Ferretti 850 na testu: Nova S klasa5 min
00:03:03
00:03:03

Novi Ferretti je jahta visoke klase, profinjena, opremljena i izvedena prema najvišim standardima, koja će vlasnicima ponuditi dojam života u luksuznoj vili

Koliko je novi model važan za Ferretti Yachts opisao je Stefano de Vivo, direktor prodaje grupe Ferretti: ‘Model Ferretti 850 ima ključnu ulogu u evoluciji game. Odlikuje se inovativnim dizajnom i vrhunskim performansama, a povrh svega ima i inovativan interijer koji je najlakše usporediti s modernim loftom.’ S modelom 850 upoznali smo se na sajmu u Cannesu prošle godine.

Ovaj 85 stopa dugačak model rezultat je suradnje grupe Ferretti, koja je odradila projektantski dio posla, i studija Zuccon International Project, koji je oblikovao eksterijer i interijer modela. Jedan od prepoznatljivih potpisa studija Zuccon je volumen: upravljačko je mjesto izdignuto, čime se omogućava izvođenje prostranih kabina ispod i oko njega. Profil novog modela djeluje dinamično i skladno, a i on nagovještava prostranost unutrašnjosti.

Novi odvažni dizajn ovog modela ponajbolje predstavljaju staklene površine, poput bočnog stakla na nadgrađu, izvedenog u jednom potezu i od jednog komada stakla. Jednako su odvažna i okna na trupu, oblika trapeza i vrlo velike površine, jamac pristojne količine prirodne svjetlosti i lijepog pogleda iz kabina.

Ferretti 850
Glavna paluba jahte izvedena je na jednoj razini, prozračna je i jednostavno namještena talijanskim namještajem

Taj detalj je ujedno i prepoznatljivi element modela duljih od 80 stopa iz ove serije, koji na manjima nije prisutan. Novi je Ferretti stvoren za tople predjele svijeta, pa je svaki centimetar eksterijera na njemu pomno promišljen. Na krmi se nalaze dva stubišta kojima se lagano prilazi kokpitu. Inovativni sustav Dual Mode Transom omogućava otvaranje i zatvaranje hidraulične krmene platforme koja se pretvara u beach club ili spušta pod vodu za spuštanje tendera Williams 385.

Krma glavne palube je elegantna i klasična, podijeljena na lijep salon i blagovaonicu. Sva je palubna oprema – potpuna i vrlo kvalitetna – skrivena od pogleda. Iz krmenog kokpita stube vode i na fly palubu, koju svaki naručitelj može opremiti kako god želi. Na pramčanom dijelu gornje palube nalazi se sekundarno upravljačko mjesto s naslonjačem za dvije osobe, a do njega je i kuhinja, koja osim uobičajene opreme ima i bar. Nama se ugođaj na fly palubi jako svidio jer djeluje opuštajuće, čemu doprinosi i djelomično ostakljeni hard top kroz koji dopiru zrake sunca.

Na pramcu glavne palube izveden je još jedan vanjski salon, koji uključuje i veliko sunčalište i blagovaonicu s namještajem podesivim po visini. Ovaj je salon također vrlo ugodan, dobro zaštićen od znatiželjnih pogleda u marini, a po želji može biti natkriven dodatnim tendama ili suncobranima. Iz kokpita na krmi ulazi se i u unutrašnjost: lijepa klizna staklena vrata vode do open space prostora podijeljenog na salon i blagovaonicu duljine gotovo deset metara.

Ferretti 850
Uređenje interijera odgovara eksterijeru – minimalističko je, odmjereno i otmjeno

Ferretti 850 ne podsjeća ni na jednu drugu jahtu koju bismo na prvi pogled mogli opisati tim riječima, jer ni materijali, ni tkanine ne odgovaraju onima kakve se inače viđaju u ovoj klasi i stilu. Rezultat truda dizajnera kuće i studija Zuccon je izniman, a 850 će po svoj prilici postati ikona u svom segmentu i putokaz za nove modele.

Unutrašnjost glavne palube najviše podsjeća na luksuzni loft okružen morem, za što su podjednako zaslužni dizajneri i inženjeri, koji su omogućili svojevrstan raskid s uobičajenim nautičkim zamislima o izvedbi i uređenju interijera. Kopnena arhitektura pronašla je s ovim modelom put do mora, pa umjesto da se interijer prilagođava geometriji nadgrađa i odlikuje se uobičajenim zaobljenim nautičkim oblicima, na Ferrettiju 850 interijer je izveden kao da je riječ o stanu: ravne crte, površine pravilnih četvrtastih oblika. Staklene su površine visoke i široke, impresivne i dimenzijama i izvedbom i – sveprisutne. Okružuju gotovo cijelu glavnu palubu u jednom potezu, pojačavajući tako dojam da se nalazite u modernom stanu.

Blagovaonica je opremljena lijepim okruglim stolom za osam gostiju, a iza nje se nalazi ni manje ni više nego polica za knjige, koja ujedno i vizualno razdvaja salon od hodnika, ali ne izolirajući ga, jer je napravljena od samostojećih metalnih kockastih elemenata i zatamnjenog stakla. Iza te originalne strukture skrivaju se stube što vode na donju palubu, dok je salon s prednje strane odvojen od upravljačkog mjesta na pramcu pregradom od keramike koja izgledom podsjeća na mramor.

Ferretti 850
U vlasničkoj su kabini, kao i na glavnoj palubi, komadi namještaja kuće Minotti

Na glavnoj se palubi nalaze još i kuhinja i povišeno upravljačko mjesto. Kuhinja može biti izvedena na dva načina, a na primjerku s kojim smo se upoznali našla se ispred upravljačkog mjesta, na samome pramcu. Opremljena namještajem i elementima talijanskih kuća – najviše kuće Ernestomeda – kuhinja je ultramoderna. Uz nju je, u blizini stubišta do kabina za posadu, još jedna mala blagovaonica. Do unutarnjeg upravljačkog mjesta dolazi se iz središnjeg hodnika ili s vanjskog dijela palube, kroz posebna vrata, pa tako posada može ulaziti i izlaziti ne ometajući goste.

Na donjoj palubi je vlasnička kabina izvedena u suradnji s kućom Minotti i stilom je jednaka salonu na glavnoj palubi. Po sredini te kabine smješten je veliki bračni krevet, a osim spavaćeg dijela ona ima i radni kutak, garderobu i obilje spremišnog prostora. Kupaonica vlasničke kabine je profinjena, ima tuš-kabinu i dva umivaonika. Gostima su na raspolaganju i dvije prostrane VIP kabine s bračnim krevetima; jedna u središnjem dijelu na lijevoj strani, a druga na pramcu. Četvrta gostinska kabina, s desne strane po sredini, ima dva kreveta, a sve kabine imaju privatne kupaonice s tuš-kadama.

Naručitelj ima izbor između motora MAN V12 od po 1.800 KS i MAN V12 od po 1.900 KS. Prva konfiguracija omogućava postizanje najveće brzine krstarenja od 29 čvorova i krstarenje brzinom od 26 čvorova, dok motori od po 1.900 KS jamče jedan čvor višu brzinu krstarenja i najvišu brzinu veću od 30 čvorova. Osim odabira motora, vlasniku je prepušten i izbor stabilizatora (Zero Speed ili Seakeeper). Ferretti 850 je jahta izvedena prema najvišim standardima.

Od dizajna do izvedbe, sve je na vrhunskoj razini i vlasnici će dobiti dojam života na mnogo većem brodu – ili u luksuznom stanu uz more. Moderno uređena, izvanredno prostrana unutrašnjost zrači kvalitetom u svakom detalju, pa ova jahta ne samo da zaslužuje nositi ime Ferretti, već mu daje novi sjaj.

Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 26 m
Širina: 6,28 m
Gaz: 2,00 m
Spremnik za gorivo: 6.750 l
Spremnik za vodu: 1.320 l
Istisnina: 77,49 t
Motori: MAN 2 x V12 1800 KS / MAN V12 1900 KS
Najveća brzina: 29 čv. / 31 čv.
Brzina krstarenja: 26 čv. / 27 čv.
Autonomija: 310/330 nm / 300/320 nm
Dizajn: Zuccon International Project
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above