Sanlorenzo SX100 na testu: Terasa među valovima4 min
00:02:47
00:02:47

Talijanski umjetnik na valovima nosi potpis genijalnog arhitekta Piera Lissonija koji je novu jahtu Sanlorenza obogatio brojnim pametnim detaljima i elegantnim stilskim rješenjima

Serija SX talijanskog proizvođača Sanlorenzo rodila je pojam morskog ‘crossovera‘ i na neki način otvorila sasvim novu nišu tržišta. Ali osim što je prelazak između flybridge i open jahte konceptualno zanimljiv, Sanlorenzo je otišao i korak dalje, prelazeći iz tradicionalnog uređenja jahte u arhitektonski, a usudili bismo se reći i umjetnički.

Puno o tome ima kazati Piero Lissoni čije stavove možete pročitati baš u zimskom broju našeg časopisa, a kad se njegovo umjetničko pero udruži s genijem kojeg za dizajn jahte u sebi nosi Bernardo Zuccon, onda s pravom možemo očekivati remek-djelo.

Sanlorenzo SX100 dizajn

Novi Sanlorenzo SX100 upravo to i jest, a već poznat koncept unaprijeđen je do najmanjih detalja, uz dobro došle novosti i popunjavanje SX serije u veličini koje je nedostajala – najveći primjerak SX112 ima 112 stopa, a nešto manji 88 stopa.

Upravo su vlasnici modela SX88 imali utjecaja na oblikovanje novog modela jer on ima sve ono što manjem nedostaje. To se u prvom redu odnosi na vlasničku kabinu na glavnoj palubi, ali i nešto veći prostor na ionako prostranoj krmi, veći salon i još poneko iznenađenje.

Sanlorenzo SX100 krmeni beach club

Sanlorenzo SX100 izložen u Cannesu uredio je osobno Piero Lissoni što mu daje posebnu notu. Odmah s krme uočit ćete čuveni ‘beach club‘ koji je na sajmu na otvorenom desnom krilu nosio i elegantnu ležaljku koja je definirala ideju koja je osvojila nautički svijet – biti što bliže morskoj površini, a jednako dizajnirane sofe nalaze se i u donjem salonu koje se vide kroz staklo.

Na krmenim bitvama se nalaze klupice za sjedenje, a krmena dizalica ponovno je skrivena u bokovima. Na krmi se nalazi i dodatna uronjiva platforma na kojoj ćete dodatno uživati u morskim radostima, a tu možete smjestiti tender od 5,65 m.

Ono što ne vidite jest motorni prostor, s čak četiri Volvo IPS pogonska sustava od 850 konjskih snaga što jahti omogućava maksimalne performanse od 23 čvora uz brzinu krstarenja od 20 čvorova, ali i ekonomsku plovidbu od 10 čvorova.

Pravi mamac uzdaha je ekstenzija ‘beach cluba’ u zatvoren salon potpalublja, koji ovom prostoru daje vrlo slične osobine kao na većim jahtama, u kojima u neposrednoj blizini mora možete sjediti u udobnom naslonjaču u interijeru.

Zakrivljena stakla koja dijele donji salon od krme su zaista impresivna, a u njemu se nalazi i mali bar sa sjedalicama, čak i dnevni WC, te ulaz u kabine u potpalublju, odijeljen vratima. U potpalublju su tri kabine, i to kabina s bračnim krevetom, kabina s dva kreveta za goste i VIP kabina u pramcu potpalublja s malo većim toaletnim prostorom. Cijelom potpalublju poseban ton daje tikova obloga stropa.

Na glavnoj palubi, prostor kokpita pretvoren je u veliki kauč koji ima pogled na sve strane. Na pramcu je veliko sjedište s tikovim stolićem, s dva velika sunčališta ispred njega, natkrivena zaštitom za sunce na karbonskim nosačima. Čak je prostor u vrhu pramca opremljen s dvije preklopne klupčice.

Sanlorenzo SX100 salon

Ulaskom u salon, ulazite u pravo arhitektonsko čudo. S desne strane zakrivljene metalne stube vode na donju palubu, a s lijeve prednje strane nalaze se stube obložene drvetom koje vode na gornju palubu. Igra vrhunskih materijala i tečna komunikacija među palubama ostavit će vas bez daha. Jahtu Sanlorenzo SX100 jednostavno treba vidjeti uživo, da biste je potpuno doživjeli.

U prednjem dijelu nalazi se vlasnička kabina, kao točka na ‘i’ stilski savršene jahte, s predivnim prozorima uključujući i prednji koji bi u mnogim jahtama bio prozor kormilarnice. Iz vlasničke kabine imate i privatni izlaz na pramčanu palubu uz pomoć staklenih vrata, smješten s lijeve strane kabine.

Ako želite, postoji i verzija u kojoj ovaj prostor može biti blagovaonica. Po sredini palube nalazi se silazak u prostor za posadu s tri kabine i pet ležaja, te brodsku kuhinju. Iz nje možete pristupiti i gostinskim kabinama, vratima koje vode u hodnik potpalublja, baš poput velikih jahti.

Ne smijemo zaboraviti ni zaštitni znak SX jahti, a to je zatvoreni gornji most gdje se nalazi kormilarnica, koju možemo opisati kao ‘tradicionalno svemirsku’ s drvenim kormilom i najmodernijim navigacijskim pomagalima smještenim na ovalnom pultu. Okrugli stol za blagovanje je u sredini te palube, čiji je glavni dizajnerski potpis tikovo drvo koje se nalazi i na podu i na stropu.

Otvaranjem bočnih prozora i staklenih vrata na krmi ovaj prostor pretvara se u potpuno otvoreni dio jahte, a na otvorenom dijelu krme se mogu postaviti ležaljke. Sanlorenzo SX100 po svim svojim elementima pokazuje maksimalnu zrelost SX linije i donosi dobro došao dašak pametnog luksuza na tržište jahti od trideset metara duljine, uz ‘dizajnerski valcer’ kojem je teško odoljeti.

Sanlorenzo SX100 tehnički podaci

Dizajn eksterijera: Zuccon International Project
Dizajn interijera: Lissoni & Partners
Pravila RINA – Jahta za uživanje
Dizajn trupa: Lou Codega
Bruto tonaža: 211 GT
Duljina preko svega: 30.53 m
Širina: 7.60 m
Smještaj za goste: 8 osoba
Smještaj za posadu: 5 osoba
Motori: 4 x IPS3 1050 D13B – 800 KS
Maksimalna brzina: 23 čvora
Brzina krstarenja: 20 čvorova
Ekonomična brzina: 10 čvorova
Maksimalni doseg pri ekononičnoj brzini: 1600 nm
Dužina čamca: od 5.05 m do 5.65 m
Zastupnik: Sanlorenzo Adria

Tekst Darko Šupuk

Fotografije Sanlorenzo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above