Restorani na Korčuli: Održivost i otok kao inspiracija



6 min

Korčulanska gastronomija počiva na jednostavnosti i genijalnosti mediteranske kuhinje, koju možete upoznati kroz restorane s Michelinovom zvjezdicom, tradicionalne konobe i eko-imanje

Nakon što smo na prethodnim stranicama oplovili obalna mjesta i uvale otoka Korčule, odlučili smo se malo zadržati na kopnu i kušati djelić gastronomskog hedonizma koji nude restorani na Korčuli. Posebnost otočne tradicije, divlja vegetacija, raznolikost mikrolokaliteta i more koje ga okružuje akterima ove priče daje razlog da iskoriste sve prirodne resurse Korčule i prezentiraju ih kroz okuse.

Restorani na Korčuli

Restorani na Korčuli naglasak stavljaju na ekološkim, lokalnim i svježim namirnicama, kojima nastoje prezentirati jednostavnost i genijalnost tradicionalne i mediteranske kuhinje. Grad Korčula je svakako nezaobilazna gastro destinacija jer je u njemu svoje mjesto našao restoran okrunjen Michelinovom zvjezdicom. Stoga je restoran Lešić Dimitri bio i naša prva lokacija.

restoran LD, restorani na korčuli

LD RESTAURANT

Inspiraciju za ovogodišnji jelovnik korčulanskog LD restorana chef Marko Gajski pronašao je u održivosti obrade namirnica. Zajedno sa svojim timom raznim tehnikama i na kreativan način obrađuje svaki dio namirnice do njezine potpune iskoristivosti, što u konačnici svakom jelu daje posebnu priču i istinsku dubinu okusa.

S obzirom na to da je LD kuhinja utemeljena na korijenima hrvatske gastronomije, na jelovniku posebno mjesto zauzima janjetina s graškom, koja u modernoj LD interpretaciji daje potpuno novo iskustvo okusa. Kušali smo i ‘nigiri’, nadaleko popularno jelo restorana, koje vizualno izgleda kao onaj japanski, ali je u viziji chefa Gajskog riba gof i njegova potpuna iskoristivost u glavnom fokusu.

restoran LD
Luksuzni restoran LD rezerviran je za fin, moderan i poseban doživljaj podneblja koji ispunjava sva očekivanja

restoran LD

Nakon toga je uslijedila izvrsna gyoza punjena kozicama, u mousseline umaku, s čilijem, daikonom i sezamom. Desert Otok predstavlja elemente otoka Korčule kao vječne inspiracije, a čine ga biskvit od naranče i maslinova ulja, krema od mladog sira, uz dodatak marmelade od gorkih naranči, tostiranih badema i krokanta od meda.

Proširena vinska lista, osim velikog broja hrvatskih vina, ove godine nudi i pozamašan broj vrhunskih stranih etiketa pomno odabranih od strane LD sommeliera, a uvodi se i lista arhivskih vina koja će biti dostupna na upit. Novost je i uvođenje online sustava rezervacija na web-stranici restorana, koja vam je, vjerujte, potrebna.

ATERINA

Već deset godina samouka kuharica Maja Kršinić, vlasnica konobe Aterina, kuha ono što ona voli, a gosti s oduševljenjem prihvaćaju.

Konoba se smjestila na Trgu korčulanskih kipara i klesara, gdje se u ljetnim sparnim danima uvijek može osjetiti lagani povjetarac dok uživate u jednostavnim, ali nadasve ukusnim mediteranskim jelima s kojima je konoba i stekla svoju reputaciju.

restorani na korčuli, konoba Aterina
U konobi Aterina se redovito čeka red za mjesto jer pripremaju maštovita i jednostavna jela koja vas vraćaju u djetinjstvo

restorani na korčuli, konoba Aterina

Od svega što se lokalno može uloviti, ubrati ili uzgojiti svakodnevno se slažu dnevne ponude koje ne smijete zaobići. Na našem stolu se tako našla juha dana koja je bila bogata velikim komadima gofa, zatim crni rižot od sipe, brudet od pasa s palentom te pečeni gof serviran s mahunama, cvjetačom, mrkvom, crnom lećom i pireom od graška.

Od svega navedenog morali smo probati i, kako oni to nazivaju, ‘Od svega po malo’, što bi značilo namaz od slanutka sa slanim inćunima, paštetu od tune, sir iz ulja, domaći kozji sir, pršut, džem od kapule te domaći svježi kruh. Na jelovniku Aterine nalaze se još raznorazne tjestenine, salate i jela na žlicu, ali kod nas više nije bilo mjesta.

restorani na korčuli, konoba Aterina restorani na korčuli, konoba Aterina

Za desert kažu ‘Pitajte čega ima’, a najčešće su to rožata, torta od rogača s preljevom od gorke naranče, torta od bosiljka ili, kad je sezona, breskve u grku, autohtonom vinu Lumbarde, s đumbirom. Kako jelovnik njeguje lokalno, tako i vinska lista prati bogatu ponudu vinara s otoka.

EKO ŠKOJ

Nakon što se smjestite ispod raskošnih stabala lipe i pelegrinke, koje za vrijeme cijele ljetne sezone gostima imanja Eko Škoj u Žrnovu pružaju prirodnu hladovinu, zasigurno ćete se prvo osvrnuti oko sebe i upijati zvukove tišine.

Eko Škoj
Jelena i Diana Marović u Eko Škoju oživljavaju tradicionalni način života uz poštovanje lokalnog, a mjesto je to i učenja, druženja i kulinarstva

restorani na korčuli, imanje Eko Škoj

Naime, Eko Škoj je prvo eko-imanje na Korčuli koje u svojim maslinicima broji oko 150 vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja te različitih kultura voća i povrća, od kojih proizvode vinski ocat u kombinaciji sa smokvom, ružom ili višnjom, marmelade, rakije, likere, biljne i voćne macerate, ekstra djevičansko maslinovo ulje i mnogo drugih delicija.

Ovo je mjesto posebno po individualnom pristupu svakom gostu, kojima kroz šaroliku dnevnu ponudu jela za ručak i večeru nude sezonske, svježe namirnice i autohtone proizvode otoka. Naš degustacijski slijed započeo je tapenadom od graška i badema s tostiranim domaćim kruhom od integralnog pirova brašna, maslinova ulja i raznoraznih sjemenki, koju je pratio mladi kozji sir sa sušenim rajčicama, crnim maslinama i aromatiziranim maslinovim uljem.

restorani na korčuli, imanje eko škoj u žrnovu restorani na korčuli, imanje eko škoj u žrnovu

Nakon toga su uslijedile salata hrastov list s aromatiziranim vinskim octom s višnjom i jestivo cvijeće te dugo kuhana palamida poslužena s divljom rikulom, ukiseljenim daikonom i kaparima. A desert – amaret podloga s biskvitom od maslinova ulja i gorke naranče te krema od kozjeg mlijeka i cvijeće od ljubičastog bosiljka – donio nam je uravnotežen okus prirode u ustima. Koliko god vam teško to bilo za zamisliti, jedno je sigurno, Korčula se osjeća u svakom zalogaju Eko Škoja.

KONOBA MATE

Mate i Mirjana Farac prvim gostima su vrata konobe otvorili 2000. godine, kada su se s dostupnim namirnicama sa svoje farme i iz vrtova odlučili poigrati i ponuditi nešto drukčije. Premda njihov jelovnik nije velik i ne poslužuju glamurozne dekoracije na tanjuru, do sada su u svoj portfelj pospremili oznaku Michelin Bib Gourmand, Michelinovu zelenu zvjezdicu i nagradu Gault & Millau za najbolje slastice.

restorani na korčuli, konoba mate u pupnatu konoba mate u pupnatu

Gotovo sve namirnice proizvode sami, ekološki uzgajaju voće, povrće i raznorazno aromatično bilje, za što je zaslužna Ana Farac, rade domaću tjesteninu i kruh, marmelade, sokove i likere, imaju svoje kozliće, a gostima poslužuju ležerna tradicionalna jela bogata okusa iz prirode. Težačka plitica bila je uvertira u njihovu prezentaciju i filozofiju potpune iskoristivosti namirnice.

Domaća šalša od rajčica s tradicionalnim makarunima, savur od sabljarke (riba u marinadi od ulja, octa, luka, lovora i ružmarina) te pašticada od tune s domaćim njokima dio su iskonske dalmatinske ponude. Deserti virtuozne Biljane Miline prava su senzacija okusa aromatiziranog mediteranskog bilja, a mi smo za ovu priliku kušali čokoladne praline punjene alvizom (biljka limunovac) i karamelom, te mousse od lovorike i bijele čokolade s gelom od zelene jabuke.

konoba mate
Zaljubljenici u slatko u konobi Mate imaju priliku probati zaista neobične kombinacije okusa spojene u čarobne deserte

konoba mate

Nemojte zaobići posjetiti Pupnat, mjesto gdje je ova jedinstvena priča nastala, jer domaćini konobe Mate će vas u svoj obiteljski dom, koji je ujedno mjesto okupljanja, druženja i blagovanja, primiti raširenih ruku i osvojiti iskrenim gostoprimstvom.

Fotografije Đorđe Stošić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above