Ferretti 500 na testu: Ulazak u svijet elitnog jahtinga6 min
00:06:24
00:06:24

Mogućnost da vam se svidi najmanji model kuće Ferretti je velika, jer se talijanski proizvođač pobrinuo da za to imate puno razloga, a jedina prava ‘mana’ Ferrettija 500 je da nakon njega na svijet jahtinga nećete više gledati istim očima

Njemački automobilski divovi poput Mercedesa s A klasom, kao ni BMW svojim ‘jedinicama’, vjerojatno značajno ne povećavaju profitabilnost svojih tvornica, ali utječu na dostupnost svojih vozila širem krugu ljubitelja premium automobila.

Ovo je slika talijanske jahte koja plovi
Najmanja Ferrettijeva jahta dizajnom je vjerna kućnom stilu koji ovaj taljanski brend prati već desetljećima

Upravo je to ono što novi i najmanji Ferrettijev model nudi – najbolje od toga vrhunskog talijanskog brenda sažeto u petnaest metara duljine. Sretni su oni kojima je dostupna takva jahta, a mi smo imali priliku proučiti njezin prototip u talijanskoj La Speziji, uoči predstavljanja na privatnom eventu kuće.

Ferretti 500 dizajn

Pod geslom ‘Just like home’ (Baš kao dom) ova jahta pruža mogućnost za udoban smještaj obitelji, uz jednu veliku prednost u odnosu na veće modele Ferrettija – dovoljno je mala da njome možete bez problema sami upravljati. Dizajn vanjštine potpisuje Filippo Salveti, koji je pomalo zaoštrio klasičnu siluetu Ferretti, ali ona je i dalje ostala vjerna kućnom stilu koji ovaj brend prati desetljećima.

Ovo je slika krmene platforme na Ferretti jahti
Ferretti 500 pruža izniman komfor na krmenoj platformi koja može poslužiti i kao mala privatna plaža

Velika je novost dizajn unutrašnjosti koji je za Ferretti 500 povjeren studiju IdeaeItalia i koji je novim dizajnerskim stilom osvježio ovaj model i dao mu lijepu ‘dušu’ u stilu uređenja inspiriranu Santorinijem. Nježni tonovi hrastovine spajaju se sa svijetlim tkaninama interijera i plavim jastucima koji mu zaista daruju jedinstven šarm.

Ovaj stil uređenja u Ferrettiju su nazvali ‘contemporary’, dok je kupcima na raspolaganju i ‘classic’ stil uređenja inspiriran talijanskim Portofinom sa zagasitijim tonovima uređenja jahte. Ali novi Ferretti je puno više od stilskog iskoraka, to je jahta koja optimalno koristi svaki četvorni centimetar površine uz rješenja koja dodatno optimiziraju postojeće brodske cjeline.

Takav projektni cilj uopće nije bilo lako ispuniti znajući kako su na svjetskom tržištu Ferrettijeve jahte s gornjim mostom desetljećima držale letvicu visoko postavljenu pokazujući put drugim proizvođačima. Zadatak je još teži ako znamo da je danas konkurencija u tom segmentu tržišta vjerojatno najveća od svih, pa stručnjacima zaduženima za kreaciju novog plovila nije preostalo ništa drugo nego da stvore savršenu jahtu.

Kako ona izgleda, najbolje ćete doživjeti ako krenemo od krme, na kojoj ćemo zateći uronjivu hidrauličnu platformu, ali sa skrivenim stubama za lakše uspinjanje u kokpit kada je ona spuštena (koje ćete vidjeti samo kada je platforma spuštena) i koje se spajaju s klasičnim stepenicama za ulazak u kokpit. Na platformi ćete moći nositi Williams tender od maksimalnih 3,25 metara.

Prostrani flybridge

Ovo je slika Ferretti 500 flybridge
Gornji most Ferrettija 500 idealno je mjesto za promatranje romantičnih zalazaka sunca

U krmenom je zrcalu ugrađeno veliko spremište u koje može stati Seabob, a kada zakoračite u kokpit, odmah ćete vidjeti inovativnu krmenu klupu koja se da rasklopiti u veliko sunčalište, a ispod koje je najveće brodsko spremište koje može biti i skiperska kabina. Sukladno transformaciji klupe, i stol u kokpitu se po želji spušta kao baza za sunčalište, ili rasklapa u stol za blagovanje za više osoba. Dovoljno širokim bočnim prolazima možete otići do pramca na kojem je veliko sunčalište s pomičnim naslonom za glavu i držačima za čaše sa svake strane.

Treća cjelina na otvorenom je gornji most (flybridge) za koji talijanski proizvođač kaže kako je maksimalno velikih dimenzija, u čijem se prednjem dijelu nalazi još jedno sunčalište. Kormilarsko je mjesto u prednjem lijevom dijelu, u krmenom dijelu nalazi se veliko sjedište L-oblika s preklopnim stolom od tikovine, a s lijeve je strane smješten i mali šank sa sudoperom, hladnjakom i grillom. Cijeli se prostor jednostavno natkriva biminijem.

Ovo je slika Ferretti 500 salon

Ovo je slika Ferretti 500 kuhinja
Salon i kuhinja Ferrettija 500 odišu talijanskom elegancijom koju prati sjajna funkcionalnost

Ulaskom u unutrašnjost lako je vidjeti da su novi projektanti posvetili veliku pažnju svakom detalju. Kuhinja je ‘ferrettijevski’ smještena u lijevom krmenom dijelu i jednostavnim se podizanjem krmenog stakla otvara prema kokpitu.

Opremljena je hladnjakom, dubokim zamrzavanjem, keramičkom pločom, pećnicom, sudoperom i ormarićima, a preko puta nje je dodatni ormarić u kojem se nalaze ladice i dodatni hladnjaci. Od srednjeg dijela salona odijeljena je lijepo stiliziranom niskom staklenom pregradom. U sredini salona nalazi se veliko sjedište U-oblika, a preko puta njega i mali dvosjed iza kojeg je skriven televizor. Mali stolić se također preklapa i podiže, pa može poslužiti i za kavu i za ručak.

Idealna obiteljska jahta

U prednjem dijelu glavne palube se s desne strane nalazi upravljačko mjesto opremljeno s dva multifunkcionalna ekrana od 12 inča i jednim ekranom koji ‘pripada’ motorima od 9 inča. Najkorisniji dio ovog dijela jahte Ferretti 500 je svakako joystick kojim ćete trivijalizirati manevriranje u luci, a simpatičan detalj su i držači za čaše uz kormilarsko sjedalo.

Ovo je slika kabine u talijanskoj jahti
Fine tkanine i nježne nijanse plave i sive boje korištene su pri uređenju kabina

Spremišta i police se nalaze na svakom uglu, jer će vam u ovoj relativno maloj jahti možda zatrebati mjesta, posebno ako provodite puno vremena na moru s velikom obitelji. A za veću obitelj ova je jahta idealna u modelu koji smo testirali: potpalublje skriva tri kabine, krmena je u raskošnoj izvedbi od boka do boka namijenjena vlasniku, te u prednjem dijelu s obje strane ima garderobne ormare, a s lijevog boka i kupaonicu.

U pramcu je smještena VIP kabina, koja dijeli kupaonicu s trećom kabinom, koja je u konfiguraciji ‘na kat’ smještena s desne strane. Ovaj prostor možete koristiti i za smještaj perilica, a u opciji s dvije kabine u njemu je raskošna kupaonica VIP kabine. U cijeloj unutrašnjosti jahta odiše ekskluzivnošću zahvaljujući suradnji s vodećim talijanskim proizvođačima materijala za uređenje, a nama su se posebno svidjele tkanine i jastuci tvrtke Gentili Mosconi Home Collection.

Ovo je fotografija Ferretti 500 u plovidbi
Ferretti 500 u potpunosti opravdava geslo talijanskog proizvođača ‘Just like home’

Imali smo sreću što se na testu s nama našao skiper koji je jahtu doveo s naše strane Italije i koji nam je kazao kako po mirnom moru ona ima stabilnu putnu brzinu od 25 čvorova, dok maksimalna za malo prelazi 30 čvorova, a te performanse daju joj ugrađeni Cummins motori od 550 konjskih snaga. Tog dana je na moru ispred La Spezije bilo jako valovito, toliko da su nas ujutro obavijestili kako testa neće biti, ali su tijekom dana promijenili odluku jer se vrijeme malo primirilo.

Boljih uvjeta za pravi test Ferretti jahte nismo mogli ni poželjeti, a valovi su u dijelu zaljeva kojim smo plovili bili visoki do jednog i pol metra i poprilično dugi. Ovom prilikom odlično je poslužio ugrađeni stabilizator Seakeeper s kojim se jahta ponaša mirno i na tom relativno valovitom moru, ona dobro sluša kormilo u okretima, a po ovim uvjetima brzina od 22 čvora bila je optimalna. Iako smo gotovo dosegnuli ‘zadanih’ 30 čvorova (plovili smo brzinom od 29,7), ta je brzina ipak prikladna za mirno more. Ono što će razveseliti buduće vlasnike jest potrošnja, koja prelazi 100 litara na sat tek pri 3000 okretaja kada jahta plovi brzinom od preko 26 čvorova.

Iako njezina namjena nije jurišanje morskom površinom, performanse koje smo zabilježili su dobre, a kada se prepustite uživanju u komforu koji pruža, Ferretti 500 postaje prava ‘navlakuša’ u svijet elitnog jahtinga.

Ferretti 500 tehnički podaci

Duljina preko svega: 15,33 m
Širina: 4,33 m
Gaz: 1,23 m
Istisnina: 18.500 kg
Spremnik za gorivo: 1350 l
Spremnik za vodu: 600 l
Motori: 2 x Cummins QSB 6.7
Najveća brzina; 30 čv.
Brzina krstarenja: 25 čv.
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Tekst Darko Šupuk

Fotografije & video Ferretti Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above