Arhipelag snova između Korčule i Lumbarde4 min

Otoci oko Korčule poput Badije, Stupe ili Vrnika dio su Korčulanskih škoja koji magnetski privlače nautičare zbog jedinstvenog ambijenta i iskonskih prirodnih ljepota

Na razmeđu splitskog i dubrovačkog akvatorija usidrio se atraktivan otočni mikrokozmos popularno nazvan – Korčulanski škoji. Riječ je o slikovitom labirintu od 20 otoka i otočića koji rado posjećuju mnogobrojni nautičari, ali i lokalno stanovništvo.

otok korčula korčulasnki arhipelag

Sa zapadne strane ovaj komadić raja brižno čuva grad Korčula, okružen impozantnim zidinama i kulama, dok s istočne dobrodošlicu želi Lumbarda, grčka kolonija iz 4. stoljeća prije Krista, kao i rodno mjesto autohtone sorte grožđa grk.

Otok Badija, carstvo jelena u blizini Korčule

Badija je najveći otok ovog šarmantnog arhipelaga s upečatljivim franjevačkim samostanom. Popularno sidrište, koje se nalazi na južnoj strani otoka, pruža odličnu zaštitu i od bure ako krmene konope vežete za obalu. Oko cijelog otoka vijuga borovinom nadsvođena šetnica, a tu obitavaju i jeleni pa treba širom otvoriti oči. Nerijetko se mnogo ovih elegantnih životinja okupi pokraj samostana te se, na oduševljenje posjetitelja, goste s njihovih dlanova.

otočić badija korčulanski arhipelag otok badija hranjenje jelena

Otok Vrnik

Vrnik je jedini naseljeni otok smješten u blizini grada Korčule i njegova ljepota već izdaleka magnetski privlači nautičare. Poznat je po kamenolomima i kamenoklesarima, a vrnički kamen korišten je za izgradnju Korčule, Dubrovnika, Aje Sofije, Venecije, Budimpešte, Zagreba, Bijele kuće… Posljednjih godina ovaj minijaturni otok postaje mondeno okupljalište malog broja sretnika i izletnika koji vole uživati u privatnosti i iskonskim ljepotama.

Otoci oko Korčule pružaju nevjerojatan mir, a nastanjeni su i simpatičnim životinjama, poput jelena i koza

Uz njegove južne obale, potpuno zaštićene od bure, i veće luksuzne jahte rado provedu bezbrižnu noć. Najatraktivnije sidrište arhipelaga predstavlja tirkizna laguna kod otoka Stupe. S obzirom da ne nudi dobru zaštitu ni od jednog jačeg vjetra, prvenstveni je odabir za dnevno kupanje.

molo stupe korčulanski arhipelag  otoci oko korčule moro beach bar stupe

Moro beach bar zvijezda je otočića Stupe

Međutim, za vrijeme bonace nautičari rado na Stupama provedu i romantičnu noć, vezani na bovu ili pak ponton, pred Moro beach Stupe. Posebnu čar ovom ekskluzivnom beach baru, osim jedinstvenog ambijenta, daju primamljive ležaljke te ljuljačka u moru.

Stopite se s prirodnim titrajem ovog mističnog mjesta, a nakon što se opremite maskom i perajama svakako uronite u čarobno plavetnilo koje ga okružuje. Otoci oko Korčule, poput otočića Majsan, Planjak, Sutvara, Gubavac pružaju bajkoviti mir, krase ih mala žala, a na jednom od njih obitavaju i simpatični zečevi. Uz ove škoje se rado sidre lokalne barke pa nekolicina sretnika nerijetko provede čitav dan imajući odabrani otočić samo za sebe.

otoci oko korčule

Što posebnije i ljepše od toga poželjeti? Nautičari trebaju znati da je brzina plovidbe ovim predivnim dijelom Jadrana ograničena na četiri čvora, kao i da treba pripaziti na nekolicinu, uglavnom označenih, podvodnih hridi. Osim nautičara, obale arhipelaga, odnosno otoka oko Korčule rado otkrivaju i mnogobrojni ljubitelji kajaka, koje je posebno lijepo vidjeti uz njegove obale.

Uz ove škoje rado se sidre lokalne barke pa nekolicina sretnika može imati čitav dan otočić samo za sebe

Ipak trebate imati na umu da ovdje gotovo svi vjetrovi znaju puhati snažno, a posebice bura kada se ‘zakotrlja’ s 961 metra visokog Svetog Ilije, planinskog čuvara poluotoka Pelješca. Jugo i maestral povremeno također snažno zapušu ovim dijelom ‘korčulanskog mora’. To potvrđuju mnogobrojni kajteri i surferi koji ljeti redovito ukrase Pelješki kanal zadivljujućim vratolomijama.

korčulanski arhipelag unutrašnjost otoka korčule aktivni odmor

Ovaj akvatorij je poznat i po ukusnim morskim ježincima. Zgodno je znati da ćete one jestive prepoznati po školjkama, algama, kamenčićima kojima su, kao prave bodljikave dame, i ukrašeni. Sve što trebate učiniti jest prerezati ih na pola i poškropiti mrijest s nekoliko kapi limunova soka, pa se prepustite nirvani ovog morskog okusa.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Ivo Pervan, Mario Jelavić, Damir Pačić & Mario Romulić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above