Upoznajte najatraktivniju nautičku rutu Jadrana7 min

Otoci oko Splita i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja na Biševu, Pakleni otoci, južna obala Visa te obale Šolte i Brača odmah uz najpopularnije nautičarske puteve skrivaju brojne prekrasne uvale

Kao lajtmotiv plovidbe otocima oko Splita odlučili smo izabrati riječicu ‘naj’. Naime, krenuli smo u najnapučeniji i najpopularniji arhipelag na Jadranu gdje smo pokušali otkriti njegove najskrivenije kutke.

otoci oko splita hvar i pakleni otoci

Krstarenje otocima oko Splita

O otoku Šolti i njegovim kutcima već smo pisali, ali najpopularnije mjesto na otoku za nautičare svakako je marina u Maslinici, ona dvorca Martinis Marchi. Pa smo, vjerni svojoj odluci da mora sve biti u superlativima, tamo odlučili početi svoju plovidbu i nastavili dalje manje popularnim dijelom splitskog arhipelaga – južnom obalom Šolte.

Zavlačili smo se u male uvale koje redom na svom dnu skrivaju mala žala, imaju poseban šarm i okus divljine. Kako su uvale poprilično malene, one čine idealan izbor za usamljeno, robinzonsko uživanje u suncu i moru. Uživat ćete u pogledu na pučinu, samoći, cvrčanju cvrčaka i, ako ste dobar ribolovac, odličnom području za sportski ribolov.

Pritom preporučujemo da se dobro informirate o vremenskim uvjetima jer za južnih vjetrova cijela južna obala Šolte nije dobro sidrište i, ako možete, privežite se tehnikom ‘u pauka’, na sve četiri strane malih uvala imajući dobar vez i miran san. Iako su dovoljno uvučene u kopnu, prolazak većih brodova u njih ponekad donese neugodan val usred noći, što ponekad može uzrokovati oranje sidra, što vam sigurno ne treba na godišnjem odmoru.

U svakom slučaju, ovo područje vrijedno je istraživanja i uživanja u osami, a samo nekoliko milja dalje nalaze se dobra i popularna privezišta. Među malim uvalama smjestile su se one malo veće i poznatije. Izdvojili bismo Zaglav, Tatinju, Jorju (u kojoj se nalazi lijep restoran i bove za privez), meni osobno jako dragu Senjsku, Stračinsku i Livku. U Stračinskoj i Livki ćete se opet ‘probuditi’ iz osame.

Plovidba južnom obalom otoka Brača

Blizina nautičarima najpopularnijih ruta i Splitskih vrata učinili su svoje pa te inače vrlo lijepe uvale više nisu onako prazne kao nekada. Na putu do njih osim mogućnosti sidrenja u šarmantnim uvalicama, plovit ćete ispod Vele ploče, gotovo okomite stijene koja se moćno obrušava u more, i uživati u pogledu na otoke Vis, Hvar i Brač.

otoci oko splita brač

Upravo je Brač bio naša sljedeća destinacija. Iako se u blizini nalaze popularna sidrišta i civilizacija samog otoka (čitaj cesta) koja će često narušiti robinzonski ugođaj uvala i sidrišta, južna obala Brača također nudi nekoliko odličnih i manje napučenih sidrišta. Moći ćete posjetiti i uvale Maslinova i Smrika s vojnim tunelima napravljenim za brodove, koje nude i odličnu mogućnost sklanjanja od lošeg vremena.

Nama je najviše u srcu uvala Blaca, još uvijek netaknuta luka pustinjačkog samostana skrivenog u vrletima otoka Brača. Naravno da se radi o najistaknutijoj građevini na našoj ruti. Sama uvala je lijepa (i ona je otvorena na jugo), a pola sata ugodne šetnje od uvale je samostan koji danas predstavlja turističku atrakciju, ali i spomenik životu na otoku Braču i ljudskoj upornosti uopće. Preporučujemo da se u samostan ne uspinjete za najvećih vrućina, već da za posjet izaberete rano jutro.

otoci oko splita brač mjesto bol

Zlatni Rat Bol Otok Brač
Svaki vodič za otok Brač prekrasni će Zlatni rat označiti kao ‘must see’ destinaciju

Plovidba prema Bolu je lijepa, ali vam je glavni neprijatelj – cesta. Protegnuvši se do uvale Farska, prometnica je donijela mogućnosti puno modernijeg pristupa poljoprivredi, dostupnost kopnenim turistima predivnih šljunčanih plažica kojih nalazimo na potezu između Farske i Bola i mnoge druge civilizacijske blagodati.

Sve nautičke rute vode na Paklenjake

Sljedećeg jutra plovidbu smo nastavili prema Paklenim otocima, gdje vam savjetujemo da vrijeme posvetite istražujući očaravajući arhipelag koji čini skupina od 21 otoka, otočića i hridi. Pakleni otoci, za razliku od Tihog oceana, imaju zastrašujuće ime, ali mirnu narav jer su nazvani po smoli (paklini) kojom obiluju…

otoci oko splita pakleni otoci

U svoj boravak na moru lijepo je ubaciti i poneku aktivnost ili hobi. Zgodno bi bilo ako imate SUP, ronilačko odijelo ili bilo kakvu opremu za ribolov. SUP-om možete zaploviti uz obale ‘svoje’ uvale, opremljeni ronilačkim odijelima stopiti se s hipnotizirajućim podmorjem Paklenjaka, a opremljeni ribarskim priborom provesti nezaboravnu večer sa svojim najmilijima – baš kao u dobra stara vremena.

Najveći otok ovog arhipelaga je Sveti Klement, a ako nema juga, sve njegove južne uvale predstavljaju prave oaze ljepote i užitka. Sa zapada prema istoku prvo se pruža prostrana uvala Soline, zatim tirkizno Taršće, nešto manji Stari Stani te najpopularnije Vinogradišće.

otoci oko splita hvar i pakleni otoci

Na Paklenim otocima možete ostati i više dana, nekada su splitske nautičke obitelji tu provodile i dobar dio godišnjeg odmora, ali prava šteta je ne produbiti vaše iskustvo magičnim obalama otoka Visa. Do njegove jugoistočne strane i palete nevjerojatno lijepih otočnih kutaka dijeli vas tek desetak morskih milja.

Stončica je jedan od najljepših svjetionika na Jadranu

Predlažemo vam da se za početak usidrite u Stončici, pješčanoj uvali tirkiznih boja pa prošetate prema ponosno uzdignutom svjetioniku koji je, prema našem mišljenju, jedan od najljepših na Jadranu. U njezinoj neposrednoj blizini prema istoku nalazi se uvala Smokova, u kojoj ni usred turističke sezone nema previše plovila, a koja je poznata kao idealno odredište za igranje picigina, za one koji poznaju ovu bezopasno zaraznu igru s lopticom. Nakon toga, posjetiti možete još jednu pješčanu zvijezdu otoka – nedaleku uvalu Zaglav.

otoci oko splita otok vis

rukavac uvala na otoku visu

Prepustite se zaronu među mnogobrojnim periskama, dopustite da vas hipnotizira okolni tirkiz pa se osunčajte na finom pijesku kojim se ponosi ova nenaseljena uvala. Odmah iza kantuna usidrilo se mjesto Rukavac. Njegov sjeverni, duboko usječeni krak krasi stjenovita obala, a znatno pitomiji južni – bijeli oblutci i plaža Tepluš. Oba viška rukava pogodna su za sidrenje ako ne zapuše jugo, a dijeli ih kameni mul na koji plovila s manjim gazom mogu i pristati.

U slučaju da vremenska prognoza ne najavljuje dolazak ciklone, noć provedite u tirkiznoj laguni koja oplakuje otočić Budikovac. Ovaj otok predstavlja jedinstveni mikrokozmos koji ni u vrhuncu nautičke sezone ne gubi svoj ponosni karakter. Prošećite do šljunčane plaže primamljivih boja koja neustrašivo prkosi buri, napravite pokoji neodoljivi selfi, a ako se ne uspijete obogatiti kaparima kojima ovaj otok obiluje, gastronomsku ili, pak, duhovnu sreću potražite u atraktivnom plavom svijetu koji vas okružuje.

Budikovac i tirkizna uvala
Nautičke rute od Hvara prema Visu nisu potpune ako ne posjetite čarobni Budikovac

Karipske nijanse u uvali Ruda

Do najzapadnije punte otoka Visa pregršt je malih ‘privatnih’ uvala u kojima se može usidriti tek pokoje plovilo. Noć provedite u slikovitom ribarskom mjestu Komiži ako se sa zapada nebo ne ‘mrgodi’, što je ujedno i glavni predznak nepovoljnog vremena. Vežite se za rivu ili za neku od mnogobrojnih bova, ali se i pobrinite da Komižu napustite točno onakvom kakvom ste je i pronašli.

U nautičke rute ukomponirajte posjet komiškim plažama, prošetajte se do najupečatljivijeg simbola mjesta – crkve svetog Nikole, a ako ste željni neponovljive avanture, unajmite bicikle pa vijugavom, strmom cestom ‘zapedalajte’ do jednog od spektakularnijih jadranskih vidikovaca, s kojeg ćete lako osmotriti gdje dalje usmjeriti vaš pramac.

Otok Biševo panoramska fotografija
Biševo na kojem se nalazi prekrasna Modra špilja savršena je nautička zen luka

Sljedećeg dana, čim se sunce približi zenitu, dopustite da se po vama preliju magične boje Zelene špilje na susjedom otočiću Ravniku. Nakon toga posjetite još jednu višku ljepoticu. Iako nosi ime Srebrna, po nama je ova uvala sačinjena od najljepših oblutaka na otoku. Ploveći uz južne obale Visa u smjeru zalaska sunca, zaista nije lako odabrati gdje spustiti sidro.

Uvalu Ruda krase karipske nijanse mora, uvalu Mala i Vela Travna maštovita konfiguracija stjenovitih obala, u dnu kojih su se svila minijaturna žala, a svjetski poznata Stiniva predstavlja pravo remek-djelo majke prirode. Ova ‘uvala u uvali’ podsjeća na ekskluzivni bazenčić otvoren 24/7 za nautičke sretnike. U prošlosti Stiniva je bila špilja, a danas je umjesto stropa krasi beskrajno nebo, dok okomite bočne stijene s jedne strane prekida morski prilaz uvali, a s druge valovima izmodelirano bijelo žalo.

stiniva otok vis
Svjetski poznata Stiniva na Visu je detinacija kroz koju prolaze sve nautičke rute u splitskom akvatoriju

Marine i privezišta u splitskom arhipelagu

Plava laguna između Velikog i Malog Krknjaša i Velog Drvenika predivna je uvala za sidrenje, u Maslinici na otoku Šolti moderna je Marina Martinis Marchi (+385 (0) 21 572 768), gdje možete rezervirati jedan od 50 vezova, te uživati u bogatoj gastro-ponudi istoimenog hotela, a privezište Stomorska (+385 (0) 91 980 73 11) ima 30 vezova s vodom i strujom. Ako ciljate prema Hvaru, obavezno stanite na Budikovcu, ako ne gazite više od dva metra.

Jedna od omiljenih i najsigurnijih uvala je Stončica, na broj +385 (0) 21 711 121 Issa Adria Nautika možete rezervirati bovu, a isti koncesionar odgovoran je za bove u Visu. Pakleni otoci ispred Hvara su stvoreni za sidrenje, uz ACI Marinu Palmižana (+385 (0)21 744 995) sa 180 vezova. Koncesionar u obližnjoj uvali Vinogradišće je Đenko Menenghello (385 (0)91 171 82 42). U ovoj poznatoj vali sigurni ste od većine vjetrova osim iz smjera juga, a ponuda restorana je fenomenalna.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Kristina Peračić, Unsplash, Ivo Pervan, Boris Kačan & ACI/Fabijan Žunić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above