Azimut Magellano 60 na testu: Prava jahta za život na moru4 min

Najnoviji član čuvene serije Magellano ugodna je i učinkovita jahta koja oduševljava bezvremenskim linijama, atraktivnim interijerom i udobnom plovidbom

Azimut Magellano 60: Premijera u Cannesu

Trenutno najmanji iz Azimutove Magellano linije crossover jahti, Magellano 60 imao je premijeru na sajmu nautike u Cannesu. Novi model, prema riječima proizvođača, cilja na suvremeni stil s rafiniranim talijanskim dizajnom, ali da opet zadrži filozofiju čitave serije Magellano, a to su praktična rješenja, prostranost i učinkovitost, uz što manji utjecaj na okoliš te, naravno, sposobnost plovidbe u većini uvjeta na moru.

Izvana prepoznatljive linije još uvijek su tu, a visoki trup s tupim pramcem nepogrešivo ukazuje na trup navete. Veliki ovalni prozor na bokovima trupa te manji na pramcu odlike su trenutne serije zadržane i na ovome modelu. Visoko nadgrađe sastoji se od visokih tamnih prozora salona prekinutih samo sa šest horizontalnih drvenih linija na krmenom dijelu nadgrađa i krova nadgrađa u bijeloj boji, na kojemu se nalazi flybridge blago pomaknut prema krmi broda. Vrh svega je prominentni jarbol koji je osnova za T-top i koji prekriva prednji dio flybridgea.

Zavirite u unutrašnjost Magellana 60

Azimut Magellano 60 u plovidbiPreko prostrane krmene platforme, koja se hidraulički spušta u more kako bi mogla podići tender ili biti privatna plaža, ulazimo na brod. Na krmi s desne strane su vrata koja vode u kabinu za posadu, a s lijeve strane je ulaz na glavnu palubu i njezin krmeni dio, koji se ističe staklenom krmenom ogradom odmah do stola za objedovanje koja pruža osjećaj da objedujete tik do mora. Sam stol smješten je između dvije sofe te se može spustiti kako bi se od njega napravilo prostrano ležište na krmi s pogledom na more.

Lagodni osjećaj ovog prostora dodatno je pojačan malenim barom s dvije barske stolice s desne strane ulaza u salon, odmah pored unutrašnje kuhinje. Smještena na lijevoj ulaznoj strani salona, polukružna kuhinja je dizajnirana da bude maksimalno neupadljiva s elementima od decentnog wenge drva te crnom kuhinjskom površinom.

Dnevni dio salona počinje nakon kuhinjskog dijela te je povišen za jednu stubu, a pod se mijenja iz parketa u mekani tepih koji se nastavlja u ostatku unutrašnjosti. Na lijevoj strani je prostrana sofa oblika slova U, dok su na desnoj strani dvije male sofe uz maleni stol za objedovanje.Ispred prostranog vjetrobranskog stakla nalazi se unutrašnje upravljačko mjesto s dva sjedišta i elegantnim drvenim obručem kormila, koji se rijetko viđa na jahtama ove veličine.

Pretežna uporaba svijetlih tonova u unutrašnjosti u kombinaciji s diskretnim elementima, poput linija od wenge drva ili dizajnerskim rasvjetnim tijelima, čine unutrašnji, ali i vanjski dizajn bezvremenskim te jamče da Azimut Magellano 60 neće izgubiti na svojoj atraktivnosti i za dvadeset godina. Desno od upravljačkog mjesta, polukružne stube vode nas u hodnik koji spaja sve tri kabine u trupu.

Azimut Magellano 60 vlasnička kabina

Vlasnička kabina smještena je po sredini trupa, zauzima čitavu širinu trupa, a uz prostrani bračni krevet na desnoj strani sadrži još sofu koja se može pretvoriti u dodatni ležaj, dok je na lijevoj strani prostrana komoda.

VIP kabina, također s bračnim krevetom, nalazi se u pramcu, a u lijevoj strani trupa je gostinska kabina s dva pojedinačna kreveta. Svaka kabina posjeduje svoju kupaonicu, s time da je kupaonica kabine za goste zamišljena i kao dnevna kupaonica pa ima direktan ulaz iz glavnog hodnika.

Flybridge je također pomno dizajniran te je zamišljen da na njemu možete boraviti čitav dan za vrijeme plovidbe. Pod natkrivenim dijelom ispod T-topa, čiji se središnji dio otvara kada vam je potrebno još sunca, smjestilo se upravljačko mjesto s dva sjedišta, polukružna sofa sa stolom, te vanjski ormar s hladnjacima, dok je vanjski bar s električnim kuhalom, sudoperom i ledomatom smješten na krmi iza jarbola.

Zanimljiv detalj je i stojeći vanjski tuš na kraju T-topa, koji omogućuje osvježavajuće tuširanje na krmenom dijelu flybridgea, koji je ostavljen vlasniku na izbor uređenja. Na pramcu se nalazi još i lounge terasa s prostranim sunčalištem te sofom koja okružuje niski stolić za pića, stvarajući tako još jedno ugodno i privatno mjesto na kojemu se može uživati u plovidbi.

Performanse i Plovidba

A da je plovidba na Magellanu 60 pravi užitak, mogli smo se uvjeriti i na testu. Iako je opremljen klasičnim propelerima na osovinama, s pramčanim i krmenim propelerom i kombinacijom s joystick upravljanjem može se lako pristajati u uske vezove, pogotovo s vanjskog upravljačkog mjesta koje pruža odličnu preglednost. Na moru Magellano 60 se lijepo penje na valove bez naglih trzaja, a ugrađeni Seakeeper 9 izravnava sva naknadna valjanja. Kormilo lijepo i precizno reagira, a sam brod ima maleni okretni radijus ne gubeći puno brzinu u okretima.

Učinkovitost je ipak najveća odlika ovog poludeplasmanskog Dual Mode trupa. Brzina krstarenja je ugodnih 18 do 20 čvorova pri 2000 okretaja, s potrošnjom od 95 litara na sat po motoru dok je maksimalna brzina koju smo postigli 26,5 čvorova na sat, s potrošnjom od 150 litara na sat po motoru.

Upečatljivog dizajna i odličnog osjećaja u plovidbi, Azimut Magellano 60, iako najmanji iz serije, najbolji je pokazatelj kvalitete ove serije i siguran izbor za velik broj vlasnika koji traže ugodan i učinkovit brod.

Azimut Magellano 60 tehnički podaci

Duljina: 18,47 m
Širina: 5,15 m
Gaz: 1,37 m
Istisnina: 34,92 t
Motori: 2 x MAN i6 – 730 KS (536 kW)
Maksimalna brzina: 26 čvorova
Brzina krstarenja: 18 čvorova
Spremnik za gorivo: 3650 l
Spremnik za vodu: 750 l
Dizajner eksterijera: Ken Freivokh
Graditelj: Azimut Yachts
Zastupnik: Navis Marine

Tekst Mlađan Marušić

Fotografije Azimut Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above