Predstavljamo luksuzne explorer jahte za put oko svijeta7 min
00:04:55
00:04:55

Robusni luksuzni exploreri dizajnirani za dugotrajna krstarenja u najizazovnijim vremenskim uvjetima pravi su švicarski nožići među jahtama koji spajaju sjajne maritimne sposobnosti i luksuz palače

U svijetu jahtinga, explorer jahte ističu se kao klasa plovila koja besprijekorno spaja morske avanture s vrhuncem luksuza. Ove robusne i svestrane jahte dizajnirane su za najteža okruženja, upućujući se na duge ekspedicije do najudaljenijih kutaka svijeta.

Explorer jahte spajaju avanturu i luksuz

Unatoč robusnoj vanjštini, explorer jahte nude nevjerojatan nivo udobnosti i sofisticiranosti, pružajući vlasnicima luksuzni odmor kamo god ih njihova putovanja mogu odvesti.

Za razliku od tradicionalnih superjahti koje su primarno usredotočene na krstarenje i ležerne aktivnosti, explorer jahte izgrađene su da izdrže napor dalekih putovanja u izazovnim uvjetima. Njihovi čelični ili aluminijski trupovi, ojačane palube i snažni motori omogućuju im plovidbu kroz nemirno more, sante leda i druga zahtjevna okruženja.

Cantiere delle Marche Flexplorer 130

Kada je 2010. osnovana kompanija Cantiere delle Marche, exploreri su bili gotovo nepoznati većini vlasnika jahti i zapostavljeni u većini brodogradilišta.

Desetak godina kasnije ovakva vrsta jahte, zbog svoje svestranosti, predstavlja jednu od najzanimljivijih klasa na tržištu. CdM-ova linija Flexplorer izgrađena u kombinaciji čelika i aluminija, kao što i samo ime sugerira, posjeduje sve značajke explorera, poput robusnosti i udobnosti u svim morskim uvjetima, dodajući dodatnu dozu fleksibilnosti, funkcionalnosti i standarda prostora i dizajna superjahti.

Explorer jahta Cantiere delle Marche Flexplorer 130

Interijeri su djelo Francesco Paszkowski Designa, koji je jahtu zamislio kao sofisticirano potkrovlje u New Yorku, a devet gostiju uživat će u kombinaciji udobnosti i industrijskog štiha u pet kabina, što uključuje i vlasnički apartman na glavnoj palubi.

Nešto više od 39 metara dug explorer posjeduje posebno svestranu krmenu platformu čije se bočne stranice mogu rasklopiti stvarajući ‘beskonačnu palubu’ površine veće od 115 četvornih metara. Flexplorer ima najveću brzinu od 14 čvorova, a doseg veći od 5000 nautičkih milja uz brzinu krstarenja od 10 čvorova.

Cantiere delle Marche Flexplorer 130 interijer

Sanlorenzo 500Exp

Perjanica Sanlorenzo Explorer linije, 47-metarski 500Exp, stvoren je za moderne inačice Phileasa Fogga koje žele ploviti u luksuzu do udaljenih kutaka svijeta.

S dosegom od 4500 nautičkih milja i opcionalnim ojačanim trupom koji može ploviti kroz led, Sanlorenzo se pretvara u superjunaka spremnog i za najveće izazove. Dizajniran od strane Francesco Paszkowski Designa kao ‘off-road superjahta’, 500Exp utjelovljuje savršenu fuziju pustolovine i komfora.

Na palubi, besprijekorna integracija unutarnjih i vanjskih prostora stvara dublju povezanost s prirodnim okolišem, a deset gostiju uživat će u profinjenom ozračju pet luksuznih kabina. Svestranost jahte dolazi do izražaja u mogućnosti prijevoza helikoptera ili podmornice na ojačanoj krmenoj platformi za istraživanje podvodnog svijeta, ili tendera i jedrilica duljine do devet metara.

Bilo da plivate u bazenu s pogledom na masivni glečer ili uživate u koktelima u ugodnim salonima na glavnoj ili gornjoj palubi, avantura je ograničena samo beskrajnim horizontima otvorenog mora.

Canados Oceanic 143

Oceanic 143 kao najveća jahta koju je Canados ikada izgradio na tržište donosi jedinstvenu koncepciju explorera u pogledu dizajna i dosega te maksimalne brzine od 24 čvora, što je mnogo više od uobičajenih 13 čvorova brzine, koliko obično nude druge jahte sličnog tipa.

Koncepcija jahte s tri palube duljine 43 metra i širine 8,2 metra vođena je stalnom potragom za smanjenjem buke, kako na sidru, tako i, što je još važnije, tijekom plovidbe. To je postignuto posvećivanjem posebne pažnje zvučnoj izolaciji i premještanjem bučnih elemenata što je dalje moguće od gostiju i kabina vlasnika.

Explorer jahta Canados Oceanic 143

Salon na glavnoj palubi, što je jedinstveno, nalazi se iznad kabina za goste, dok je gornja vlasnička paluba smještena toliko daleko od motora da će i pri maksimalnoj brzini razina buke biti ograničena na zvuk klima-uređaja i zvučnika.

S dvije kabine za goste, dvije VIP kabine i potpuno privatnom palubom vlasnika, Oceanic 143 Tri Deck nije samo vrlo udobna jahta, već ima i jedinstvene vanjske prostore. Krmena platforma površine 105 četvornih metara opremljena je bazenom, šankom s ljetnom kuhinjom i stolom za blagovanje za 12 osoba.

Canados Oceanic 143 interijer

Numarine 37XP

Numarine 37XP ima istu širinu kao i njezina prethodnica, 32XP, ali produljenje trupa za četiri metra značajno je poboljšalo smještaj za goste i posadu, kao i prostranost na gornjoj palubi, obećavajući još raskošnije iskustvo na brodu.

Ova superjahta s trupom od punog čelika u kombinaciji s kompozitnom nadgradnjom posjeduje sve atribute koji su potrebni za krstarenje otvorenim morima. Uz doseg od 5000 nautičkih milja pri konstantnih 10 čvorova brzine, turski explorer pretvara se u krstareću palaču udobnosti i luksuza.

Prostrani interijer obiluje brojnim društvenim područjima. Veliki prozori kroz salon i kabine na glavnoj palubi preplavljuju prostor prirodnim svjetlom, stvarajući primamljiv i topao ambijent. No prava draž 37XP leži u njezinim prostranim vanjskim prostorima.

Bez obzira tražite li panoramske poglede, al fresco blagovanje ili jednostavno sunčani raj, ova jahta pruža udobnost luksuznog doma na vodi. Još jedna istaknuta značajka ovog modela je prostrani flybridge koji nudi prostor od 80 četvornih metara za uživanje na otvorenom.

Benetti B.Yond 37M

Iz 150 godina starog brodogradilišta stiže explorer opremljen hibridnim sustavom za ekološko krstarenje na dugim relacijama i volumenom na četiri palube, koji obično nalazimo na jahtama duljim od 50 metara. Benetti B.Yond 37M je jahta koja ostvaruje snove modernih vlasnika željnih plovidbe svijetom s obitelji i prijateljima.

Dizajniran od strane vizionara Stefana Righinija, B.Yond 37M utjelovljuje harmonično spajanje elegancije i funkcionalnosti. Gornji i donji dio palube besprijekorno se stapaju s trupom broda, omogućujući dodatak četvrte palube ukrašene prostranim prozorima koji pružaju panoramske poglede tijekom putovanja.

Explorer jahta Benetti B.Yond 37M

Kombinirajući SCR katalitičke filtre s inovativnim E-Mode hibridnim sustavom, B.Yond 37M je najekološkiji brod u klasi. Korištenje novih tehnologija rezultiralo je nevjerojatnim dosegom do 8200 nautičkih milja pri devet čvorova brzine u Eco Transfer načinu rada, što je gotovo dvostruko više od tradicionalnih jahti iste veličine.

Umjesto stakloplastike, Benetti je napravio neobičan izbor za brod ove veličine i vratio se čeliku. Za mnoga tržišta, čelik je simbol trajnosti i čvrstoće, što su bitne značajke explorera dizajniranog za dugotrajna krstarenja.

Bilgin Kaşif

S dužinom od 42 metra Kaşif utjelovljuje bit svojeg imena, ‘istraživač’, na turskom jeziku. Emrecan Özgün iz Unique Yacht Designa dizajnirao je eksterijer koji besprijekorno spaja oblik i funkcionalnost, zadržavajući prepoznatljive sportske i agresivne linije Bilgin Yachtsa, udaljavajući se od tradicionalnog dizajna robusnih istraživačkih jahti. Unutar Kaşifa nalazi se elegantan interijer koji je dizajnirao Enrico Lumini iz dizajnerskog studija Hot Lab.

Luminijeva kreativna vizija rezultirala je modernim, ali vječnim estetskim izgledom, spajajući suvremene geometrije s elementima koji odražavaju strasti vlasnika. Raspored uključuje raskošnu vlasničku kabinu na glavnoj palubi, tri VIP kabine i dvije blizanke kabine, svaka s vlastitim jedinstvenim, ali skladnim stilom.

Njezine prostrane vanjske palube pružaju gostima obilje mjesta za sjedenje, kako bi uživali u neometanom, panoramskom pogledu. Kaşif pokreću dva motora CAT C18 s kojima udobno krstari brzinom od 10 čvorova, dok pri ekonomičnoj brzini explorer jahta turskog brodogradilišta ima doseg veći od 5000 milja.

Feadship Shinkai

Kao i svaka custom građena superjahta, dizajn za Shinkai (japanska riječ za duboko more, op.a.) vrtio se oko specifičnih zahtjeva klijenta. U slučaju Feadshipova explorera ključno je bilo kako najbolje ugraditi podmornicu od 7,2 tone na stražnju palubu zajedno s golemom dizalicom potrebnom za njezino porinuće i podizanje iz mora.

Uzimajući ove zahtjeve kao početnu točku, dizajner Philippe Briand i timovi Vitruviusa i Feadshipa razvili su 55-metarsku istraživačku jahtu koja može putovati svijetom te istodobno ostati samodostatna i štedljiva.

Explorer jahta Feadship Shinkai

Pritom je prvi put na jahti ove veličine žiroskopski sustav težak 23 tone ugrađen unutar trupa sa spremnicima raspoređenim na takav način da se tradicionalni stabilizatori mogu naknadno ugraditi prema potrebi. Ostatak Feadshipova explorera odiše luksuzom dostojnim superjahte.

Shinkai se proteže na četiri palube, a prema želji klijenta posjeduje i zvjezdarnicu. Vlasnička kabina smještena je naprijed, s površinom od 73 četvorna metra i pogledom od 135 stupnjeva kroz ojačane prozore pune visine. Postoje još četiri apartmana za goste, dok je sedam kabina namijenjeno za 12 članova posade.

Damen SeaXplorer 58

Kao jahta duga 58 metara, Damen SeaXplorer 58 je savršeno pripremljena za kombinaciju života na otvorenom i unutra, u kojoj vlasnik može uživati s prijateljima i obitelji u avanturama diljem svijeta u šest luksuznih apartmana za dvanaest gostiju. Za one željne adrenalina, jahta je opremljena raznim rekvizitima, poput dvaju višenamjenskih tendera, motocikala, vozila za cestovnu i terensku vožnju, te jedrilice duljine 11,4 metra.

Hedonističko iskustvo uključuje opuštanje u baru i salonu u stilu kabane s infiniti bazenom smještenim ispod helidroma. Na gornjoj palubi tzv. sky lounge i blagovaonica vode do jacuzzija i promatračkog salona na pramcu prepoznatljivog za SeaXplorer, koji pruža prekrasan pogled na neka od najljepših i netaknutih mjesta na Zemlji. S trupom koji može ploviti kroz led i autonomijom od 30 dana za oceanske plovidbe, može sigurno ploviti do mnogih udaljenih odredišta koja su često nedostupna drugim brodovima.

Explorer jahta Damen SeaXplorer 58

Rosetti 38m EXP

Izrađen u čeliku i aluminiju, Rosetti 38m EXP prvi je explorer ovog talijanskog brodogradilišta. Sa širinom od 8,85 metara i bruto tonažom od 432 GT, RSY 38m EXP ima volumen tipičan za veće jahte, a njezinih 700 četvornih metara prostora podijeljeno je gotovo ravnomjerno između interijera i eksterijera.

 Vanjski dizajn koji karakteriziraju klasični profil, velike ostakljene površine, ravni pramac i oštre moderne linije odražava funkcionalnost i pouzdanost jahte, a posebna je pažnju pritom posvećena prostorima za posadu i teret koji su ključni za dugotrajne plovidbe daleko od luka ili marina.

U unutrašnjosti talijanska jahta nudi smještaj za 12 gostiju u pet kabina, uključujući glavnu kabinu na glavnoj palubi koja se prostire preko cijele širine i četiri kabine za goste na donjoj palubi. RSY 38m EXP s dva MAN motora može postići najveću brzinu od 13 čvorova, a pri brzini krstarenja od 10 čvorova doseg iznosi više od 4500 milja.

Text Hrvoje Bulešić

Fotografije & video Cantiere delle Marche / Guillame Plisson, Sanlorenzo, Canados, Numarine, Benetti, Bilgin, Feadship, Damen / Tom Van Oossanen & Rosetti / Alberto Cocchi

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above