Sanlorenzo SL90A na testu: Savršenstvo stila5 min
00:02:59
00:02:59

Iako smo već navikli na asimetrične Sanlorenzo modele, najnoviji Sanlorenzo SL90A otišao je korak dalje. Zadržavajući profinjen stil i uređenje unutrašnjosti, pametnim smještajem vlasničke kabine u pramcu, povezanim cjelinama jahte i fantastičnim unutarnjim stubištem ovaj model jednostavno pomiče granice

U rujnu ove godine, na sajmu u Cannesu, Sanlorenzo je predstavio najmanju asimetričnu jahtu iz svoje ponude, s oznakom SL90A. Radi se o plovilu koje predstavlja evoluciju ‘asimetričnih’ ideja projektanta Bernarda Zuccona, do sada uspješno primijenjenih na većim modelima, a ovaj put spakiranih u duljinu od 90 stopa.

Ovo je fotografija jahta Sanlorenzo SL90A

Iako je asimetrija njegovo najprepoznatljivije rješenje, mi bismo rekli kako Sanlorenzo SL90A krase i druge, izuzetno važne osobine. U prvom redu, tu je nepogrešiv stil i gotovo umjetnička izvedba koji ga čine dijelom moderne obitelji Sanlorenzo, izdvojili bismo i originalnu koncepciju vlasničke kabine, te stube koje povezuju palube na različitim razinama i čine ovaj brod jedinstvenim u svojoj klasi.

S asimetrične lijeve strane glavnog salona nalazi se veliki prozor koji, kada spustite bočnu zaštitu, postaje dio okoliša

Nepogrešiv Sanlorenzov stil upao nam je u oči već pogledom na krmenu platformu, prekrivenu tikovim letvicama s razmacima umjesto uobičajenih fuga, izuzetno lijep i precizno izveden detalj, koji je poslije ponovljen na stolu u krmenom kokpitu, i onom na gornjoj palubi. Krmeni kokpit opremljen je kao lounge prostor, prema želji vlasnika, a po istom principu je uređen i cijeli ostatak jahte.

Ovo je fotografija Sanlorenzo SL90A salon

Tako ni u glavnom salonu nema stola za blagovanje, već samo izuzetno lijepe sjedeće garniture, tzv. free standing furniture, koje se odlično uklapaju u profinjen stil uređenja jahte, u kombinaciji stakla i drva. Ona ima lakirani mat tik na podu i tikove elemente namještaja, a osim toga tu je drvo lakirano u sivim tonovima koje se lijepo slaže s ‘kaučima’.

Glavna zvijezda salona je mogućnost da se s lijeve strane spušta bočna oplata i otvara pogled kroz veliki prozor na boku. Jako lijep efekt kojim se povećava osjet prostora u jahti, koja s lijevog boka nema prolaz prema pramcu, već samo s desne strane. Tim prolazom doći ćete do pramca koji je potpuno posvećen vlasniku, s njega se možete popeti na gornji most, ali i ponovno sići u krmeni kokpit. Čini nam se kako je lakoća komunikacije koju pruža ovakvo rješenje budućnost nautičkog tržišta.

Kada se vratimo u unutrašnjost, naići ćemo na još jedan izrazito lijep detalj u glavnom salonu, a to je glavna pregrada na kojoj je veliki televizijski ekran skriven kliznom stijenom. Kada se prema pramcu ide lijevim bokom, prolazimo uz dnevni toaletni prostor i dolazimo u vlasničku kabinu izvedenu na tri razine, u produžetku glavne palube.

Smještaj vlasničke kabine u pramcu izveden je mudro, na tri razine, a ta kabina uživa i u privatnom izlazu na pramac

Krevet je orijentiran prema naprijed i ima svjetlarnik na stropu, ispred njega i stubu niže nalazi se luksuzno namještena kupaonica, a još korak dalje i niže je velika garderoba. Vlasnička kabina ima i izlaz na pramčanu palubu koja je zapravo mala privatna vlasnička terasa, opremljena sjedištem U-oblika sa stolićem koji se spušta i pretvara ga u sunčalište. Odatle možete na gornji most bez da prolazite kroz glavni salon.

Mi smo se vratili prema potpalublju i ostalim kabinama za goste kojih je u ovom slučaju još tri, a po želji vlasnika jahta može imati raspored i s četiri kabine za goste. Testirani primjerak imao je veliku VIP kabinu s posebno prostranom kupaonicom. U kupaonicama se obilato koristi mramor, a s obzirom na lokaciju brodogradilišta u blizini Carrare, na tu su činjenicu u brodogradilištu posebno ponosni. Ono što nas je oduševilo je način na koji je donja paluba povezana s glavnom i kormilarnicom, sa stubištem koje je otvoreno i čija visina premašuje pet metara!

Gornja paluba namještena je elegantno, a natkrivena je tvrdim pokrovom s pomičnom pergolom

Jedinstven je to detalj na jahti ove veličine na koji će sigurno budući vlasnici biti ponosni. Kada se na glavnoj palubi prolazi prema pramcu s desne strane, proći ćete kroz brodsku kuhinju proizvođača Boffi s dvostrukom pećnicom Gaggenau, zaštitnim znakom jahti Sanlorenzo. Dalje prema pramcu silazi se u kabine za posadu. Gornja paluba podijeljena je u tri cjeline, u prednjem dijelu se s lijeve strane nalazi kormilarsko mjesto, a s desne veliko sjedište.

Ovo je fotografija Sanlorenzo SL90A jahta

Centralni dio gornjeg mosta rezerviran je za kuhinju, oko velikog stola nalazi se sjedište U-oblika, a sa suprotne strane su sudoper, ledomat, hladnjak i kuhinjica. Oba dijela natkrita su fiksnim pokrovom koji se pomicanjem ‘pergole’ otvara prema nebu. Na krmenom dijelu gornjeg mosta nalaze se ležaljke. Kada smo isplovili na more ispred Cannesa, znali smo da se ne nalazimo na jahti koja obara s nogu performansama, već je naglasak stavljen na udobnost plovidbe, uz zanimljiv režim plovidbe manjom brzinom.

Naime, pri 10 čvorova brzine, Sanlorenzo SL90A troši manje od devedeset litara na sat. U razgovoru sa zapovjednikom doznali smo da su prilikom dolaska iz La Spezije za Cannes uglavnom plovili brzinom od 19 čvorova pri 2000 okretaja i potrošnji od oko 500 litara na sat, dok smo maksimalno dosegnuli 28 čvorova, što je odličan rezultat jer je jahta bila puna i ljudi i goriva. Ali njezina snaga nije u brzini, već u mirnoći i udobnosti plovidbe koja zrcali njezin hedonističko-profinjeni duh.

Sanlorenzo SL90A tehnički podaci

Duljina preko svega: 27,6 m
Širina: 6,5 m
Gaz: 1,93 m
Spremnik za gorivo: 9000 l
Spremnik za vodu: 1500 l
Motori: 2 x MAN V12 – 2000 KS
Generatori: 1 X 28 kW – 1 X 35 kW
Najveća brzina: 29 čvorova
Brzina krstarenja: 11 čvorova
Graditelj: Sanlorenzo
Zastupnik: Sanlorenzo Adria

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & Video Sanlorenzo Yacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above