Pet zagrebačkih restorana koji nude dobru i zanimljivu hranu7 min

ManO2, NAV, Noel, Pod Zidom i Soi fusion bar njeguju različite kulinarske koncepte te drže konstantnu kvalitetu. Ako ih još niste imali prilike posjetiti, možda je upravo sada vrijeme za to!

Mogli bismo reći da se restoranska scena u Zagrebu posljednjih godina poboljšala, osobito u smislu otvaranja raznih etničkih restorana, brojnih street food mjesta, solidnih bistro i wine barova te, nešto manje, fine dining lokala. No, svakako, izbor je sve bolji, a u šarenilu ponude mi smo izdvojili pet zagrebačkih restorana koji su konstantno kvalitetni. Sigurno da smo mogli pisati i o Timeu, Hanamiju, Tekki, Haustor Hausu, Vinodolu i mnogim drugima, no predstavljamo vam pet restorana koji svaki na svoj način i u, zapravo, različitim kulinarskim konceptima nudi dobru i zanimljivu hranu. Ako ih još niste imali prilike posjetiti, možda je upravo sada vrijeme za to!

ManO2

Svoje prve kuharske korake Hrvoje Kroflin napravio je 2004. godine radeći tada u vrlo popularnom i cijenjenom zagrebačkom restoranu Gallo. Odlaskom iz restorana Gallo započinje njegova dugogodišnja uspješna karijera u restoranu ManO gdje u razdoblju od 2005. do 2013. godine radi kao executive chef i menadžer kada preuzima novootvoreni restoran ManO2 na Radničkoj cesti.

Važan iskorak u njegovu profesionalnom razvoju bio je odlazak u londonski The Ledbury (2* Michelinove zvjezdice), kod slavnog chefa Bretta Grahama, gdje 2015. godine stažira određeno vrijeme, te isto tako kasnije radi u restoranu Kallmünz u Meranu. ManO2 je, dakle, otvoren prije šest godina, i to na gotovo 500 četvornih metara računamo li terasu i unutarnji prostor. Arhitektonski gledano, uspješno je sjedinjena multifunkcionalnost prostora i ambijentalni socijabilitet gdje u vrlo elegantnom prostoru dominira toplina drva. Što se kulinarskog identiteta tiče, sezonska, svježa i visokokvalitetna namirnica je epicentar oko kojeg se grade inovativni i kreativni meniji koje mijenjaju četiri puta godišnje u skladu sa sezonom.

Namirnice dolaze isključivo s malih obiteljskih gospodarstava, dok ribu već provjereno nabavljaju svježu iz srednje Dalmacije i dijelom s Kvarnera. Iako s nemalim brojem sjedećih mjesta, restoran je učestalo dupkom pun i omiljen među zagrebačkom publikom, no i brojnim poslovnim ljudima te strancima koji ga s razlogom cijene i vraćaju mu se. Izvrsnu hranu odlično prati vrlo bogata vinska karta s tristotinjak etiketa, među kojima su najbolja vinska imena domaće scene i brojna francuska, talijanska, austrijska i njemačka vina. Sommelier Marko Rundek brine se da ponuda vina uvijek bude uzbudljiva i izazovna za gosta, a u posljednje vrijeme daju naglasak na prirodnim vinima. ManO2 je svakako jedan od najboljih hrvatskih restorana i od onih koji neprestano streme k vrhu. Na čelu s Hrvojem Kroflinom i Markom Turkovićem te mladim i perspektivnim timom u kuhinji, bez previše buke marljivo kreiraju novu hrvatsku fine dining kuhinju.

NAV

Tvrtko Šakota definitivno je, ne samo u okvirima zagrebačke restoranske scene, chef koji provocira, mijenja, istražuje nove granice gastronomskog opusa kulinarski bogatog nasljeđa i tradicije, iz koje izvlači inspiraciju za vrlo kreativnu i progresivnu kuhinju. Gotovo svakim otvaranjem restorana privuče veliku pozornost. Od MakroNove do Mundoake, pa Taco’s & Burger Bara, Xatóa do konačno NAV-a. On je savršen primjer chefa koji svakodnevno kuha, kreira, ne napušta svoj štednjak gotovo nikada, i bori se za vlastite ideje koje nerijetko (loše) kopiraju.

NAV se otvorio bez prevelike pompe, u haustoru Masarykove ulice na prvom katu. Uz pomoć naprednih kuharskih tehnika, izvlači maksimum od namirnica lokalnog i biodinamičkog podrijetla kreirajući naizgled jednostavna jela s tek nekoliko komponenata, no okusi i teksture odat će kompleksnost koja se krije iza proste, ali vizualno dojmljive prezentacije. U skladu s mikrosezonom i s otiskom terroira ambiciozno postavlja novu restoransku platformu u Zagrebu, koja bi kao i prijašnji Tvrtkovi projekti mogla za sobom povući još sljedbenika.

No, njegovoj je kuharskoj umješnosti i kvaliteti kuhanja teško parirati. Odlazak u NAV je doživljaj koji se želi ponoviti i veselimo se njegovoj neprestanoj dinamici, jer Tvrtko nije od onih koji se prepušta struji, već neprestano otvara nove pravce. Možda je uzaludno opisivati neka od jela koja su nas tamo oduševila jer je NAV prvi autorski restoran u Hrvatskoj koji ima samo degustacijske menije i sa svakim posjetom kušali smo potpuno nova jela. Hrana je vrlo ukusna, vinska karta nije velika, no lako je pronaći favorite, a kruh je priča za sebe. Tvrtko je doajen rada s vlastitim kvasom, zato se prepustite i uživajte u hrskavoj korici i rahlom blago kiselom kruhu. S obzirom na to da restoran nije prostorno velik i prima maksimalno 15 gostiju, rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Noel

Napuštajući bistro Apetit, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug imali su jasnu viziju kakav koncept žele postaviti. Prostor bivšeg restorana 5/4 u Ulici popa Dukljanina u blizini stare džamije nudio se kao savršeno mjesto za visoku kuhinju i u relativno kratkom roku Noel je zasjao zvjezdanim sjajem. Filozofija implementiranja lokalnih namirnica sustavno je posložena i tek nekoliko namirnica kupuju od dobavljača, dok sve ostale dolaze ‘farm-to-table’ pristupom, tj. direktno se povezujući s malim OPG-ovima, što iziskuje neprestanu potragu i kontrolu kvalitete namirnica.

Noel ima visoke ambicije u 2020. godini i žele zadržati respektabilan restoranski nivo, što često nije jednostavno i ujedno je otežano ne baš bajnim standardom hrvatskih gostiju. Nadamo se da će u tome i uspjeti. Servis, kao i široka vinska karta, od prvog su dana na zavidnom nivou i već s vrata osjetit ćete da su Ivan Jug i Goran Petrić znalački uvježbali cjelokupno osoblje. Mladi barmen Karlo Ferenčak posebno je zanimljiv i perspektivan s obzirom na to da smo baš s njegova bara kušali neke od ponajboljih koktela uopće.

Izuzetan talent s preciznim organoleptičkim senzorima za savršen i originalan koktel. Goran u kuhinji redovito mentorira mladi kadar koji će možda u skoroj budućnosti pokrenuti vlastiti kulinarski projekt. Noel je nedavno otvorio i svoju ‘podružnicu’ u Bujama u Istri, gdje također rade na izvrsnosti, no prerano je reći s obzirom na nedavnu promjenu chefa u kojem će se pravcu Noel Buje razvijati. U svakom slučaju, Goran svakodnevno stvara i radoznalo iščekujemo novosti iz Noela i sva iznenađenja koja će nam prirediti.

Pod zidom

Pod zidom je lokal koji se neprestano transformira i napreduje. Na samom početku među prvima su opsežnom vinskom kartom s isključivo hrvatskim vinima pridobili brojne ljubitelje vina, a zatim laganim koracima krenuli s novom hrvatskom bistronomijom koristeći sve dobrobiti zagrebačkog Dolca, koji se nalazi tik do bistroa.

No, dolaskom mladog chefa Jurice Jantoleka iz šibenskog Pelegrinija i kuhanje se diglo na viši nivo i hrana je došla u prvi plan. Razigrana jela temeljena na tradiciji u novom ruhu, dekonstrukcije i varijacije na temu brojnih klasika mediteranske kuhinje, odličan kruh koji peku s vlastitim kvasom, neprestano živeći šušur pravog bistroa, Pod zidom je već dulje vrijeme jedno od provjerenih mjesta koje će zadovoljiti kako domaće, tako i međunarodne goste, koji su ovdje ponekad brojčano superiorni.

Vlasnik Borna Janeš, i sam iskusan gurman i pravi foodie, nezaustavljivo unosi novitete pa tako najavljuje skorašnje otvaranje gastro-bara koji će se nalaziti odmah do bistroa Pod zidom i koji bi svojim originalnim konceptom mogao biti iznimno zanimljiv te nestrpljivo iščekujemo njegovo otvorenje. Neka nova lica tripica, pašticade, sarme, štrukli, šnenokli, samo su dio ukusnih jela koja Jurica sa svojim timom priprema i čije nas neobične izvedbe redovito oduševljavaju.

Pod zidom je isto tako ove godine otvorio luksuzni smještajni prostor, odnosno suvremeno opremljene apartmane iznad restorana u istoimenoj ulici, čija lokacija između Dolca i katedrale mami turiste. Ambiciozan tim radi na podizanju kvalitete neprestano se educirajući, osvježavajući ponudu vina i hrane i opravdano su u samom vrhu ne samo zagrebačke već i hrvatske gastro-scene.

Soi fusion bar

Soi Fusion Bar otvoren je u sklopu hostela Swanky Mint u Ilici, gdje je već mnogo puta dokazano odličan chef koji zna kako postaviti zanimljiv koncept, Vid Nikolić, sebi zdesna postavio vrlo mladog Dina Popovića.

Vid barata kuharskim tehnikama u što smo se uvjerili za njegovo vrijeme rada u restoranu Time, a uz to je pravi ambasador azijske kuhinje u Hrvatskoj jer bez obzira na kojem nivou postavlja restoran, uvijek to radi na respektabilnoj razini i hrana koju priprema doista je ukusna.

U Vidovoj odsutnosti u Soiu chefuje dvadesetogodišnji Dino čija mladost hrabri da u Zagrebu ima perspektivnih kuhara od kojih u skoroj budućnosti možemo štošta očekivati. Stari mačak miksologije, Vedran Gulin, koktel-majstor i još mnogo toga, upleo je svoje prste u Soi i osmislio koktele koji će se točiti iz točionika ili kupovati u bocama.

zagreb gastro 01

Zabavno i neočekivano su najprecizniji mogući opis Gulinovih osvježavajućih kreacija što je uvijek vrijedno kušati i prepustiti mu se u odabiru. Soi je egzotičan i kreativan fusion bar koji je dobrodošao novitet, a napomenimo da su odličan odnos cijene i kvalitete također važan adut.

Tekst Hrvoje Petrić
Fotografije Đorđe Stošić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above