Elafiti: Otoci s potpisom dubrovačkih gospara

7 MINUTES READ

Nakon Dubrovnika lijepo je provu usmjeriti prema najjužnijem jadranskom dragulju – gradu Cavtatu, a potom vas čekaju magično lijepi Elafiti

Kao najljepši grad u Hrvatskoj, Dubrovnik s pravom možemo prozvati jadranskom Mona Lisom. U toplijoj polovici godine, zbog mnogobrojnih posjetitelja, posebice onih s kruzera, iskonski dodir s ovom bezvremenskom ljepoticom možda imaju samo nautičari koji neometano plove podno impozantnih zidina i upijaju moć i ljepotu ove svjetski poznate destinacije.

Ovo je fotografija Dubrovnik gradska luka
Dubrovačke zidine predstavljaju prekrasan prizor kada im prilazite s mora

Nautičari dubrovački dio Jadrana još uvijek nisu okupirali, a prisutni morski sretnici svaki intimni trenutak mogu zahvaliti činjenici što ovaj dio Lijepe naše još nije dovoljno dobro prometno povezan s ostatkom zemlje te što im je donedavno u ovom akvatoriju bila na raspolaganju samo jedna marina – ACI marina Komolac.

Elafiti se nalaze blizu tri marine

Jedna od najljepših hrvatskih marina, smještena na ušću najkraće rijeke u Europi, rijeke Omble, te udaljena tek šest kilometara od stare gradske jezgre, dobila je glamurozno društvo – Marinu Frapu Dubrovnik. Riječ je o novom nautičkom centru, smještenom u samom srcu Gruškog zaljeva, koji je opremljen i za prihvat 50-metarskih luksuznih jahti te će tako značajno povećati nautičku ponudu ovog akvatorija.

Ovo je fotografija ACI marina Dubrovnik
Elafitski otoci su od ACI marine Dubrovnik udaljeni nekoliko nautičkih milja

Tu je i obližnja ACI marina Slano, smještena u duboko uvučenoj uvali Slano, koja je oplemenila je nautičku ponudu dubrovačkog akvatorija i potaknula turistički razvoj ovog ratom opustošenog mjesta.

Na sreću, meditativna vibra ovog dijela Jadrana za sada još uvijek nije ozbiljnije narušena, a ostaje nam samo nada da će tako i ostati! Elafitski otoci nalaze se blizu sve tri marine, stoga one predstavljaju dobre polazišne točke za otkrivanje magičnog arhipelaga.

Cavtat je najjužniji jadranski dragulj

Po isplovljenju iz Dubrovnika, u slučaju da se bura nije raspuhala, ali ni da južni vjetrovi nisu zapjenili more, lijepo je provu usmjeriti prema najjužnijem jadranskom dragulju – gradu Cavtatu.

Cavtat je živahno mediteransko mjesto koje krasi bujna vegetacija, jedna od najslikovitijih jadranskih riva te autohtona arhitektura, na kojoj je vidljiv snažan utjecaj Dubrovačke Republike, ali i graditeljski stil mnogobrojnih kapetana. Zbog blizine aerodroma, Cavtat je popularna polazna i odlazna točka glamuroznih megajahti, a samim time i poznato odredište svjetskog jet-seta.

Ovo je fotografija Cavtat
Cavtat je godinama ishodišna točka za krstarenja po Jadranu za velike jahte koje u tom šarmantnom gradiću u blizini dubrovačkog aerodroma dočekuju svoje goste

U Cavtatu se siguran zaklon može pronaći po svakom vremenu, samo treba odabrati prikladno prenoćište. Noć se može provesti u uvali Tiha ili, pak, u glavnoj cavtatskoj luci, koja se nalazi nešto zapadnije te je zbog sezonskog carinskog prijelaza popularna štacija plovila koji namjeravaju posjetiti Crnu Goru. Ako već niste, po povratku ćete zasigurno primijetiti velike jahte i kruzere usidrene u ‘dubrovačkom trokutu’ koji čine otok Lokrum, hotel Excelsior i stara gradska luka.

Vječno zeleni Lokrum je otok legendi i ljubavi

Lokrum je zaštićen kao posebni rezervat šumske vegetacije, a prema tom vječno zelenom otočiću usmjereni su svi pogledi iz staroga grada prema moru. To je gradska oaza mira i najprivlačnije mjesto za kupanje, a zovu ga i otokom legendi i otokom ljubavi. Lokrum ima još jedno veliko značenje, a to je činjenica da predstavlja prirodni valobran Dubrovnika. Pristup posjetiteljima dozvoljen je samo iz uvale Portoč, a ulaz se naplaćuje.

Ovo je fotografija otok Lokrum
Lokrum je idealan za sve koji se žele malo maknuti iz turističke vreve, te naći malo privatnosti jer se na tom otočiću tik ispred Dubrovnika uvijek može pronaći stijena u osami gdje vam nitko neće smetati

Pohode ga mnogobrojni dnevni izletnici, najviše iz Dubrovnika, ali zbog posebno uređenih pravila i nesigurnih sidrišta, nije često posjećen od strane nautičara. Za nepovoljnih vremenskih prilika nakon što dubrovačke konture ostavite po krmi, mnogo je sigurnije plovidbu nastaviti prema sjeveru.

Jedini naseljeni Elafiti su Koločep, Lopud i Šipan

Naime, u Koločepskom kanalu svi vjetrovi također znaju puhati snažno, ali ne razvijaju velike valove, za što se čudesno pobrinula priroda podarivši ovom mikroakvatoriju još jedan prirodni valobran – magično lijepe Elafitske otoke. Elafiti su otočna oaza Dubrovnika, kako u prošlosti, tako i danas.

Prethodno omiljeno mjesto dubrovačkih gospara, a danas onih dubrovačkih sretnika koji imaju priliku pobjeći iz Grada za vrijeme turističke gužve. Najveća tri koja su ujedno i jedini naseljeni Elafitski otoci – Koločep, Lopud i Šipan – skladno su nanizani jedan uz drugi, a iako imaju mnogo različitosti, dijele i pregršt sličnosti.

Glavne luke nalaze se na sjeverozapadnoj strani otoka, dok su manje razvijena nautička odredišta na njihovim sjeveroistočnim stranama. Svi su opojno zeleni, a u bujnu vegetaciju skladno se uklopila bogata stoljetna arhitektura dubrovačke vlastele, koja je ovaj rajski kutak naše zemlje iskoristila za gradnju svojih ljetnikovaca.

Ovo je fotografija elafitski otoci
Zbog jezerski uvjeta Elafiti su idealna nautička destinacija

Otok Koločep: Najljepše se sidriti u Uvali Donje Čelo

Otok Koločep je najbliži, najmanji, ali i od strane nautičara najslabije posjećen među Elafitima. Na otoku se nalaze dva naselja, Gornje i Donje Čelo, a nazive su dobili prema smještaju u odnosu na izlaz sunca, pa ne čudi činjenica da se Gornje Čelo nalazi na istočnom dijelu otoka (sunce ide gore), a Donje Čelo na zapadnom (sunce ide dolje). Obje uvale su lijepa i dobra mjesta za kupanje, ali zbog blizine Dubrovnika treba računati na valove koje podižu mnogobrojna plovila.

Uvala Donje Čelo smjestila se sa zapadne strane otoka Koločepa te je odlično zaštićena od južnih vjetrova, dok je za maestral potpuno otvorena.

Najljepše se usidriti na sjevernom dijelu ove uvale, ispred glavnog mula, pa okruženi strmim stijenama i tirkiznim bojama uživati u pogledu na gustu borovinu, čemprese, palme te samo mjesto.

Otok Lopud: Skladan utjecaj čovjeka i prirode

Ovo je fotografija Elafiti Lopud Franjevacki Samostan
Pogled na Lopud i franjevački samostan
Ovo je fotografija Lopud 1483
Na Lopudu se nalazi kompleks Lopud 1483 koji predstavlja kombinaciju muzeja, boutique hotela i duhovnog utočišta
Ovo je fotografija uvala Šunj, otok Lopud, Elafiti
Elafiti su najbliži dubrovačkim zidinama, pa je uvala Šunj na otoku Lopudu omiljena destinacija za izlete iz Dubrovnika

Mnogi otok Lopud smatraju najljepšim među Elafitima, a za tu titulu zaslužan je skladan utjecaj čovjeka i prirode. Zbog manjka vezova na obali, mjesto Lopud najčešće pohode samo oni nautičari koji se vole sidriti, ali jači maestral i takve prisili da provu usmjere prema nekoj drugoj, sigurnijoj luci.

Uvala Šunj najpopularnija je plaža dubrovačkog akvatorija

Uvala Šunj na jugoistočnoj strani otoka zaštićena je od svih vjetrova, osim od juga, što se vidi i po pješčanim sprudovima zbog kojih je potreban oprez prilikom približavanja obali. Riječ je o najpopularnijoj pješčanoj plaži dubrovačkog akvatorija, u kojoj je odnedavna otvoren i beach bar za one posjetitelje željne takvog vida zabave.

Preko dana je najčešće prepuna kupača i raznoraznih plovila kojima su Elafiti idealna destinacija za izlet iz Dubrovnika, ali noću, kada je većina dnevnih posjetitelja napusti, uvala Šunj nautičarima otkriva sasvim drugačije lice.

Ovo je fotografija šipanska luka Elafiti
Elafiti su pojam za netaknutu prirodu, a u miru Šipanske luke uživa jako puno nautičara

Elafiti za gurmane: Šipanska luka zadovoljit će i najzahtjevnije

Najveći otok Elafita je Šipan, a uplovljenje u Šipansku Luku u suton poseban je doživljaj, pri čemu se gotovo svakom posjetitelju javi želja da kupi neku staru kamenu vilu ili ljetnikovac i skrasi se u ovom rajskom kutku našeg planeta. Predstavlja omiljenu destinaciju i najzahtjevnijih gurmana za koje je u uvali usidreno nekoliko bova. U ovom duboko uvučenom zaljevu moguće se vezati na rivu ili usidriti, a jedino se oprez savjetuje za neugodnog lebića.

Na suprotnoj strani otoka Šipana smjestio se Suđurađ. To je malo ribarsko mjesto u kojem pogled s prove broda može popratiti sva mjesna događanja. Odavde je najviše dubrovačkih ribara pa ih se u Suđurađu često može vidjeti kako izvlače mreže i prebiru ulov, što je prava atrakcija za posjetitelje.

Suđurađ: Šarm juga i palače Skočibuha

Svakako obiđite jednu od najljepših vila dubrovačkog područja – staru palaču Skočibuha, pa prošetajte mediteranskim vrtom, obiđite dvije kule koje su služile za obranu od gusara, mlinicu, ali i jedini sačuvani primjer drvenog balkona iz tog renesansnog razdoblja.

Ovo je fotografija Suđurađ, otok Šipan, Elafiti
Najveća atrakcija Suđurađa su ladanjsko-gospodarski sklopovi obitelji Stjepović-Skočibuha

Uvala pruža solidan zaklon gotovo po svim vjetrovima, a plovila se mogu sidriti ili vezati na obalu. Riječ je o sve popularnijoj destinaciji nautičara, ali i mnogobrojnih dnevnih izletnika pa je preko dana u mjestu uvijek živo. Na otok Šipan se prirodno nastavlja nenaseljeni Jakljan, omiljeno odredište morskih Robinzona, koje vam predlažemo da posjetite u sklopu plovidbe kroz Južni Jadran između Dubrovnika i Lastova.

Otok Jakljan: Tamo gdje borovi ljube more

Jugozapadna obala Jakljana stjenovita je i nepristupačna, dok se uz čitavu sjeveroistočnu stranu otoka može sidriti. Tu borovi doslovno ljube more, a boje se prelijevaju od tamnozelene do kobaltnoplave i za koju god uvalu se odlučite na potezu od otočića Crkvine do najsigurnije uvale Veli Jakljan, vjerojatno ćete uživati u osami ili društvu tek pokojeg čarter-broda.

Ovo je slika otok Jakljan
Elafiti: Uvala Veli Jakljan na otoku Jakljanu

Po povratku u Grad mnogi se odluče za noćenje u obližnjem, duboko uvučenom Zatonskom zaljevu. Naime, Zaton rado posjećuju nautičari koji su željni mira i privatnosti, a pri tome ih tek dvadesetak minuta vožnje dijeli od dubrovačkog glamura i njegovih zidina. U prostranom zaljevu sidre se raznorazna plovila, a sve češće svoj mir tu pronalaze i luksuzne megajahte.

Gotovo svake noći, pa i za najsparnijih dana, s okolnih strmih planina snažno se strmoglavi osvježavajući sjeverac koji nepripremljene nautičare neugodno iznenadi, a one druge iznimno ugodno rashladi.

Fotografije I. Pervan, B. Kačan, M. Romulić, ACI

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Kostelić Ivica Transat Sport

BLOG: Transat Jacques Vabre iz pera Ivice Kostelića

Nakon 22 dana, 14 sati, 29 minuta i 51 sekundu Ivica Kostelić i Calliste Antoine na jedrilici Croatia Full of Life ušli su u cilj …

This is photo of a Rolex Middle Sea Race 2021 Jahting

Regata Rolex Middle Sea: Utjelovljenje mediteranskog ideala

Privlačnost regate Rolex Middle Sea Race nikada nije bila samo u ukupnoj pobjedi ili prvom prelasku preko ciljne linije: ona seže dublje, temelji se na …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija Peter Burling Sport

Peter Burling: Nepodnošljiva lakoća jedrenja

Dvostruki osvajač America’s Cupa nasljednik je slavnih novozelandskih jedriličara kao što su Russell Coutts, Sir Peter Blake, Grant Dalton Kao što u Hrvatskoj ima četiri …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Ovo je fotografija Ivan Kljaković Gašić, ACI Sail Intervjui

Ivan Kljaković Gašpić: Budućnost elitnog jedrenja na Jadranu

Istaknuti hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima, višestruki europski prvak i trostruki sudionik Olimpijskih igara, nešto više od godinu …

elektricni sklopivi bicikli Jahting

Najbolji električni bicikli i romobili za brodove

Sklopivi i ekološki orijentirani e-bicikli i e-romobili vrlo su popularni kod onih koji vole krstariti obalom. Mnogi vlasnici brodova rado ih imaju jer predstavljaju jednostavan …

Jahting

ClubSwan 80 MY Song porinut u La Speziji

Dugačak 80 stopa, ClubSwan 80 dokazuje sposobnost Nautor’s Swan da ponudi niz modela koje se temelje na stilu, brzini, inovacije, tehnologije i konkurentnog jedrenja Nautor’s …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Scroll to Top