Nimbus T11 na testu: Šveđanin u mediteranskom izdanju4 min
00:01:00
00:01:00

Švedski dnevni krstaš u mediteranskom izdanju siguran je brod koji nudi komfor, bezvremenski dizajn i odličnu kvalitetu izrade, a njegove vrline cijenit će i kupci koji žele vrhunski tender za superjahte

Nimbus je švedski proizvođač koji je do sada bio poznat po svojim malenim krstašima koji su se mogli pohvaliti odlično zaštićenim kabinama, a s linijom Tender se okušao i u kategoriji velikih tendera s natkrivenim kokpitima, od kojih je najveći model T11.

dnevni krstaš Nimbus T11

Nimbus T11 vrhunski je tender za superjahte

Predstavljen 2019. godine, T11 se od sličnih brodova razlikuje po svojim, u isto vrijeme, utilitarnim i luksuznim karakteristikama, počevši od distinktivnog T-krova, debele sive gume, koja okružuje čitav brod, do proširenog vrha pramca.

Malena kabina nadgrađa tek nadviruje iznad bočnih stranica trupa, a na nju se nastavlja vjetrobransko staklo upravljačkog mjesta koje je toliko visoko da ostavlja tek maleni otvor između T-krova. Na glavnoj palubi odmah je vidljivo da je riječ o walkaround modelu s prostranim bočnim prolazima, a pogled nas vuče na stol za objedovanje s pripadajućim sjedištima i krmenim sunčalištem.

dnevni krstaš Nimbus T11

Rasklopivi stol okružen je s polukružnom sofom i s dvije manje sofe čineći tako jednu dugu sofu u obliku slova U, no bočne klupe mogu se zakrenuti za 90 stupnjeva i tako postaju sjedišta koja gledaju u smjeru pramca u vožnji ili malo odvojena sjedišta uz stol za objedovanje. Tu je i vanjski bar smješten točno između nosača T-krova, a sadrži sudoper, dva hladnjaka te električno kuhalo, što je sasvim dovoljno za kratke izlete.

Bezvremenski dizajn

Krma ovog broda rezervirana je za krmeno sunčalište ispod kojeg se nalazi prostrano spremište, odnosno prostor za motore kod primjeraka s unutrašnjim motorima, a na samom kraju krme su dvije krmene platforme između kojih su dva izvanbrodska motora. Pramac je rezerviran za nadgrađe kabine na kojoj je prednje sunčalište te na vrhu sjedište s pogledom prema naprijed, ispod kojeg se nalazi prednji ulaz u kabinu.

nimbus t11

Upravljačkom mjestu pruženo je dosta pozornosti u dizajnu pa tako vjetrobransko staklo odlično štiti od vjetra sve koji sjede na upravljačkom mjestu, a kada želite malo vjetra u kosi, dovoljno je samo proviriti iznad njega dok ste još uvijek natkriveni T- krovom. Kada je potrebno, kokpit je moguće gotovo potpuno zatvoriti postavljanjem bočnih tendi, a za one koji žele zatvoreni kokpit u ponudi je model C11 iz serije Commuter sa zatvorenim kokpitom.

Upravljačka ploča je elegantna i jednostavna sa svim gumbima i prekidačima u crnoj boji te svim instrumentima integriranim na dva Simradova touchscreena i manjim ekranom za upravljanje performansama motora i trima. Tu je već obvezni joystick za manevriranje u marinama i odvojena kontrola za pramčani propeler te, naravno, dvije ručice gasa motora.

Opremljen s dva Mercury Verado motora od po 300 KS, Nimbus T11 je poletan brod

nimbus t11

Lijevo od upravljačkog mjesta je glavni ulaz u unutrašnjost u koju vode cik-cak stube. Unutrašnjost se može pohvaliti stojećom visinom, pogotovo u kabini za goste koja dolazi s krevetom za dvoje u koji se potrebno malo zavući budući da je ispod upravljačkog mjesta. Na vrhu unutrašnjosti je krevet za dvoje u obliku trokuta, a T11 se može pohvaliti i prostranom kupaonicom s kombinacijom tuš-kabine i WC-a koja se zatvara pomicanjem cilindričnih vrata.

Nimbus T11 je poletan brod

Opremljen s dva Mercury Verado motora s po 300 konjskih snaga, Nimbus T11 je poletan brod koji izglisira pri oko 15 čvorova, a optimalna brzina krstarenja je 24 čvora pri 4200 okretaja i s potrošnjom od oko 78 litara na sat. Maksimalna brzina koju smo postigli na testu je 41 čvor na maksimalnih 6000 okretaja, pri čemu je potrošnja 180 litara na sat.

Malog okretnog radijusa i s brzo reagirajućim elektroničkim komandama kod ovoga modela lako je zaboraviti da je riječ o 12 metara dugome brodu s obzirom na to da je osjećaj vožnje kao kod malenog glisera, ali bez pretjeranog naginjanja, proklizavanja ili osjećaja neugode za goste u oštrim manevrima.

Odlične kvalitete izrade, koja će jamčiti trajnost, Nimbus T11 je sjajan dnevni krstaš mediteranskog stila čiji dobar i svevremenski dizajn jamči da će biti siguran izbor za one koji traže brod za uživanje u omiljenim uvalama ili kao siguran chase brod superjahtama.

Nimbus T11 tehnički podaci

Duljina: 12,40 m
Širina: 3,46 m
Težina: 5600 kg
Gaz: 0,9 m
Spremnik za gorivo: 850 l
Spremnik za vodu: 135 l
Najveća brzina: +40 čvorova
Graditelj: Nimbus Boats
Zastupnik: Nautika Centar Nava

Tekst Mlađan Marušić
Fotografije Nimbus Boats
Video Nautika Centar Nava

  Kontakt

  (obavezno)

  PRISTAJEM DA MOJI PODACI BUDU POHRANJENI U SKLADU SA SMJERNICAMA NAVEDENIM U POLITICI ZAŠTITE PRIVATNOSTI - (GDPR)

   

   

   

   

   

   

   

   

  Share this article:


  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above