru s nama bili predstavnici brodogradilišta i Volvo Pente, koji također imaju bitnu ulogu u nastanku ove jahte.

Poznata je suradnja između te tvrtke i brodogradilišta na razvoju IPS propulzijskih sistema od samih početaka, kada je Volvo Penta razvijala svoj proizvod, u čemu je Absolute imao značajnu ulogu. Ta suradnja je nastavljena i ovim modelom na koji su prvi put ugrađeni sustavi Volvo Penta IPS 1350 s D13 motorima od 1.000 konjskih snaga. Nakon što smo se lijepo ‘izvozali’ po zaljevu ispred Cannesa, zaključak je da jahta ovih proporcija i stila i ne treba ovako sjajne performanse koje postiže, ali nam je osmijeh Patrizije Gobbi, vlasnice brodogradilišta, otkrio da je projektantski cilj u potpunosti ispunjen.

Na testu smo jahtu testirali u različitim režimima plovidbe, a jahta juri maksimalnom brzinom od 26 čvorova uz potrošnju od 390 litara na sat, koja na 2.000 okretaja pada na 230 litara na sat i brzinu od 18 čvorova, što nam se čini sasvim primjereno za njezin stil. Ali, ako vam se žuri, možete stisnuti ručice gasa…

Navetta73 Absolute
Gornji most je glavni životni prostor na otvorenom, čije dimenzije dodatno ističe ‘plutajući’ namještaj

Treba kazati kako jahta na 11 čvorova brzine ne glisira, ali troši samo 60 litara na sat. Vrijedi spomenuti i kako je komandni most opremljen navigacijskim sustavima Garmin najnovije generacije, a između ostalog ima ugrađen i Garminov pametni sat u navigacijsku ploču. Uz kormilarsko mjesto smješten je maleni kauč uz koji smo se smjestili dok smo mjerili performanse nove jahte.

Veliko sjedište s kaučem i konvertibilnim sunčalištem smješteno je na pramcu, taj pravi kokpit odlična je dopuna krmenom na kojem se nalazi veliki tikov stol, ali glavni vanjski prostor se nalazi na gornjoj palubi. Absolute je poznat po tome što dimenzije njegovih modela prelaze uobičajene gabarite, što se u najmanju ruku može kazati za površinu gornjeg mosta, inače natkrivenog velikim hard top pokrovom.

Dvije kabine za tri člana posade nalaze se u krmi, a krmeno zrcalo krije i spremište za bokobrane koje će vam dobro doći ako vam ‘zafali pajet’ prilikom pristajanja. Novi Absolute ispunio je naša očekivanja kao prava velika jahta brodogradilišta iz Piacenze, s puno prednosti, od kojih bismo ipak izdvojili unutrašnjost plovila koja očarava na prvi pogled.

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 22,38 m
Širina: 5,58 m
Gaz: 1,45 m
Motori: 2 x D13-IPS1350 (2 x 735 kW – 2 x 1.000 KS)
Maksimalna brzina: 26 čvorova
Brzina krstarenja: 22 čvora
Spremnik za gorivo: 4.000 l
Spremnik za vodu: 1.000 l
Graditelj: Absolute Yachts (Italija)
Zastupnik: Adriatic Wave

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above