Dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima, predstavljeno šesto izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2023.5 min

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je Marijo Curić, chef dubrovačkog restorana 360. Trofej Veliki chef sutrašnjice osvojila su dva chefa – Saša Began iz restorana Foša u Zadru i Aleksandar Grubić, iz restorana Badi, u Lovrečici kraj Umaga.

Dobitnici trofeja GM 2023

Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Tomici Đukiću i Damiru Josiću, chefovima Restorana vinarije Josić u Zmajevcu, dok je Nenad Kukurin iz restorana Kukuriku u Kastavu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Katarina Vrenc, chefica u restoranu Sopal u Zagrebu, i Mate Sučić, vlasnik i chef Konobe Campanelo u Mirlović Zagori.

Zdravko Kalabrić, jedini hrvatski chef član udruge World Master Chefs, osvojio je Trofej za zasluge u gastronomiji, a zagrebačkom restoranu Noel pripao je Trofej za najbolji servis. Samoborska slastičarnica U prolazu osvojila je Trofej za najbolji POP lokal.

Fabris Peruško, Ingrid Badurina Danielsson i Chef godine Marijo Curić
Ana Grgić Tomić, Aleksandar Grubić, Saša Began i Paul Ivić
Nenand Kukurin, Zoran Ković – direktor Dukata i Iva Kuhtić direktorica za marketing Dukata (gore); Trofej za mlade talente Katarina Vrenc i Mate Sučić (lijevo); Trofej za zasluge u gastronomiji Zdravko Kalabrić (desno)

U kategoriji najboljih restorana, s osvojene 4 toke slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, restoran Cap Aureo i chef Jeffrey Vella, Monte iz Rovinja i chef Danijel Đekić, zagrebački NAV chefa Tvrtka Šakote, restoran Nebo chefa Denija Srdoča iz Rijeke, šibenski Pelegrini chefa Rudolfa Štefana, restoran Noel iz Zagreba i chef Bruno Vokal, te restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu i chef Ana Grgić Tomić.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, gdje se u utorak 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana. Predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno 270 top restorana, 100 POP – popularnih lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske, te po prvi put i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske. U selekciji restorana i POP mjesta 39 je novih, kojima je to prvo uvrštenje u vodič.

Najbolji restorani Hrvatske – Monte, 360, Noel, Cap Aureo, Zinfandel’s

‘Veseli nas da unatoč svim izazovima s kojima se susreće naša gastronomija, raste svijest o njenom značaju za razvoj turizma i gospodarstva te da neke hrvatske regije ulažu dodatne napore kako bi potakle svoje ugostitelje i male proizvođače hrane i vina da poboljšaju kvalitetu ponude. Osobito nam je drago da chefovi i gosti sve više prepoznaju relevantnost našeg vodiča, a želimo zahvaliti i našim partnerima koji nas podržavaju i vjeruju u kvalietu hrvatske gastronomije’, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta republike Hrvatske i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji su uručili trofeje mladim talentima, odnosno najboljim restoranima.

‘Značaj enologije i gastronomije za cjelokupnu turističku ponudu Hrvatske, Vlada RepublikeHrvatske prepoznala je kroz strategiju razvoja održivog turizma do 2030. kao i kroz niz predviđenih mjera u Nacionalnom planu razvoja održivog turizma u Hrvatskoj. Čestitam svim dobitnicima Gault&Millau nagrada, kao i svima koji svojom kreativnošću svakim danom obogaćuju turistiučku ponudu kroz autentične okuse te iskrenu i strastvenu interpretaciju’, rekla je ministrica Brnjac.

Filip Verbanac, Stella Pasek, Tilen Utenkar, Željka Bleuš, Nikola Tomašić i Bruno Vokal

Na Gault&Millau Croatia svečanosti i ovaj put uručene su stipendije Raise the Bar programa čiji je cilj povećanje kvalitete obrazovane radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Do sada je 14 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije Raise the Bar, koje su im omogućile usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.

Sada im se pridružuju nova 4 stipendista: Stella Pasek, Željka Bleuš i Nikola Tomašić iz Hrvatske te Tilen Utenkar iz Slovenije. Nagrade stipendistima uručilo je Filip Verbanac – direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu u ugostiteljstvo Coca Cola HBC.

Noć kulinarskih oscara započela je aperitivom uz šampanjac Veuve Clicquot Brut i Presidentov zreli Ribanac, a večeru za 200 gostiju u Smaragdnoj dvorani zajedno su kuhali Paul Ivić, chef TIAN restorana u Beču, Michelin* i 4 toke Gault&Millau Austria i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022.

Predjelo chefice Ane Grgić Tomić (Tacos od crnog češnjaka, tartare od usoljenih crvenih kozica, aioli od čilija, hrskava salata, prah od začinskog bilja)
Glavno jelo chefa Paula Ivića (Celer korjenaš, Pom Pom gljiva, majoran)

Uz vegetarijansko riblje sljedove njihovih delicija posluživana su vrhunska vina iz vinarija Laguna, Belje i Mladina. Chef Ivić osvojio je goste predjelom od kupus repe, rotkvica i korabice, glavnim jelom od celera, gljive i majorana te desertom stracciattella, dok je chefica Grgić Tomić majstorski pripremila tartare od usoljenih crvenih kozica i odležani brancin Marfish poslužen uz kremu od pečenog celera i shiitake.

Glavno jelo (chefice Ane Grgić Tomić 8Dry aged brancin, riblji demiglace, krema od pečenog celera, shiitake)
Desert chefa Paula Ivića (Stracciatella, kiselica, šljiva Mirabelle)

Gault&Millau večera najveće je godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana, jedinstvena prigoda kada su chefovi – gosti, a vrhunac večeri je dodjela priznanja za njihovu kreativnost. Trofej Chef godine Mariju Curiću uručio je Fabris Peruško – član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, i Uroš Kalinić – član uprave Konzuma, čija tvrtka Velpro je premium partner Gault&Millau Croatia.

Ostale trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski vodič: Zoran Ković – direktor Dukata, i Iva Kuhtić – direktorica marketinga u Dukatu, Ivica Skočič – direktor marketinga Coca Cole, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije i Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije. Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan.

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above