Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku5 min

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno i sve milo

Prostrana terasa je poput brodske, s pogledom na Porat, onu povijesnu luku Dubrovnika koju su nastanjivali barkarijoli što vožahu putnike na Lokrum, ali ne samo oni, i nikako ne samo oni, jer Dubrovačka je Republika bila ‘pajet’ između istoka i zapada, važna točka posred Mediterana što vezivaše islamski i venecijanski svijet.

terasa restorana 360 dubrovnik
Restoran 360 Dubrovnik ima jednu od najdomljivijih terasa na svijetu na kojoj uz sjajnu gastronomiju imate i prekrasan pogled na UNESCO-ov biser Dubrovnik

Tako, današnji gost s terase restorana, poput brodske, gleda upravo tu, poratsku luku i onaj horizont ka kojem su isplovljavale velike galije moćne dubrovačke trgovačke flote i okretna borbena plovila, koje su se samostalno ili u savezništvu s drugim mornaricama, borile protiv gusara i pirata, katkad koristeći i topove.

Restoran 360 u Dubrovniku

Na etaži podno terase, historijski prostori dubrovačkih zidina korišteni nekoć za obranu, s otvorima za topove i puškarnicama, sada su također u funkciji restorana, udomljujući dijelom otvorenu kuhinju, a dijelom restoranski bar s vinskim podrumom u kojem na boku, u sigurnoj svježini i tami, leže etikete vrsnih bordoških berbi i vina iz svih važnijih svjetskih regija.

Ukusan i maštovit jelovnik te ugodan ambijent s predivnim pogledom na staru dubrovačku luku, čine restoran 360 elitnom oazom za goste istančanog ukusa

Zbog profesionalno sačinjene liste koja teži da se uz prestižna svjetska, afirmiraju i predstave autohtone sorte regije, restoran je dvije godine za redom dobio prestižnu nagradu svjetskog vinskog magnata – magazina Wine Spectator – Best of Award of Excellence.

craft kokteli u ponudi restorana 360
Restoran 360 Dubrovnik ima u ponudi craft koktele koje potpisuje barmen Ivan Dejanović

Međutim, ono najljepše u restoranu i ono izuzetno, ipak je pod nebom, na terasi kojom s lijeva, krivuljom zidina iz 16. stoljeća, dolazimo do kule svetoga Luke, koja kao svojevrsni vidikovac jamči najširu perspektivu na Grad. Pogled je bremenit ljepotom, poviješću, horizontom, a na ovoj se kuli smjestio novi pop-up bar s ponudom craft koktela što ih potpisuje barmen Ivan Dejanović.

Restoran 360 Dubrovnik kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture

Atmosfera u restoranu je elegantna i odmjerena. Poslužuje se samo večera, rezervacija je obavezna, a ritam posla uhodan: radi se o višegodišnjem timu kako u kuhinji koju vodi chef Marijo Curić, tako i u servisu pod paskom Rudolfa Papca.

Restoran 360
Chef Marijo Curić i Rudolf Papac

Najbolji hrvatski restoran

Restoran je 2018. dobio Michelinovu zvjezdicu, a u 2019. i 2020. je potvrdio. Iste, 2020. restoran je odnio titulu najboljeg hrvatskog restorana prema Gault Millau 2020. (17,5 bodova i 4 toke), a godinu ranije osvojio je Falstaffova 93 boda.

Svjetonazorski, gastronomski, restoran 360 Dubrovnik tematizira ikoničke pojmove dubrovačke kuhinje – kamenice, lokardu, sipu, a tanjuri sažimaju ono što Dubrovačka republika i sama sažima u svoje povijesno tkivo – narodski utjecaj (ono vlaško i mediteransko), orijentalnu obilnost (tursko, osmanlijsko) te mletačku rafiniranost (ono filigransko, venecijansko), koje chef Marijo Curić pod jakim utjecajem francuske kuharske škole što ju je kroz obrazovanje i staževe prisvojio, pretvara u tehnički perfektno pripremljena jela.

Chef Marijo Curic Dubrovnik 01
Chef Marijo Curić dobio je Michelinovu zvijezdicu 2018., a najveće je kulinarsko priznanje potvrdio 2019. i 2020. godine

Ipak, chef Marijo Curić i njegov tim imaju jedan još važniji zadatak: da ove teksture i okuse sljube u lepezu kojoj je konac jedino u slasti, slasnosti, užitku. Upravo tako, restoran kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture. Koristeći hranu kao univerzalni jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno, sve milo, jer hrana se dijeli i uz nju se priča, a priče se pamte, restoran razgovara sa svojim gostima.

Chef Marijo Curić

Mnoge poznate osobe česti su gosti restorana zbog osigurane diskrecije, no najbrojniji su oni koji redovito prate gastro scenu i žele probati nešto novo i drugačije.

Tijekom zime, kada je restoran 360 zatvoren, Curić posjećuje europske destinacije te surađuje sa svjetski poznatim chefovima prateći tako trendove i unoseći novitete u 360, a posljednjih godina surađivao je s Enricom Bartolinijem u Milanu te s Marcusom Wareingom u Londonu.

restaurant plate Mango 01

360 Dubrovnik Menu Tuna 01

Najveći utjecaj na njega ostavio je upravo prvi chef restorana Gilles Camilleri, uz kojega je naučio mnoge tajne francuske kuhinje. Marijo Curić uvijek se trudi svojim gostima ponuditi nešto staro i nešto novo i pritom spaja tradicionalne okuse i vlastitu, modernu interpretaciju, koristeći lokalno nabavljene namirnice.

Kada je odabir namirnica u pitanju, ne poznaje granice: osobno bira svu ribu iz Jadranskog mora, uključuje u menu namirnice iz domaćinstava dubrovačke okolice, a za najbolji komad mesa seže sve do mesnica u Monte Carlu po irsku govedinu Black Angus.

Restoran 360

 

Njegovu kuhinju možemo opisati kao mediteransku fine dining kuhinju s velikim utjecajem francuske i talijanske, dok posebne tehnike pripreme ponosno pokazuje u svojoj otvorenoj kuhinji.

Vrhunska usluga restorana 360

Menadžer restorana i glavni sommelier Rudolf Papac veliki je ljubitelj i poznavatelj vina koji je živio izvan Hrvatske dugi niz godina te posjeduje prestižne stručne diplome i certificirani je sommelier. Direktno je uključen u gastro scenu Hrvatske te pomno prati trendove. Kombinirajući svoje menadžerske sposobnosti i strast za vino, Rudi je prvo lice restorana te uvelike zaslužan za vrhunsku poslugu u restoranu.

Svim zaposlenicima omogućuje individualni trening s naglaskom na emocionalni odnos prema hrani, restoranu i gostu. I upravo je to što ovaj restoran čini drugačijim od drugih. Kao i vinski podrum s 400 etiketa od kojih je veliki broj internacionalnih vina s fokusom na vina Hrvatske i regije, a već tri godine se, zahvaljujući tehnologiji Coravin, gostima nudi i više od 70 vina na čaše.

Vjerujući da zapamćeno nosimo i nakon odlaska iz restorana, a svakim sjećanjem na onaj čas u kojem smo bili kod stola, doživljaj večere oživljava, nameće se, na kraju, jedno pitanje: ima li ičega čime bi se restoran mogao jače dičiti nego zadovoljstvom gosta i doživljajem koji je on odnio kući?

Fotografije 360 Dubrovnik

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above