Sanlorenzo SX112 na testu: Crossover ‘par excellence’5 min
00:02:59
00:02:59

Krmeni kokpit od gotovo stotinu kvadrata, minimalistička unutrašnjost koja izgleda kao arhitektonska izložba, četiri IPS motora i veliki volumeni unutrašnjih prostora glavne su karakteristike jahte Sanlorenzo SX112 koja ostavlja bez daha već na prvi pogled

Kada smo prošle godine nazočili nautičkom sajmu u Genovi, jedna od njegovih najsjajnijih zvijezda bila je jahta koju je predstavila kuća Sanlorenzo. Model SX112 je najveći model inovativne serije SX, crossovera koji su tržištu ponudili nešto doista novo, sinteza klasične motorne jahte s fly palubom i jahte tipa explorer.

Sanlorenzo SX112 briše granice između mora i jahte

Ovo je fotografija crossover jahta Sanlorenzo SX112
Sanlorenzo SX112 spaja nenametljiv luksuz, najnapredniju tehnologiju i vrhunsku kvalitetu izrade

Nakon sajma u Genovi imali smo priliku detaljno proučiti novi model u Sanlorenzo brodogradilištu u La Speziji. Model SX112 je (trenutno) vrhunac putovanja koje je počelo s modelima SX88 i SX76. Najuočljivija na cijeloj seriji je krmena paluba koja stvara dojam da granica između mora i jahte nestaje kao što je to opisao CEO Sanlorenza Massimo Perotti.

Staklena skulptura na moru

Novi model SX112 ima prostranu beach club krmu površine 90 četvornih metara (!), zahvaljujući sklopivim terasama s oba boka. Tom se golemom prostoru pridružuju i zatvorene i otvorene prostorije – teretana je izravno povezana s terasom, a veliki klizni prozori omogućuju gostima da uživaju u pogledu i druženju bez prepreke. Na krmenoj palubi se smještaju tenderi i jet skiji koji se u more lako porinu dizalicom skrivenom u bokovima, što je još jedna ‘catchy’ karakteristika cijele SX linije.

Ovo je fotografija krme Sanlorenza SX112
Ogroman krmeni beach club ima površinu od 90 četvornih metara
Ovo je fotografija gornje palube Sanlorenza SX112
Tikovinom oplemenjeni vanjski prostori Sanlorenzove jahte

Dizajn modela SX112 prije svega se ističe obilatom upotrebom stakla. Inovativno zatvoreno upravljačko mjesto na gornjoj palubi može se zatvoriti i klimatizirati, ali po želji se njegovi prozori mogu spustiti za dojam plovidbe na otvorenom. Salon na glavnoj palubi je također od poda do stropa okružen staklom, a ti golemi prozori propuštaju impresivnu količinu prirodnog svjetla u unutrašnjost.

Svijetli interijeri izgledaju još prostranije, a pogled iz tog dijela jahte neometano klizi morskim okolišem zahvaljujući i odsustvu pregrada u središnjem dijelu.

Ovo je zračna fotografija Sanlorenza SX112
Sanlorenzo SX112 najveća je jahta SX linije kojoj pripadaju i manji modeli SX76 i SX88

Strojarnica modela SX112 smještena je pod krmenom platformom. U njoj se kriju čak četiri Volvo IPS motora, po čemu je SX112 doslovno jedinstven, a takvo je rješenje oslobodilo 40 četvornih metara prostora za kabine i druge prostorije. Dizajn ovog crossover modela povjeren je studiju Zuccon International Project, a interijer je oblikovao Piero Lissoni, koji je i uredio unutrašnjost prvog izgrađenog primjerka. Posebno mnogo pažnje posvetio je rasporedu prostorija u unutrašnjosti i njihovoj povezanosti s vanjskim prostorom.

Glavna paluba Sanlorenza velik je otvoreni prostor

U skladu s konceptom razvijenim za prethodne modele, glavna paluba je veliki otvoreni prostor koji donosi svježu interpretaciju rasporeda funkcionalnih prostora – jedan jedini prostor od krme do pramca uključuje salon, bar i blagovaonicu, koji gledaju na more bez prepreke. To inovativno rješenje prvi put je predstavljeno na modelu SX88, na kojem je upravljačko mjesto pomaknuto na gornju palubu.

Ovo je fotografija salona Sanlorenza SX112
Interijer najveće jahte SX linije Sanlorenzo opisuje kao kombinaciju japanskog minimalizma i talijanske elegancije

Na pramcu se nalazi ‘dodatni kokpit’ površine 15 četvornih metara, opremljen svime potrebnim za ugodno druženje i opuštanje, te se može pretvoriti u vrlo privatnu blagovaonicu na otvorenome, sakrivenu i od pogleda i od sunca.

Savršeni primjer Lissonijeva stila

Lissoni je i ovoga puta mnoga rješenja temeljio na stubama, koje su mu jednako drage kao dizajneru koliko su i korisne u konačnom dizajnu. Unutrašnje stubište je zavijeno, teče preko tri razine i povezuje sve palube, a na visini glavne palube je okruženo ovalnim staklenim kućištem. Vanjska stubišta, s druge strane, vrlo su jednostavna i gotovo tehničkog izgleda, nadahnuta regatnim jedrilicama.

Ovo je fotografija interijera Sanlorenza SX112
Efektno zavijeno stubište prepoznatljiv su element Lissonijeva dizajna

Na donjoj palubi Sanlorenzo SX112 nudi smještaj u tri kabine, od kojih je jedna namijenjena vlasniku, a druge dvije su VIP. Sve su tri kabine izuzetno prostrane, kao i salon, koji je uređen u drvu i ogledalima, a može biti izveden i kao četvrta kabina (bilo dvokrevetna, bilo s bračnim krevetom). Ako želite petu kabinu, ona se smješta u prednjem dijelu glavne palube, u kojem slučaju pramčani kokpit postaje privatna terasa.

Najbolje od Italije i Japana

Na prototipu su na donjoj palubi i kuhinja i kabine za posadu, a ta su dva prostora izravno povezana. Detalji i dizajn su identični u svim kabinama i prostorijama, a spajaju japansku čistoću linija i talijansku eleganciju. U kabinama je pod ukrašen tradicionalnim japanskim prostirkama, koje rese i zaglavlja kreveta i strop interijera, a zidovi kabina obloženi su drvenim panelima. Na glavnoj palubi ti su drveni paneli kombinirani s ulaštenim elementima od bronce i ogledalima, koji dodatno povećavaju prostor. Kupaonice su uređene u finom mramoru, a vanjski dijelovi palube u tikovini.

Ovo je fotografija VIP kabina Sanlorenza SX112
Sanlorenzo je odabirom toplih i neutralnih boja u jahti SX112 kreirao atmosferu doma

Savršeni primjer Lissonijeva stila, Sanlorenzo SX112 spaja profinjenost i jednostavnost, a uređen je u nenametljivoj kromatskoj shemi koja se temelji na nježnim, neutralnim prirodnim tonovima koji se slažu sa srebrnom vanjštinom.

Sanlorenzo SX112 stavlja estetiku u funkciju ugodnog života na moru

Toplinu doma u unutrašnjosti dodatno naglašava odluka dizajnera da namještaj ne prilagode za prostor, nego ga u njemu rasporede slobodno, kao u domu u kojem se legendarni dizajnerski elementi spajaju s predmetima kupljenim tijekom niza godina života na istom mjestu u sklad kakav samo individualnost može stvoriti. Tako je interijer uređen i opremljen proizvodima ponajboljih predstavnika svjetskog dizajna i tehnologije, među kojima su i Alpi, B&B Italia, Boffi, Cassina, Flos, FontanaArte, Glas Italia, Living Divani, Oluce, TechnoGym i Vitra.

S novom crossover jahtom SX112 kuća Sanlorenzo još jednom naglasak stavlja na estetiku u funkciji ugodnog života na moru. Ova je jahta uistinu jedinstven primjer znanja, vještine i nadahnuća, a ništa manje ne bismo ni očekivali od kuće čije je ime s godinama postalo sinonim za izvrsnost.

Sanlorenzo SX112 tehnički podaci

Duljina preko svega: 34,16 m
Najveća širina: 8 m
Gaz s pola opterećenja: 1,85 m
Spremnik za gorivo: 18.000 l
Spremnik za vodu: 2200 l
Motori: 4 x Volvo IPS3 1350S – 1000 KS
Generatori: 1 x 55 kW – 1 x 70 kW
Najveća brzina (približno): 23 čv. +/- 5%
Brzina krstarenja (približno): 20 čv. +/- 5%
Ekonomična brzina krstarenja (približno): 12 čv.
Dizajn eksterijera: Bernardo Zuccon za
Zuccon International Project
Dizajn interijera: Piero Lissoni, Stefano Castelli,
Marco Gottardi i Patrizia Manconi
Zastupnik: Sanlorenzo Adria

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Sanlorenzo / Thomas Pagani

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above