Ferretti 720 na testu: Jahta koja pruža osjećaj doma na valovima5 min
00:02:01
00:02:01

Ferretti 720 predstavlja drugu uspješnu suradnju s dizajnerom Filippom Salvettijem pa su i ovdje zamjetne izrazito oštre linije, interpolirane tamnim staklenim stijenkama, koje izgledaju moderno, ali i decentno

Kada bismo kojim slučajem bili u prilici kupiti jahtu sa značkom Ferretti, premda bi srce vuklo prema vrhu ponude ovog brodogradilišta, razum bi zasigurno odabrao drugu generaciju 720-ice. Izgledom, opremom, ali i sadržajem, novi Ferretti čini se poput švicarskog noža.

Ferretti 720 dizajn vanjskih linija

Naime, njegove zaista čiste linije eksterijera uopće ne otkrivaju raskoš i funkcionalnost unutrašnjosti, pa ako zaslužuje kakav nadimak, to je onda svakako ‘džepna jahta’, jer i rasporedom iskoristivog prostora, komfor jednostavno nadilazi oznaku 720. Ovo je, pak, druga uspješna suradnja s dizajnerom Filippom Salvettijem (prva je Ferretti 670), pa su i ovdje zamjetne izrazito oštre linije, interpolirane tamnim staklenim stijenkama, koje izgledaju moderno, ali i decentno, pa ne iznenađuje što su vlasnici jahti Ferretti osobe s vrlo istančanim ukusom i niskim pragom tolerancije za bilo kakve ekstravagancije i obradom ništa manjom od savršene.

Ono što nam se posebno svidjelo jest da su pojedini dijelovi jahte koncipirani kao samodostatni prostori, odnosno cjeline za sebe. Krma nove 720-ice najbolji je primjer tog pristupa jer se velika platforma po potrebi hidraulički spušta ravno do mora, čime se omogućava neposredan i nesmetan doticaj s morem.

Ferretti 720 unutrašnjost
Ferretti s krilaticom ‘just like home’, želi stvoriti osjećaj doma pa je sva elegancija upregnuta u tom smjeru

Kada se još uz to stijenka krmenog zrcala zakretanjem pretvori u divan, skoro pa da i nemate potrebu za korištenjem ostatka broda. Uz jet-ski s tri sjedala ili seabob koji se mogu spremiti u krmeno spremište uz gumenjak od 3,95 m, na krmenoj platformi može se provesti i cijeli dan uživajući u moru, a da ste u nedostatku tek kojeg pića ili zalogaja.

U tom slučaju, za gastro-enološke trenutke možete birati između ‘blagovaonice’ na krmi, flybridgea, gdje se nalazi i mala kuhinja i bar, ili objeda za stolom u potpuno formalnoj atmosferi u salonu. Upravo je ovo prostor koji najviše odiše filozofijom Ferretti, a osim ugode kreirane pažljivom kombinacijom materijala, osvojila nas je nevjerojatna količina svjetla koja dopire kroz velika prozorska okna. Jer bilo da sjedite na velikoj U-sofi na jednoj strani ili na manjem divanu na drugoj strani, pogled koji se pruža na sve strane stavlja vlasnika u središte zbivanja na brodu i potencira osjećaj zbog kojeg ljudi i vole plovidbu.

Ferretti 720 unutrašnjost
Zbog inteligentnog dizajna i posebnih panela kojima su obloženi kuhinja i skiperska pozicija, gosti i posada mogu uživati u svojoj privatnosti

Prostrani otvoreni prostori kao imperativ dizajna

Na flyju osjećaj eksponencijalno raste jer karbonski top i pomični bimini pružaju sportski ugođaj gotovo kao na nekom manjem openu. Obilje prostora, koji se može transformirati u bilo kojem trenutku zbog pomičnog namještaja, zahvalan je za cjelodnevni boravak i savršene zabave na otvorenom. U salonu, koji je otvoreniji od prethodne generacije, nešto je smirenija atmosfera, a raspored salona ‘presječen’ je jednom stubom gdje se nalazi veliki blagovaonski stol za osam osoba postavljen okomito na lijevi bok, na koji se potom nadovezuje kuhinja.

Takav raspored preslika je sa stare 720-ice, ali funkcionalno preobražen s inteligentnim dizajnom, čime se postigla potpuna privatnost za stolom. Uz pomoć panela (inače napravljenih od laminata nanotehnologijom), kuhinja i skiperska pozicija diskretno su odijeljeni, te putnici, kao i posada, mogu uživati svatko u svom miru. Nimalo zaobljene linije na prozorskim oknima savršeno se uklapaju u ovakav dizajn interijera, a da kojim slučajem nema kuhinjskog bloka, interijer bi bio neprekinut u svih 360 stupnjeva.

Ferretti 720 unutrašnjost
Ferrettijevi kućni dizajneri i ovaj su put dokazali da su dorasli uređenju nekih razvikanih dizajnera interijera

Udobna kožna sjedala skiperskog mjesta pružaju izvrsnu preglednost, a na dohvat ruke u cijelosti je dostupna Simradova elektronika s četiri velika displaya te svim komandama, dok su avionska vrata ipak na lijevoj strani broda. Pokraj kormilarnice stube se spuštaju do gostinskih soba, naslonjenih na lijevi i desni bok, a čije uređenje i količina prirodne svjetlosti znatno odskaču od prethodne generacije. Prilikom usporedbe dvaju rasporeda točno se vide dodani prostori nastali novim trendovima proizvodnje poput vakuumske infuzije u vlastitu brodogradilištu, čime se širina broda maksimalno iskorištava pružajući znatno više komfora unutar istih dimenzija.

Kućni dizajneri i ovaj put dokazali su da su dorasli radovima nekih razvikanih dizajnera, a interijer složen od kože, drvenih površina i svijetlih tonova mekanih tkanina po zidovima kreirali su opuštajući ambijent u kojem je jedini cilj odmoriti se. Kako su dva toaleta na pramcu, jedna gostinska soba je pomaknuta prema krmi, stoga je blok s TV panelom ‘ušao’ u vlasničku kabinu, pa je prolaz između TV-a i kreveta tek dovoljan za jednu osobu. No, zato je svuda u interijeru stajaća visina i kada tome pribrojite pisaći stol s jedne i sofu s druge strane, ovaj uski prolaz nikako ne kvari dojam iskoristivog prostora. Stoga i ne čudi što se u Ferrettiju koriste krilaticom ‘just like home’, jer sva elegancija upregnuta je u tom smjeru.

Ferretti Yachts 720 01
Na novoj generaciji 720-ice pojam boravka na pramcu je redefiniran do krajnjih granica

I dok je na starijoj generaciji pramčani dio bio tek prostor za ležanje, na ovoj generaciji pojam boravka na pramcu je redefiniran do krajnjih granica. Stol, pretinci, držači čaša, polivalentne sofe koje se pretvaraju u tri ležaljke, te obilje tikovine, još su jedan adut nove 720-ice koja podiže letvicu u svojoj grupi, odnosno stvara klasu za sebe, a dok pišemo ovaj test, već je peti trup u izradi.

Ferretti 720 u plovidbi

Ono što je izvana oku neizbježno, to je preuzimanjem kormila i opipljivo. Besprijekorno upravljanje s dvama MAN-ovim motorima s 1400 KS ugodno je koliko i uzbudljivo. Gotovo da čvorovi u ‘milimetar’ prate broj okretaja pa smo s 1400 rpm išli brzinom od nešto sitno ispod 14 čvorova i potrošnjom ispod 90 litara, dok se na 2000 okretaja 720-ica kretala oko 24 čvora, što je za 54 tone tešku jahtu i deklarirana brzina krstarenja.

Električno-hidraulični sistem znatno olakšava upravljivost, a pri brzini od 20 čvorova odgovor trupa na promjenu smjera gotovo je trenutačna, a sigurnost takvih manevri nije dovedena u pitanje ni pri brzinama od oko 30 čvorova, jer dakako da smo potegli ručicu do kraja. Jedinu ‘zamjerku’ ostavili smo u pjeni valova jer su se jastuci s pramca našli u moru kao dokaz da ova jahta u sebi nosi i sportski duh te nije samo prikaz elegancije. Ona je dokaz konstantnosti jednog uspješnog brenda koji ne kopira, već stvara trendove i da je tu najsnažniji.

Ferretti 720 tehnički podaci

Duljina preko svega: 22,30 m
Širina: 5,60 m
Gaz: 1,80 m
Istisnina: 54 t
Spremnik za gorivo: 4600 l
Spremnik za vodu: 1000 l
Motori: 2 x 1400 KS MAN V12
Zastupnik: MennYacht

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Ferretti

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above