Rovinj: Grad u kojem Istra ljubi more

6 MINUTES READ

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – koji dođe pun znatiželje i raznih očekivanja – otići će sve prije negoli ravnodušan, i to kao obožavatelj

Bone da bati mar – dobre da pobijede more!… Svaki Rovinjanin zna što to znači; vi ne morate, ali ako namjeravate posjetiti ovaj lijepi stari grad na zapadnoj obali Istre, dobro je znati da dolazite u mjesto koje ima muzej jedinstven u hrvatskoj, posvećen batani – ribarskoj brodici koja je simbol lokalne zajednice – a koji je svrstan među dvadeset najinventivnijih Europskih muzeja.

Rovinj: Što vidjeti?

Ovo je fotografija hotel adriatic rovinj
Rovinj je romantičan, slikovit, živopisan grad u čiju ćete se nježnu dušu vrlo brzo zaljubiti

Batana, to je ključna riječ, a riječ je o najčešćemu tradicionalnom plovilu u Rovinju. Ona je svjedok rovinjske pomorske i ribarske baštine, toplo sjećanje na prošlost i ono vrijedno izraslo iz tradicije, a sadašnjost je treba čuvati, njegovati i cijeniti kao ikonu – brend za budućnost, jer je kadra ploviti ususret otvorenomu moru, baš kao što to i rovinjski turizam treba i mora.

Njenih (oko) pet i pol metara drvene duše živi je nositelj pomorske tradicije – na ulazu u spomenuti muzej možete uživati u pogledu na neke od najuspješnijih maketa batana s osebujno ukrašenim jedrima, a možda i vaš posjet doprinese jedinstvenoj svrsi te kuće, odnosno da se batana vrati u lučicu odakle su je istisnule moderne plastične brodice.

Ovo je fotografija rovinj pogled sa svete eufemije
Kada se popnete na vrh brijega na kojem je smještena crkva Svete Eufemije čeka vas pogled od milijun dolara na morsko plavetnilo

Rovinj je prepun romantike – stoga nije čudno da smo njegovo predstavljanje započeli upravo ovom romantičnom barkom. Čak i najobičnija razglednica ovoga grada u Istri ne može biti loša i tako ‘jeftina’ poput većine sličnih na kioscima primorskih mjesta, jer i usputna snimka, primjerice večernje vizure gradske jezgre, i amatera pretvara u vrhunskog fotografa. Naprosto nije moguće loše snimiti taj grad, prepun boja i skladnih kompozicija, kao stvorenih da budu zahvalna kulisa jednoga značajnog umjetničkog djela.

Rovinjska galerija snova

Na Obali Vladimira Nazora rovinjska je galerija ADRIS sjecište likovne ljepote i kvalitetan projekt suradnje kulture i gospodarstva. Veliki Edo Murtić pobrinuo se da keramički zid ispred galerije postane njezin simbol, ‘točka na i’ njegovog stvaralaštva i same institucije – kao i onih koji su tamo izlagali ili se usrdno nadaju da će i njihova djela jednoga dana tu pred rovinjsku i namjerničku javnost. Galerija ADRIS nezaobilazna je rovinjska doživljajna adresa, jer popisom dosad ugošćenih zaokružuje panteon umjetnika koji su obilježili hrvatsku umjetnost prošlog stoljeća. Bukovac, Medović, Crnčić, Vidović, Meštrović, Gliha, Račić, Becić, Kraljević, Kulmer… Jeste li se naježili?

Zamislite ih na jednomu mjestu, ali ne u isto vrijeme – jer, presnažni su da bi ih izdržali temelji bilo koje galerije… a u tom i jest čar. Nikada nećete znati na kojeg ćete velikana u ovoj galeriji naići, kada iz tko zna kojeg razloga posjetite Rovinj, biser istarske obale. Kultura je u duhovnosti – ili je duhovnost neizostavan dio kulture?

Duh aristokracije na Crvenom otoku

Tko to zna… Zapravo, i ne treba nam odgovor – svi ga nosimo negdje u sebi i samo mi sami možemo odrediti smjer našeg interesa spram jednog ili drugog. U svakom slučaju, grad Rovinj nudi pregršt toga što može nahraniti vaše potrebe za duhovnošću i kulturom istovremeno.

Ovo je fotografija crveni otok samostan
Crveni otok bio je jedna od omiljenih destinacija za posjetitelje čitave Austro-Ugarske monarhije

Dvorci i ljetnikovci na otočićima rovinjskoga arhipelaga pripovijedaju povijesnu priču: tamo vam je duh aristokracije nadohvat ruke. Svojim stilskim obilježjima otkrivaju ljepotu zaboravljenog svijeta i vremena. Na Crvenom otoku je u ranomu srednjem vijeku izgrađen  benediktinski samostan, koji se kasnije spominje kao samostan Sv. Marije i Sv. Andrije. Sredinom 15. stoljeća obnovili su ga franjevci, a stjecajem povijesnih okolnosti, tek nakon što ga kupuje ugledna obitelj njemačkoga grofa Georga Hutterotta, ovaj otok doživljava pravu renesansu.

Ovo je fotografija crveni otok
Pogled na Crveni otok i ostale otočiće rovinjskog arhipelaga

U njegovoj udobnosti i bujnoj mediteranskoj vegetaciji oko dvorca uživali su prijestolonasljednik Franz Ferdinand, bavarska princeza Marija Terezija, princeza Stefanie von Habsburg, mnogobrojni vojvode i nadvojvode, manje poznate okrunjene glave, respektabilna gospoda iz redova bogatoga građanstva… Na Crvenom otoku obavezno posjetite ribarski restoran Lanterna; jedinstveni užitak pružaju okusi i mirisi istarske kuhinje – uz pogled na romantične samostanske zidine kojima je okružen.

Otok Sveta Katarina ima najljepši pogled na Rovinj

Susjedni otok Sveta Katarina austrijski je nadvojvoda Karl Stefan kupio za 516 kilograma srebra – da bi ga prodao za 2.333 kg istoga plemenitog metala poljskom grofu Ignazu Karolu von Korwin Milewskom, koji ga je sustavno pošumljivao i na njemu izgradio otmjen dvorac. Otok danas pripada gradu – a čini se da je Rovinj time kupio čarobno ogledalo, jer se upravo otamo pruža najljepši pogled na stari dio grada. Nekoć je u njemu uživala europska aristokracija – danas mi.

Ovo je fotografija hotel Katarina Rovinj
Pogled na Rovinj iz hotela Katarina na otočiću Sveta Katarina
Ovo je fotografija otok sveta katarina
Otok Sveta Katarina

Na Sv. Katarini je istoimeni hotel, pri gradnji kojega su u novo zdanje integrirani ostaci dvorca, dajući hotelu romantičnu notu austrijskoga stila. I tako s tih otoka uživate u pogledu na grad umjetnika, ribara, ugostitelja i vedrih stanovnika, uživate u pogledu na njegove kamenite uličice i slikovita pročelja, a s visokoga crkvenog tornja – čvrsto držeći kormilo grada – na vas budno motri sveta Eufemija.

Legenda o Svetoj Eufemiji

Najveći i najznačajniji gradski spomenik upravo je crkva Svete Eufemije, smještena na vrhu poluotoka. Barokna građevina venecijanskog stila ime je dobila po djevojci koju su, kao petnaestogodišnjakinju, zarobili Dioklecijanovi vojnici i – budući da se nije htjela odreći kršćanstva – mučili i naposljetku bacili lavovima… koji su je usmrtili, ali ne i proždrli njezino tijelo! Predaja kaže da je, nakon velikog nevremena, u zoru 13. srpnja godine 800, do obale pred Rovinjem doplutao mramorni sarkofag s njenim tijelom.

Ovo je fotografija crkva svete eufemije
Crkva Svete Eufemije najveći je i najznačajniji spomenik u Rovinju

Ovo se čudo danas obilježava svetkovanjem 16. rujna, dana Sv. Eufemije, gradske zaštitnice, kada se tradicionalno blaguje ovčetina s kiselim zeljem (ovca z kapuzom, po domaću), uz fritule. Kada se uspnete na vrh brijega, pa podno crkve Sv. Eufemije na stoljetnim izlizanim bijelim kamenim stubama postanete svjesni ljepota što vas okružuju, znajte da će i vaša priča u Rovinju ostaviti trag.

Grisia je najvažnija ulica u Rovinju

Najvažnija rovinjska ulica koja vodi do vrha brda zove se Grisia – a puna je malih galerija na otvorenom. Doživjet ćete ju kao hodočašće s mnogo rituala. Ona je izazov mnogim ljubiteljima umjetnosti: tamo su strateški raspoređeni slikari, kipari, grafičari, djeca umjetnici, pjesnici i vlasnici kuća koji – za istoimene svečanosti – nude svoje ulaze, zidove i ljubaznost! Povijesni dio grada na poluotoku splet je uskih uličica, a tijekom šetnje valja gledati pročelja kuća i uživati u starinskim prozorima i bojama… pazeći da se ne okliznete na kamenu uglačanom milijunima koraka!

Ovo je fotografija uica grisia
Šarmantna Grisia pravi je muzej umjetnosti na otvorenom

Glavna gradska ulica, Carera, puna je kafića i trgovina, malih prolaza i – naravno – ljudi. U Rovinj je šteta doći na samo jedan dan, a došli u prolazu ili na ljetovanje, (pre)spavati možete u zaista velikom – i visokom – stilu. Hoteli Monte Mulini, Lone, Grand Park Hotel pružit će vam vrhunsku kvalitetu svih sadržaja, posebice restorana i vinskih podruma s visoko personaliziranom uslugom. To su hoteli sa snažnim i jedinstvenim vizualnim identitetom, predvodnici luksuznog turizma u Hrvatskoj.

Rovinj je predvodnik luksuznog turizma

Okruženi su bujnom mediteranskom vegetacijom stoljetne park-šume Zlatni rt, koja opušta, smiruje i hrani duh. Što tamo možete očekivati?… Recimo, masažu čokoladom ili medom – probali ste? A što kažete na luksuzni tretman zlatom?Ili obrok u restoranu Monte vrijedan vrijedan Michelinove zvijezdice.

Ovo je fotografija bazen hotel grand park
Bazen u Grand Park Hotelu pruža prekrasan pogled na rovinjski stari grad
Ovo je fotografija grand park hotel rovinj
Grand Park Hotel Rovinj

U svakom slučaju, sjećanja na boravak u Rovinju starit će s vama baš poput patine na zlatu. Blještavilo će postati toplo, mekano svjetlo što pada na vaše uspomene. Kažu da su zdravlje, harmonija tijela i duha, temeljni turistički trend 21. stoljeća. Rovinj, modri istarski biser, to umije prepoznati.

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – koji dođe pun znatiželje i raznih očekivanja – otići će sve prije negoli ravnodušan, i to kao obožavatelj.

Fotografije Nico Martinez, Maistra, Unspash, Pixsabay

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Casa Epico Putovanja

Casa del Mare: Mediteran na bokeški način

Hoteli Casa del Mare pružaju jedinstveno iskustvo na Crnogorskom primorju kombinirajući bogatu gastronomsku ponudu, prekrasnu prirodu i vrhunsku uslugu Ušuškani na pet najljepših lokacija u …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija Portus Beach Bar D-Marin Croatia Marine

Neka počne sezona uživanja u moru

D-Marin Hrvatska ove sezone donosi sjajne vijesti i posebna iznenađenja – kako bi se gosti u marinama osjećali još ugodnije i još više uživali u …

Ovo je fotografija nove Mercedes S-class at Portonovi Putovanja

Mercedes S-klasa u resortu One&Only Portonovi: Optočeni zvijezdama

Mercedes S-klasa odvela nas je do nove luksuzne destinacije na Jadranu – resorta One&Only Portonovi Englezi imaju jednu lijepu frazu za osobu ili kompaniju koja …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija Basecamp bubble hoteli Luksuz

Bubble hoteli: Uronite u mjehuriće luksuza

Bubble hoteli omogućavaju jedinstveno iskustvo prirode, savršen pogled na zvjezdano nebo noću i uživanje u spektakularnim izlascima sunca u praskozorje Bubble Luxotel Wadi Rum Rezervirajte …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Ovo je fotografija novog modela Sealine S390 Jahting

Sealine serija S-line nadopunjena modelom S390

Sealine popunjava prazninu između modela S335 i S430 predstavljanjem novog modela S390 u svojoj sportskoj seriji S-line S390 je savršena ljetna jahta nešto kraća od …

Scroll to Top