Nimbus 305 Coupe na testu: Mali veliki obiteljski krstaš4 min
00:02:26
00:02:26

Novi model švedskog brenda je pravi veliki krstaš u malenom paketu s brojnim pametnim i funkcionalnim rješenjima koja omogućuju maksimalnu udobnost na brodu

Na poziv hrvatskog zastupnika za Nimbus, tvrtke Nautika Centar Nava, u Splitu smo imali priliku testirati Nimbus 305 Coupe. Prepoznatljivih Nimbusovih ozbiljnih linija radnog broda s glatkim završnim linijama, Nimbus 305 Coupe na prvi pogled čini se i većim od svojih deset metara ukupne dužine.

Obiteljski krstaš Nimbus 305 Coupe

Razlog za ovo je visoki trup ne tako oštrog pramca poludeplasmanskog trupa te visoka i masivna kabina nadgrađa s krovom koji se nastavlja i nakon nadgrađa pokrivajući dobar dio krmenog prostora kao zaštita od sunca ili kao osnova za zimsku tendu kojom se može zatvoriti čitavi ovaj krmeni dio.

Po ulasku u brod na krmi nas očekuje pristojna krmena platforma sa stubama za ulazak u more te praktični držači za bokobrane. Malena vratašca odvajaju prostor krmene platforme od krmenog dijela na kojemu je glavna odlika sofa u obliku slova L na lijevoj strani s pripadajućim stolom za objedovanje čija se površina može smanjiti preklapanjem, čime se dobije manji stolić oko kojega se lakše kretati.

Ovakva skandinavska posvećenost praktičnosti i detaljima vidljiva je svugdje na brodu tako da su u podu i ispod sove prostrana spremišta, a i motoru se vrlo lako pristupa podizanjem poklopca na podu ispod stola.

Pramac Nimbusa 305 Coupe

S desne strane nalazi se bočni prolaz prema pramcu koji je dosta širok dok je na lijevoj strani prolaz nešto uži budući da je cijela kabina nadgrađa blago pomaknuta na lijevu stranu, no i ovaj prolaz je dovoljno širok za jednostavno korištenje. Na pramcu nas očekuje prostrano sunčalište ispred vjetrobranskog dok je na samome vrhu pramca prostrani prolaz kroz visoku i elegantnu ogradu od nehrđajućeg čelika.

Tu ispod nalazi se i prostrani prostor za sidro i lanac i bokobrane, te integrirane rasklopne stube za ulazak u more s pramca. Kabina nadgrađa ima dva ulaza, veliki krmeni s dvodijelnim vratima te bočni s klizećim vratima koji se nalazi odmah pored upravljačkog mjesta koji vodi na desni bočni prolaz.

U nadgrađu se na desnoj strani smjestila malena kuhinja sa sudoperom te električnim kuhalom dok su dva hladnjaka smještena ispod sjedišta klupe stola i ispod upravljačkog mjesta. Stol za objedovanje s dvije pripadajuće klupe pruža dovoljno mjesta da na njemu mogu objedovati četiri osobe, a može se spustiti i pretvoriti u dodatni ležaj.

Upravljačko mjesto postavljeno je dosta visoko i pruža odličnu preglednost, ali i osjećaj broda. Centralno mjesto na upravljačkoj tabli zauzima veliki Simradov chart ploter, a ispod u razini obruča kormila su prekidači za sve na brodu.

Desno od upravljača je maleni upravljački ekran na kojemu se mogu pratiti svi podaci o motoru, joystici pramčanog i krmenog propelera te upravljački ekran Zipwakea kojim se preko touchscreena upravlja trimom broda.

S lijeve strane upravljačkog mjesta je još jedna klupa, a tu je i ulaz kabine u trupu, koje se sastoje vlasničke kabine u pramcu s bračnim krevetom, gostinske kabine sa zavučenim bračnim krevetom te malene kupaonice.

U plovidbi Nimbus 305 Coupe se ponaša vrlo stabilno kao da je riječ o većem brodu. S morem stanja 2 na testu brod se jedva valjao, a u okretima je vrlo precizan i dobrog okretnog radijusa, s minimalnim gubljenjem brzine.

Opremljen s motorom Volvo Penta D2 snage 270 konjskih snaga brodica je razumno poletna s dobrom ekonomijom tako da pri laganom krstarenju od 8,3 čvora troši tek deset litara na sat, a optimalna brzina krstarenja je oko 18 čvorova s potrošnjom od oko 38 litara na sat. Maksimalna brzina koju smo postigli bila je 23,5 čvorova s potrošnjom od 52 litre na sat i to s pet osoba na brodu.

Zahvaljujući pramčanom i krmenom propeleru pristajanje je vrlo jednostavno. U skladu s modernim trendovima u ponudi je još i verzija s Torqeedo Deep Blue i 1800 rpm motorom.

Odličnog dizajna i vrhunske kvalitete na kakvu smo navikli od Nimbusa ovaj mali krstaš odličan je izbor za vikend krstarenje na našem Jadranu.

Nimbus 305 Coupe tehnički podaci

Duljina preko svega: 10,07 m
Širina: 3,25 m
Gaz: 0,90 m
Težina: 4100 kg
Spremik za gorivo: 250 l
Spremnik za vodu: 150 l
Motori: Volvo Penta D4-270 Shaft 270 KS hp / Torqeedo Deep Blue 1800 rpm
Zastupnik: Nautika Centar Nava

Tekst Mlađan Marušić

Fotografije & video Nimbus Boats

  Kontakt

  (obavezno)

  PRISTAJEM DA MOJI PODACI BUDU POHRANJENI U SKLADU SA SMJERNICAMA NAVEDENIM U POLITICI ZAŠTITE PRIVATNOSTI - (GDPR)

  Share this article:


  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above