Elafiti: Arhipelag s potpisom dubrovačkih gospara

7 MINUTES READ

Nakon Dubrovnika lijepo je provu usmjeriti prema najjužnijem jadranskom dragulju – gradu Cavtatu, a potom vas čekaju magično lijepi Elafiti

Kao najljepši grad u Hrvatskoj, Dubrovnik s pravom možemo prozvati jadranskom Mona Lisom. U toplijoj polovici godine, zbog mnogobrojnih posjetitelja, posebice onih s kruzera, iskonski dodir s ovom bezvremenskom ljepoticom možda imaju samo nautičari koji neometano plove podno impozantnih zidina i upijaju moć i ljepotu ove svjetski poznate destinacije.

Ovo je fotografija Dubrovnik gradska luka
Dubrovačke zidine predstavljaju prekrasan prizor kada im prilazite s mora

Nautičari dubrovački dio Jadrana još uvijek nisu okupirali, a prisutni morski sretnici svaki intimni trenutak mogu zahvaliti činjenici što ovaj dio Lijepe naše još nije dovoljno dobro prometno povezan s ostatkom zemlje te što im je donedavno u ovom akvatoriju bila na raspolaganju samo jedna marina – ACI marina Komolac.

Elafiti se nalaze blizu tri marine

Jedna od najljepših hrvatskih marina, smještena na ušću najkraće rijeke u Europi, rijeke Omble, te udaljena tek šest kilometara od stare gradske jezgre, dobila je glamurozno društvo – Marinu Frapu Dubrovnik. Riječ je o novom nautičkom centru, smještenom u samom srcu Gruškog zaljeva, koji je opremljen i za prihvat 50-metarskih luksuznih jahti te će tako značajno povećati nautičku ponudu ovog akvatorija.

Ovo je fotografija ACI marina Dubrovnik
Elafitski otoci su od ACI marine Dubrovnik udaljeni nekoliko nautičkih milja

Tu je i obližnja ACI marina Slano, smještena u duboko uvučenoj uvali Slano, koja je oplemenila je nautičku ponudu dubrovačkog akvatorija i potaknula turistički razvoj ovog ratom opustošenog mjesta.

Na sreću, meditativna vibra ovog dijela Jadrana za sada još uvijek nije ozbiljnije narušena, a ostaje nam samo nada da će tako i ostati! Elafitski otoci nalaze se blizu sve tri marine, stoga one predstavljaju dobre polazišne točke za otkrivanje magičnog arhipelaga.

Cavtat je najjužniji jadranski dragulj

Po isplovljenju iz Dubrovnika, u slučaju da se bura nije raspuhala, ali ni da južni vjetrovi nisu zapjenili more, lijepo je provu usmjeriti prema najjužnijem jadranskom dragulju – gradu Cavtatu.

Cavtat je živahno mediteransko mjesto koje krasi bujna vegetacija, jedna od najslikovitijih jadranskih riva te autohtona arhitektura, na kojoj je vidljiv snažan utjecaj Dubrovačke Republike, ali i graditeljski stil mnogobrojnih kapetana. Zbog blizine aerodroma, Cavtat je popularna polazna i odlazna točka glamuroznih megajahti, a samim time i poznato odredište svjetskog jet-seta.

Ovo je fotografija Cavtat
Cavtat je godinama ishodišna točka za krstarenja po Jadranu za velike jahte koje u tom šarmantnom gradiću u blizini dubrovačkog aerodroma dočekuju svoje goste

U Cavtatu se siguran zaklon može pronaći po svakom vremenu, samo treba odabrati prikladno prenoćište. Noć se može provesti u uvali Tiha ili, pak, u glavnoj cavtatskoj luci, koja se nalazi nešto zapadnije te je zbog sezonskog carinskog prijelaza popularna štacija plovila koji namjeravaju posjetiti Crnu Goru. Ako već niste, po povratku ćete zasigurno primijetiti velike jahte i kruzere usidrene u ‘dubrovačkom trokutu’ koji čine otok Lokrum, hotel Excelsior i stara gradska luka.

Vječno zeleni Lokrum je otok legendi i ljubavi

Lokrum je zaštićen kao posebni rezervat šumske vegetacije, a prema tom vječno zelenom otočiću usmjereni su svi pogledi iz staroga grada prema moru. To je gradska oaza mira i najprivlačnije mjesto za kupanje, a zovu ga i otokom legendi i otokom ljubavi. Lokrum ima još jedno veliko značenje, a to je činjenica da predstavlja prirodni valobran Dubrovnika. Pristup posjetiteljima dozvoljen je samo iz uvale Portoč, a ulaz se naplaćuje.

Ovo je fotografija otok Lokrum
Lokrum je idealan za sve koji se žele malo maknuti iz turističke vreve, te naći malo privatnosti jer se na tom otočiću tik ispred Dubrovnika uvijek može pronaći stijena u osami gdje vam nitko neće smetati

Pohode ga mnogobrojni dnevni izletnici, najviše iz Dubrovnika, ali zbog posebno uređenih pravila i nesigurnih sidrišta, nije često posjećen od strane nautičara. Za nepovoljnih vremenskih prilika nakon što dubrovačke konture ostavite po krmi, mnogo je sigurnije provu usmjeriti prema sjeveru.

Jedini naseljeni Elafiti su Koločep, Lopud i Šipan

Naime, u Koločepskom kanalu svi vjetrovi također znaju puhati snažno, ali ne razvijaju velike valove, za što se čudesno pobrinula priroda podarivši ovom mikroakvatoriju još jedan prirodni valobran – magično lijepe Elafitske otoke. Elafiti su otočna oaza Dubrovnika, kako u prošlosti, tako i danas.

Prethodno omiljeno mjesto dubrovačkih gospara, a danas onih dubrovačkih sretnika koji imaju priliku pobjeći iz Grada za vrijeme turističke gužve. Najveća tri koja su ujedno i jedini naseljeni Elafitski otoci – Koločep, Lopud i Šipan – skladno su nanizani jedan uz drugi, a iako imaju mnogo različitosti, dijele i pregršt sličnosti.

Glavne luke nalaze se na sjeverozapadnoj strani otoka, dok su manje razvijena nautička odredišta na njihovim sjeveroistočnim stranama. Svi su opojno zeleni, a u bujnu vegetaciju skladno se uklopila bogata stoljetna arhitektura dubrovačke vlastele, koja je ovaj rajski kutak naše zemlje iskoristila za gradnju svojih ljetnikovaca.

Ovo je fotografija elafitski otoci
Zbog jezerski uvjeta Elafiti su idealna nautička destinacija

Otok Koločep: Najljepše se sidriti u Uvali Donje Čelo

Otok Koločep je najbliži, najmanji, ali i od strane nautičara najslabije posjećen među Elafitima. Na otoku se nalaze dva naselja, Gornje i Donje Čelo, a nazive su dobili prema smještaju u odnosu na izlaz sunca, pa ne čudi činjenica da se Gornje Čelo nalazi na istočnom dijelu otoka (sunce ide gore), a Donje Čelo na zapadnom (sunce ide dolje). Obje uvale su lijepa i dobra mjesta za kupanje, ali zbog blizine Dubrovnika treba računati na valove koje podižu mnogobrojna plovila.

Uvala Donje Čelo smjestila se sa zapadne strane otoka Koločepa te je odlično zaštićena od južnih vjetrova, dok je za maestral potpuno otvorena.

Najljepše se usidriti na sjevernom dijelu ove uvale, ispred glavnog mula, pa okruženi strmim stijenama i tirkiznim bojama uživati u pogledu na gustu borovinu, čemprese, palme te samo mjesto.

Otok Lopud: Skladan utjecaj čovjeka i prirode

Ovo je fotografija Elafiti Lopud Franjevacki Samostan
Pogled na Lopud i franjevački samostan
Ovo je fotografija Lopud 1483
Na Lopudu se nalazi kompleks Lopud 1483 koji predstavlja kombinaciju muzeja, boutique hotela i duhovnog utočišta
Ovo je fotografija uvala Šunj, otok Lopud, Elafiti
Elafiti su najbliži dubrovačkim zidinama, pa je uvala Šunj na otoku Lopudu omiljena destinacija za izlete iz Dubrovnika

Mnogi otok Lopud smatraju najljepšim među Elafitima, a za tu titulu zaslužan je skladan utjecaj čovjeka i prirode. Zbog manjka vezova na obali, mjesto Lopud najčešće pohode samo oni nautičari koji se vole sidriti, ali jači maestral i takve prisili da provu usmjere prema nekoj drugoj, sigurnijoj luci.

Uvala Šunj najpopularnija je plaža dubrovačkog akvatorija

Uvala Šunj na jugoistočnoj strani otoka zaštićena je od svih vjetrova, osim od juga, što se vidi i po pješčanim sprudovima zbog kojih je potreban oprez prilikom približavanja obali. Riječ je o najpopularnijoj pješčanoj plaži dubrovačkog akvatorija, u kojoj je odnedavna otvoren i beach bar za one posjetitelje željne takvog vida zabave.

Preko dana je najčešće prepuna kupača i raznoraznih plovila kojima su Elafiti idealna destinacija za izlet iz Dubrovnika, ali noću, kada je većina dnevnih posjetitelja napusti, uvala Šunj nautičarima otkriva sasvim drugačije lice.

Ovo je fotografija šipanska luka Elafiti
Elafiti su pojam za netaknutu prirodu, a u miru Šipanske luke uživa jako puno nautičara

Elafiti za gurmane: Šipanska luka zadovoljit će i najzahtjevnije

Najveći otok Elafita je Šipan, a uplovljenje u Šipansku Luku u suton poseban je doživljaj, pri čemu se gotovo svakom posjetitelju javi želja da kupi neku staru kamenu vilu ili ljetnikovac i skrasi se u ovom rajskom kutku našeg planeta. Predstavlja omiljenu destinaciju i najzahtjevnijih gurmana za koje je u uvali usidreno nekoliko bova. U ovom duboko uvučenom zaljevu moguće se vezati na rivu ili usidriti, a jedino se oprez savjetuje za neugodnog lebića.

Na suprotnoj strani otoka Šipana smjestio se Suđurađ. To je malo ribarsko mjesto u kojem pogled s prove broda može popratiti sva mjesna događanja. Odavde je najviše dubrovačkih ribara pa ih se u Suđurađu često može vidjeti kako izvlače mreže i prebiru ulov, što je prava atrakcija za posjetitelje.

Suđurađ: Šarm juga i palače Skočibuha

Svakako obiđite jednu od najljepših vila dubrovačkog područja – staru palaču Skočibuha, pa prošetajte mediteranskim vrtom, obiđite dvije kule koje su služile za obranu od gusara, mlinicu, ali i jedini sačuvani primjer drvenog balkona iz tog renesansnog razdoblja.

Ovo je fotografija Suđurađ, otok Šipan, Elafiti
Najveća atrakcija Suđurađa su ladanjsko-gospodarski sklopovi obitelji Stjepović-Skočibuha

Uvala pruža solidan zaklon gotovo po svim vjetrovima, a plovila se mogu sidriti ili vezati na obalu. Riječ je o sve popularnijoj destinaciji nautičara, ali i mnogobrojnih dnevnih izletnika pa je preko dana u mjestu uvijek živo. Na otok Šipan se prirodno nastavlja nenaseljeni Jakljan, omiljeno odredište morskih Robinzona, koje vam predlažemo da posjetite u sklopu plovidbe kroz Južni Jadran između Dubrovnika i Lastova.

Otok Jakljan: Tamo gdje borovi ljube more

Jugozapadna obala Jakljana stjenovita je i nepristupačna, dok se uz čitavu sjeveroistočnu stranu otoka može sidriti. Tu borovi doslovno ljube more, a boje se prelijevaju od tamnozelene do kobaltnoplave i za koju god uvalu se odlučite na potezu od otočića Crkvine do najsigurnije uvale Veli Jakljan, vjerojatno ćete uživati u osami ili društvu tek pokojeg čarter-broda.

Ovo je slika otok Jakljan
Elafiti: Uvala Veli Jakljan na otoku Jakljanu

Po povratku u Grad mnogi se odluče za noćenje u obližnjem, duboko uvučenom Zatonskom zaljevu. Naime, Zaton rado posjećuju nautičari koji su željni mira i privatnosti, a pri tome ih tek dvadesetak minuta vožnje dijeli od dubrovačkog glamura i njegovih zidina. U prostranom zaljevu sidre se raznorazna plovila, a sve češće svoj mir tu pronalaze i luksuzne megajahte.

Gotovo svake noći, pa i za najsparnijih dana, s okolnih strmih planina snažno se strmoglavi osvježavajući sjeverac koji nepripremljene nautičare neugodno iznenadi, a one druge iznimno ugodno rashladi.

Fotografije I. Pervan, B. Kačan, M. Romulić, ACI

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija Doktora Nikola Deskovic 00 Intervjui

Nikola Dešković: Doktor od biznisa i jedrenja

Pobjedom na ovogodišnjoj Mrdujskoj regati Nikola Dešković ostvario je još jedan san, a ovaj splitski poduzetnik s inozemnom adresom očito ima formulu kako ostvariti snove …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Optimus Prime moj je novi najbolji prijatelj

U prvom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojoj novoj jedrilici Class 40 koja se zove Optimus Prime Put do mojeg novog broda …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Ovo je fotografija Regent Porto Montenegro Hoteli

Proljetni hedonizam u Regent Porto Montenegru

Regent Porto Montenegro privlači nenametljivim luksuzom, bezvremenskim dizajnom interijera i profinjenim ugođajem, a ovog je proljeća dostupan po posebnoj ponudi za državljane i rezidente zemalja …

Ovo je fotografija Basecamp bubble hoteli Luksuz

Bubble hoteli: Uronite u mjehuriće luksuza

Bubble hoteli omogućavaju jedinstveno iskustvo prirode, savršen pogled na zvjezdano nebo noću i uživanje u spektakularnim izlascima sunca u praskozorje Bubble Luxotel Wadi Rum Rezervirajte …

Ovo je fotografija Mercedes EQB Automobili

Mercedes EQB: Električna mobilnost u obiteljskom paketu

Električna ofenziva Mercedes-Benz automobila ne samo da ubrzava, nego ubrzava kao i sama Mercedes-EQ vozila: dok se prvi EQA modeli pojavljuju u europskim salonima, uz …

Ovo je fotografija grad Rovinj Hrvatska

Rovinj: Grad u kojem Istra ljubi more

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Scroll to Top