Modra i Medvidina špilja: Ljepota u srcu posjetitelja3 min

Majstorsko oko hrvatskog fotografa zabilježilo je ljepotu Modre i Medvidine špilje, koja je ime dobila po stvorenju koje je posljednji put na otoku viđeno 1963. godine

Prije 130 godina otkrivena je jedna od najljepših svjetskih morskih špilja, te je Biševo postalo otok o kojemu su mnogi svjetski putnici napisali hvalospjeve diveći se jedinstvenoj ljepoti njegove Modre špilje, ali to je i otok kojeg je stiglo prokletstvo morskega čovika koji je posljednji put viđen na ovom otoku 1963. godine. Za sve je kao i obično ‘kriv’ hrvatski arhipelag, kao impresivan maritimni prostor iz kojega se uzdižu nad morem tisuće otoka, otočića i grebena.

S pojavom tih otoka, nevjerojatnih oblika, nastao je i čitav labirint morskih kanala, zaljeva, uvala, luka i lučica, isturenih rtova, u nadmorju, a u podmorju isto tako nastao je nepregledan niz podmorskih otoka – brakova, bogatih ribljih staništa i morskih špilja. Nastao je tako i otok Biševo i njegova čudesna Modra špilja kroz čiji podmorski tunel zrake sunca pretvaraju more u tekuće srebro. Kada iz blještavila ljetnoga dana ulazimo u mračan tunel kamene biševske gromade Grod Balun i kada iza prve sike bljesne iz dubine modrina slane vode, koja sve predmete i tijela uronjena u nju pretvara u tekuće srebro, pouzdano znamo da smo se našli u prostoru mita, da smo malom barkom za tren ušli iz stvarnosti u onostranost, u neki nepojmljiv i neobjašnjiv mitski ambijent morskog božanstva koji nas prožima nepoznatim nam osjećajem i čudesnom snagom.

Iznenada pred nama bukne blještava modrina mora presvođena podvodnim mostom obasutim tisućama safira i opala, oniksa i bisera, alema i rubina, smaragda i ametista, čudesna kamena greda od morskih dragulja koja povezuje i drži moćno na okupu stijenke ove goleme kamene školjke s biserom modroga svjetla. Prepuštamo se glazbi krupnih kapi vode što kapaju uvijek istim ritmom na mirnu površinu blještavo modrog mora. Slušajući tu glazbu tišine, obuzima nas želja da toj ljepoti pripadnemo, da je nekako ponesemo u sebi, u svome sjećanju, u svojim snovima. Znamo sigurno u tom trenu da ćemo iz tog hrama ljepote izaći drukčiji nego što smo ušli. Te istine sjetit ćemo se mnogo puta u svom životu.

Modra špilja postala je, zahvaljujući barunu Ransonnetu, svjetski poznata krajem 19. stoljeća, a čuvena Grotta azzura na otoku Capri dobila je tim otkrićem dostojnog konkurenta za naslov najljepše morske špilje na svijetu. Mnogi slikari pokušavaju naslikati čudesan kolorit, a književnici opisuju njenu ljepotu. Petar Kuničić piše 1932. godine: ‘Nema tog čovjeka, koji je u stanju opisati ljepote ove spilje. On može opisivati svoje osjećanje, ali nije u stanju vjerno nikome kazati ono što se može samo vidjeti. I najveći pjesnik i umjetnik neka i ne pokušava, jer ma šta i ma kako pisao o ovoj jedinstvenoj pećini, opet će biti blijedo. Zato treba kazati: idi i vidi.’

Modra i Medvidina špilja
Božanska ljepota Modre špilje

Mnogi današnji turisti koji posjećuju otok Biševo radi Modre špilje, žele zaviriti i u Medvidinu. Poslije blještave modrine i fascinantne igre svjetla u Modroj špilji koja očarava posjetitelja, Medvidina se doima poput Danteova Inferna. Za mnoge to je samo geomorfološka prirodna atrakcija – najdublja morska špilja na Jadranu (160 metara), ali ona je mnogo više. Ulaz je to u grotlo biševskog Inferna, u pećinu gdje su se vodili mnogi dvoboji između ribara i sredozemne medvjedice, a danas je to prazna kuća morskoga čovjeka. S visokog stropa padaju krupne kapi vode na mirnu površinu mora.

Poznati hrvatski pomorski stručnjak i enciklopedist pomorstva, Komižanin Petar Mardešić napisao je priču za djecu ‘Morski čovjek’ prema legendi koja kaže da je to nekada bio mornar ili ribar i da je zbog nepravde koju je počinio drugom čovjeku kažnjen tako što se pretvorio u sredozemnu medvjedicu – u morskoga čovjeka. Stoljećima tako živjeli su skupa na ovom otoku čovjek i morski čovjek. U tami ove špilje vođeni su mnogi dvoboji među njima i čovjek je, konačno, ubio morskog čovjeka. Legendi dodajem nastavak: I tako je čovjek kažnjen zbog nepravde koju je počinio morskom čovjeku – pretvoren je u morskega čovika koji je nestao iz ovoga mora. Otada prazna je kuća medvidova – prazne su kuće biševske.

Modra i Medvidina špilja
U Medividinoj špilji nekada je živjela sredozemna medvjedica

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above