Invictus i Capoforte: Dva uspješna lica brodogradilišta Aschenez4 min

Kuća Aschenez nastala je 2014. godine iz strasti Rosaria Alcara, koji je u nautičkom svijetu proveo više od trideset godina, prije nego što je poželio uložiti u brodogradnju Calabrie. Kao partnera za svoj novi pothvat je odabrao provjerenog suradnika, dizajnera Christiana Grandea, sa željom da zajedno stvaraju jedinstvene, posebne jahte, ikone stila koji je proslavio talijansku brodogradnju u svijetu – ukratko, brodove koji spajaju plovidbene osobine i avangardan dizajn.

Brodogradilište se nalazi u blizini Roccelletta di Borgia i danas je jedno od zvijezda međunarodnog nautičkog tržišta. Talijanska brodograditeljska tradicija i vizija za budućnost spajaju se u svim njihovim modelima, kao što je osnivač i želio. Priča o brodogradilištu Aschenez je priča o suradnji i zajedničkim ciljevima, o pravom poslovnom prijateljstvu i suradnji, o strasti, odlučnosti i napretku. Sve su to temelji rada na svakom modelu, a kuća ih u svoja dva brenda – Invictus Yacht i Capoforte Boats – nudi čak 22, redom dizajniranih i građenih pod budnim okom osnivača Alcara.

Profesionalnost, vještina i strast pretvaraju svaku zamisao u jedinstvenu kreaciju, od projekta do proizvodnje, od sitnice poput izbora materijala do konačnog proizvoda, bez kompromisa. Cijeli proces gradnje kuća obavlja sama – od kalupa od stakloplastike, preko sastavljanja, do završnih detalja. Proizvodni proces koristi naprednu tehnologiju, ali kvaliteta konačnog proizvoda i dalje uvelike ovisi o stručnosti zaposlenika. Sve do tkanina i drvenih elemenata, koji se ugrađuju posljednji, svaki djelić svakog primjerka dobiva jednaku pažnju, te s doka brodogradilišta izlazi kao ponosan predstavnik talijanske kvalitete.

Među budućim projektima Ascheneza su novi modeli serije TT i novi modeli s električnim pogonom, a kuća naglašava da se želi nametnuti kao predvodnik zelenog, ekološki prihvatljivog načina plovidbe.

Invictus Yacht: Modeli koji spajaju ljepotu i funkcionalnost

Invictus Yacht gradi luksuzne modele s visokom razinom personalizacije i u unutrašnjosti i na eksterijeru. Katalog brenda nudi modele koji ne znaju za kompromis u pitanjima komfora, a raspored prostorija se na većem broju modela može prilagoditi željama kupca. Pogotovo je zanimljiva serija TT, koja nudi novu viziju luksuznih tendera za maxi jahte, koji su zbog svoje prostrane palube ujedno i savršeni day cruiseri.

Invictus TT 420S

Model TT420, sestra najvećeg modela TT460, dobitnica je nagrade Design Innovation Award za 2020., te prvi model nove generacije, koji spaja funkcionalnost, stil i praktičnost na novim dimenzijama, kao temelj dugotrajnog uspjeha.

Capoforte: Brodovi inspirirani Mediteranom

Luksuz i praktičnost spajaju se u modelima brenda Capoforte Boats, nadahnutima talijanskom obalom. Modeli su projektirani za zahtjevne vlasnike koji znaju kako se plovi i žele eleganciju, ali i sportske performanse dostojne opena. Katalog brenda Capoforte uključuje dvanaest modela, od kojih je najnoviji SQ240, prvi model brenda s električnim pogonom.

Model SQ240, premijerno predstavljen na nedavno održanom nautičkom sajmu u Genovi, dobitnik je nagrade Design Innovation Award, a odlikuje se praktičnošću i efikasnošću. Ima svestran raspored, a pokreće ga električni pogon. Dostupan je s motorima Yamaha Harmo ili Molabo Iscad V50. Filozofija iza ovog modela naglasak stavlja na iskustvo, opuštanje, sigurnost i komfor na moru, a zbog električnog pogona model dopušta iskustvo nalik onome koji nude i jedrilice i jahte, negdje na pola puta između za dva svijeta i s lijepim osobinama oba, pa tako, recimo, od motornih brodova posuđuju lakoću upravljanja i potpuno autonomiju.

Rosario Alcaro: Oblikovanje luksuza budućnosti

Rosario Alcaro je jedan od najvažnijih aktera talijanske brodogradnje. Njegova nautička karijera počela je u devedesetim godinama prošlog stoljeća, kad je postao partner i komercijalni direktor kuće Alcaro, koja se bavila prodajom sportskih brodova, postprodajnim uslugama i čarterom u ljetnim mjesecima. Skok na međunarodno tržište izveo je 2001., kao direktor Seal Marine, kućom koja je za Sessa Marine gradila modele između 19 i 52 stope duljine. Alcaro je 2010. nagrađen za poslovne uspjehe nagradom Kulturne asocijacije Calabrije, a 2014. godine nakon dugogodišnje karijere u internacionalnoj nautici, odvažio se na novu avanturu i osnovao Aschenez, s kojim danas osvaja nove segmente uvijek dinamičnog nautičkog tržišta.

Christian Grande: Dizajner nadahnut svijetom automobila

Christian Grande je dizajner i vizionar koji stoji iza modela Invictus Yacht i Capoforte Boats, a u nautičkom svijetu je poznat po nadahnuću automobilskim dizajnom i avangardnoj estetici. Njegov studio, osnovan 1992. u Parmi, danas je partner mnogim uglednim brodograditeljima, a među njima je od 2016. i Aschenez. Njihov prvi zajednički projekt bio je model s danas slavnim obrnutim pramcem, elementom koji je odmah vizualno izdvojio modele Invictus i postao obilježje njihovih jahta između 28 i 46 stopa duljine.

Fotografije Invictus, Capoforte & Alberto Cocchi

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above