Zavirite ispod površine mora4 min

Ronjenje je najbolji način da doživite, osjetite i spoznate more, a pritom i sebe

Hrvatski turizam duguje jako puno našoj razvedenoj obali i njoj pripadajućim otocima, moru, ljudima, prirodi… Ako bismo trebali pronaći najvažniji čimbenik u tom nizu, to je zasigurno more. To naše bajkovito more. Možda nije najprozirnije ili najtoplije more, a nije ni najmirnije. Međutim, mogli bismo reći da je glavna karta na koju igra naše more upravo umjerenost. Iz tog razloga, u njemu je moguće uživati plivajući, jedreći, loveći ribu, roneći… Naše more ima još nekoliko važnih prednosti. Jedna od njih je sigurnost. Tu je vrlo mala vjerojatnost da će struja odnijeti nekog u nepovrat, što je čest slučaj u oceanima, nema velikih predatora, valovi se gotovo nikad ne razviju do razine da vas spriječe od ulaska u more, a isto je tako mala vjerojatnost stradavanja od žarnjaka ili neke otrovne ribe. O uživanjima u čarima Jadrana ploveći njegovim obalama i skrivenim kutcima, gastronomiji, povijesti, dosta je toga već napisano i opisano, ali njegov najljepši dio, onaj koji se krije ispod površine, još uvijek je malo poznat. Ronjenje – snorkeling, praktički je besplatna aktivnost, dostupna gotovo svim uzrastima i najjednostavnija. Sve što vam treba je maska, disalica i peraje. Ključno je imati masku koja odgovara vašem licu, ne propušta vodu i ne magli se, te peraje odgovarajućeg broja i disalicu. Majica od likre, rashgard ili odijelo su svakako poželjni, kako u zaštiti od sunca, tako i u zadržavanju topline. Snorkeling je aktivnost vezana uz plivanje po površini i ne pretpostavlja zaranjanje ispod nje, gdje počinje ronjenje na dah. Jednim skokom u more i pogledom prema dnu, ostat ćete zarobljeni igrom boja i oblika koji će se izmjenjivati pred vašim očima. U Jadranu je dosad registrirano oko 6.000 biljnih i 7.000 životinjskih vrsta koje su rezultat spleta geoloških, klimatskih i bioloških utjecaja koji su oblikovali more tijekom desetak milijuna godina. Za razliku od tropskog mora, Jadran ne obiluje tom količinom boja i života, ali svakako jest svijet za sebe vrijedan otkrivanja. Biološki fond, prozirni plitki pojas, olupine, spilje ili jednostavno život podmorja, neki su od motiva koji će vas privući. U nastavku vam nudimo kratki vodič po lokacijama koje su pogodne za istraživanje na Jadranu, od olupina do podvodnih safarija i špilja, ukratko, za svakoga ponešto.

Snorkeling
Ispod površine Jadranskog mora krije se njegov manje poznat, ali, najljepši dio

Dugi otok
Sjevernodalmatinski otok dio je zadarskog arhipelaga i dom prekrasnog parka prirode Telašćica, a njegove uvale, plaže i, naravno, Telašćica nude brojne mogućnosti za snorkeling – od klifova pokraj svjetionika Veli rat, olupine Michele, do Brbiščica spilje na zapadnoj obali otoka, a u samoj uvali Telašćica obitava 250 životinjskih i 300 biljnih vrsta.
Pakleni otoci
Nedaleko od Hvara, krije se ovaj mali raj od gotovo dvadesetak vapnenačkih otočića koji, osim fantastične prirode na obali, imaju podmorje fantastične vidljivosti. Oko otočića Veli Vodnjan zanimljiva je Sika koja se sastoji od nekoliko vertikalnih hridi koje se uzdižu s morskog dna prema površini. Najpoznatija je hrid Kampanel koja s 46 metara dubine izranja na desetak metara. A kad ste već na lokaciji, Ujedinjeno Gaško je lokacija podvodne spilje od 30 metara dužine na dubini od svega pet metara.
Vis
Vis je možda najbolja ronilačka destinacija, bilo da se radi o snorkelingu ili scuba ronjenju. Stiniva i Srebrna su svakako dvije najpopularnije lokacije za snorkeling. Na južnom dijelu otoka, obala se nastavlja vertikalno u more, prema dubinama i više od 100 metara, a prava poslastica za podvodne fotografe je Zelena spilja na otoku Ravniku. Svod spilje s dva ulaza propušta sunčevu svjetlost koja stvara gotovo nestvarnu igru svjetla, a na površini je vidljiv samo djelić onoga što se krije u podmorju.

Snorkeling
Snorkeling je aktivnost vezana uz plivanje po površini

Mali Drvenik
Nedaleko od Velog Drvenika i poznatih Krknjaša nalazi se Mali Drvenik. Uglavnom popularan zbog svoje plave lagune idealne za podvodno fotografiranje, ovaj otočić pravi je izazov i za ronjenje. Na malim dubinama udaljenim svega stotinjak metara od obale, moguće je promatrati zanimljive podvodne krajolike, s velikom mogućnošću susreta s raznim ribljim vrstama. Razvedeno podmorje lako će vas odvući u dugotrajno istraživanje ovog zanimljivog otočića.
Šolta
Ako ste ljubitelj olupina, u uvali Potkamenice, u samom dnu vale, netom ispod površine, nalazi se potopljeni brod. Lako je uočljiv zbog dijelova jarbola koji strše i iznad površine.
Trogir
U uvali Jelinak zapadno od Trogira, na dubini od četiri metra, postavljeni su podvodni kipovi koji predstavljaju prvu postaju Križnog puta. Riječ je o zanimljivom podvodnom projektu koji će u konačnici imati 50 kipova.
I južna strana otoka Hvara, Mali Krknjaš, Odisejeva špilja na Mljetu, Punta Križ na Cresu, južna strana otoka Pašmana, Proizd, Lastovo i Elafiti također su mjesta gdje valja zaviriti s druge strane površine. A ako vas gledanje s površine inspirira da zaronite dublje i doživite more na drugoj razini, tada vam predlažemo ronjenje na dah. Kao i kod svake sportske aktivnosti na otvorenom, naravno, postoje određena pravila koja je najbolje usvojiti uz pomoć instruktora ronjenja na dah, kako bi cijeli proces protekao još ugodnije. Uz određenu edukaciju, Jadran će tada postati vaše igralište i doslovno će vas ostaviti bez daha. Više informacija na breathless.life.

Fotografije Vitomir Maričić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above