Adria Libar i Vinarija Baraka domaćini Yachting & Wine susreta4 min

Pomorsko učilište Adria Libar i Vinarija Baraka i ove godine su bili domaćini Yachting & Wine susreta povezujući ljubav prema nautici i podneblju u kojem razvijaju posao i odnose

U domaćinskoj atmosferi, 70-ak poslovnih partnera učilišta, predstavnika čarter industrije, kapetana, skipera, predavača, predstavnika medija i raznih institucija Šibensko – kninske županije okupilo se u Vinariji Baraka kako bi spojili užitak posla i druženja. U ležerno-poslovnoj atmosferi informirali su nautičare o aktualnostima u poslu uz zanimljive sugovornike, edukativni panel i na kraju izvrsno vino i odabir hrane.

Iz učilišta Adria Libar nam kažu kako je namjera susreta okupljati suradnike iz branše s kojima dijele iste vrijednosti i razmišljanja o nautici u Hrvatskoj uz dugoročni razvoj s naglaskom na sigurnost, održivost i podizanje razine usluge.

Uzvanike je na samom početku pozdravio domaćin Filip Baraka, vlasnik obiteljske butik vinarije Baraka koja trenutno proizvodi 30 000 butelja vina i uz obiteljsku povezanost s morem, uspješno spaja ljubav prema vinu i moru kroz jedinstvenu priču. Panel predavanje nastavilo se kroz ugodne razgovore koje je vodila Katarina Barić iz Pomorskog učlišta Adria Libar u odličnom društvu sugovornika.

Navigacija nautičkim osiguranjem – Ili, na što sve trebate paziti

Marijan Dželalija, 13 je godina u osiguranju nautičara, po struci diplomirani kineziolog, zaljubljenik u jedrenje i stručnjak u području maritimnih osiguranja ( Lloyd akademija). Marijan je uzvanicima predstavio Yacht-Pool International tvrtku s 45 godina iskustva u osiguranju brodica, jahti i skipera na području Mediterana – u Hrvatskoj s uredom u Poreču.

Brojni razgovori na sajmovima s kojima se susreće s učilištem doveli su Marijana na susret kako bi odgovorio na pitanja vezana uz osiguranja plovila, skipera, kaska, skiperske odgovornosti i ostalih pokrića. Marijan se u svom izlaganju dodirnuo i ‘najosjetljivijeg’ pokrića gubitka prihoda u čarteru i pogonskih šteta što je posebno interesiralo vlasnike čartera.

Financiranje poslova u nautici

Ivica Žuro uz dugogodišnju karijeru u bankarstvu, vrhunski je savjetnik za financiranje i upravljanje u poduzetništvu u tvrtci MM Benefinium. Uža specijalnost su mu financiranje, refinanciranje povoljnijim kreditiranjem, organizacijska poboljšanja, uštede na troškovima poslovanja, o čemu je Ivica i govorio na panelu i stavio se na raspolaganje poduzetnicima u nautici za pomoć.

Osim što je zabavan sugovornik, strastveni kvizaš, bivši košarkaš, njegov poseban stil pisanja lako je primjetljiv kroz vlastite blogove na društvenim mrežama ali i kroz ciljane medije. Sve složeno uz ovu temu – financiranje putem banaka, fondova, potpora, investicijske studije i elaborate – Ivica opisuje razumljivim jezikom. U svom izlaganju Ivica je posebno pohvalio Šibensko – kninsku županiju kao jednu od aktivnijih po pitanju potpore poduzetnicima, subvencioniranju kamate, te općenito sluhu i razumijevanju za poduzetnike.

Tko su ‘Skeneri’?

Beti Puž, prva dama Skener Yachtinga, voditeljica marketinga i Petar Kir Hromatko, direktor i suosnivač, mladi su poduzetnici, diplomirani kineziolozi koji su organizatore oduševili već pri prvom susretu prošle godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Originalnim idejama i projektom koji nudi nešto drugačije u nautici s ciljem produženja nautičke sezone i originalnosti ponude primjer su mladih koji razmišljaju kako ostati i raditi u Hrvatskoj. Skiperi tvrtke Skener Yachting, svi diplomirani kineziolozi spojili su pedagogiju, znanje i posebne vještine u kojima su specijalizirani kao instruktori – jedrenje na dasci, joga, fitness, masaža, plivanje – kroz nautičku ponudu aktivnog odmora i animacije.

Tradicionalna kuhinja na moderan način

Chef Mate Sučić nakon nekoliko godina rada i vođenja kuhinja u u restoranima i hotelima, u vihoru pandemije okrenuo se privatnim vodama u djedovom rodnom mjestu – Mirlović Zagori uz obitelj, koja mu je desna ruka. Uz njegov kuharski poziv, specifično okruženje u kojem u vlastitom restoranu Campanelo gradi svoju priču i ponudu, suradnju s OPG-ovima i ljubav prema lokalnim namirnicama organizator je želio potaknuti nautičare u isticanju lokalne gastronomske ponude budući da su upravo nautičari promotori destinacija.

Chef Mate je s uzvanicima podijelio posebno zadovoljstvo priznanja i nagrade za trud i rad, koje mu je nedavno u Zagrebu uručilo Gault&Millau za Mladog Chefa 2023. Nakon službenog dijela programa priredio je za uzvanike specijalitet od dagnji u suradnji s Dalmatia Sea Food.

Nakon službenog programa, druženje sa uzvanicima nastavilo se na terasi vinarije uz iskustvo kušanja vina, lokalne hrane i predivan pogled na vinograd i okruženje. Prema reakcijama uzvanika, domaćini su i ove godine pružili poseban doživljaj povezujući ljubav prema nautici i podneblju u kojem razvijaju posao i odnose kroz okupljanja i druženje u zajednici nautičara.

Fotografije Adria Libar

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above