Na Jadranu je obilje uvala u kojima su izvrsni restorani, a dostupnost restorana s Michelinovom zvijezdicom za nautičare čini gastro-lutanje našom obalom i otocima još uzbudljivijim
*Svi restorani koje preporučujemo prilagodili su uslugu epidemiološkim mjerama
Jeste li znali da se ispred čak šest od sedam restorana s Michelinovom zvjezdicom možete doslovno vezati sa svojim brodom, dok onih s preporukama poznatih svjetskih gastro/eno vodiča na moru ima više od dvadeset? Usprkos svjetskoj pandemiji, Jadran nudi i dalje obilje uvala s izvrsnim restoranima, a dostupnost restorana za nautičare s Michelinovom zvijezdicom čini gastro-lutanje našom obalom i otocima još uzbudljivijim.
Svi nautički restorani prilagodili su uslugu epidemiološkim mjerama, pa na strah zaboravite i prepustite se kreativnosti vrhunskih hrvatskih chefova i svakako prethodno napravite rezervaciju.

Naša preporuka su Elafiti
Dubrovnik kao jedna od najprestižnijih svjetskih destinacija nudi predivnu atmosferu, koja izostankom uobičajenih gužvi turista dobiva onu dosad nezamislivu značajku – mir. Nesumnjivo je da ćete u gradu pronaći vrhunsku gastronomiju, poput one u restoranu 360 – nositelju Michelinove zvjezdice, no zapravo bismo u ovom slučaju preporučili Elafitske otoke, tamo gdje je nekoć dubrovačka vlastela provodila ljeta u dokolici.
Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare
Pročitajte: Pakleni otoci: Restorani po mjeri nautičara
Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila
U Šipanskoj Luci, osim sigurnosti veza i sidrišta, institucija kakva je restoran Kod Marka savršen je izgovor da posjetite ovaj otok. Legendarnog ugostitelja Marka zamijenio je vrlo uspješno sin Đino, koji klasična jela upotpunjuje izvrsnim predjelima, pa iako ovdje nećete naći na desetke jela, probrani meni s desetak izvornih jela pripremljen je s ljubavlju i poslužen na terasi uz more, za koju se itekako vrijedi najaviti.

U gradu Hvaru i Paklenim otocima mnogi su restorani svoju uslugu prilagodili za nautičare koji plove na Jadranu
Restoran Bowa na sjevernoj obali Šipana otvorio je sezonu s gostovanjem chefa Davida Skoke i nevjerojatnim ribljim sljedovima, a njihove kabane odlično pašu s novim mjerama distanciranja, pri čemu preporučujemo hladna riblja predjela. U restoranu Gastro Mare Kobaš na Pelješcu chef Bjelko radi s nešto manje personala, no zato se nudi ‘catering’ na brodu, gdje chef sa svojom ekipom odradi od spremanja jela do pospremanja. A ako ste od akcije, možete s njegovim ribarskim brodom čak poći i u pravi ribolov.
Augusta Insula na Lastovu nautička je institucija

Izoliranost otoka Lastova, obilje otočića i djevičanskih uvala, čine ovaj Park prirode savršenim odredištem u ovim epidemiološkim okolnostima, a uvala Zaklopatica, u koju se mogu sidriti i superjahte, krije omiljenu ‘gastro-poštu’ domaćeg i svjetskog jet-seta – restoran Augusta Insula. Kuhanje je ovdje desetljećima duga obiteljska tradicija, a vlastite namirnice, brižno uzgojene, ovdje su zaista drukčijeg okusa. Terasa je dovoljno velika da se možete distancirati od drugih, a restoranski vezovi vas čekaju ispred restorana.
Kornati nude jedinstveno iskustvo plovidbe, a gastronomija najljepšeg jadranskog otočja otkriva čudesni svijet izvornog Mediterana
Južnim obalama Korčule plovi se zbog predivnih plaža, vrhunskog vina, poput Pošipa i Grka, a arhitektura samog grada Korčule nimalo ne zaostaje za onom Dubrovnika. Lešić Dimitri Palace jedinstveno je iskustvo odmora u čistom luksuzu, a kako je ove sezone LD restoran otvorio svoja vrata kao nositelj Michelinove zvjezdice, ne propustite iskustvo vrhunskoga gastro-koncepta smjelog chefa Marka Gajskog, koji tradicijska jela dekonstruira u avangardne slike na tanjuru.

U gradu Hvaru i na Paklenim otocima situacija je daleko od uobičajene, no omiljene ‘gastro-štacije’, poput restorana Gariful u samom gradu ili Patka u prolazu Ždrilca, te Snack bara Colnago i legendarnog Dionisa na Vlaki, drže širom otvorena vrata za sve nautičare, doduše u reduciranom obliku primjenom socijalnog distanciranja. Uvala Vinogradišće toliko je očaravajuća da neki nautičari navraćaju desetljećima, i to uglavnom zahvaljujući restoranima obitelji Meneghello i Toto’s koji rade s vlastitim kapacitetima, dok terase ili, bolje rečeno, botanički raj na kojem se poslužuje hrana pruža dovoljno distance kako biste mogli guštati u vrhunski pripremljenim jelima, s naglaskom na plodovima iz mora.

U restoranu Laganini, koji slovi kao hedonistički centar srednjeg Jadrana, i to ne samo zbog gastronomije, već i zbog ambijenta i stolova odijeljenih po etažama, gdje ćete naći mir i zadovoljstvo kušanja gotovo pa japanskog pristupa dalmatinskoj kuhinji, već pri prvom zalogaju bit će vam jasno zašto je ovdje zalazio i Bono Vox.
Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara
Pročitajte: Restorani južnog Jadrana: Što južnije, to ukusnije
Pročitajte: Gastro avantura po sjeverozapadnoj Istri
Možda će ova sezona biti jedna od najljepših za krstarenje Kornatima, pa ako krećete iz Murtera, ne propustite konobu Boba Murter, gdje vlasnik i chef Vjeko Bašić svoja jela temelji na lokalnoj ribarskoj tradiciji, te je svojim kreacijama stekao brojne poklonike, pa ne čude preporuke svjetskih gastro-vodiča. Od kornatskih restorana, u poznatim i obaveznim restoranima, poput Levrnaka, Piccolo ili u konobi Ante, kvaliteta ponude ostala je standardno kornatska. Definitivno jedna od najboljih konoba u ovom rajskom akvatoriju jest konoba Opat u istoimenoj uvali na Kornatu gdje vas čeka legendarni Ante Božikov Dupin sa svojim gastronomskim atrakcijama baziranim na morskim sastojcima.
Međunarodni ugled Fešte
U restoranu Fešta na otoku Žutu, s kojim je Krešimir Mudronja izgradio međunarodni ugled, sve je spremno kao i prošlih sezona, a prije svega to su jela u kojima možete uživati svim osjetilima, naročito kada su u pitanju riblji tartari i carpaccia. U blizini je ACI marina, a 40 vezova ispred samog restorana Fešta i velika terasa s manjim brojem mjesta nesumnjivo će biti popunjeni. Vlasnik se nada da će ipak sve barem u srcu sezone profunkcionirati, na radost ugostitelja, ali i svih nautičara koji se odluče za Jadran kao relativno sigurnu destinaciju.

Još jedna Michelinova zvijezda zasjala je nad Pagom, i to zahvaljujući obiteljskoj konobi Boškinac u Novalji, koja od samog otvaranja slovi kao mjesto koje terroir ovog otoka predstavlja kroz zanimljive sljedove i degustacijske menije: Otok, More i Polje. Mlada nada, chef Matija Bregeš unio je maksimum kreativnosti, ali sačuvao jednostavnost, a jela od poznate paške janjetine i Boškinac vino kombinacija je od koje ćete zaboraviti barem nakratko sve nedaće ove sezone i prepustiti se onom što je najvažnije – trenutku.
Istarski raj za gurmane


Za ljubitelje krstarenja po istarskoj obali i gastronomiji, dobra vijest je da su otvoreni brojni restorani i poznate nautičke gastronomske ‘pošte’ kao što su Badi (Lovrečica), Pergola (Zambratija), Bušćina (Umag), Čok, Damir & Ornella i Gatto Nero (Novigrad), Ćakula (Poreč) te gostima nude lokalne morske specijalitete, a kuhinju unutrašnjosti Istre, u koju je uključena i vožnja prekrasnim pejzažima, vrijedi probati kod Zigantea u Livadama, Konobi Morgan u Brtonigli ili Meneghettiju.
S druge strane, rovinjski Monte nudi vrhunsku kuhinju restorana s Michelinovom zvjezdicom. Opatijska rivijera nautičarima je poznata kao mjesto sjajne gastronomije. Hotel Navis, restoran Molo te Nobilion u sklopu luksuznog hotela Ikador zaslužuju preporuku za fine dining, a na Lošinju vas čeka Matsunoki, koji spaja najbolje od Hrvatske i Japana, te Alfred Keller, koji je poznat po mediteranskoj kuhinji u modernom izdanju čiji su temelj lokalne namirnice, mirisi i okusi otoka Lošinja.
Tekst Filip Bubalo & Hrvoje Bulešić
Fotografije Arhiva Yachtsa
Video Ikador