Absolute Navetta 52 na testu: Velika mala jahta4 min

Novi model koji je kuća Absolute predstavila u Cannesu ove godine slijedi uspješan trag koji je ostavila Navetta 58, ovaj put u manjem pakiranju i s nizom zanimljivih rješenja te dobrim maritimnim svojstvima

Samo godinu dana nakon predstavljanja svog prvog modela od 58 stopa i nove linije Navetta, brodogradilište Absolute je na sajmu u Cannesu 2015. predstavilo prinovu iz te linije, Navettu 52. Treba kazati kako je novi tip jahti odgovor na zahtjev tržišta za jahtama s više volumena, većim dosegom i smanjenom potrošnjom goriva.

Jahta od 58 stopa je očito jako dobro ‘sjela’ klijentima jer već danas, malo više od godinu dana od početka proizvodnje tih plovila, one čine više od 10% ukupnog broja plovila koje Absolute godišnje isporuči. Manji model je logičan nastavak te uspješne priče i namijenjen je kupcima kojima je prethodnik prevelik ili preskup. I ta jahta građena je ISS tehnologijom, sistemom razvijenim u brodogradilištu kojim se omogućava da se plovila grade brže, ali i da se poveća iskoristivost prostora.

Također, pregrade se pritom vežu i za palubu i za trup, čime jahta dodatno dobiva na čvrstoći, što je važno, ali predstavlja ipak dio plovila koji se ne vidi. Na prvi pogled se vidi da manja Navetta dizajnerski sasvim slijedi svoju prethodnicu. Robusne linije eksterijera i jako ‘napuhana’ silueta pokazuju da ta jahta također skriva mnogo prostora, što dodatno naglašava i visina korita, jer potpuno zaštićeni bočni prolazi vizualno dodatno podižu razmu jahte.

Absolute
Novo plovilo odlikuje se istančanim ukusom u uređenju interijera i velikim staklenim površinama u salonu

Obilazak ćemo ovaj put početi od pramca na kojem se nalazi malo, ali izuzetno udobno i zgodno sjedište, koje široki prolaz dijeli od dodatnog sunčališta na pramcu. Zaštićeni bočni prolazi, osim vizualnog utjecaja na siluetu, jako će dobro doći onima koji na brod dovode djecu ili ljude koji nisu vični moru, jer strah od padanja u more na ovoj jahti ne postoji.

Kada se krećete prema krmi, naići ćete na lijepa bočna vrata salona, smještena uz kormilarnicu, koja podsjećaju da je ovaj brod građen kao (moderni) trawler. Možda najmanji vanjski prostor pripada krmenom kokpitu koji je dio mjesta ustupio velikom interijeru (krmeni dio može se i zatvoriti platnima), ali je zato gornji most, koji se proteže od pramčanog stakla sve do krmenog zrcala, ‘kraljevskih’ dimenzija. Na njemu se nalazi drugo kormilarsko mjesto smješteno u sredini plovila, i podijeljen je u dva dijela.

Pramčani dio više pripada kapetanu i okruženo je sjedištem, dok je krmeni dio, koji poslužuje mali bar s grilom, oblikovan kao U sjedalo s pripadajućim stolom od tikova drva. Prednji prostor pokriven je tvrdim krovom, a iza stražnjeg dijela još se našlo mjesta za dvije ležaljke. Gornji most je bez konkurencije najraskošniji otvoreni prostor plovila. Po funkcionalnosti, kao najbolji bismo izabrali uronjivu hidrauličnu platformu na krmi koja jest da je standardno, ali uvijek dobro rješenje.

Ulaskom u unutrašnjost odmah nam je jasno zbog čega su u Absoluteu tako ponosni na svoj rad. Velike staklene površine propuštaju maksimalnu količinu dnevnog svjetla i pružaju zaista lijep pogled na okoliš. S druge strane, brodograditelji su iskoristili svaki kutak za spremišta i ormare, kojih ima napretek. U krmenom dijelu glavnog salona nalazi se brodska kuhinja s lijeve strane, po želji odjeljiva od ostatka plovila električno pokretanom pregradom. Kuhinja istovremeno poslužuje i salon i krmeni kokpit.

Preko puta nje nalazi se lijepi samostojeći element, a u prednjem dijelu je blagovaonica koja uživa u već spomenutom, ali zaista lijepom pogledu, jednako kao i udoban dugi kauč preko puta nje. Blagovaonicu, što je i uobičajeno, krasi rasklopivi drveni stol. Cijeli salon djeluje zaista velik za jahtu od 52 stope i u njemu se osjećate baš ugodno, a tajna je u tome što Absolute koristi probrane materijale koje iznimno dobro dizajnerski stapa u jednu cjelinu uz standardno visoku kvalitetu izrade.

Absolute
U VIP kabini krevet je postavljen bočno, pa taj prostor dobiva na prostranosti

Potpalublje ima tri kabine i dva WC-a. Vlasnička kabina smještena je u punoj širini u krmi plovila, a osim klasičnog (lijepog) rasporeda, u prednjem dijelu nalazi se i mali radni stolić, smješten uz pregradu toaletnog prostora. Mala kabina s dva odvojena ležaja nalazi se na desnom boku, a u pramcu se nalazi zaista lijepa VIP kabina kod koje je krevet okrenut bočno, što joj daje dodatan osjećaj prostranosti i posebno duljine.

Sveukupno i više nego dovoljno mjesta za boravak na jahti koja se odlikuje i zanimljivim maritimnim karakteristikama. Opremljena s dva Volvo Penta IPS-600 sistema (od po 435 KS svaki), njena idealna brzina u poludeplasmanskom režimu plovidbe je 15 čvorova, uz potrošnju manju od tri litre na milju i razinu buke od 60 decibela; mirna plovidba u pravom trawlerskom duhu s nešto višim performansama.

Ukoliko poželite ploviti brže, jahta počinje glisirati na 19 čvorova i lako dolazi do maksimalna 24 čvora uz potrošnju od 90 litara na sat. Uz krmeno zrcalo nalazi se i mala skiperska kabina, koja će, ako je pretvorite u radionicu ili ostavu, biti idealno spremište za sve morske igračke, što i je zlata vrijedan prostor ako sami upravljate plovilom. Ako ne, ona će odlično poslužiti za smještaj skipera u čarteru. Ova nova jahta tako u prvom redu nudi obilje zanimljivih prostora i višenamjenski režim plovidbe, čime će, sigurni smo, nastaviti uspješan trag prvijenca ovog brenda. Navetta 52 predstavljena je u Cannesu, a bit će izložena i na siječanjskom sajmu u Düsseldorfu. www.absoluteyachts.com

Tehnički podaci

Duljina: 16 m
Širina: 4,65 m
Spremnik za gorivo: 2.000 l
Spremnik za vodu: 600 l
Motori: Volvo Penta 2 x D6-IPS600 (2 x 320 kW – 2 x 435 KS)
Najveća brzina: 24 čvora
Brzina krstarenja: 15 čvorova
Graditelj: Absolute Yachts (Podenzano, Italija)
Zastupnik: Adriatic Wave

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above