Ferretti Yachts 1000 na testu: Tisuću razloga za sreću4 min
00:01:00
00:01:00

Najveći Ferrettijev model Ferretti Yachts 1000 ima moderan i lijep interijer, sportsku siluetu i genijalan raspored prostorija, koji uključuje povezivanje gornje i pramčane palube

Zvijezda je rođena još prošle godine, a napokon smo je imali prilike pošteno razgledati. Model Ferretti Yachts 1000, ili, kako ga talijanski brodograditelji od milja nazivaju, ‘mille’, najveća je jahta u njihovu proizvodnom programu, te nasljeđuje izuzetno popularni Ferretti 960.

This is photo of a Ferretti Yachts 1000

Ferretti Yachts 1000 dizajn

Svojim dimenzijama ona duboko zalazi među superjahte i odličan je primjer ‘raised pilothouse’ plovila s pet kabina, u ovom slučaju obogaćenog talijanskim dizajnom i majstorstvom brodograditelja. Gledano izvana, ona ima sportsku siluetu, a dodatak staklenih površina cijelom duljinom trupa daje joj na eleganciji i pomalo skriva veliki volumen ove jahte. Staklene površine dodane su i na krmi. Detalj je to koji se danas može vidjeti kod još nekoliko brendova, a prvi put smo ga zapazili na ovom modelu.

U produžetku krmenog zrcala nalazi se staklena pregrada koja vam omogućava nesmetan pogled preko krme kada sjedite u kokpitu. Ovaj model zadržao je izvrstan detalj ‘kauča’ (odnosno uzdužnog sjedišta) na krmi, ispod koje se skriva garaža u koju možete smjestiti Williams Jet 445 tender i jet ski. Krmeni kokpit je ‘najobičniji’ prostor na ovoj luksuznoj jahti, mjeri čak 40 četvornih metara površine, a krasi ga i četvrtasti preklopni stol koji se lako pretvara u vanjsku blagovaonicu.

Luksuz i komfor interijera

Ulaskom u salon, odmah je vidljiv koncept unutrašnjeg uređenja, jednostavne i nježne linije namještaja, puno prirodnog svjetla koje ulazi kroz okna velikih dimenzija i pažljivo odabrani nježni i luksuzni materijali koji donose puno topline u unutrašnje uređenje. Ferretti Yachts 1000 ima dva predefinirana stila unutrašnjeg uređenja, klasični i moderni, a nama se moderni više sviđa.

Veliki gornji most ima mjesta i za vanjsku blagovaonicu s vrlo korisnim šankom, i za veliki prostor na krmenom dijelu, a spojen je s pramčanom palubom

U salonu pažnju privlači namještaj Minotti s lijeve strane (Alexander sofa i baršunasta Tape fotelja) i televizor ogromnih dimenzija s desne strane, a u prednjem dijelu se smjestila blagovaonica, koja u modernoj inačici ima posebno lijep stakleni stol za deset gostiju. Sa svake strane blagovaonice nalaze se klizna vrata kojima se izlazi na palubu pa ona izgledaju kao male terase.

U prednjem dijelu glavne palube nalazi se vlasnička kabina, koja ima sobicu za garderobu i veliku kupaonicu smještenu u prednjem dijelu. U potpalublju se nalaze četiri kabine, dvije s bračnim i dvije s jednostrukim ležajima, koji se mogu spojiti u bračne, pa možete imati i četiri ‘duple’ kabine. U slučaju da bračne kabine spojite u jednu, dobijete kraljevsku jahtu s dvije vlasničke kabine, jednu na glavnoj palubi i jednu u potpalublju.

Nama su se svidjele kvakice ormara i vrata koja su skrivena u drvenim plohama. Sve kabine uređene su u finim materijalima i orahovu drvu, koje je negdje rebrasto obrađeno, da naglasi eleganciju površina. Na brodu još ima mjesta za pet članova posade, smještenih u prednjem dijelu potpalublja. Izlaskom iz ‘podruma’ možete preko kormilarnice produžiti na gornju palubu, koja mjeri značajnih 55 četvornih metara.

Ferretti Yachts 1000 u plovidbi

U njezinu prednjem dijelu nalazi se vanjska kormilarnica s dva sjedala s desne, uz još dva s lijeve strane. I gornja paluba i njezin pokrov su izrađeni uz značajnu primjesu karbonskih vlakana.

Raskošna krma koju krasi beach club točka je na ‘i’ ove sjajne jahte

Vanjska blagovaonica natkrivena je tvrdim pokrovom s pomičnom ‘pergolom’ i smještena je s desne strane, a šank s četiri barske stolice s lijeve, dok se na krmi gornje palube nalazi slobodno postavljeni namještaj, u ovom slučaju sofe Piper, proizvođača Roda.

Ferretti 1000 krma

Za kraj, najvažnije rješenje na ovoj jahti je komunikacija gornje palube s pramčanom. Prolazima sa svake strane lako ćete doći do sunčališta na pramcu smještenom ispred vjetrobranskog stakla i dodatnog velikog sjedišta na samom pramcu koje je podijeljeno na lijevi i desni dio s dva tikova stolića. Ovo genijalno rješenje omogućit će vam posve nov način života na jahti i uživanje u potpunoj privatnosti kada ste u marini.

A kada niste, pokreću vas dva MTU 16V 2000 M96L motora do brzine krstarenja od 24 i maksimalne od 28 čvorova. Novi ‘mille’ je u kratko vrijeme postao jedan od najuspješnijih modela Ferrettijeve grupacije i nema razloga da tako ne bude i u godinama koje slijede.

Ferretti Yachts 1000 tehnički podaci

Duljina preko svega: 30,31 m
Širina: 6,81 m
Gaz: 2,29 m
Istisnina: 98.000 kg
Spremnik za gorivo: 9000 l
Spremnik za vodu: 1320 l
Motori: MTU 16V 2000 M86
MTU 16V 2000 M96L
Najveća brzina: 24 / 28 čv. kn
Brzina krstarenja: 20 / 24 čv. kn
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Ferretti Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above