Greenline 58 Fly na testu: Održivi luksuz4 min
00:12:50
00:12:50

Novi model nastavlja viziju i misiju slovenskog brodogradilišta u izgradnji luksuznih plovila koja vlasniku omogućavaju ekološku plovidbu, uz svu sigurnost i komfor koje očekujemo i na koje smo navikli kod motornih jahti

Na ovogodišnjem sajmu u Cannesu svoju svjetsku premijeru doživio je Greenline 58 Fly, impresivni novi model slovenskog brodogradilišta Greenline kojem su glavni forte ekološka održivost, komfor i luksuz.

Prepoznatljiv dizajn Greenlinea

Nastavljajući uspjeh prethodnog modela Greenline 45, koji je prodan u više od 50 primjeraka, brodogradilište je odlučilo osvježiti vanjski i unutrašnji izgled, tako da dizajn Greenlinea 58 Fly potpisuje Marco Casali – Too Design studio. Karakteristika ovog modela su ravnije vanjske linije koje zadržavaju prepoznatljiv Greenlineov izgled i omogućavaju više svjetlosti u unutrašnjosti plovila.

Prostranost Greenlinea 58 Fly vidljiva je odmah ulaskom u kokpit. Stol je podesiv po visini, dok su klupice postavljene paralelno s uzdužnom osi broda, tako da kod sjedenja svi imaju pogled na more dok ujedno ostavljaju više nego dovoljno prostora za nesmetano kretanje.

Krma broda je opremljena klupicom za sjedenje te velikom hidrauličnom platformom za manipulaciju gumenjakom ili jet-skijem do 500 kg nosivosti te prostranim stubama za ulazak u more koje smo do sada viđali na mnogo većim jahtama.

Glavna paluba je konceptualno jedinstven prostor

Glavna paluba, na kojoj su smješteni kokpit, kuhinja, salon i upravljačko mjesto, predstavlja konceptualno jedinstven prostor koji možemo odijeliti ili objediniti otvaranjem vrata kokpita.

U kuhinji, koja je smještena u središtu, može se tako pripremiti i u istom trenutku poslužiti večera u brodskom salonu ili koktel u kokpitu. Svi kuhinjski aparati, uključujući i veliki frižider u standardnoj opremi, dolaze od poznatog slovenskog proizvođača bijele tehnike Gorenje.

Salonom dominira veliki stol od hrastova drva sa sjedećom garniturom za osam osoba

Brodskim salonom dominira veliki blagovaonički stol u hrastovu drvu sa sjedećom garniturom na koju se može udobno smjestiti osam osoba. Televizor je skriven na suprotnoj strani u niskom ormariću te je pregledan iz cijelog prostora za objedovanje. Ovaj prostor obiluje danjim svjetlom zbog velikih prozora i puža dojam prozračnosti, s pogledom na pučinu u gotovo 360 stupnjeva, uključujući i s upravljačkog mjesta u salonu koje pruža odličnu preglednost za skipera.

Upravljačko mjesto je izuzetno ergonomski prilagođeno za dužu navigaciju ugradnjom kožnog sjedišta Besenzoni s držačima za ruke. Bočni izlaz omogućava skiperu lakše pristajanje i komunikaciju s pramcem broda kod sidrenja. Upravljačkim mjestom na letećem mostu dominiraju dva plotera od 60 inča koji, osim navigacijskih podataka, pružaju i podatke o stanju električnog pogona i baterija.

Prostrana vlasnička kabina

Na donjoj palubi Greenline 58 ima tri prostrane kabine s tri odvojene kupaonice s tušem. Visina u kabinama je 1,96 metara što, uz jako puno dnevnog svjetla koje ulazi u kabine, čini donju palubu izrazito ugodnom i komfornom. Kabina za goste smještena je na desnom boku, dok se VIP kabina s bračnim krevetom dužine 2,1 m i s kupaonicom smjestila u pramčanom dijelu broda.

Vlasnička kabina s bračnim krevetom smještena je prema krmenom dijelu broda i zauzima čitavu širinu broda od pet metara. Brodogradilište nudi i opciju sa skiperskom kabinom, koja prostor ostave ispod kuhinje visine 1,8 m pretvara u kabinu za posadu.

Prolazi prema pramcu broda vrlo su široki i pružaju osjećaj sigurnosti, dok otvori u razmi broda daju više svjetlosti kabinama, a prostor pramca rezerviran je za prostrano sunčalište koje prekriva cijeli prednji dio nadgrađa. Leteći most kod Greenlinea 58 u standardu dolazi s karbonskim hard topom. Kod dizajniranja ovog modela posebna pažnja dana je smanjenju ukupne mase broda kako bi se dobilo na što većem dometu pri korištenju električnog pogona.

Greenline 58 Fly: Hibridni pogon u službi ekologije

Hard top na ovom modelu ne pruža samo odličnu zaštitu od sunca i kiše, već su na njemu smješteni solarni paneli koji napajaju brodske litijske baterije snagom od 3,6 W, dajući brodu potpunu autonomniju na sidru bez potrebe za korištenjem generatora.

Ekonomičnost trupa Greenline 58 Fly dolazi do izražaja ako se odlučimo koristiti energiju pohranjenu u litijskim baterijama za pogon broda. Tada možemo računati na domet od 25 nm pri brzini od pet čvorova.

Naravno, domet možemo povećati korištenjem generatora u hibridnom modu krstarenja, gdje maksimalna brzina iznosi 6,5 čvorova, uz odricanje od apsolutne tišine koju nam omogućava električni pogon u navigaciji.

Model koji smo testirali na sajmu u Cannesu pogone dva Cummins motora snage 715 KS koji omogućavaju maksimalnu brzinu od 26 čvorova te brzinu krstarenja od 18 čvorova uz potrošnju od 96 l/h. Brodogradilište nudi i opciju s Volvo Penta D13 motorima od 1000 KS uz maksimalnu brzinu od 29 čvorova. Greenlineov trup lijepo je izbalansiran, tako da su stabilnost i upravljivost broda pri malim brzinama jako dobri, kao i udobnost pri maksimalnim brzinama.

Greenline je ovim modelom potvrdio svoju apsolutnu posvećenost izgradnji ekološki održivih jahti pokretanih hibridnim pogonom i oblikovanih prema najvišim standardima osiguravanjem da komfor i luksuz ostanu na najvećoj razini.

Greenline 58 Fly tehnički podaci

Duljina: 18,2 m
Širina: 5,12 m
Gaz: 1 m
Istisnina: 30 tona
Motori: 2 x Cummins QSM 11 715 KS 2 x Volvo D13 1000 KS
Brzina krstarenja na električni pogon: 6 čvorova
Najveća brzina: 26 – 29 čvorova
Graditelj: Greenline Yachts
Zastupnik: Atal Nautica

Tekst Marin Marušić

Fotografije Greenline

  Kontakt

  (obavezno)

  PRISTAJEM DA MOJI PODACI BUDU POHRANJENI U SKLADU SA SMJERNICAMA NAVEDENIM U POLITICI ZAŠTITE PRIVATNOSTI - (GDPR)

  Share this article:


  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above