Legenda o Benettiju: Kako je najstarije talijansko brodogradilište postalo ikona bezvremenskog stila4 min
00:01:22
00:01:22

Benetti je proizvođač luksuznih jahti s dugom tradicijom koja seže u 19. stoljeće. Jahte talijanskog brodogradilišta su izbor najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svijetu, a često se koriste za privatne zabave, poslovne sastanke ili jednostavno uživanje u odmoru

Benetti dizajnira, gradi i prodaje jahte od kompozitnih materijala, dugačke između 34 i 44 metra, te jahte od čelika i aluminija dugačke od 37 do više od 100 metara. Katalog kuće obuhvaća pet serija: Class, Oasis, B.Yond, B.Now i Custom, a svaka Benettijeva jahta iz tih serija je jedinstveno remek-djelo stvoreno mjeri, za naručitelja.

Proslava 150 godina Benettija

Benettijeva priča počela je 1873. godine kada je Lorenzo Benetti kupio Cantiere Darsena Lucca i postavio temelje za brodogradilište Benetti. U više od 30 godina Lorenzo Benetti izgradio je više od 30 plovila, u eri brodogradnje kojom su dominirali veličanstveni jedrenjaci. Tijekom godina, Benetti je stvorio prava umjetnička djela, uključujući i Brigantino San Giorgio, porinut 1921. godine, koji danas zauzima mjesto uz rame Leonarda da Vincija u Muzeju znanosti i tehnologije u Milanu.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća brodogradilište je pokrenulo revoluciju brodogradnje prijelazom s gradnje u drvu na čelik. Tako je rođen koncept moderne megajahte. Serije Delfino, Gabbiano i Mediterraneo dale su legendarne jahte, koje su privukle aristokrate i međunarodne jet-setere tijekom talijanske ere ‘La dolce vita‘.

David Bowie na jahti Benetti El Caran (1977)

Rainier od Monaka, David Bowie, Mick Jagger, Robin Williams, Michael Caine, pa čak i Beatlesi, koji su često bili gosti svog menadžera, vlasnika Delfina Benettija, gostovali su na tim jahtama.

Benetti Nabila (1980)

Kako je Benettijeva reputacija rasla, Adnan Khashoggi naručio je najpoznatiju jahtu svih vremena, ‘Nabilu’, koju je Donald Trump kasnije preimenovao u ‘Trump Princess’.

Njezin izniman dizajn i raskošni interijeri izazvali su divljenje, a ‘Nabila’ je dosegnula toliko visok status da je odigrala ulogu u filmu o Jamesu Bondu, ‘Never Say Never’ i inspirirala Queenovu pjesmu ‘Khashoggi’s Ship’.

Velika proslava Benettijeve 150. obljetnice održana je u brodogradilištu Viareggio i Livorno s vlasnicima, zaposlenicima i dužnosnicima

Godine 1985. Paolo Vitelli, mladi vlasnik brodogradilišta Azimut, kupio je Benetti oduševljen izvrsnošću brodogradilišta iz Livorna u gradnji luksuznih jahti.

Pod novim imenom, Cantiere Benetti, Vitelli je proveo plan financijskog restrukturiranja i vratio brendu stari sjaj. Njegova vizionarska upotreba kompozitnih materijala u revolucionarnoj seriji Classic 115 iz 1988. dovela je do neviđene prodaje od stotinjak primjeraka u svega deset godina, što je rekord koji još nitko nije oborio.

S pionirskim pristupom i predviđanjem tehnologije budućnosti brodogradnje, Paolo Vitelli je 2006. izgradio ‘Ambrosiju’, prvu dizelsko-električnu jahtu na svijetu, te osnovao interni centar za istraživanje i razvoj, usmjeren na održivost i smanjenje utjecaja brodogradnje na okoliš.

Benetti Luminosity (2020), eksterijer

Jedno od Benettijevih suvremenih remek-djela je ‘Luminosity’, porinuta 2020., monumentalna 107-metarska gigajahta s hibridnim pogonom, a godine 2022. B.Yond od 37-metara nagrađena je kao najzelenija jahta u svojoj klasi, zahvaljujući svom inovativnom hibridnom pogonskom sustavu.

Benetti Luminosity (2020), interijer

Iste godine brodogradilište je revolucioniralo koncept životnog stila na moru sa svojom serijom Oasis Deck, čiji se bokovi otvaraju prema vodi – te su terase brzo postale novi trend u brodogradnji.

Benetti Oasis 40M (2023)

Stoljeće i pol od svojih početaka, Benetti gradi jahte koje utjelovljuju tradiciju, pouzdanost i izvrsnost i simbol su bezvremenske ljepote i vrhunske izrade, pa nema sumnje da je već ostavio neizbrisiv trag i za generacije koje dolaze.

Tekst Marin Nikolić

Fotografije Benetti

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above